LEVYARVIO
|
4.1.2011 Sinisen kymmenen sävyä Joe Pitts lupaa albuminsa otsikossa sinisen vivahteita. Kovin suuria sävyeroja ei lopputuloksesta kuitenkaan ole löydettävissä, vaikka Pitts hoitaa hommansa pääosin tyylillä.
Vaikka Joe Pitts on syntyisin Arkansas'sta, Yhdysvalloista, bluesista hän innostui monen kollegansa tavoin kuultuaan kuusikymmenluvulla Claptonin, Beckin ja Pagen kaltaisia engelsmanneja. Siitä polku jatkui luontevasti kohti bluesin mustia juuria ja erityisesti kolmea Kingiä. Varsin perinteinen tarina siis.
|
|
Sittemmin Pitts on laajentanut musiikillista ajatteluaan ja hionut juoksutustensa jouhevuutta muun muassa legendaarista mainetta nauttivan Berkelee School Of Musicin kesäkurssilla. Nykyisellään hän kuuluukin seikkailevan varsin suvereenisti southern rock -vaikutteisen ja jazzin kanssa veljeilevän bluesrockinsa maailmassa.
”Ten Shades Of Blue” -levyä ennen Pitts on julkaissut kuusi pitkäsoittoa. Näistä kolmella varhaisimmalla hän musisoi Liquid Groove Mojo -kvartetin kitaristina. Tuorein levykolmikko on puolestaan julkaistu hänen omissa nimissään.
Seitsemännellä levyllään Pitts pysyttelee kymmenen lainapiisin verran bluesin maailmassa. Otsikko ”Ten Shades Of Blue” lupaa kymmenen eri sinisen vivahdetta, mutta kovinkaan suuria sävyeroja ei värikarttaan ole mahdutettu. Homma hoituu kuitenkin hyvin, eikä Pitts intoudu yltiöpäisiin kitarasankaritekoihin. Monin paikoin myös basisti Jimmy Lynnin – yhdessä kolmen eri rumpalin kanssa – tarjoilema groove nousee ilon aiheeksi.
Kansiteksteissä Pitts selittelee jo valmiiksi kaikille tätä vain coverlevynä pitäville arvostelijoille. Tokihan tämä miehen omankin määritelmän mukaan sellainen on. Perimmäisenä ideana on kuitenkin ilmentää hänen taivaltaan bluesin parissa ja nostaa hattua esikuville.
Levyn avaava Albert Kingin ”Breaking Up Somebody´s Home” ei ihmeitä tarjoile, mutta näyttää heti suuntaviivat. Pörisevä kitara ja notkea komppiryhmä polkaisevat touhun käyntiin. Laulajana Pitts on normaalia keskitasoa. Tulkinta luiskahtaa ajoittain yliyrittämisen puolellekin.
Seuraavana tuleva Muddy Watersin ”Crosseyed Cat” toimii jo paremmin. Gary Gettsin harppu pyörittää riffiä kautta koko laulun ja pääsee soittamaan ensimmäisen soolon. Illan isäntä tarjoaa tämän lisäksi parit kitaran luikautukset, ensin putken kanssa ja lopukkeeksi vielä ilman.
Materiaalia ei ole lähdetty isommalti uudelleen sovittelemaan, eikä uusia näkökulmia etsimään. Laulut esitetään varsin vahvasti alkuperäisten versioiden hengessä – mitä nyt soundimaailma on hieman rokimpaa.
Luther Allisonin ”Pain In The Streets” ja Albert Collinsin ”Put The Shoe On The Other Foot” funkaavat hienosti. Allisonin piisi kulkee rentona 'swamp funkina' ja Collinsin komppimaailmaa viedään aimo harppaus New Orleansin suuntaan. John Mayallin ”Walking On Sunset” rullaa leppoisana shufflena, ja Elmore Jamesin ” I'm Worried” tarjoaa Pittsille mahdollisuuden esitellä slidekitaristin kykyjään hieman laajemmin.
Odotetusti pisimmät kitarasoolot pitävät sisällään Walter Troutilta lainattu ” Clouds On The Horizon” ja Eric Galesin ”Freedom From My Demons”. Ensin mainittu tulkitaan pitkälti Hendrixin hengessä. Toinen, hidas blues, luo ilmeisen inspiroivan ympäristön sooloilulle. Levyn päätöksenä kuullaan akustinen ”The World Keeps On Turning”. Siinä Pitts on äänessä yksin dobronsa kanssa, aivan kuten laulun kirjoittanut Peter Green muinaisina aikoina Fleetwood Macissa.
Joe Pitts osoittautuu sinisen sävyjä esitellessään varsin taitavaksi kitariksi. Hänet erottaa monista muista blues rock -genren vaikuttajista ajoittain pintaan nousevat jazzsävyt; ainakaan tällä levyllä hän ei riehaannu luukuttamaan samalla tavoin kuin monet lajitoverinsa. Tutustuessani Pittsin aiempien levyjen ääninäytteisiin netissä huomasin hänen kuitenkin saavan mielenkiintoisempaa jälkeä aikaiseksi silloin, kun hän ei edes yritä pysytellä bluesissa, vaan tekee omaa juttuaan.
MARKO AHO
Joe Pitts: Ten Shades Of Blue. Kijam Records, 2010
Joe Pitts (kitara, laulu), Jimmy Lynn (bassokitara), Lance Womack (rummut), George Mitchell (rummut), Jahleel Eli (rummut), Robert ”Frisbee” Coleman (Hammond-urku), Terry Bradley (slidekitara), Gary Getts (huuliharppu), ”Chicken” James Dorris (piano)
Linkit: Joe Pitts kotisivu ja MySpace, Blind Raccoon .
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2011 .
|
|