16.9.2011
Asut Turussa, mutta et ole syntyjäsi turkulainen?
En missään nimessä. Olen kotoisin Meltauksen kylästä Lapista, Rovaniemen seudulta. Tulin Turkuun vuonna 1999 töihin Saaristomeren meripuolustusalueelle. Nykyisin työstän väitöskirjaa Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaineeseen bluesin Amerikka-kuvasta.
Millainen on musiikillinen taustasi?
Olen nuotinlukutaidoton itseoppinut, mutta sehän tavallaan kuuluu tähän hommaan.
Oliko kitara ensimmäinen soittimesi? Soitatko jotain muuta instrumenttia?
Kitaralla aloitin ja siinä olen pysyttäytynyt satunnaisia loikkauksia basson varteen lukuun ottamatta. Kitara on soittimista ilmaisuvoimaisin, eikä se sinällään ole sidoksissa mihinkään tiettyyn musiikin lajiin. Keikkaa tosin voisi saada enemmän rumpalina tai basistina, bändithän tapaavat muotoutua kitaristien ympärille.
Milloin kasasit ensimmäisen bändisi?
Ensimmäinen 'bluesihko' bändi syntyi parin lukiokaverin kanssa vuonna 1994. Meno oli aika onnetonta, laulamaankin opin vasta kymmenen vuotta myöhemmin. Ensimmäinen 'oikea' bändi syntyi Turkuun muuttoni jälkeen ravintola Bluestockin bluesjameissa tapaamieni Esa Salmisen ja Markku "Mäikkä" Tuomen kanssa. Nimeksi tuli JJ and the Aces, joka jatkoi lukuisten miehistönvaihdoksien ja suvantovaiheiden kautta aina toukokuuhun 2010, jolloin hajautin porukan.
Milloin teit ensimmäisen demosi? Lähetettiinkö sitä levy-yhtiöille ja millainen oli vastaanotto?
Kasettidemoja toki tehtailtiin aikanaan, mutta eihän niitä kenellekään lähettää kehdannut... JJ and the Aces:in omakustannekin tuli valmiiksi juuri, kun bändi meni telakalle vuonna 2004. Blues News -lehden arvostelija suhtautui levyyn kuitenkin suopeasti.
Muilta artisteilta saaduista vaikutteista puhutaan aina, mutta oliko perheessäsi joku, jonka katsot edistäneen kiinnostustasi musiikkiin?
Sukuni on hyvin musikaalista. Haitari on aina ollut kuningas. Itse en kuitenkaan tuntenut viehätystä tuohon vuohelta kuulostavaan perinnesoittimeen, joten ymmärrystä löytyi niukalti alkuvaiheessa. Isäni lauloi päivätyönsä ohella tanssimusiikkiyhtyeissä. Myöhemmin tulin itsekin kiertäneeksi hänen yhtyeessään pohjoisen humppaliitereitä. Olin lapsena toisinaan keikkareissulla mukana, kun hän lauloi Vele Karttusen yhtyeen solistina. Tuolloin ihailin Velen soljuvaa kitarointia: kuinka joku voi saadakin täydellisen rautalankasoundin aikaiseksi Framusin Les Paul -kopiolla ja Yamahan transistorivahvistimella! Nyt jo edesmennyt Vele oli ehdottomasti tärkeä varhainen innostaja.
Yleisesti musiikin kannalta tärkeä hahmo on ollut setäni Antero Pallari, joka on tietämättään autenttinen bluesmies. Kuin country blues -artistit aikoinaan, hänkin tekee ikivihreistä ja ajankohtaisista iskelmistä täysin omanlaisensa tulkinnat omien kykyjensä ja mieltymystensä mukaan – instrumenttina on kylläkin haitari, ja maantieteellisesti mennään reilusti itään Deltalta... Ei sovi myöskään unohtaa Anteron poikaa Mikkoa, joka on suvun ensimmäinen kitaristi. Häneltä sain mallin siitä, että on ihan OK soittaa muutakin kuin vanhaa tanssimusiikkia pirunkeuhkolla.
Minkä musiikin tyylilajin koet omimmaksesi ja miksi?
Blues nappasi otteeseensa jo yläasteella, eikä ole sittemmin päästänyt irti. Bluesin sointi ja sarkastinen asenne ovat jostain syystä viehättäneet siitä lähtien kun aloin sitä kuunnella. Pahimman bluespurismin hellittäessä olen sallinut itseni nauttia myös countrysta. Klassisen kantrin tapa kertoa tarinoita on jotain, josta jokainen lauluntekijä voi ottaa oppia.
Moni muusikko on maininnut, että bluesia soittamalla ei Suomessa oikein tahdo repiä elantoa. Mitkä katsot isoimmiksi esteiksi tehdä tästä intohimosta leipätyö?
Ankara verotus ja ravintoloitsijoiden nihkeys panostaa elävään musiikkiin tulevat ensimmäisinä mieleen. Lisäksi elävän musiikin elintila on rajattu ahtaalle, mieluummin otetaan paikalle karaokemies viihdyttämään. Jos asuntooni täytyy tehdä vaativa sähköasennus, minun odotetaan kutsuvan paikalle ammattitaitoinen sähkömies. Illalla samainen sähkömies saa tehdä karaokessa minun työni vailla mitään edellytyksiä tai perehtymistä alaan. Toki väärin tehty sähköasennus voi tappaa. Mutta kelvoton musiikki tappaa henkisesti. Kaiken päälle niin sanotut bilebändit vievät mennen tullen keikan oikeasti luomisvoimaisilta artisteilta. Näin opetetaan yleisö tyytymään keskinkertaiseen ja tylsään, usein jopa vaatimaan sitä.
Mielestäni roots-musiikin ja etenkin bluesin menestyksen tiellä on ennen kaikkea muusikoiden purismi. Bluesilla ei ole relevanssia nykypäivänä, koska se on valkoihoisten toimesta museoitu pysyvästi 1950-luvulle. Siihen asti kun blues vielä oli afroamerikkalaista musiikkia, se eli ajassa ja muuttui sen mukana. Jos verrataan vaikkapa 1920-luvun levyjä 1950-luvun levyihin, on ero huima. Sen sijaan kun otetaan sama aikaväli vaikkapa 1960-luvulta 1990-luvulle, mitään ei ole tapahtunut. Kyseessä on uuden yleisön ja muusikoiden alkuperäisestä näkemyksestä poikkeava kuva 'oikeasta' bluesista.
Pitäisikö bluesin siis muuntua populaarimusiikiksi?
Jostain syystä sekä bluestutkimuksella että levynjulkaisupolitiikalla on luotu kuva irtolaisbluesmiehestä, joka tekee taidetta taiteen vuoksi sisäisten demoniensa ajamana (esimerkiksi aikalaisilleen tuntematon Robert Johnson). Näin sivuutetaan se tosiasia, että blues on nimenomaan populaarimusiikkia – sen tarkoitus on miellyttää ihmisiä ja myydä näin levyjä.
Se on myös ollut historiallisesti tarkasteltuna kärkäs imemään itseensä vaikutteita kulloisistakin musiikin virtauksista. Uutta luovat taiteilijat ovat bluesinkin polttoainetta.
Rajoja koettelevat artistit ja yhtyeet kuten Jo' Buddy tai Honey B & The T-Bones kohtaavat jyrkkää vastustusta. Miksi bluesin täytyy olla viimeinen kevyen musiikin laji, jossa vanhojen kaavojen toistelu on hyve? Esimerkiksi heavy-bändit tähtäävät yleensä oman materiaalin tuottamiseen, koska se kuuluu asiaan metallissa. Cover-orkestereita ei edes mielletä oikeiksi bändeiksi. Miksi näin ei ole bluesissa?
Mainitse kaksi ulkomaista muusikkoa, joiden katsot vaikuttaneen sinuun eniten musiikillisesti?
Kitaristina Albert King ja Albert Collins. Heillä oli tunnistettavan omaperäiset soittotyylit. Laulajista ja lauluntekijöistä James Harman ja Rick Estrin (Little Charlie and the Nightcats); tarinankertojia ja valkoisen miehen äänellä laulavia valkoisia miehiä. Näiden kaikkien kautta olen oppinut ymmärtämään, että bluesissa tärkeintä on löytää oma ääni sekä kitaristina että laulajana.
Entäpä suomalaiset, löytyykö niistä joku ehdoton suosikki tai idoli?
Pohjoisen ylpeys Wristshakers on selkeästi kovin valkoinen rhythm and blues - orkesteri koskaan. Joka ei ole kokenut Wristshakersia livenä, ei ole elänyt. Vaikkakaan hän ei ole varsinaisesti idolini, Knucklebone Oscar on merkittävimpiä bluesartistejamme. Hän toi etenkin ensimmäisellä levyllään Suomibluesista pitkään puuttuneen intohimon takaisin.
Aikanaan intoilin suomalaisista myös muun muassa Kingston Mines Blues Gangia, Tortilla Flatia ja J. Leino & Blues Guysia. Kotimaisista blueslaulajista Pepe Petranen (Wristshakers), Good Rockin' Kempas (Tortilla Flat) ja Jani J.J. Penttinen (Deep Blue Divers) vetoavat omaperäisillä tyyleillään. Ja siltä varalta, että joku tuttuni lukee tämän, lienee syytä reilusti tunnustaa heikkouteni Kari Peitsamon Skootteriin. Peitsamon muusta tuotannosta en perusta, mutta Skootteri oli umpiterästä aina "Hellsinkin'"-levyyn asti.
Haluatko oman soundisi kuulostavan artisteilta, joita itse ihailet?
Olisi hirvittävää huomata kuulostavansa joltakin toiselta. Jokaiselta voi oppia jotain, mutta oma tyyli täytyy löytää. Jätetään siis imitointi suosiolla Jope Ruonansuulle.
Millaista palautetta ammattikitaristi saa Suomessa?
Pääasiassa muiden muusikoiden kanssa tulee keskusteltua, siksi vähäisemmätkin positiiviset kommentit yleisöltä lämmittävät kovasti. On yllättävää, kuinka erilaisten artistien kaikuja ihmiset tunnistavat musiikissani. Paras saamani kommentti kuulijalta oli, kun olin ystävän häissä soittamassa ja eräs pitkään Ruotsissa asunut rouvashenkilö kertoi soittoni tuovan hänen mieleensä ruotsalaisen laulaja-kitaristi Rolf Wikströmin. Kuka tahansa voi kuullostaa Stevie Ray Vaughanilta, mutta kuka tuo mieleen Rolf Wikströmin! Tämä oli minulle suuri kunnia.
Millaisia tavoitteita sinulla on urallasi?
Elää musiikille ja musiikilla.
Mistä erityisesti haluaisit tulla muistetuksi muusikkona?
I did it my way.
Kerro bändeistä, joissa olet soittanut.
Yleensä olen joutunut kasaamaan itse omat bändini, tosin Carl Bergman & Blueshotsissa soitin lyhyen ajanjakson. Vuosina 1999 - 2010 oli siis JJ and the Aces I-IV. Acesin telakkavaiheen aikana kokosin ensimmäisen Rhythm Devils - kokoonpanoni, jossa soittivat Niemistön veljekset Markus ja Matti. Nykyinen Rhythm Devils sai oikeastaan alkunsa soitettuamme live-musiikit erään muotinäytöksen taustalle vuonna 2009. Yhdessä soittaminen vuosien tauon jälkeen tuntui toimivan. Lisää seurasi toimiessamme jonkin aikaa house bandina bluesjameissa.
Jo muutaman vuoden ajan olen soittanut myös Timo "Kytky" Kytölän luotsaamassa Kytky Blues Bandissa (entinen BlueStrain). KBB soittaa enimmäkseen perinteistä materiaalia, joten sen kautta on hyvä pitää perusasioita hallussa.
Johnny Pallari & His Rhythm Devilsillä on uunituore levy. Millainen projekti se oli?
Levyprojekti sai oikeastaan alkunsa jo 3 - 4 vuotta sitten, kun äänitimme tee-se- itse -meiningillä toista omakustannetta JJ and the Acesille. En kuitenkaan ollut täysin tyytyväinen materiaaliin ja hajotettuani bändin tuntui turhalta viedä projekti loppuun Acesin nimissä.
Näihin aikoihin Esa Salminen ja Markku "Mäikkä" Tuomi, alkuperäiset Aces-miehet, ilmaisivat halukkuutensa yhteistyöhön. Aloimme hiljalleen työstää materiaalia uudelle kokoonpanolle sopivaksi. Alkuvuodesta 2011 pääsimme vihdoin Jusku Tuomisen Hi-Fly Studiolle Raisioon. Siellä aloimme äänitellä osia. Projekti eteni hitaasti mutta varmasti tilanteeseen, jossa mitään ei ollut enää tehtävissä; levy oli päästettävä ulos.
Taloudellisesti suuri apu oli Varsinais-Suomen taidetoimikunnan projektia varten myöntämä apuraha, joka kattoi osan kustannuksista. On hienoa, että tuetaan myös ruohonjuuritason toimijoita.
Levyn materiaali on pitkälti samaa kuin Aces-levylle äänitetyt kappaleet, tosin joitakin biisejä vaihdettiin parempien tieltä. Tästä oli se etu, että sovitukset ja eri instrumenttien osat oli jo valmiiksi mietitty. Levyn suhteen otin tiukan linjan: kappaleita ei turhaan pitkitetä. Olen viimeistäänkin bluesjameja vetäessäni tullut kurkkuani myöten täyteen ylipitkiä kitarasooloja. Soolon tarkoitus on oikeasti antaa laulajalle hengähdystauko. Jos kappale ehdottomasti vaatii pitkän vinkusoolon, on syytä tehdä parempia biisejä. Tämän levyn pisimmän soolon soittaa vieraileva tähti Timo Luostarinen, joka todistaa lap steelillä, että Savosta tulee muutakin hyvää kuin kalakukko. Vaikkei uskoisi.
Sävellät ja sanoitat kaikki biisit itse. Kerro biisien syntymisprosessista.
Laulujen kirjoittaminen alkoi lukioaikana, kun demoille piti saada "teostovapaata" (ei tekijänoikeuksien alaista) materiaalia. Hiljalleen säkeiden muistiin kirjoittamisesta tuli toinen luonto. JJ and the Aces keskittyi melko pian perustamisensa jälkeen enenevissä määrin ohjelmistossaan omiin kappaleisiin. Lopulta siirryttiin poissulkevasti originaalien soittamiseen, ja Rhythm Devilsiä perustettaessa asia oli jo itsestäänselvyys.
Säkeitä ja melodianpätkiä tulee joko treenikämpällä näppäillessä tai yöllä, kun pitäisi nukkua. Pohjoisen yöjuna on myös mainio paikka kirjoittaa lauluja. Harvat sanoitukseni ovat omaelämäkerrallisia, vaikka yleensä biiseissäni onkin bluesin tuttu ensimmäisen persoonan kertojaminä. Lauluntekijän tuleekin voida puhua myös toisten ihmisten äänellä. Joskus laulu kirjoittaa itse itsensä yhdellä istumalla, joskus aikaa kuluu jopa vuosia aloituksesta viimeistelyyn; tämän "No Apologies" -levyn vanhin biisi on vuodelta 1999, tuorein on syntynyt vasta hiljattain.
PIIA LEINO .
|