31.5.2010 Kuvagalleria Kat Baloun © Kake Kiirikki Puitteet kunnossa Saarijärvellä Viides, onnistunut Kukonhiekka Blues osoitti, että tapahtumalla on kasvun varaa. Kat Baloun loisti ulkomaan ihmeenä, Jake's Blues Band ja Pepe Ahlqvist Duo hoitivat loput.
Viides Kukonhiekka Blues vietettiin mukavissa tunnelmissa Saarijärvellä. Komeassa järvimaisemissa sijaitseva Kukonhiekan huvikeskus on varsin viihtyisä paikka ja kuin omiaan bluesmusiikin nautintaan. Ohjelmisto kattoi hienosti bluesdiggarien mieltymykset, akustisesta soitannasta aina sähköisempään meininkiin saakka. Ulkona vihmonut vesisade ei tunnelmaa onnistunut latistamaan. Yleisöä saapui paikalle ainakin muutama sata.
Suomibluesin konkari Pepe Ahlqvist, joka avasi illan ohjelman, saapui Saarijärvelle yhdessä kitaristi Jonne Kulluvaaran kanssa. Pepen omien sanojen mukaan setti sisälsi vanhempaa tanssimusiikkia 'Uudelta Mantereelta'. Herrojen kitarat soivat tyylikkäästi avauksessa "Neighbourhood Kid". Jatkossa kuullut "Kind Hearted Woman" ja "Don't Lie To Me" olivat kappaleita sieltä perinteisemmästä päästä, samoin kuin encorena tullut "Key To The Highway".
Pääpaino oli kuitenkin kotimaan kielellä vedetyt uusimman levyn, "Näillä Mailla", raidat. Mahtipontisen oloinen nimikappale veti yleisön hiljaiseksi komeudellaan. Raisusta muijasta, jolle häviää jopa kädenväännössä, kerrottiin tarinassa "Tohveliblues". Ylioptimismia palautettiin maanpinnalle vakuuttavasti biisissä "Aina Ei Voi Saada Mitä Haluaa". SF Bluesin "Soitan Sen Pois" oli myös komea veto kaksikolta.
Jonnen kitarointi oli jälleen maukkaanpuoleista. Yleisö heräsi kannustamaan (tahtia lyöden) vanhassa Esa Kaartamon sävellyksessä "Eeny Meeny Miny Moe". Samoilta ajoilta oli myös Pepen hittibiisi "Back To The River", joka kuultiin varsinaisen setin viimeisenä. Yleisö oli hyvin lämmitelty seuraavia esiintyjiä varten.
Soolojen vuorovetoa
El Pasossa, Teksasissa syntynyt ja Cincinnatissa, Ohiossa nuoruutensa viettänyt huuliharpisti Kat Baloun asustelee nykyään Berliinissä. Hän heittelee sieltä käsin keikkaa ympäri Eurooppaa. Nyt oli siis vuorossa Suomi ja Saarijärvi.
Kat osoittautui räväkäksi laulajaksi ja huuliharpun puhaltajaksi. Tomi Leinon (kitara) johtamassa taustabändissä soittivat myös basisti Jaska Prepula ja Katin mukanaan tuoma rumpali Andreas Bock. Poppoo oli hyvässä vireessä ja musa vei mukanaan.
"Wang Dang Doodle" aloitti vauhdikkaan setin. Kat Balounin oma sävellys "Can I Call You Honey?" oli mainio rytkeblues, joka sai kansan hytkymään mukana ja jopa tanssilattialle asti. Huuliharppu soi maukkaasti vuorotellen Tomi Leinon tyylikkäiden kitarasoolojen kanssa.
Setin ehdoton kohokohta oli kuitenkin mainio jump blues "Big Cat Boogie", jossa kaksikko Baloun - Leino näyttivät soiton mallia oikein isolla kauhalla. Huimia sooloja tuli solkenaan kumpaiseltakin tyyliniekalta.
Rauhallisempaa osastoa oli Katin äidilleen omistama sävellys "Blues For Mary Lou". Muuten mentiinkin sitten niin sanotusti lusikka pohjassa. Rokkaava blues "Some Kind Of Wonderful" piti kansan tiukasti tanssilattialla, eikä vanhalta Hurriganes-biisiltä kuulostanut "Burnin' Blues" hidastanut meininkiä tippaakaan. Lopussa kuultiin vielä jännä bluesversio Elviksen "Hound Dog" -bravuurista. Encore taisi olla nimeltään "I Feel So Good", tasavarmaa meininkiä sekin. Kat Balounin nimi kannattaa laittaa korvan taa!
Keihäs vaihtui kesken kisan
Sokerina pohjalla oli Toijalan Double Trouble eli Jake's Blues Band. JBB:n setin pohjana olivat tiukat versiot Steve Ray Vaughanin hiteistä, kuten "Mary Had A Little Lamb", "Change It", ja "Let Me Love You Baby". "Pride And Joy" -biisiin oli ympätty liitteeksi Freddie Kingin "Hideaway" ja loppuun vielä pätkä kappaleesta "Dust my Broom".
Rutinoitunut bändi ei pienistä vastoinkäymisistä hätkähtänyt, kun kesken "Cold Shot" -biisin Jake Yrölän kitarasta katkesi kieli. Pienen keihäänvaihtotauon paikkasi sujuvasti Timo Salo pienellä bassosoolollaan rumpali Juha Yrölän avustamana. Soittimen vaihdon Jaken sooloilu jatkui entistäkin rouheammalla otteella.
Jimi Hendrixin perintöä vaalittiin kappaleilla "Hey Joe ja "Fire". Mutta muutakin hyvää päästiin kuulemaan: trio esitti tehokkaat versiot Rick Derringerin ikihitistä "Rock And Roll Hootchie Koo" ja Jimmie Vaughanin teoksesta "Don't Cha Know". Myös nousukiidossa olevan amerikkalaisen Indigenous-bändin kappale "Things We Do" oli hieno veto, jossa Jaken kitara todella lauloi.
Rauhallisempaa meininkiä tarjosi George Harrisonin sävellys "While My Guitar Gently Weeps". Tanssijoita liikutettiin Joe Cockerin takavuosien hitillä "Unchain My Heart". Jaken ja kumppaneiden bluesrock-annos oli jälleen messevä ja siitä riittää sulateltavaa pitkään!
Yleisö tuntui olevan tyytyväinen Kukonhiekka Bluesiin. Yleisömäärä on kuulemani mukaan kasvanut vuosi vuodelta, joten ehkäpä esiintyjiä saadaan enemmänkin paikalle tulevina vuosina. Puitteet ovat ainakin kunnossa.
KAKE KIIRIKKI
Kirjoittaja kiittää järjestävää tahoa hyvin sujuneesta tapahtumasta ja esiintyjiä laadukkaasta musiikista.
Kuvagalleria
Linkki: Kukonhiekka Blues
- - - - -
ILMOITUS
Edulliset lennot musiikkikaupunkeihin (Lentoliput.nu) New Orleans New York Chicago Nashville .
|