|
21.2.2013 Kuvagalleria
|
Miehet kuumine ränneineen: Orpana, Hyrskykari, Sippola
|
Klubibluesit kotimaisin voimin Lauantaina 16. helmikuuta järjestettiin Tampereen Tullikamarin Klubilla järjestyksessään neljäs Klubiblues. Parin vuoden takaiseen tyyliin ohjelma koostui suomalaisista bändeistä.
Neljännen Klubibluesin pääesiintyjäksi, Sax Machine -kokoonpanon keulille, oli kutsuttu Niko Ahvonen. Hänen johdollaan ilta päättyi puolitoistatuntiseen groovepläjäykseen. Sitä ennen saimme nauttia Wiley Cousinsin boogiepianottelusta. Kuulimme myös suomenkielistä juurimusiikkia kahdenkin eri bändin toimesta.
Maisteri T & Lihan Tie on ensimmäisellä kotimaisella kielellä bluussaavista bändeistä ehkä parhaiten saavuttanut bluespiirien hyväksynnän, eikä syyttä. Sen sijaan illan avannut BluesQ on toistaiseksi suurelle yleisölle vieraampi toimija.
Pitkän illan tyhjät välit täytti levymusiikilla illan juontaja DJ Frankly Jo'.
Turpa kii ja tanssi!
Itselleni kovin juttu tämän vuoden Klubibluesissa taisi olla se, että näin Maisteri T & Lihan Tien viimein livenä. Tykästyin vuosi sitten bändin debyyttilevyyn ja lupasin levyarvion lopuksi hankkiutua heidän keikalleen pikimmiten. Eihän tässä mennyt vuottakaan. Isolta kirkolta on korviini kantautunut aika ajoin kehuvia kuulopuheita ryhmän livemeiningistä. Oli mukavaa päästä viimein itsekin toteamaan asioiden tola huhujen mukaiseksi.
Bändi näytti saavan vaivattomasti yleisön mukaan, vaikka kaikenlainen turha souvvaaminen loistikin poissaolollaan. Totta kai kokonaisuuteen vaikuttaa se, että Maisteri T tunnetaan myös näyttelijä Teijo Elorantana. Tätä kautta hän on luonteva ja tottunut esiintyjä, joka ei sanoissaan sekoile. Tärkeämpää on kuitenkin se, että hän on mainio bluesmuusikko, eikä vain näyttele sellaista. Koko bändin soitto rullasi Klubilla pitelemättömän vallattomasti. Ryhmä suorastaan heittäytyi piisien vietäväksi. Kun yhtälöön lisätään jytäkästi tarjoiltu, perinnetietoinen blues ja suurelta osin toimivat suomenkieliset tekstit, niin sehän on siinä.
Eloranta ja kitaristi Sammeli Palovaara operoivat keikalla etulinjassa ja jakoivat soolovastuun. Erityisesti viimeksi mainitun kitarointi miellytti meikäläisen korvaa. Perinteistä ammentavaa, mutta niihin jämähtämätöntä, kekseliästä soittoa on aina ilo kuunnella. Basisti Heikki Laakso ja rumpali Juho Ranta jäivät keikalla melko näkymättömiksi – mutta sitäkin tärkeämmiksi miehiksi.
Gruuvia tuuttausta
Illan huipentumana lavalle kapusi Ville ”Kingfish Willie” Lehtovaaran ja tällä kertaa basson varteen asettuneen Tommi Laineen muodostaman rytmiryhmän kuljetettavaksi messevää paikallista roots-osaamista. Sax Machinen riveissä musisoivat kitaristi Jonni Seppälä, pianisti Wiley Cousins sekä fonikolmikko Masa Orpana, Vesa Hyrskykari ja Sami Sippola. Tuollaisella sakilla on aivan sama kuka keulille nousee vai soittaako bändi vain keskenään. Kova meno on taattu joka tapauksessa. Lavalla oli niin takuuvarma kokoonpano, ettei metsään menon vaaraa yksinkertaisesti ollut. Onneksi vierailevaksi solistiksikin oli kutsuttu kovan luokan tekijä.
Niko Ahvosella oli ennen keikkaa nesteytys luiskahtanut aavistuksen pitkäksi, joten ylikunnon vaara oli läsnä koko pitkän setin ajan. Laulusuoritukseen se ei kuulunut merkittävästi vaikuttavan. Spiikit sitä vastoin olivat välillä melko sekavia. Illan aikana havainnoin alkoholin toimivan ilmeisen merkittävänä James Brown - karjahdusten voimanlähteenä. Niitä nimittäin kuultiin Ahvosen setissä viljalti.
Iso Sax Machine soi maukkaasti ja soundi säilyi ilmavana. Asiansa osaavan miksaajan ohella kunnia siitä kuuluu tietysti tyylitajuisille muusikoille. Piisejä ei soitettu tukkoon, vaan jokainen malttoi antaa tilaa muille. Bändin nimestä huolimatta saksofonejakaan ei tarjottu väkisin joka välin täytteeksi. Ne värittivät piisejä maltillisen runsaasti. Kolmikon jokainen tuuttaaja pääsi useampaankin kertaan astumaan esiin.
Turhat osat karsittu pois
Syksyllä 2011 pääsin kuunteluoppilaaksi, kun Wiley Cousins rupatteli Helsingin Storyvillen takahuoneessa Ben Watersin kanssa pianonsoitosta. Herrat olivat samaa mieltä siitä, että rokkibändissä yleensä basistit ja etenkin kitaristit astuvat helposti pianistin sormille. Kaksi miestä tekee yhden pianistin hommat. Tällöin kosketinsoittajalle jää hyvin pieni tontti hoidettavakseen. Wileyn ja Kingfish Willien duossa tämänkaltaista tallomista ei tapahdu, kun bändiin kuuluvat vain piano ja rummut (tosin näiden herrojen ollessa kyseessä vain-sanan olisi voinut jättää kirjoittamatta). Ei kokonaisuuteen oikein muuta osaa edes kaivata.
Klubibluesissa kaksikon setti koostui hyväntuulisesti tulkituista standardeista. Piisit vaihtuivat moneen kertaan lennosta. Suurimpia ilonaiheita olivat Chuck Berryltä lainattu ikisuosikkini ”You Never Can Tell”, Huey "Piano" Smithin interaktiivinen ”Don't You Just Know It” sekä pitkähkö New Orleans -potpuri, jonka aikana Wileykin siirtyi hetkeksi rumpusetin taakse.
Juurevasti suomeksi
Illan aloittaneelle BluesQ:lle jäi perinteikkäästi lähinnä lämmittelybändin asema. Heidän keikkansa aikana väkeä vasta saapui hiljakseen paikalle. Siitä huolimatta BluesQ sai yleisön innostumaan ja encorenkin vaatimaan. Bändin oma suomenkielinen ohjelmisto toimi hienosti. Molemmat kitaristit ja huuliharpisti osasivat hommansa, ja komppiryhmä rullasi mukavasti.
Kaikin puolin BluesQ:lla on paketti hyvin kasassa. Vielä kahdeksan aikaan eivät runsaat yleisömassat olleet tietään Klubille löytäneet, mutta en usko, että heidän uurastuksensa olisi hukkaan valunut. Bändin nimi jäi varmasti läsnäolijoiden mieleen.
Loppujen lopuksi
Viihdyin tänäkin vuonna Klubibluesissa varsin hyvin. Neljän bändin taktiikalla homma ei paisunut liiaksi. Mielenkiinto säilyi loppuun saakka. Vaikka Niko Ahvosen kuntohuippu ei aivan hänen oman keikkansa kohdalle osunutkaan, mainiosti hänkin hommansa hoiti.
Klubibluesia järjestävä pirkanmaalainen yhdistys Blues Lovers näytti taas, että bluesfestivaalin voi aivan hyvin järjestää kotimaisin voiminkin – kai tampereenteksasilainen Wileykin voidaan jo kotimaiseksi laskea – ohjelman tason kärsimättä. Totta kai ulkomaanelävät lisäävät automaattisesti yleisön mielenkiintoa, mutta tavallisuudesta poikkeavilla täkäläisillä kokoonpanoillakin saa mukavasti väriä ohjelmaan.
MARKO AHO, teksti ja kuvat
Kuvagalleria
Linkit: Blues Lovers, Klubi .
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2013 .
|
|