|
5.6.2013
|
Jari Rättyä & Käärmekeitto-
|
Käärmekeittoa ja vegemokkapaloja Jari Rättyä julkaisi kolmannen suomenkielisen pitkäsoittonsa ”Kuljet heidän keskellään” huhtikuussa. Kahdella aiemmalla levyllään Rättyä on soittanut kaikki instrumentit itse, mutta nykyään hänellä on bändikin. Sen nimi on Käärmekeitto.
Ensi kerran törmäsin Jari Rättyään "action blues" -orkesteri Daddy Giljoteenin tiimoilta. Tuolloin hän esiintyi nimellä Taylor. Olin ilmeisesti myöhäisherännäinen. Samaan aikaan, kun hitaana hämäläisenä aloin innostua bändistä ja suorittaa tarkempaa tutustumista, sen uutisoitiin jo hajonneen.
Tämän jälkeen pääsinkin kärryille nopeammin. Ei mennyt kauaakaan, kun sain käsiini Rättyän suomenkielisen soolodebyytin ”Luopion veisu”. Innostuin levystä melkoisesti. Soitannollisesti sillä liikuttiin jossain maailmanmusiikillisin sävyin maustetun, vahvasti blueshenkisen, akustisen folkin maailmassa. Juurevan ja kekseliään musisoinnin ohella iso ilon aihe olivat tekstit. Oli mukava kuulla pitkästä aikaa omaperäistä, kuitenkin helposti omaksuttavaa ja toimivaa lyriikkaa.
Pari vuotta myöhemmin ilmestynyt ”Käärmekeitto” oli ilmaisultaan astetta jytäkämpää menoa ja kieli siitä, että Rättyä saattaa olla luisumassa kohti bändimäisempää näkemystä. Tästä syystä en ollut vähääkään yllättynyt kuullessani, että hän on koonnut taustalleen bändin. Uuden levyn myötä täydentynyt levykolmikko muodostaakin selkeän kehityksellisen kaaren.
Täpötäysi teatteri
”Kuljet heidän keskellään” -levyn julkaisua juhlistettiin intiimillä keikalla helsinkiläisessä Teatteri Ilmi Ö:ssä. Matala profiili on leimannut Rättyän julkaisutoimintaa kautta linjan. Hänen soolodebyyttinsä päätyi käsiini lähinnä onnellisen sattuman kautta. Kakkoslevyn ilmestymistä osasin jo odottaa, mutta silti se meni ohi kuin varkain. Huomasin vasta pari kuukautta myöhemmin, että levy on ilmestynyt. Onneksi kolmas kerta toden sanoi, ja satuin osumaan paikalle näihin julkkareihin.
Ilmi Ö on pieni teatteri, jonka toiminnassa Rättyä on ollut mukana jo reilut kymmenen vuotta. Hän on toiminut siellä niin näyttelijänä kuin käsikirjoittajana. Pääsymaksuttomassa tilaisuudessa oli läsnä mukava itsetekemisen meininki. Vieraiden iloksi aulassa oli puhvetti, jossa myytiin kahvin oheen todella makoisia vegemokkapaloja. Piti oikein ostaa santsikierroskin.
Keikan avauksena kuultiin Rättyän soolona esittämä ”Impivaaran henget”. Elämänmakuinen kertomus suomalaisesta sisusta ja jääräpäisyydestä on käsittääkseni kotoisin jostain hänen näytelmästään; aivan samahan se tosin on, vaikka laulu olisi alkujaan kirjoitettu puistojumpan tai pilkkikisojen musiikiksi, jos se noin hyvin toimii.
Muu bändi liittyi Rättyän seuraan avausrallin jälkeen. Heti kävi selväksi, että Käärmekeiton soitto soi letkeän notkeasti, mutta rokkiakaan ei kaihdeta. Liveoloissa meno äityi helposti levyä ärhäkämmäksi. Rättyän dobroon polkaistiin tämän tästä päälle säröisemmät rokkisoundit.
Käärmekeiton kokoonpano ei noudattele aivan perinteisempiä rokkibändin ääriviivoja. Ari Keinäsen kontrabasso ja Jalmari Auvisen rummut muodostavat monin paikoin reggaemaisesti svengaavan kudoksen, jolla on eväitä suuriinkin nyanssivaihteluihin. Sen päälle Rättyän ja Mikko Majasen soittamat dobro, bouzouki ja mandoliini rakentavat omat osuutensa. Erityisesti dobro ja bouzouki soundaavat hyviltä keskenään, eivätkä todellakaan ole mikään tavanomaisin parivaljakko edes folkmusiikin, saati bluesin tai rockin maailmassa.
Varsinaisessa setissä Rättyä ja Käärmekeitto soittivat uuden levyn kokonaan läpi. Monipolvisen nimipiisin eli ”Solun kehtolaulun” vääntäminen livemuottiin oli kuulemma tuottanut melkoisesti päänvaivaa, mutta siitäkin kuultiin varsin mainio versio.
Kymmenen piisiä myöhemmin innokkaasti aplodeerannut yleisö palkittiin vielä encorella, jossa kuultiin edellisen levyn ja nykyisen bändin nimikkokappale ”Käärmekeitto” sekä samalta levyltä löytyvä ”Kainuun apina”. Erityisen mukavaa oli huomata, että ensin mainitun laulun runsas ja teatraalinen hulluuskin saatiin neljän miehen voimin hyvin livenä toteutettua. .
|
Levyjulkkarit olivat kaiken kaikkiaan hyväfiiliksinen tilaisuus. Bändin musisointia pääsi seuraamaan aitiopaikalta ja lähietäisyydeltä. Eksoottisin sävyin maustettu folk/blues -keitos luiskahti moneen otteeseen sähäkästi rokkaavaksi slidebluesiksi, mutta siitä huolimatta volyymitaso pysyi aisoissa. Voisinkin kuvitella Käärmekeiton olevan yhtä lailla kotonaan niin blues-, kansanmusiikki-, kuin rokkihipoissakin.
Vaihtoehtoista tarinointia
”Kuljet heidän keskellään” jatkaa Rättyän edellisiltä levyiltä tuttua linjaa. Taustabändin myötä komppimaailmaan on tullut lisää notkeutta ja selkeyttä. Rytmikaksikon reggaetausta kuuluu monin paikoin läpi. Se tuo uutta svengiä meininkiin. Muilta osin kaikki on ennallaan. Vahvasti bluessävyistä folkia, jossa termi folk ei tarkoita pelkästään amerikkalaista kansanmusiikkia.
Tekstipuoli on sen verran vahvaa, että sekalaisista vaikutteista huolimatta
|
|
Jari Rättyän ja Käärmekeiton julkkareissa oli läsnä mukava itsetekemisen meininki.
|
lopullinen tuote kuulostaa hyvin suomalaiselta. Toisaalta taitavathan pitsa ja kebabkin olla nykyään suomalaisia perinneruokia. Miksei siis musiikki kestäisi maustamista myös?
Nykypäivänä useimmat radiossa soivat rallit ovat teksteiltään tyhjänpäiväistä vanhojen ideoiden ja kliseiden toistoa. Lauluaiheiden ja näkökulmien vähyys suorastaan hyppää korville saman tien, kun radion vääntää auki. Tulevat mieleen, että vanhat, moneen kertaan hyviksi havaitut poppi- ja iskelmävärssyt olisi laitettu tehosekoittimeen, höräytetty se kansi auki käyntiin ja syntyneistä roiskeista tehty uusiolyriikkaa. Tässä valossa onkin hienoa kuunnella Rättyän kaltaista tekijää, jonka teksteissä oikeasti on kuunneltavaakin. Hän onnistuu lauluissaan kertomaan kokonaisia tarinoita, joiden aiheet eivät ole kaikkein käytetyimpiä.
Monin paikoin Rättyä hahmottelee teksteihinsä vain tärkeimmät ääriviivat ja jokusia harvoja yksityiskohtia. Tarpeettomaan kuvailun tai selittelyn tielle hän ei lähde, vaan kerronta pidetään näennäisen simppelinä ja helposti omaksuttavana. Puuttuvat palaset saa muodostaa kuulijan oma mielikuvitus, mikäli hänellä sellainen käytössään on.
Monet näistä lauluista toimivat kahdella tasolla. Vaikka teksteihin ei keskittyisikään, perustarinasta saa kyllä kiinni ja piisi toimii sellaisenaan. Tarinoihin tarjoillaan kuitenkin myös sivujuonteita. Ne löytää, jos sanoja kuuntelee yhtään tarkemmin. Hyväksi esimerkiksi kelpaa singlejulkaisu, mukavasti radiosoittoakin saanut "Schlager (Ulriikasta)". Päällisin puolin vain nuoruusaikaisen ihastuksen perään kaihoava laulu pitää sisällään paljon muutakin kuin kadotettua teinilempeä.
Jo nimellään silmille hyppäävä ”Kaikkien juomalaulujen äpärä” kertoo baarikärpästen ja ”juodaan viinaa, tullaan viisaammiksi näin” -rallatusten kääntöpuolen. Keppanabaarien karumman totuuden esittelevä ralli ei kuitenkaan ryhdy paasaamaan tai saarnaamaan. Sen sijaan laulaja itsekin on samassa kuppilassa, jos ei nyt muuten niin keikalla.
Monista lauluista heijastuu myös kriittinen suhtautuminen aikaamme leimaavaan markkinatalousvetoiseen maailmanmenoon. ”Kallen vapauslaulu” kertoo kahdeksan surmanluotia -henkisen tarinan kodistaan häädettävästä veteraanista. ”Tiibet tuli vastaan” esittelee oravanpyörästä hypänneen menestyjän. Ehkä selkeimmin kantaa ottaa ”Dyykkauslaulu”, mutta sekään ei paasaa, vaan tyytyy esittelemään vaihtoehdon ruoan järjettömälle tuhlaamiselle.
Käärmekeitto toimii varsin hyvin niin levynä kuin livenä. Suosittelen tsekkaamaan jos kohdalle osuu ja näkemään hieman vaivaa, jotta osuisi kohdalle.
MARKO AHO
Jari Rättyä & Käärmekeitto: Kuljet heidän keskellään. Puuma Records, 2013
Jari Rättyä (laulu, dobro, piano, harmonikka, mandoliini, bouzouki, balalaikka, sähköbasso, guitarron, kazoo, huuliharppu, lyömäsoittimet), Mikko Majanen (bouzouki, mandoliini, sähköbasso), Ari Keinänen (kontrabasso), Jalmari Auvinen (rummut, congat, darbuka)
Linkit: Jari Rättyä, Teatteri Ilmi Ö
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2013 .
|
|