JUNIOR WATSON SUOMESSA 2015
|
|
31.3.2015 Kuvagalleria
|
|
Junior Watsonin hilpeää svengailua Länsirannikon kitaraveijari tunnetaan lukemattomista bändeistä, joten kiertäminen Suomessa omalla nimellä oli pirteä kokemus. Seurasimme keikat Helsingissä ja Tampereella.
Yhdysvaltain länsirannikolta tuleva juurimusiikki on aina tupannut olemaan astetta rennompaa ja hyväntuulisempaa kuin muualla tehty. Luultavasti se johtuu kuuluisasta Kalifornian auringosta. Niillä seuduin saadaan bluesiin ja rokkiin sisällytettyä ekstra-annos mehukasta svengiä.
Länsirannikon artisteja on lähimenneisyydessä vieraillut riemastuttavissa määrin Suomessa. Viime kesänä täällä käväisi Los Lobos. Syksyllä olivat vuorossa Dave ja Phil Alvin sekä Rick Estrin & The Nightcats. Kuluvan vuoden puolella pimeän Pohjolan perukoille ovat Kalifornian aurinkoa ennättäneet tuoda jo The Paladins ja Candye Kane.
Nyt viimeisimpänä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä, Junior Watson tekaisi muutaman illan kiertueen maassamme. Junior avasi kiertueen Helsingin Malmitalolta 24. maaliskuuta. Karavaani kulki Hämeenlinnan, Tampereen ja Rauman kautta Turkuun.
Veikeää pilkettä
Soolouran lisäksi Junior muistetaan Mighty Flyersistä, Canned Heatistä ja lukemattomien kärkiartistien ja -bändien sidemanina. Hän on huippuluokan kitaristi ja luonnollisen ilmeikäs laulaja. Hän on myös mainio esiintyjä. Watsonin keikalla on hyväntuulisuus valloillaan, eikä bluesin tuskaa iltaan juuri mahdu. Alati leveästi hymyilevä musikantti temppuilee kitaran kanssa ja letkauttelee välispiikeissä hauskoja vitsejä, joille hän itse nauraa kähättää innokkaimmin.
Tarkat havainnoijat ovat panneet merkille, että Junior Watsonin lookia komistavat nykyisin kakkulat. Watson kertoi, ettei hän ollut toisen silmän heikkoudesta huolimatta tarvinnut koskaan silmälaseja. Muutama vuosi sitten tapahtui kuitenkin jotain. "Menin nurin kylppärissä, ja luulin, että oli aivoinfarkti, kun näin viiruja. Ajoin keskellä yötä sairaalaan päivystykseen, välillä meinasin ohjata ojaan. Testattiin monta tuntia, mutta lopulta sanottiin, ettei ole infarktia. Sen sijaan paremmasta silmästäni oli mennyt verkkokalvo. Now my bad eye is my good eye!"
Vaikka Watsonin esityksessä on rutkasti edellisen kaltaista tragikoomistakin huumoria, mies ei ole vitsi, vaan keikoilla kuullaan tiukkaa asiaa alusta loppuun.
Monipuolista ja makoisaa
Isot kehut ansaitsee myös Watsonin monikansallinen bändi. Suomen-kiertueella soolovastuun jakoi maestron rinnalla täkäläistä rootshuippua edustava puhaltaja Juho Hurskainen. Vanhahtavan pehmeästi törähdellyt saksofoni osui maaliinsa jokaisessa soolossa ja innoitti yleisön usein spontaaneihin aplodeihin. .
|
|
Vuosia sitten norjalaistunut amerikkalaisbasisti Billy Troiani hoiti yhdessä rumpali Alex Pettersenin kanssa kompit kohdalleen. Norjalaisessa Billy T Bandissa päätyönään vaikuttava rytmiryhmä on soittanut pitkään yhdessä, ja sen huomaa. Kappaleet rullasivat jämptisti, mutta samaan aikaan saumattoman soljuvasti. Parivaljakon työskentely oli poikkeuksellisen vaivihkaisen näköistä. Harvoin törmää rumpaliin, joka liikkuu yhtä vähän soittaessaan. Eikä Troianikaan tainnut keikkojen aikana kovin montaa askelta baarijakkaraltaan ottaa. Rytmiryhmä oli omaksunut taustamuusikon roolinsa hyvin. He hoitivat hommansa mallikkaasti eivätkä varastaneet show'ta – elleivät sitten fyysisellä ilmeettömyydellään.
Ohjelmiston pääpaino oli Junior Watsonin leipälajissa, jump-tyylisessä länsirannikon bluesissa. Konsertissa Tampere-talossa avausinstrumentaali ”Junior's Bounce”, jota siivittivät jalannostot, kertoi heti mitä tuleman pitää. Rullaavaa, enemmän tai vähemmän jazzilla maustettua bluesia mahtui kahden setin keikkaan rutkasti.
Malmitalolla "Wolfpack"-biisiissä Watson ulvoi kuin susi (tietenkin), ja illan rajuimmat kitarasoolot irtosivat hillittömässä avioliittotarinassa "Something's Wrong". Se kertoo miehen ensimmäisestä, jo vuosikymmenien takaisesta liitosta. "Se kesti vain muutaman kuukauden. Saattaa kuulostaa hauskalta nyt, mutta silloin fiilikset olivat kaikkea muuta. Sanonpahan vaan, että liiton kariutuminen ei ollut ainakaan minun syyni", Junior puheli.
Hitaampaakaan fiilistelyä ei unohdettu. Malmitalolla "Dragnet Blues" oli tunnelmabluesin aatelia; Watson kertoi kaivaneensa Johnny Moore's Three Blazersin harvinaisuuden YouTuben uumenista.
Watsonin kitarana oli elämää nähnyt Harmony Stratotone. Vinkeän näköinen, pieni soittopeli on laadun tae. Sellaiseen kun keikalla törmää, on luvassa keskivertoa parempaa kitarismia. Watsonin lisäksi muun muassa Rick Holmstrom, Little Victor ja Vince Lee ovat päätelmän todeksi todistaneet.
Genrerajojen yli iloisesti loikkiva Watson ei arkaile lisätä surf/rock- instrumentaaleja tai vaikka latinalaissävelmiä settiinsä. Yksittäisiä piisejä ei turhaan venytelty, joten mukaan saatiin mahdutettua vaikka mitä mukavaa. Sinisempää tarjontaa sävyttivät muun muassa ruotsalaisen The Spotnicksin aikoinaan notkeasta rautalangasta vääntämä ”Amapola”, Peter Gunnin tunnari ja James Brown –sikermä.
"En tiedä, kertooko se täkäläisille mitään, mutta olen puoliksi portugalilainen. En silti ymmärrä juuri mitään portugalilaisten puheesta. Vielä vaikeampaa on brasilialaisten kanssa, hehän sekoittavat kieleen vielä espanjaa", Junior kertoi ja vetäisi lattariklassikkon ”Girl From Ipanema” (tosin itse vääntämällään nimellä ”The Girl With Emphysema”).
Harvinaisempaa, Juniorin laajasta levykokoelmasta löytyvää lattarinäkemystä edustivat Felix Garcian ”Summer Love” ja Lefty Batesin ”Chicago Cha Cha”. Myös Sam Lazarin ja Grant Greenin urkujazz ”Space Flight” lienee kotoisin samalta sylttytehtaalta. Luonnikkaasti taittui avaruuslento Watsonin kitaran ja Hurskaisen fonin kuljettamana.
Vanhoja frendejä
Junior Watson ei ole Suomessa alituiseen rampannut, mutta toki hänet maassamme suhteellisen hyvin tunnetaan.
"Soitin Rauman-festareilla kai kolme vuotta sitten (vuonna 2010, toimittajan huomautus), mutta sitä edeltävästä visiitistä on aikaa. Meillä oli vuonna 1984 täällä käydessä jopa hittilevykin 'From the Start to the Finnish'. En tosin tiedä, muistaako sitä kukaan… Aina on ollut Suomessa hauskaa, ja tuttujakin täällä on", Junior sanoi viitaten muun muassa Jussi "Jo' Buddy" Raulamoon.
|
|
Jo' Buddy, Pettersen, Watson, Troiani
|
Jo' Buddy ja Junioriin vaikutuksen edellisellä Suomen-rundilla tehnyt Masa Orpana kutsuttiin Tampere-talon setin loppupuolella jamittamaan parin piisin ajaksi. Vieraat saivat päättää soitettavat kappaleet. Jo' Buddyn valinta oli teemaan sopivasti Groovy Eyesin debyytiltä löytyvä ”Let's Have Some Fun”. Masa puolestaan vei bändin mukanaan ”Swanee Riverille”. Jamiosuudessa molemmat kitaristit saivat luonnollisesti hyvät soolonpaikat täyttääkseen, mutta isoimman huomion varasti fonisektion saumaton yhteispeli. Orpana ja Hurskainen soittivat yhdessä ja erikseen muhevat torvet kumpaankin piisiin. He tiesivät tarkalleen, missä mennään.
Jo' Buddy avasi kiertueen kaikki viisi iltaa. Hänen one-man band -osuutensa oli täysin pitelemätön. Kitara kaulassa ja rytmimunat nilkkaan sidottuina mikitetyn rytmilautansa päällä tampaten hän loihti huiman menon aikaiseksi. Lyhyessä alustuksessaan Jo' Buddy ehti tarjoilla bluesia, countrya, ragtimea ja rock and rollia. Kitaran ohella sooloja kuultiin niin viheltämällä kuin "suutrumpetilla".
Jo' Buddy ja Junior Watson ovat ystäviä vuosien takaa. Heidän välillään vallitseva molemminpuolinen nöyrä ihailu nousi Tampere-talossa useaan otteeseen illan aikana esiin. Raulamo lienee uransa aikana kohdannut Suomessa enemmän vastustusta kuin kannustusta, mutta sinnikkäästi hän on läpi vuosikymmenten kulkenut omia polkujaan. Hän ei ole vallitsevista trendeistä tai musiikillis- hygieenisesti oikeaoppisesta käsityksestä piitannut tuon taivaallista. Jo' Buddyn tyyli on huippuunsa hioutunut sekoitus rytmimusiikin laajaa historiaa – vieläpä hänen omana näkemyksenään. Maailmalla se on tajuttu jo aiemmin, Suomessa vasta viime vuosina. Jo' Buddy on suvereeni mestari sarjassa, johon tästä maasta ei haastajia löydy. Hänen keikkansa saavat poikkeuksetta hyvällä tuulelle.
Vieraiden palattua takahuoneeseen perusnelikko jatkoi vielä tovin. Viimeisenä kuultiin Watsonin kipakka oma sävellys ”Spring Roll”. Varsinaisten settien jälkeen oli selvää, ettei yleisö tähän tyydy, vaan lisäähän on saatava! Tampere-talon (harmillisen vähälukuinen) yleisö sai kuulla ekstrana Pee Wee Craytonin kappaleen ”Blues After Hours”. Sen uljas bluessointi sinetöi hienon illan. Malmitalon täyden tuvan iloksi illan paketoi puolestaan surf-klassikko "Misirlou".
"Soittoani on kaikkiaan 178 eri levyllä", Junior ynnäsi. "Rakastan elämääni, kun voin soittaa lempimusiikkiani… ja tehdä sillä rahaa. Hauskin juttu on se, etten alkanut muusikoksi tehdäkseni rahaa. Rupesin tähän työhön saadakseni naisia!"
MARKO AHO (Tampere) PASI TUOMINEN (Helsinki)
Kuvagalleria
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2015 .
|
|