27.9.2010 Kuvagalleria Zakiya Hooker ja Federico Bozas © Marko Aho Riittoisa ja vaihteleva roots-ilta Lahti Blues & Rootsin pääkonserttiin liittyi hieman dramatiikkaakin, mutta ikinuori Tortilla Flat pelasti tilanteen. Kansainvälisenä tähtenä tuikki Zakiya Hooker. Hoedown esitteli uuden albuminsa biisejä.
Lahden Rytmin Ystävät -yhdistys kasasi Lahti Roots & Blues -festivaalin yhdennentoista kerran. Pääkonsertti nähtiin Alex Park Hotelin kahdessa kerroksessa lauantai-iltana. Sitä tuki klubiohjelmisto, joka oli käynnistynyt jo pari viikkoa ennen varsinaista festariviikkoa. Tavallisesti Roots & Blues on keskittynyt kotimaisiin osaajiin. Niitä nähtiin paljon nytkin. Lisäksi mukana oli raikas tuulahdus kansainvälisyyttä.
Pääkonsertti-illan pääesiintyjä oli yhdysvaltalainen Zakiya Hooker. Hänen taustallaan soittivat basistisiippa Ollan Christopher Bellin lisäksi kitaristi Federico Bozas sekä suomalaisvahvistuksina kitaristi Tomi Leino, kosketinsoittaja Max Tabell ja rumpali Olli Ontronen. Tässä tapauksessa on perusteltua nimen omaan puhua vahvistuksista – siinä määrin hyvää jälkeä herrat tekivät.
Huomattavan paljon isänsä, legenda John Lee Hookerin, näköinen Zakiya liikkuu musiikillisesti isänsä tyyliä 'hienostuneemmassa' ympäristössä. Setin pääpaino oli nytkin jazz-sävyisellä, soulahtavalla materiaalilla. Toki rehellistä bluesiakin kuultiin; kappalevalinnat kuten ”Kansas City” ja ”The Blues Is Alright” eivät kuitenkaan kieli ylenpalttisesta kekseliäisyydestä tai seikkailunhalusta piisilistaa koostettaessa.
Encorena Zakiya tarjoili allekirjoittaneen ja monen muunkin iloksi yhden bourbonin, yhden skottilaisen ja yhden oluen – tosin isänsä kirjoittaman laulun muodossa, mutta hyvä niinkin!
Dramatiikka kääntyi voitoksi
Tutuksi tulleeseen tapaan Lahti Blues & Rootsin pääkonsertti alkoi Pepe Ahlqvistin tahdissa. Tällä kertaa festivaalin suojelija oli liikkeellä Jonne Kulluvaaran kanssa kahdestaan. Pepe soitti akustista ja Jonne sähkökitaraa. Leppoisasti shufflella käyntiin polkaistu setti sisälsi muun muassa vanhoja H.A.R.P. -yhtyeen suosikkeja: ”Eeny Meeny Miny Mo” ja ”Back To The River”.
Luonnollisesti Pepen viimeisimmän levyn (Näillä mailla, 2010) suomenkielistä materiaaliakin kuultiin. ”Soitan sen pois” versioitiin kahden miehen voimin, mutta ” Tohveliblues” ja ”Näillä mailla” saivat lisäväriä lavalla pistäytyneen Olli Haaviston akustisesta slidesta. Niiden perään kuultiin mainio ”T-Bone Shuffle”, jossa Olli siirtyi pedal steelin ääreen.
Ilmeisesti festivaalin ohjelmistoa suunniteltaessa oli tähdätty siihen, että homma kasvaisi hiljalleen akustisesta bluesduosta, vanhan liiton rockabillyn ja americanan kautta sähköiseen bluesiin ja niin edelleen. Draaman kaareen ilmaantui kuitenkin äkkijyrkkä pompsahdus. Toiseksi esiintyjäksi merkitty rockabilly-ryhmä Hal Peters Trio perui tulonsa.
Sen sijaan alakerran Skumppa-ravintolan musiikkitarjonnan avasi kolmekymmenvuotisjuhliaan viettävä Tortilla Flat. Ikinuoren ryhmän hyväntuulisen tanakasti svengaava blues rokkasi ensi tahdista lähtien hienosti. Tuohon ikään ehtineellä bändillä lienee takana jo luja putki rilluvuosien, mutta soitto soi edelleen. Good Rockin' Kempaksen, Honey Aaltosen ja Smokey Suhosen ryhmän täydentää nykyisellään basisti Long John Rantapuro.
Sovitettuja covereita
Uutta ”Black And White” -levyään juhlistaneen Hoedownin Americanaa kuultiin yläkerran lavalla. Pitkälti lainamateriaaliin nojanneessa setissä Ninni Poijärvi, Mika Kuokkanen ja Esa Kaartamo toimivat vuoron perään solisteina. Laulut oli sovitettu taidolla, ja ison bändin mahdollisuuksia hyödynnettiin tyylikkäästi.
Laulun ohella Poijärvi soitti viulua, Kuokkanen akustista kitaraa ja Kaartamo soolokitaraa. Jarmo Nikku sävytti kokonaisuutta mandoliinilla ja sähkökitarabanjolla. Olli Haavisto hoiti ”putkihommat” taattuun tyyliinsä. Masa Maijasen ja Topi Kurjen komppiryhmä svengasi juuri niin huomaamattomasti kuin näissä ympyröissä pitääkin.
Lainapiiseinä kuultiin muun muassa Gillian Welchiä, Julie Milleriä ja J.J. Calea. Kopiontiin bändi ei syyllistynyt, vaan soitti oman näköisiään versioita. Siinä missä ” Cajun Moon” tulkittiin hieman liian rivakkana, kulki mainion mandoliinisoolon sisältänyt ”Sea Cruise” leppoisaa purjehdustahtia. Pepe Ahlqvist vieraili Hoedownin solistina laulamassa Kaartamon kirjoittaman vanhan hittinsä ”Back To The River”.
Edessä uudet kujeet?
Dave Lindholm ei volyymia säästellyt laittaessaan Jake's Blues Bandin kera alakerrassa pelit soimaan. Soitto toimi mainiosti, mutta vähän hiljaisemmallakin se olisi kuulunut. Useammankin ihmisen saattoi kuulla aiheesta mainitsevan.
Settilistaan ei isommin ollut yllätyksiä ripoteltu, mutta kyllä ”Hoochie Coochie Manin”, ”Boomin Boomin”, ”Pride And Joyn” ja ”Hey Joen” sekaan heitetty ”Love Is All Around” kieltämättä on sellainen.
Ilmeisesti kuusi bändiä oli yhdelle illalle liian suuri kerta-annos, koska yleisö alkoi hajaantua jo Hookerin keikan aikana. Illan päättäneen Ice Cream Twelve Bar Bandin päästessä tositoimiin puoli kolmen aikaan olikin ravintolasalissa jo varsin tilavaa. Siinä vaiheessa yötä ei parane enää hienostella, joten bändi latasikin tämäkän meiningin päälle.
Ice Cream Anttila on vauhdikas esiintyjä. Hän jaksoi vielä aamuyön tunteinakin viuhtoa tosissaan. Kitaristi Sammeli Palovaara osoittautui varsin mainioksi soittoniekaksi, joten turhaan ei bändi keikkansa aluksi palovaaraa mainostaen jauhesammuttimia kysellyt.
Kokonaisuutena Lahti Blues & Rootsin pääkonsertti oli jälleen kerran viihdyttävä tapahtuma. Ohjelmaa oli yhdelle illalle paljon, mutta se oli onneksi vaihtelevaa. Alex Park Hotel on tiettävästi sulkemassa ovensa, joten Lahden Rytmin Ystävillä lienee edessään uuden vuoden myötä myös jossain määrin uudet kujeet.
MARKO AHO
Kuvagalleria
Kirjoittaja lähettää kiitokset Lahden Rytmin Ystäville tämänkertaisten iltamien järjestelyistä ja toivottaa tsemppiä ensi vuodelle. Blues-Finland.com lähettää erityiskiitokset järjestävän yhdistyksen Hara Järviselle sekä Alex Park Hotelille.
Linkit: Lahden Rytmin Ystävät, Alex Park Hotel .
|