KEITH RICHARDS 70 VUOTTA
|
|
18.12.2013
|
|
Keith Richards ja vuosikertajuopot Kun "Keef" täyttää pyöreitä, otamme tarkasteluun miehen edesottamukset The Rolling Stonesin ulkopuolella. Sooloprojektit alkoivat joskus pakon sanelemana, mutta vahvan ajatonta materiaalia syntyi silti.
Vanhan viisauden mukaan rock and roll pidentää murrosikää. Niin se varmasti tekee, mutta siitäkin huolimatta Keith Richardsia voinee jo pitää nuorena aikuisena. Ihmisriffiksikin kutsuttu rokkenrollin ruumiillistuma nimittäin täyttää joulukuun 18. päivänä seitsemänkymmentä vuotta.
Se on melkoinen saavutus mieheltä, joka ei todellakaan ole elänyt lääkäreiden ohjeistuksen mukaan. Viimeisen neljän vuosikymmenen ajan ”Keefin” elinikäennustetta on pidetty varsin heikkona. Itse hän on kertonut ehtineensä vuosien saatossa poiketa useammankin elämäntaparemonttia ehdottaneen lääkärinsä hautajaisiin. Kenties tässä vaiheessa epäilijöidenkin olisi paikallaan hieman tarkistaa arvioitaan.
Keithistä ei voi puhua puhumatta samalla The Rolling Stonesista. Samalla tavoin on mahdotonta puhua Stonesista ja sivuuttaa Keith. Tuskin edes Mick Jagger pystyy siihen uskottavasti. Tällä kertaa emme kuitenkaan lähde perkaamaan "Paltereiden" valtavaa, puolen vuosisadan mittaista uraa. Sen sijaan otamme tutkailuun erään mielenkiintoisen, mutta pienemmälle huomiolle jääneen etapin Richardsin seikkailujen varrelta. Merirosvoelokuvien, Wingless Angelsin ja muiden moninaisten projektien seasta esiin nousee X-Pensive Winos – pakon edessä syntynyt sooloprojekti, josta muodostui kovasti Keith Richardsin näköinen, ihan oikea bändi.
X-Pensive Winosin elinkaari oli hädin tuskin viiden vuoden mittainen. Bändin viimeisimmästä aktiviteetistakin on kulunut jo parikymmentä vuotta. Siinä missä moni muu 80- ja 90- lukujen vaihteessa tehty rock kuulostaa nykypäivänä hupsulta tai nololta, Winosin perusarvoista kumpuava musisointi on kestänyt hyvin aikaa. Tästä oivalliseksi todistusaineistoksi käy vaikka kolme vuotta sitten Keithin elämäkerran kylkiäisenä julkaistu ”Vintage Vinos” -kokoelma.
Täytyyhän likaisetkin hommat hoitaa
Kahdeksankymmentäluvun puolivälissä Rolling Stonesin leirissä ilmeni monenlaista poreilua ja kuohuntaa. Bändin oli tarkoitus aloittaa uuden levyn työstäminen, mutta Mick Jagger oli innostunut yksinomaan nupullaan olevasta soolourastaan. Hän keskitti kaiken energiansa ensimmäisen oman levynsä tekemiseen. .
|
|
Keith ryhtyi kasaamaan tulevan Stones-levyn materiaalia muun bändin kanssa. Sekään ei vallan yksinkertainen savotta ollut. Aiemmin orkesterin pidättyväistä siipeä päihdeasioissa edustanut Charlie Watts oli nimittäin noihin aikoihin myöhäisherännäisesti innostunut alkoholin ohella myös kovista huumeista. Hänen soittointonsa ja -kuntonsa olivat tästä syystä hyvin häilyväisiä.
Myöskään Bill Wymanin – kotoisessa Suosikissammekin tuoreeltaan uutisoitu – huseeraaminen alaikäisen Mandy Smithin kanssa ei bändin työrauhaa ainakaan lisännyt. Oman synkän sävynsä aikakauteen toi Rolling Stonesin matkassa alusta asti kulkeneen pianisti Ian Stewartin kuolema vuoden 1985 lopussa. ”Stu” ei alkuaikojen jälkeen bändin näkyvään kokoonpanoon kuulunut, mutta hänen musiikillinen vaikutuksensa erityisesti Keithiin oli merkittävä.
Richards työsti Rolling Stonesin uutta materiaalia lähinnä Ronnie Woodin ja vaihtelevan komppiryhmän kanssa. Milloin Charlie ja Bill eivät joutaneet paikalle, hän käytti tuuraajia. Muun muassa Steve Jordan ja Ivan Neville käväisivät sessioissa musisoimassa. Woody päätyi joissakin lauluissa jopa rumpaliksi. Sessioiden pirstaleisuutta kuvaa hyvin se, että ”Too Rude” -reggaelainassa Chuck Leavell soittaa koskettimia ja Jimmy Cliff pistäytyy laulamassa taustoja. Kaikki muut instrumentit ovatkin sitten Keith ja Woody -parivaljakon soittamia.
Keithin mielessä vallinnut tympiintyminen paistaa levyllä läpi monista lauluista. Bändin tulehtunutta henkilökemiaa hyödynnettiin myös ”One Hit To The Body” - videolla. Nokkamiehet Jagger ja Richards laitettiin siinä kukkoilemaan toisilleen korostetun uhmakkaasti. Ehkä tyylikkäimmin turhautumia puretaan Keithin kirjoittamassa, Jaggeria suorasukaisesti suomivassa rockabillykappaleessa ”Had It With You”. Mick nimittäin laulaa sen levyllä ja ruoskii näin ollen itse itseään.
Jaggerin soolodebyytti ”She's The Boss” ilmestyi vuonna 1985 ja seuraavana vuonna päivänvalon näki Rolling Stonesin ”Dirty Work”. Molemmat levyt saavuttivat kohtalaisen suosion, mutta varsinaisia huipputekeleitä ne eivät olleet. Keith piti itsestään selvänä, että Rolling Stonesin kiertuevankkurit starttaavat kaikesta huolimatta perinteiseen tyyliin uuden levyn myötä, mutta Jagger ilmoitti keskittyvänsä mieluummin seuraavan soololevynsä tekemiseen.
Kalliita juoppoja
Tilanne levisi käsiin ja kivet lähtivät vierimään omiin suuntiinsa. Jaggerin toimista suivaantunut Richards ei ehtinyt pitkään hämmästellä asioiden saamaa käännettä. Hänelle ilmaantui muita mielenkiintoisia työtilaisuuksia. Aretha Franklinin kanssa Keith levytti ”Jumping Jack Flashin” Whoopi Goldbergin samannimisen elokuvan tunnusmusiikiksi. Mainioon ”Hail! Hail! Rock And Roll” - elokuvaan tallennetuissa Chuck Berryn 60-vuotiskonserteissa hän toimi all stars - bändin musiikillisena johtajana. Pesti oli kaikkea muuta kuin helppo, mutta samaan aikaan ilmeisen palkitseva. Molemmissa projekteissa rumpalina toimi jo "Dirty Workin" sessioissa piipahtanut Steve Jordan. Hänestä muodostui hyvin pian Keithille ensiarvoisen tärkeä yhteistyökumppani.
Onnistuneiden ”välitöiden” jälkeen Keith alkoi intoa täynnä kasata itselleen bändiä, koska Jagger touhuili tiiviisti omissa kuvioissaan. Myös Billillä ja Charliella olivat omat ”kiireensä”. Richards on jälkeenpäin moneen kertaan tähdentänyt olevansa siinä määrin bändisoittaja, ettei voinut kuvitellakaan tekevänsä soololevyä kuten ”se toinen”. Stonesin levitessä hän halusi soittaa. Pakon edessä sai alkunsa ryhmä nimeltä X-Pensive Winos.
Kalliiseen (tai vaihtoehtoisen suomennoksen mukaan aiemmin kaihoisasti pohdiskelleeseen) juopporemmiin päätyi rumpaliksi, toiseksi lauluntekijäksi ja tuottajaksi Steve Jordan. Keithin rinnalle toiseksi kitaristiksi löytyi Waddy Wachtel. Aiemmin Warren Zevonin ja Stevie Nicksin taustalla musisoinut sessiokettu omaksui roolinsa vaivattomasti ja hoiti homman stonesmaisin ottein. Basistiksi tuli Charley Drayton ja kosketinsoittajaksi Nevillen legendaarisen suvun nuorempaa polvea edustava Ivan Neville. Hekin olivat molemmat ottaneet osaa "Dirty Work" -talkoisiin pari vuotta aiemmin.
Jordanin musiikilliset näkemykset olivat huomattavasti maanläheisimpiä ja yhteneväisempiä Keithin kanssa kuin Jaggerin vastarantainen ja ajankohtaisuuden aallonharjalla sinnittelevä tyyli. Näin ollen X-Pensive Winosin musiikki jäi pitkälti Keithin näköiseksi ja kuuloiseksi.
Kyseenalaistavampi aisapari olisi tuonut paikoittain piristävääkin vaihtelua kokonaisuuteen. Tosin tämänkaltainen rehellinen rokkikin käy vaihtelusta kaiken muun hutun keskellä. Kaksikon kirjoittamat laulut rakentuivat tutun kuuloisten riffien ympärille, mutta toki niissä oli uusiakin ainesosia ja näkökulmia. Rolling Stonesiin verrattuna varsin iso ero löytyi komppiryhmästä. Jordan on Wattsia eläväisempi ja rennompi rumpali. Siinä missä Bill Wymanin bassottelu on toisinaan jopa vaivihkaista, jytyyttää Drayton menemään rouheammalla otteella.
X-Pensive Winosin molemmat pitkäsoitot julkaistiin Keith Richardsin nimellä, mutta niillä kuuluu yhtä lailla koko ryhmän panos. Vuonna 1987 ilmestynyt ”Talk Is Cheap” piti vielä sisällään lauman korkean profiilin vieraita Bootsy Collinsista Buckwheat Zydecoon ja Johnnie Johnsoniin, mutta muutamaa vuotta myöhemmin tullut ”Main Offender” oli huomattavasti eheämpi bändilevy.
Kivet kohtaavat jälleen
Jagger ehti ennen Keithin debyyttiä julkaista vielä toisenkin soololevynsä ”Primitive Cool”. Edeltäjän kaltainen suosio jäi tämän lätyn osalta vain haaveeksi. Suuret suunnitelmat kuivahtivat kasaan. Laajamittaisempi kiertuekin päätettiin liian riskaabelina yrityksenä peruuttaa. Paluu Rolling Stonesin keulille alkoi kajastella solistin mielessä jälleen varteenotettavana vaihtoehtona. Niinpä hän kutsui Keithin palaveriin. Tämä pistäytyi paikalla kesken ”Talk Is Cheapin” lopputuotantovaiheen ja lupasi palata asiaan, kunhan X-Pensive Winosin kanssa kiireet antavat myöten. Näin ollen herrojen keskinäinen kilpailu päättyi siihen, että Keith pääsi julkaisemaan oman levynsä valmiista etulyöntiasemasta.
Myöhemmin kävi ilmi, että Keith oli Steve Jordanin kanssa kirjoittanut yhden laulun Jaggerinkin laulettavaksi. ”Almost Hear You Sigh” päätyi Jaggerin tekemien pienten viilausten jälkeen Stonesin seuraavalle ”Steel Wheels” -levylle ja sai Grammy-ehdokkuuden.
|
Levytykset
”Talk Is Cheap” ilmestyi vuoden 1988 syksyllä. Se sai hyvän vastaanoton. Listojen kärkipäätä se ei hätyytellyt, mutta arvostelut olivat positiivisia. Kehuttiinpa sitä jopa parhaaksi Stones-levyksi pitkiin aikoihin. Keith teki bändinsä kanssa kiertueen ja palasi sitten Rolling Stonesin pariin. Palterit alkoivat työstää comeback-levyään ”Steel Wheelsiä”. Sen ilmestyttyä vuonna 1989 starttasi vuoden mittainen ”Steel Wheels/Urban Jungle” -rundi. Bill Wyman sanoutui kiertueen jälkeen irti bändistä. Ryhmä jäi hetkeksi lomalle.
|
|
Vuonna 1995 ilmestynyttä ”Voodoo Loungea” edeltävällä lomallaan Jagger ja Richards tekivät kumpikin oman levynsä. Keithin ”Main Offender” ilmestyi syksyllä 1992 ja Jaggerin ”Wandering Spirit” seuraavan vuoden puolella. Tässä vaiheessa X-Pensive Winos oli jo eheä ryhmä, eikä vierastyövoimaakaan levyllä isommalti ollut.
Jo vuonna 1988, X-Pensive Winosin ensimmäisellä rundilla, oli Hollywood Palladium -keikka kuvattu ja äänitetty julkaisumielessä. Matkan varrella ilmeni kuitenkin monenlaisia teknisiä vaikeuksia. Kameroita hajosi ja filmi loppui kesken laulun. Näin ollen materiaali jäi pölyttymään jonnekin varastohyllylle – päätyäkseen huonotasoisina raakamiksauksina ja ylihinnoiteltuina bootlegeina mustan pörssin markkinoille. Niinpä Keith päätti, että materiaali pitää laittaa virallisesti ja kohtuuhintaan saataville – vaikka sitten vain laittomien kauppamiesten kiusaksi. ”Live At Hollywoood Palladium” ilmestyi cd:nä vuonna 1991 ja dvd:nä vuotta myöhemmin.
"Main Offender" -julkaisua seuranneen rundin jälkeen Richards ei ole X-Pensive Winosin pariin palannut. Se on harmi, koska olisi ollut mukava nähdä, mihin suuntaan bändi olisi lähtenyt kehittymään. Muutama vuosi sitten Steve Jordan vihjaili, että hän on Keefin kanssa jotain studiohommaa taas puuhastellutkin. Toistaiseksi ei aiheen tiimoilta ole mitään kuulunut. Keithillä on riittänyt muuta puuhaa luppoaikoinaan ja kyllä kai merirosvoelokuvien tekeminenkin kesätyöstä käy.
MARKO AHO
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2013 .
|
|