|
Paul Nelson - omin sanoin
|
|
|
Johnny Winterin manageri ja bändin toinen kitaristi kertoo Roots- projektista, bootleg-hankkeesta ja henkilökohtaisistakin suunnitelmistaan. Annetaanpa puheenvuoro miehelle itselleen...
Olin kuullut Johnnyn entisten taustavoimien, tuottajien ja levy-yhtiön aina halunneen viedä hänen uraansa popimpaan suuntaan. He pyrkivät siten maksimoimaan levymyynnin. Johnnyn sallittiin laittaa levylle pari perinteistä bluesia, mutta muiden piisien piti olla uutta materiaalia tai jotain popimpaa osastoa. Hän ei pitänyt siitä, vaan tunsi myyneensä itsensä.
Ehdotin Johnnylle, että eiköhän toimita tällä kertaa ihan päinvastoin. Tehdään levyllinen niitä vanhoja blueseja, joita et ole saanut versioida. Johnny innostui ajatuksesta. Pyysin häntä hahmottelemaan piisilistalle yhden laulun jokaiselta tärkeimmältä esikuvaltaan. Lista oli valmis varttitunnissa!
”Rootsilla” Johnny kunnioittaa piisivalintojen kautta omia esikuviaan. Mielestäni oli hyvä idea pyytää mukaan soittajia, jotka puolestaan tekevät soitollaan kunniaa hänelle.
Myös bändimme - minä, Scott Spray ja Vito Liuzzi - ahkeroi levyn tiimoilta. Heti kun piisilista oli tiedossa, komensin tuottajan ominaisuudessa opettelemaan kaikista lauluista alkuperäiset versiot tarkkaan. Sen jälkeen opettelimme toisen sukupolven versiot yhtä tarkkaan. Esimerkiksi ”Dust My Broom” treenattiin ensin Robert Johnsonin mukaan ja sitten Elmore Jamesin mukaan.
Vasta tähän pisteeseen päästyämme oli Johnnyn vuoro winteroida kokonaisuus. Asiaan paneutuminen muokkasi soittoamme parempaan suuntaan. Aloimme soittaa vähemmän, groove parani, homma yksinkertaistui ja tarkentui.
”Roots” on Johnnylle monella tapaa tärkeä. Se on hänen comebackinsa ja ensimmäinen ilman huumeita (tai lääkkeitä, toim. huom.) tehty levy. Kaikki levyn lauluraidat ovat kokonaisia ja ensimmäisiä ottoja. Niitä ei ole tarvinnut editoida tai ruuvailla. Sekin on yksi osoitus Johnnyn kohentuneesta kunnosta.
Kaikki oli mietitty tarkkaan. Kappaleiden tempot, sävellajit ja instrumentaatio. Levyllä ei tule kahta harppupiisiä tai kahta slidepiisiä peräkkäin. Avauksena kuullaan nopea piisi, sitten meininki hieman rauhoittuu ja rakentuu jälleen kohti loppua. ”Come Back Babyssa” mukaan tulee torviakin. Jos näihin seikkoihin ei kiinnitä blueslevyä tehdessä huomiota, kaikki piisit alkavat helposti kuulostaa samalta – vaikka niin ei oikeasti olekaan. Jokainen pieni yksityiskohta ja sävy on tärkeä.
Äskettäin löysimme todellisen aarteen "Bootleg Series" -sarjaamme varten. Texas Pop Festivalilla vuonna kuusikymmentäjotain äänitetyn kokonaisen keikan. Sen saatamme julkaista poikkeuksellisesti yhtenä kokonaisuutena. Bootlegeissa ovat perinteisesti kannet ja soundit tupanneet olemaan ala-arvoisia ja piisien nimetkin miten sattuu. Meidän levyjemme kannessa "virallisen bootlegin" leima kertoo laadusta. Materiaali on uudelleen miksattu ja masteroitu parhaan mahdollisen lopputuloksen aikaan saamiseksi.
Olemme julkaisseet myös 70- ja 80-lukujen livetaltionneista koostetut dvd: t. Sekin projekti saa jatkoa. 90-luvulla Johnny oli huonossa kunnossa, joten laadukkaita taltiointeja ei siltä ajalta paljonkaan ole. Huippuhetki taitaa olla Dylanin synttärikeikka Madison Square Gardenissa. Sen jälkeen huumeet ottivat ylivallan. Loistava juttu on se, että nykyistä YouTube-villitystä ja kännykkävideokameroita ei vielä tuohon aikaan ollut. Johnnylla kävi tuuri. Hänen kehnoimmista ajoistaan ei juurikaan näytteitä netistä löydy. Samoihin aikoihin kun YouTube alkoi yleistyä, myös Johnnyn kunto alkoi kohentua. Ehkäpä seuraavalla dvd:llä on 90-luvun tallenteiden mausteena 60-luvun materiaalia.
Kun otin Johnnyn auttamisen asiakseni, yksi tavoitteeni oli se, että hän saisi oikeudet kaikkiin omiin piiseihinsä. Asiat olivat todella sekaisin. Toimimme saman kaavan mukaan kuin Hendrixin perikunta ja saimme kuvion kuntoon. Nykyisellään Johnny hyötyy kaikista julkaisuistaan.
Tapasin Johnnyn ensimmäistä kertaa joskus vuosituhannen alussa Carriage House Studiolla. Olin tekemässä musiikkia painiorganisaatio WWE:lle. Samaan aikaan Johnny äänitti demoja uutta levyään varten. Hän kuuli minun soittavan bluesia ja tuli kehumaan. Samalla hän kertoi tarvitsevansa materiaalia levylleen ja kysyi, säveltäisinkö jotakin. Lupasin tehdä piisin. Seuraavana päivänä ojensin Johnnylle "I'm a Bluesmanin" demon. Hän tykästyi siihen ja kysyi, olisiko minulla lisää materiaalia. Kirjoitin pari laulua lisää.
Seuraavaksi Johnny pyysi minut levylle soittamaan kitaraa omiin piiseihini, sitten kaikkiin piiseihin, sen jälkeen kiertueelle ja kohta jo olinkin hänen managerinsa. Asiat etenivät omalla painollaan, kun minä sanoin vain muutamaan kertaan ”Joo, okei.”
Omilta juuriltani löytyy lähinnä fuusiosta ja jazzrockia. Sain oppia Mike Sterniltä, Steve Kahnilta ja Steve Vailta. Olen aina pitänyt myös Jeff Beckistä ja Allan Holdswortista.
Fuusio oli ensirakkauteni. Tähtäsin sessiomuusikoksi, joten minun piti oppia soittamaan kaikkia musiikkityylejä. Siinä hommassa pitää olla aina valmiina, kun puhelin soi. Valitset vain illan teemaan sopivan hatun ja lähdet keikalle. Tarvittaessa pitää olla bluesmuusikko, jazzmuusikko, countrymuusikko ja mitä tahansa milloinkin. Jos osaa vain yhden jutun, ei pärjää.
Oma levysopimukseni on yhä voimassa. Edellisen albumini julkaisusta on ehtinyt jo melkoinen aika vierähtää. Joulukuisten ”Roots 2” - sessioiden jälkeen onkin oman levyni vuoro. Sound checkeissä ja treeneissä on kertynyt niin paljon valmiita ideoita, että levyn tekeminen tulee olemaan helppoa. Aion yllättää kaikki – jopa itseni. Heittäydyn hulluksi ja annan mennä.
Johnny on sanonut olevansa tyytyväinen, koska en soita niin kuin muut kitaristit. Hän tietää, että pystyisin halutessani tekemään vaikka mitä, mutta etten kuitenkaan lähde tallomaan hänen tontilleen. Haluankin omalla soitollani tukea häntä enkä kisailla.
Ennen joulukuun studiosessiota Johnny menee silmäoperaatioon. Hänen näkönsä pitäisi kaihihoidon myötä parantua 60 prosentilla. Sen jälkeen hän on entistäkin kovemmassa kunnossa, eli varokaa vain! Mitä paremmin Johnny soittaa, sitä paremmin myös me soitamme. Bändissä jokaisen panos heijastuu toisiin.
Eihän noita aitoja bluesukkoja ole enää jäljellä kuin Johnny, B.B. King ja Buddy Guy. Kaikki muut ovat rokkia, poppia tai jotain. Johnny on kolmikon nuorin, joten kyllä hänen pitää kunnossa ollakin! Hän on juuri nyt samanikäinen kuin Muddy Waters oli heidän yhteistyönsä alkaessa. Johnnyn avulla Muddyn ura lähti uuteen nousuun, ja nyt hän on itse samassa tilanteessa. .
|
|
|
|
|
|