HAASTATTELUSSA JANTSO JOKELIN
|
|
1.12.2009 Arabialainen blues takoi pronssia Suomeen Saksassa pidetty World Harmonica Festival toi kolmannen sijan Suomeen. Mikä on miehiään nuori Jantso Jokelin, joka jalostaa huuliharpun soittamista Lähi-idän ja arabialaismusiikin vaikuttein?
Turkulainen Jantso Jokelin, 23, otti kolmannen palkinnon World Harmonica Festivalilla marraskuussa 2009. Häntä kuvailtiin Saksan Trossingenissa käydyssä kisassa erinomaiseksi. "Viimeinkin jotakin uutta", kuultiin juryn keskuudesta Jokelinin irrotellessa venytettyjä perussäveliä, hallittua overblow-tekniikkaa, monimutkaisia arpeggioita, erikoisia tahtilajeja, jopa beatboxingia - ja kaikki tämä diatonisella blues-harpulla!
Vaikka Jokelin soitti kisassa soolona, oli hänellä käytössään Touko Hujasen äänittämä tausta. Hujanen on myös mies, jonka kanssa Jokelin muodostaa Ataturk Bandin. Yhtye voitti katusoiton Suomen mestaruuden kaksi vuotta sitten.
Bändin huhutaan suunnittelevan cd:tä. Sitä odotellessa Jantson loistavasta tekniikasta voi saada esimakua keikoilla, joko Ataturk Bandin tai New Jerseystä kotoisin olevan hip-hop-blues -pioneerin Alaska Kalanin (a.k.a. Alaska Kalanen) kanssa.
Jokelin on ottanut oppia muun muassa Tampereen Down Home Kiven klubikeikoilla. Muodollisempaa koulutusta hän hankkii parhaillaan Turun yliopistossa. Hän kirjoittaa kandidaatin opinnäytetyötä junien merkityksestä afroamerikkalaisessa musiikkiperinteessä. Myös opintomatka Mississippin osavaltioon on suunnitteilla.
Eikä siinä kaikki: myös Jay Sinister- ja Triple Jay -nimillä tunnettu kaveri oli ensimmäinen, joka suomensi Jim Morrisonin runoja. Yhdistetty laitos kahdesta Morrison-originaalista, "Jumalat & Uudet olennot", julkaistiin vuonna 2006.
Mistä sait inspiraation tarttua huuliharppuun?
Taisin ostaa ensimmäiseni ollessani 18-vuotias. Pidin soinnista, vaikka en juuri tuntenut itse soitinta. Olin kuullut sitä folkissa ja bluesissa. En vielä tiennyt, kuinka monipuolinen instrumentti huuliharppu voi olla. Kaverini tuumasivat, että sitä voisi käyttää lukiobändimme tekeillä olleella levyllä. Minun olikin opeteltava melodista perussoittamista nopeasti ja nollatilanteesta. Kyseisten sessioiden takia minun oli opeteltava perusasiat.
Kului vuosi, enkä soittanut paljoakaan. Sitten näin Steve Guygerin Tampereella. Se oli yksi Down Home Kivi -illoista. Silloin se iski: soundi oli mahtava, ja menin kananlihalle! Sinä iltana päätin soittavani sitä hemmetin harppua niin kauan kunnes olen yhtä hyvä kuin juuri näkemäni artisti.
Tunsin tietenkin Sonny Boyn ja kumppanit levyiltä, mutta livetilanne avasi portit. Aloin harjoitella päivittäin. Sain tosin tyttöystäväni hulluksi, ja erosimme noin vuotta myöhemmin. Luin kirjoja, katsoin videoita ja kuuntelin levyjä. Varsinaista opettajaa minulla ei ole kuitenkaan koskaan ollut.
Ehkäpä amerikkalainen katusoittaja Adam Gussow opetti minulle blues-harpusta eniten - yli 150 YouTube-videon kautta. Ja paljon tuli tietenkin kuunneltua ja kopioitua. Vanhan koulukunnan soittajista Sonny Terry oli kenties tärkein tuohon aikaan. Hänellä oli instrumenttiin maaginen kosketus.
Eräänä iltana Down Home Kivessä oli avoimet jamit. Uskalsin vihdoin pyytää saada soittaa talon yhtyeen, Wang Dang Dudesin, kanssa. Muistan tarttuneeni Green Bullet -vuosikertamikrofoniin ja tunnustelleeni sen painoa, lämpöä ja sähköisyyttä... olin todella hermostunut.
Koska minulla ei ollut bluesbändikokemusta, koko homma olisi voinut mennä paremminkin. Oli kuitenkin tärkeää, että nousin lavalle, yritin parhaani ja tutustuin porukkaan. Yleisestikin Down Home Kivellä on ollut minulle iso rooli blues-soittajana ja -kuuntelijana. Olen erittäin kiitollinen Jukka Mäkiselle ja kaikille soittajille. Kivi oli ensimmäinen paikka, missä pystyin todella hengittämään, monessakin mielessä...
Miten löysit tiesi bluesin pariin?
Blues oli todennäköisesti elämäni ensimmäistä todellista musiikkia. Muistan kuunnelleeni John Lee Hookeria joskus 10-vuotiaana. "Boom Boom Boom Boom" tavallaan sai minut vakuuttuneeksi. Hän oli hahmo, joka antoi kasvot käsitteelle "cool". Ensimmäinen muistamani musiikkivideo on Michael Jacksonin "Black or White" - siinä on muuten 12 tahdin rakenne. Jackson oli ensimmäinen sankarini. Innostuin toden teolla hänen liikunnastaan ollessani 4 - 5 -vuotias. Mutta myös John Lee Hooker oli ensimmäisten joukossa.
Blues pysyy aina sieluni musiikkina - riippumatta siitä miten monimutkaisissa, kaukaisissa tai kiehtovissa musiikkimaailmoissa kuljeskelen. Löysin lukioikäisenä bluesin tavallaan uudelleen flirttailtuani hiphopin, progen, folkin, metallin ja ties minkä kanssa. Nyt en voi saada bluesista tarpeekseni. Myös työlauluilla, field hollereilla ("peltohoilaus"), spirituaaleilla sekä Guthrien ja Seegerin kaltaisilla folk-profeetoilla on ollut syvä vaikutus minuun. Melkoinen paketti!
|
|
Hujanen ja Jokelin: Ataturk Band
|
Voin valvoa koko yön kuunnellen kaikessa rauhassa; toisaalta voin pohdiskella kuinka he sen kaiken tekevät - kuinka he saavat minut vakuuttuneeksi? Kuinka he saavat minut tuntemaan, että heidän kertomansa on totta?
Nykysuosikkeihini kitaristeista kuuluvat juuri nyt kolme Robertia: Robert Pete Williams, Robert Lockwood ja Robert Johnson. Lisäksi Son House, Mance Lipscomb, Honeyboy Edwards ja monet muut. Heillä on uskomaton eleganssin ymmärrys.
Folk-vaikuttajista voi mainita Greg Brownin. Hän ei ole kovin kuuluisa, mutta loistava tarinankertoja kylläkin. Hänen musiikkinsa on usein todistanut minulle, että elämä ei ole koskaan täysin toivotonta. Ja se on paljon saavutettu yhdeltä vaatimattomalta mieheltä ja kitaralta.
Viime vuosina olen nähnyt joukon harpisteja, jotka saavat haukkomaan henkeä: Carlos del Junco, Wade Schuman, Howard Levy... Yleisesti ottaen vaikuttavimpia ovat olleet artistit, jotka vievät instrumentin täysin uusille urille. Pidän silti todella paljon myös perinteisemmästä soittamisesta tyyliin Guyger ja Gussow, Sonny Terry, DeFord Bailey, Peg Leg Sam ja Sonny Boy Williamson - "tunnelman kuningas". Kaikilla 'legitiimeillä suurmiehillä' on oma juttunsa.
Käytät overblow-tekniikkaa. Blues-harpistit eivät yleisesti ole siitä kovin innoissaan.
Tätä on tapahtunut kymmeniä kertoja: yritän selittää, että yhdellä diatonisella harpulla voi soittaa kaikki kolmen oktaavin kromaattiset sävelet. Ihmiset eivät usko. Minua katsotaan oudosti, kuin olisin hullu! Monet eivät tiedä tästä, koska kyseessä on melko uusi löytö. Howard Levy löysi 'overbendit' 70-luvulla. Hän hyödynsi niitä ensimmäisenä, ja nyt hän on alalla edistynein. Hän voi soittaa missä tahansa sävellajissa yhdellä harpulla. Se on minunkin aikomukseni. On mahdollista saada aikaan hyvin kelvollinen, mielenkiintoinen ja yhtenäinen sointi. Sen eteen pitää vain työskennellä.
Vaikka yhdestä harpusta saa irti kaikki sävelet, ei tietty kappale kuullosta identtiseltä eri sävellajeissa soitettuna. Se johtuu siitä, että kaikilla sävelillä ja rei'illä on oma paineensa ja tapansa käyttäytyä. Venytetyt sävelet tuntuvat erilaisilta kuin puhalletut ja sisään vedetyt sävelet, overblow ja overdraw tuntuvat erilaisilta - ja eron voi myös kuulla.
Sävelet eivät ole demokraattisia. Jotkin positiot sopivat toisiin musiikinlajeihin paremmin kuin toisiin. En näe sitä heikkoutena vaan rikkautena! Ei musiikkikaan ole demokraattista. Melodioissa on sävelten välisiä painotuseroja, siitä tosiasiasta melodia elääkin. Esimerkiksi: jos dominantti on venytetty sävel, se voi olla voimakkaampi kuin venyttämätön, sisään vedetty sävel.
Saksan-harppukisoissa soitin (kahdeksannen position) C-harpulla cis-duurissa. Siitä tuli pronssia, joten sain ainakin juryn vakuuttuneeksi!
Missä kuulit arabialaista ja turkkilaista musiikkia ensi kerran? Mikä sai sinut kokeilemaan sitä niinkin saksalaisella instrumentilla kuin huuliharpulla?
Muistan kuunnelleeni paljon klezmeriä lukioaikana. En tiedä, miksi musiikki saa minut liikkumaan, huutamaan ja itkemään. Jos jokin klezmer-yhtye soittaisi 10 tuntia putkeen, todennäköisesti tanssisin itseni kuoliaaksi. Se saa minut kuin noidutuksi.
Mutta Lähi-idän musiikki on erilaista. Nautin sen meditatiivisesta luonteesta, uskonnollisesta aurasta ja filosofiasta. Laulua soittaessaan muusikko kävelee polkua keskustellen jumalan kanssa. Tuollainen korkean tason intiimiys vetoaa minuun. Olen hyvin tunteellinen ihminen. Uskonpa tuollaisen musiikin jotenkin resonoivan tunteitteni kanssa.
Huomasin huuliharpun 'ulvovan' soundin sopivan tällaiseen musiikkiin. Harppu voi kuulostaa ney-huilulta, klarinetilta tai zurna-puhaltimelta. Harpulla voi näperrellä myös Lähi-idän musiikin mikrotonaalisuuden kanssa. Sekä blues että arabialainen musiikki on melismattista: sävelet ja melodiat eivät ole staattisia tai vakioisia - ne vaikeroivat.
Onko tiettyjä tuon tyylin artisteja, jotka ovat vaikuttanet sinuun?
En ole aivan yksin harppukäsityksieni kanssa. Howard Levyn ja Jason Rosenblattin kuunteleminen motivoi minua yhä enemmän. Nykyisin opettelen jatkuvasti uusia positioita, tahtilajeja ja skaaloja. Oli tärkeää huomata, että arabialaista harppua ei oppinut kuuntelemalla länsimaisten soittajien tekemisiä. Sen sijaan oli palattava juurille ja löydettävä aitoa musiikkia, perinteisiä soittimia ja muusikoita, jotka tuntevat estetiikkaa.
Niinpä suurimmat vaikuttajani ovat olleet muusikoita, joiden soittimia ovat ney, oud, saz, klarinetti, zurna, tar, viulu, cimbalom, haitari... Erityisesti pidän neystä. Instrumentilla on vertaansa vailla oleva sielu.
Mutta ei hätää: joka tapauksessa rakastan bluesia. Siitä kaikki alkoi. Tunnen sillä yhä olevan kyvyn vallata sieluni. Haluan aina vaan kokeilla uusia asioita ja viedä tämän pienen instrumentin uusille tasoille.
ANDRES ROOTS
Linkit: Ataturk Band, Jay Sinister, Ataturk Bandin musiikkivideo (YouTube)
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2009 .
|
|