LEVYARVIO
|
29.7.2012 Keystone Cops meni metsään Myönnettäköön heti alkuun, että sorruin tässä levyarviossani iltapäivälehtimäiseen otsikointiin. Uudella levyllään "How to Crawl" Keystone Cops on nimittäin mennyt metsään, mutta onneksi vain kansikuvasession ajaksi. Levy itsessään jatkaa bändin samaan aikaan tuttua ja yllättävää linjaa. .
|
|
Keystone Cops henkilöityy helposti Ville Leppäseen. Hänen kitaran ja muiden kielisoittimien käsittelynsä on verratonta ja laulunsakin persoonallisen tunnistettavaa. Ei sovi myöskään sivuuttaa Leppäsen taitoa kirjoittaa tarttuvan juurevia lauluja. Bändin viimeisin levy on kuitenkin selkeästi triolevy, jolla koko ryhmä toimii yhtenä kokonaisuutena. Juha Tannisen rummut ja Pasi Ryökkysen basso eivät turhaan pysyttele pelkissä biitin ylläpito- ja perusäänen pompottelutehtävissä, vaan kumpikin elää laulujen mukana. Välillä kompit vaihtelevat melkoisestikin laulujen sisällä.
Ensimmäistä kertaa törmäsin Keystone Copsiin joskus 90-luvulla Tampereen Klubiblues-tapahtumassa. Silloin bändi oli Leppäsen ja Heikki Kossin akustinen duo. He eivät soittaneet muiden esiintyjien tavoin Tulliklubin lavalla, vaan baarin ovenpielessä pienellä korokkeella. Herramunjee, minkä meiningin kaksikko sai vanhahtavalla bluesilla ja ragtimella aikaiseksi! Kun Veli-Matti Järvenpää kapusi vielä keikan loppupuolella pesulaudisteineen mukaan ilonpitoon, meno yltyi suorastaan hillittömäksi. Lienee sanomattakin selvää, että minusta tuli siltä istumalta bändin fani.
Sittemmin Keystonen Copsin kokoonpano ja sitä kautta myös musiikki on sähköistynyt. Mukaan on tarttunut matkan varrelta monenkirjavia sävyjä, jotka ovat laventaneet musiikkityylin yli genrerajojen. Tänä päivänä Keystone Copsin musiikkia kuvanneekin parhaiten (rasittavuuteen asti ryöstöviljelty) termi Americana. Siitäkin karsinasta bändi tosin kiipeilee vähän joka puolelta reunojen yli. Myös "oldies blues" -ainekset kulkevat yhä mukana, mutta voimakkaampina elementteinä kuuluvat folk, rock ja jopa proge peittävät ne monin paikoin alleen.
Levyn avaava "Greasy Music" lupaa hyvää. Vauhdikasta slidea komppaa perkussiivisen säästeliäästi soitettu mandoliini ja muun muassa sormien napsutus. Muu bändi hoitaa hommansa maltilla ja rauhoittaa kokonaisuuden groovaamaan. Samanhenkistä, omaperäistä ja toimivaa linjaa edustaa ”Roses On Our Bed”. Jälleen maniska sävyttää komppimaailmaa. Soolon aikana tehdään pikavisiitti Lähi-Itään, tai käydään ainakin kebabilla. Levyn nimiraita tarjoillaan hyvin pitkälti akustisen kitaran ja lyömäsoittimien viemänä. Siihen tulee myös huuliharppusoolo, jossa 'dylanisti' satsataan ennen kaikkea fiilikseen.
Keystone Copsin kolmikko ei kaihda remakkaa rokkaamistakaan, vaan saattaa yllättäen nostaa kierroksia rutkasti. Näin käy esimerkiksi kappaleessa "Missing Number". Verkkaisesti stilikan varassa starttaava countryhenkinen laulu kasvaa tasaisesti ja lopussa trio meneekin jo melkoista vauhtia. Möreän basson viemä "Drive All Night" tarjoaa tasaisen tiukkaa rokkausta jo ensitahdeistaan lähtien ja olisi aivan valmis radiohitti. "Hard Work" nostaa blues-rock -riffittelyllään mieleen Jimin. Eräs levyn onnistuneimmista vedoista on ”Got Me Goin'”. Siinä bändi rokkaa mukaansa tempaavan letkeästi ja slide laulaa soittajansa ohella komeasti.
Rauhallisimpia hetkiä tarjoilevat ”Janey's Gonna Leave”, ”You Never Know” ja ” First Lullaby”. Niistä ensin mainittu on meksikolaisittain keinuvaa peruscountrya ja toinen pohdiskelevaa folkia. Komeilla laulustemmoilla ryyditetty, sopivasti hipahtava ”First Lullaby” toimii hienosti. Tosin bändi innostuu soolo-osuudessa siinä määrin, että jos joku tämän tahtiin on nukahtanut, niin saattaa saman tien herätäkin. Olisihan harmillista toisaalta noin komean soolo ohi nukkuakin... Levyn päättää levollisesti kulkeva ”Room To Move”. Basson mojovalla twangilla starttaava raita antaa paljon tilaa stilikalle.
Keystone Cops on tehnyt monipuolisen, mutta kuitenkin hienosti kasassa pysyvän levyn. Viimeistään Leppäsen laulusoundi niputtaa tyyliltään erilaiset laulu yhdeksi kokonaisuudeksi. Lopputuloksesta kuulee, että lauluja ei ole vain äänitetty, vaan niitä on mietitty ja sovitettu. Olisi mielenkiintoista nähdä miten tämä materiaali toimii livenä. Ehkäpä siihenkin mahdollisuus ilmaantuu...
Tässä vaiheessa on varsin helppoa olla bändin kanssa samaa mieltä, laittaa luurit takaisin korville ja todeta: "Play that greasy music!"
MARKO AHO
Keystone Cops: How To Crawl. RetroU Art, 2011
Ville ”Lefty” Leppänen (laulu, sähkökitara, akustinen kitara, National-kitara, pedal steel -kitara, mandoliini), Pasi Ryökkynen (basso, taustalaulu), Juha Tanninen (rummut, lyömäsoittimet, taustalaulu)
Lue myös Ville Leppäsen haastattelu
Linkki: Keystone Cops .
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2012 .
|
|