FESTIVAALIRAPORTTI - YHTEISTYÖSSÄ JAZZRYTMIT
|
|
18.9.2013
|
Jukka Eskola
|
Kalliojärvi Jazz & Blues – maagista menoa! Isossakyrössä viihdyttiin rytmimusiikin parissa. Jukka Eskolan orkesteri teki vaikutuksen, ja Eero Raittinen näytti jatkavansa vahvasti. Dumarikin kävi, mutta Spuget jäivät jonnekin matkan varrelle.
Isonkyrön Kalliojärvi Jazz & Blues soi jälleen vantterasti ja väkevästi viime lauantaina. Jukka Eskolan Orquesta Bossa oli festivaalin avausakti ja päänumero. Bossa-soitinyhtye esitti kukaties parasta jazzia, mitä Kalliojärven tasokkaissa juhlissa on kuultu vuosiin – itse asiassa olen siitä hyvinkin varma.
Jousiryhmällä vahvistetun jazzkvintetin eleganttia, viimeisteltyä ja silti tuoretta ja rytmisesti verestä musisointia on ilo kuunnella. Esiintyminen oli ansiokkaan "Orquesta Bossa" -levyn julkistamiskiertueen osa.
Jukka Eskola johti ensembleään valppaasti ja huomiokykyisesti – kyseessä ei ole maestron sooloprojekti, vaan ensemblen yhteinen tuotos. Bändin esiintymisessä on meillä harvoin nähtyä jazztyyliä: miehillä valkoiset paidat, kravatit, puvunhousut, ja koko homma viedään läpi estraditaitoisesti. Merkillepantavaa oli eri soitinten herkistävät a cappella -soolot.
Maestron oma soitto kulki säntillisesti ja samalla herkällä otteella. Trumpettiriffit olivat täsmällisiä ja jänteviä. Flyygelitorven soittoon hän sisällyttää paljon lämpöä ja tunnetta.
Siisti bändi
Rumpali Teppo Mäkynen oli vanhaan tapaansa joka solulla mukana yhteisen musiikkielämyksen tuottamisessa, ja hän silminnähden nautti joka hetkestä. Temponvaihdokset sujuivat kuin leikiten. Hänellä on myös ollut levyn valmistumisessa merkittävä rooli tuottajana ja säveltäjänä.
Ville Herralan kontrabassossa oli miellyttävän lämmin ja täyteläinen soundi. Jos tarkkoja ollaan, pehmeä sointikuva ei ehkä aivan täysin vastaa alkuperäisiä bossa-bändien kontrabassosoundeja (ehkä soittotyylikin on modernimpi), mutta tarkoitushan ei ole ollutkaan rakentaa bossa nova -tyylilajin museaalista mallikuvaa.
Peter Engberg soitti sekä orkesterikitaraa että akustista kitaraa. Pidin jälkimmäisestä enemmän. Petri Puolitaival oli erittäin tarkka saksofoniosuuksissaan, mutta teki huilistina tämän session mieleenpainuvimmat osasuoritukset. .
|
|
Proton String Quartet soitti puhtaasti ja otti työnsä arvokkaasti. Esitys oli myös miksattu onnistuneesti hankalissa tanssisalioloissa. Jukka on onnistunut hienosti sovittamaan omat soittimensa ja koko jazzbändin yhteen jousisoinnin kanssa, kuten kauniissa "And the Days Passed by" -introssa. Tai hän kytkee tiivistunnelmaiset ”agenttielokuvafiilikset" mukaan (kuten "Tensions", joka olisikin mainio soundtrack "Trouble Man" -leffan seuraavaan versioon).
Orkesteri ylsi livetilanteessa aivan samaan sointipuhtauteen ja tarkkuuteen kuin levylläkin. Tyylilajin mukaisesti tuotos olisi entisestään vielä parantunut naisvokalistin avulla, mihin saatiin jo levytysvaiheessa hyvää tuntumaa.
|
|
Yleisö keskittyi Bossa-ensemblen aikana kuunteluun. Bossa nova, ja sitä lähellä olevat rumba, cha-cha ja samba ovat yleensä tavalliselle tanssijalle siksi haasteellisia, että ne on ehkä viisaintakin jättää Tanssi tätien ja setien kanssa - tapaisille ”asiantuntijoille”. Encorena yleisöä hemmoteltiin vielä Milton Nascimenton "From the Hot Afternoon" -versiolla, joka teki illasta täydellisen.
Skrupu spuge, Dumarin dilemma?
Termi ”spuge” on stadin slangia: ”vakavasti alkoholisoitunut henkilö, juoppo”. Bändin nimenä se edustanee Tuomari Nurmion omaleimaista komiikantajua. Dumari esiintyi kuitenkin ennakkotiedoista poiketen Kalliojärvellä soolona; siis laulun ja laatikkokitaran keinoin.
|
Poissa oli "Spugettien" – Make Hillilän, Mitja Tuuralan ja Miikka Paatelaisen – ammatillinen panos, mikä kavensi musiikillista antia. Erityisesti Paatelaisen kitaraa ja steel- kitaraa olisi kaivattu Dumarin tueksi; tai sitten taannoisen juhlakiertueen tukijalka, YLE Radio Suomen Bluesministeri Esa Kuloniemi.
Hande Nurmio (kuvassa oikealla) on kitaristina sen verran rajoitettu ja yksipuolinen, että nautittavuusraja alkaa livenä nopeasti alittua. Koruttomat kitarariffit ja välisoitot ovat tietenkin OK, mutta niiden yksinkertaisuus ja valtava itsetoisteisuus vievät esitykseltä terää.
Dumarin omissa lauluissa on aina pyritty jonkinlaiseen minimalismiin, rajoitettuihin sävelkulkuihin ja vähiin sointuihin. Niiden koristelu lyhyin välisoitoin ei oikein toiminut. Hande oli pudottanut hittiensä tempoa ja piti
|
|
Kuva: Hanna Vauhkoknen
|
hidassoutuista rytmiä yllä stomp-tyylisin jalanpolkaisuin, mikä sopikin hyvin blues- ja työlauluhenkisiin biisien ilmeisiin.
”Kutsua minua muusikoksi on loukkaus muusikoita kohtaan”, arvioi Pate Mustajärvi taitojaan Soundi-lehdessä, vaihteeksi rehellisesti. Tämäkin oli yläkanttiin, ja vaikka lausumaa ei voi yleistää Dumariin, ilta jätti hänen osaltaan paljon toivomisen varaa.
Odotettu kunnianosoitus Helsingin Kallion kaupunginosalle jäi nyt epämääräiseksi Handen kelatessa lähinnä vanhaa, tuttua ohjelmistoaan. Niissä oli oma viehätyksensä. "Valo yössä", "Ankara", "Anssin Jukka" ja tietysti "Oi, Herra, jos mä matkamies maan" (virsi 631a). Loppupuolen Mississippi Blues -inspiroitunut stomp alkoi kulkea, huomattavin John Lee Hooker -vaikuttein, mutta sitten ilta oli hänen osaltaan ohi.
Artistin vaiteliaisuus lavalla on suorastaan kiusallista ja etäännyttää hänet yleisöstä. Juristit ovat yleensä kielenkäytön mestareita, ja niin Handekin on, kun saa sanoittaa lauluja. Lavalla hän on kipsissä, ja malttoi Isossakyrössä kertoa käyneensä lapsena Alavudella, mutta siinäpä ne spiikit sitten likipitäen olivatkin. ”Spuge-kultin” esitaistelija, edesmennyt Topi Sorsakoskikin sentään jaksoi lausua edes biisien nimet julki.
Ollapa rämealueella!
Eero Raittinen on Suomibluesin ”Steady Rollin’ Man” ja oikeastaan ainoa, joka meillä enää pitää pystyssä Tony Joe Whiten lauluperinnettä. Eero käy edelleen tietään vahvasti – ”still going strong”. Blues, gospel, työlaulut ja Louisianan rämealueiden eksentrinen tunnelmointi irtoavat kuin toinen luonto – tai ehkä se ensimmäinen.
Down in the bayou where the alligators roam Live some people, you leave them alone Getting lost may be your last mistake Unfriendly strangers, unkindly they take.
(Down in The Bayou)
Miellyttävä bassobaritoni soi edelleen muhkeasti, ja koska hän laulaa oikealla tekniikalla, nousu oktaaviin ja ylä-ääniin tapahtuu varmasti, ja tarvittaessa nopeasti. Vanhoja blueseja on sovitettu uuteen uskoon, ehkä hieman pilke silmäkulmassa, ja laina-aineksia on otettu myös rockin puolelta.
|
|
Eero Raittinen. Kuva: Kake Kiirikki
|
Mutta Eero osaa puhaltaa hengen paljon kuultuihin lauluihin, kuten "Fever" tai "Love in Vain". "Tobacco Road" -tulkinta piti sisällään valtavasti suggestiivista voimaa, samoin "Sixteen Tons", jossa Eero väläytteli vanhaa bravuuriaan, shout-tekniikkaa.
Tonal Box toimi tenhoavasti duona: Jarkka Rissanen (laulu ja kitara) sekä Jorma Välimäki (tuuba). Suggeroiva tuuban töräyttely ja Jarkan jämäkät Fender-slideriffit purivat hillittömästi ("Baby, What You Want Me to Do" ja hieman ilkikurinen "Hound Dog"). Rumpujen lisääminen tähän konseptiin ei tuonut enää sanottavaa lisäpontta, ja Välimäen komppikitara oli hänelle selvästi puutteellisempi soitin kuin tuuba.
Jarkan stemmalaulu Eeron kanssa oli parhaimmillaan nautinnollista, mutta kitaransoitto menetti illan vanhetessa jossain määrin terävyyttään. Laulujen lopukkeetkin alkoivat mennä ikään kuin huitaisemalla.
Illan esiintymisjärjestyksen muuttuminen sijoitti Eeron yhtyeineen viimeiseksi, ja setti pääsi vauhtiin vasta puolenyön aikaan. Tämä vaikutti esityksen tasoon jotensakin kielteisesti; se ei niinkään kuulunut Eeron laulussa, mutta väsähtäneisyys näkyi olemuksessa ja voipuneessa tavassa läpsytellä puolihuolimattomasti cajonia. Vanhana The Boys -rumpalina Eero tasan tietää, miten homman pitäisi oikeasti mennä.
Kalliojärven jazzestradi on viihdekeskus, jossa on mökkimajoitus, tanssipaviljonki ynnä muuta. Sinänsä viehättävän paikan ominaislaatu liittyy siis perin toisenlaiseen elinympäristöön ja asennemaailmaan kuin mitä jazz ja blues edustavat. Mukana yleisössä on aina myös niitä, joille musiikki on sivuseikka, itsekorostus ja mölyäminen sitäkin tärkeämpää. Syntyi joitain järjestyshäiriöitäkin, ja joka tapauksessa illan ohjelma tarpeettomasti venyi. Orquesta Bossan osuus sijoittui onneksi illan alkuun, jolloin spuge-sössötys ei vielä ylittänyt sietorajaa.
ANTTI SUVANTO
Artikkeli on julkaistu alun perin Jazzrytmeissä.
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2013 .
|
|