LEVYKATSAUS
|
|
16.12.2015
|
|
Juurevia kotimaisia joulupakettiin Juhlakauden lahjaehdokkaiksi pomppaavat Jari Rättyä & Käärmekeitto, Derek Sindel Rock Band, Markojuhani Rautavaara ja Pirulainen.
Äskettäin suurimpien kotimaisten levy-yhtiöiden nokkamiehet ilmoittivat, että cd- levy viettää viimeistä jouluaan. Nyt jos koskaan on siis oivallinen hetki ostaa noille kiiltäville kiekoille pakattua musiikkia. Niillä saa kätevästi joulupaketit täytettyä ja pukinkontin pullottamaan. Levyjä voi joulun aikaan toki ostaa itselleenkin – niin minä ainakin teen.
Alla esitellään neljä kuluvana vuonna ilmestynyttä mielenkiintoista suomijulkaisua. Niistä jokaisen on kirjoittajan suorittamissa kliinisissä testeissä havaittu tarjoavan laadukasta viihdykettä arkeen ja juhlaan.
Hämärän maailman musiikkia
Näinä varman päälle pelaamisen aikoina Jari Rättyä on riemastuttava artisti. Hänen levyjään ei ole täytetty perusturvallisella radio-optimoidulla hötöllä, vaan niiltä löytyy pelotonta seikkailua ja yllättäviä käänteitä.
Daddy Giljoteenin keulilta tutuksi tullut kitarasankari yllätti kaikki vuonna 2009 julkaisemalla suomenkielisen akustisen soololevyn ”Luopion veisu”. Sitä seurasi pari vuotta myöhemmin niin ikään omin voimin toteutettu ”Käärmekeitto” ja vuonna 2013 ”Kuljet heidän keskellään”. Kolmannella levyllä Rättyä oli saanut jo seurakseen Käärmekeitoksi nimetyn bändin. Viime kesänä tuo liveoloissakin mainioksi todistettu ryhmä julkaisi levyn ”Muistan kerran Baabelissa”.
”Luopion veisun” jälkeen Rättyän tyyli on uudelleen räyhäköitynyt ja tanakoitunut. Materiaalin perustana soiva dobro on nykyään yhä useammin sähköistetty. Esimerkiksi kappaleessa ”Nää perkele” slidesoolo kuulostaa kovastikin Johnny Winteriltä. Resonaattorikitaran vankalle bluespohjalle bändi istuttaa laajalti maailmalta poimittuja vaikutteita. Välillä skaalat ovat hyvinkin itämaisia, ja heti kohta tunnelma luiskahtaa kelttiläiseksi. Yhden piisin sisälle mahtuu vaihtelua enemmän kuin monen nykybändin koko levylle. Tästä esimerkkinä toimivat vaikkapa moni-ilmeiset ”Vonkuu” ja ”Vanhan rouvan portti”.
Myöskään tekstipuolta ei sovi väheksyä. Näytelmäkirjailijanakin toimiva Rättyä kertoo lauluissaan sopivasti hämäriä ja omintakeisia tarinoita. ”Vonkuu” on hyvä esimerkki hieman erilaisesta rakkauslaulusta ja ”Nää perkele” vie hulluuden ytimeen. ”Puliveivi” on ilman kuvaakin valmista suomielokuvaa (yksi parhaita tänä vuonna ilmestyneitä kappaleita myös) ja ”Lääkkeeksi” valottaa kuulijoille hieman taiteilijan retriittiä.
Rokkaavampaa bluesia
Tamperelainen Derek Sindel Rock Band kuvailee musiikkiaan ”hardbluesiksi”. Se on varsin osuva termi. Kolmikon debyyttilevyllä ”IIII” blues soi selkärankana, vaikka sen päälle tällätty suomirock onkin hallitsevampi elementti. Kokonaisuus vertautuu jonnekin takavuosien Popedan tai alkuaikojen Kolmannen Naisen suuntaan. Tosin nämä nimet kertovat luonnollisesti vain osatotuuden.
Bändi ei ole pitänyt levynsä kanssa kiirettä. Kymmenen vuoden yhteishistoria on niputtanut Derek, Jimmy ja Johnny Sindelin ”veljeskolmikon” tiukaksi paketiksi. Rokki potkii eikä notkahtele. Soitto on suoraviivaista. Rummut paukkuvat, basso pumppaa ja kitarat ärjyvät. Kappaleita on selkeästi hierottu ja sovitettu. Niihin on oheistettu sopivasti mutkia pitämään mielenkiintoa yllä.
|
|
Heikoimmaksi lenkiksi levyllä nousevat tekstit. Popedaltakin tutut teemat viskistä Meksikoon ja tarjoilijan kireisiin farkkuihin ovat mukana, mutta tarinat jäävät vähän puolitiehen. Kokonaisuutta saisi kohennettua huomattavasti tekstejä hiomalla ja elävöittämällä. Muut osa-alueet toimivat hienosti. Pelkästään levyn perusteella uskallan epäillä, että Derek Sindel Rock Band saattaisi olla melkoisen toimiva paketti keikallakin. Pitänee tsekata, kun sopivasti kohdalle osuu.
Moni-ilmeistä Rautavaaraa
Markojuhani Rautavaara on aina osannut tarttuvien kappaleiden kirjoittamisen. Hänellä on myös erityinen taito sanoa vähillä sanoilla paljon. Samaan tyyliin kuin jotkut pystyvät vain muutamalla viivalla piirtämään eläviä kuvia, pystyy Rautavaara yhdessä säkeistössä viemään tarinaa harppauksin eteenpäin. Toisaalta hän on myös tarinankertoja, joka ei arkaile kirjoittaa itseään ulos piisin rakenteesta, mikäli tarina sitä vaatii. Senkin hän saa kuulostamaan luontevalta.
|
Tuoreimmalla levyllään ”Lauluja Käärmesaaresta” Rautavaara ei jämähdä paikalleen. Ennestään tutun kantripohjaisen menon mukaan ja osin tilallekin on tarttunut poppia, nykypäivän radiojytää ja nuorten miesten rokkia.
Avausraita ”Kaleidoskooppi” heittää heti hommat isolle. Rennon letkeän rallin b-osa kytkee päälle The Beatles -vaikutteet, ja myöhemmin tulee vielä erillinen c-osakin. Kepeästi loikkiva ”Raikulipoika” jää kerrasta päähän soimaan, ”Yksinäiset sielut” tarjoaa junakomppikantria ja verkkaisempi ”Kauniita puheita” hienoa tunnelmaa. Etukäteen videona julkaistu ”Synkkä metsä” ammentaa oppinsa pitkälti John Fogetyn laulukirjasta.
|
|
Jokaisessa arviossa on taidettu mainita, että Markojuhanin poikavuosien soittokaveri Sami Yaffa bassottaa levyllä yhden kappaleen verran. Kiva, mutta mielestäni yhtä tärkeätä on nostaa esiin se, että Tom Nyman bassottaa kaikki muut kappaleet. Hän nimittäin hoitaa komppiryhmän tontin kerrassaan oivallisesti Miri Miettisen kanssa. Yaffan vierailema kappale ”Kipu” starttaa nurmiomaisella torviosuudella ja kulkee terhakkaana, miltei punkmaisena sahauksena.
Omaksi suosikikseni Käärmesaaren lauluista on muodostunut hip hop -kompin ja pomppurokin välimaastossa hortoileva ”Kakofoniaa”. Levyn päätöksenä kuullaan bonusraitana Markojuhanin isän Einojuhani Rautavaaran sovittama jousikvintettiversio viiden vuoden takaisesta ”Viimeisen virran soutajasta”. Se on muuten hieno!
Rehvakkaasti Pohjanmaalta
Pirulainen ammentaa musiikkinsa osin samalta pohjalta kuin Rättyä. Tosin hulluutta ja eksoottisia sävyjä annostellaan Pohjanmaalla huomattavasti maltillisemmin. Kokonaisuus pidetään sikäläiseen tyyliin jämeränä. Aiemmin bändin mukana kulkeneet bluessävyt on nyt lakaistu taka-alalle. Tarjolla on akustista folkrokkia, jota kansanmusiikilliset soittimet sävyttävät. Kyösti Järvelän viulu ja Lauri Kotamäen haitari tekevätkin huikeita esiintuloja pitkin matkaa. Ne nostavat huterammankin piisin mukanaan.
Avausraita ”Nälkämaa” heittää heti rehvakkaan vaihteen päälle. Laulusolisti Esa Alanko on tainnut studioon mennessään kirjoittaa piisilaput caps lock päällä – siinä määrin painokasta hänen tulkintansa on. ”Ikävän sata nimeä” on rivakka ralli, jossa teksti ei oikein istu komppiin. Hieman klenkkaavaan kokonaisuuteen syntyy hieno fiilis. Toisella kuuntelulla huomasin jo tykkääväni siitä. Slaavilaisittain polkkaava ”Lauantaitanssit” on valmis radiohitti launtaisiin toivekonsertteihin. Keväinen ”Vauhko varis” kiehtoo hulluudellaan.
Kokemukseni mukaan Pirulainen on mainio livebändi. Bändin fyysinen esiintyminen tempaa tottuneimmankin seinäruusun mukaan menoon. Viulun ja haitarin pidättelemättömän virtuositeetin vastavoimana on lavan toisella reunalla temmeltänyt pontevasti kitaroiva ja hiki päässä reuhtova Joni Koski. Kahden puolen kontrastista on syntynyt hyvä jännite, jossa muun yhtyeen on helppo viedä show’ta eteenpäin. Useita lauluja bändin ohjelmistoon kirjoittanut Koski on lähtenyt kokoonpanosta. Toivoa vain sopii, ettei vastakkainasettelun aika ole tämän myötä ohi; ja etenkin, ettei Pirulaisen liveilme liiaksi siistiydy.
Pohjalaisuuden ja kansanmusiikillisuuteen sekoittuneen rokin perusteella olisi helppo arvailla Pirulaisen lähimmäksi vertailukohdaksi Lauri Tähkää. Näin ei kuitenkaan ole. Sen sijaan paikoittain pintaan nousee peittelemättömän popedamainen reteys, joka saa seurakseen aimo annoksen totisuutta. Pirulaiset ovat siis reteitä oikein tosissaan – ehkä jopa liiankin?
MARKO AHO
Jari Rättyä & Käärmekeitto: Muistan kerran Baabelissa. Puuma, 2015
Jari Rättyä (laulu, akustinen ja sähköinen dobro, urkuharmooni, piano, balalaikka, huuliharppu, kellopeli, kazoo, neiti vinkula, perkussiot). Mikko Majanen (bouzouki, mandoliini), Ari Keinänen (kontrabasso), Jalmari Auvinen (rummut, kongat, darbuka), sekä Marko Roininen (harmonikka, taustalaulu)
Derek Sindel Rock Band: IIII. Omakustanne, 2015
Derek Sindel (laulu, kitara), Jimmy Sindel (basso), Johnny Sindel (rummut), sekä Vince Boncamper, Petra-Miisa Juusenaho, Riikka Puntalo (taustalaulu)
Markojuhani Rautavaara: Lauluja Käärmesaaresta. Turenki, 2015
Markojuhani Rautavaara (laulu, akustinen kitara, sähkökitara, mandoliini, koskettimet, taustalaulu), Kimmo Lehtiö (kitara, taustalaulu), Miri Miettinen (rummut, vibrafoni), Tom Nyman (basso), Andy Johansson (kitara, taustalaulu), Jari Heinä Nieminen (kitara), Susan Aho (2- ja 5-riviset haitarit, taustalaulu), Sami Yaffa (basso), Sakari Tiikkaja (trumpetti), Jalo Nousiainen (kitara), Ilari Rintala (kitara), Teri Mantere (koskettimet, banjo, taustalaulu), Julle Ekblad (taustalaulu), sekä Sinikka Ala-Leppilampi (1. viulu), Satu Tauro (2. viulu), Sari Nevanko (alttoviulu), Markus Pelli (sello), Jukka Räikkönen (kontrabasso)
Pirulainen: Valo viipyä voi. Omakustanne, 2015
Esa Alanko (laulu, banjo, dobro), Tero Hautamäki (bassot, laulu), Lauri Kotamäki (2,5-rivinen haitari, laulu), Kyösti Järvelä (munniharppu. Viulu, mandoliini), Joni Koski (kitara, laulu), Anssi Rantala (rummut, laulu), sekä Eeva-Liisa Kotamäki (taustalaulu), Justus Järvelä (laulu), Hannu Sepponen (koputussoittimet)
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2015 .
|
|