12.10.2009 Kuvagalleria Pete Gage Hulppeat iltamat Lahdessa Lahti Blues & Rootsin pääkonsertti soi kymmenennen kerran. Rock 'n Roll Women sai kansan pähkinöiksi ja ex-Feelgood-mies Pete Gage sähköisti tunnelman. Suojelija Pepe Ahlqvist oli jälleen vireessä.
Kymmenes Lahti Blues & Roots oli jälleen kerran mainio bluestapahtuma synkeää syksyä piristämään. Päätapahtuma Alex Park Hotellissa keräsi runsaan yleisön, joten Lahden Rytmin Ystävät voi hyvillä mielin suunnitella tulevia tapahtumia. Puheenjohtaja Hara Järvinen saa olla ylpeä joukkueestaan. Hyvä talkooporukka on iso voimavara!
Illan aloitti Wallu Heinomaa & Friends päälavalla klo 19:15. Kitaristi-laulaja Wallu on pitkän linjan lahtelaismuusikko ja on vaikuttanut sellaisissa bändeissä kuten Amulet, Sleepy Sleepers, Nepa ja Charlies.
Yhdessä kuusimiehisen bändinsä kanssa hän tarjosi nostalgisia tunnelmapaloja vuosien varrelta. Ohjelmistossa olivat muun muassa kappaleet "Presence Of The Lord", "The Night They Drove Old Dixie Down" ja "Waltzing Matilda". Leppoisan meiningin vastapainoksi lavalla kävi vierailemassa Wallun hyvä ystävä ja yhteistyökumppani Dave Lindholm kahden värssyn verran. Daven blueskitaraa päästiin ihailemaan biiseissä "Who Do You Love" ja "Sweet Little Angel". Päätteeksi rokattiin Wallun ja Friendsin esittämän menopalan "Route 66" tahtiin.
Tapahtuman suojelija Pepe Ahlqvist ja kitaristi Jonne Kulluvaara pistivät pystyyn suorastaan sykähdyttävän bluesesityksen. Pepen vuosien varrella hioutunut, sydänjuurista asti kumpuava tulkinta sai yleisön vakuuttuneeksi siitä, että blues on nimenomaan tunnetila.
Jonne Kulluvaaran tyylitietoinen kitarointi oli hyvä perusta Pepen temmeltää. Jonnen akustisella soitetut soolot sisälsivät mukavia juoksutuksia, ja slideputki pysyi myös hyvin hyppysissä. Pepe soitti myös muutamia sooloja akustisellaan, joten taitoa löytyy siltäkin saralta.
Ohjelmiston lainabiisit "Don't Lie To Me", "Kind Hearted Woman" ja "Eeny Meeny Miny Mo" olivat hyviä vetoja, mutta paremmin toimivat mielestäni Pepe Ahlqvistin omat sävellykset. "Neighbourhood Kid", "Small Timer" ja "Doggone Disgusted" ovat maailmanluokan laatukamaa.
Eniten tunnetta ja veret seisauttavaa tulkintaa kuultiin kuitenkin kahdessa suomeksi lauletussa kipaleessa "Soitan Sen Pois" ja "Näillä Mailla". Näistä jälkimmäinen kuuluu vankasti osastoon 'kuulkaa korpeimme kuiskintaa'. Kitarointi oli varsin intensiivistä näissä kappaleissa. Setti päättyi Pepen hittiosastoon: "Back To The River".
Big Yellow pirteänä
Illan ehdoton piristysruiske oli raumalainen Big Yellow, jonka soul- ja r&b-pitoinen musiikki pisti yleisön sukat tötterölle. Bändi esiintyi tapahtumassa myös 1995, ja yleisön pyynnöstä kiinnitys uusittiin tälle vuodelle.
Kahdeksanhenkisen bändin tiukka soitto ja tutut kappaleet nostivat tunnelman kattoon. Laulaja Jari Voutilainen hommansa, kuten myös koko bändi. Kitaristi Teppo "Tee Jii" Saarinen vetäisi asiaankuuluvia tiukkoja sooloja, mutta kyllä esille pääsivät muutkin soittajat. Rytmiryhmä suoriutui vaativasta tehtävästään hienosti rumpali Jari Varjon johdolla. Tarkempaa ja kovemmin iskevää rumpalia saa etsiä! Bassoa käskytti itse Mr Rauma Blues, Tunnu Pärssinen.
Big Yellowin terävästi soittavan puhallinosaston fillit osuivat tarkasti kohdilleen tuoden pontta koko bändin sointiin. Lauri Ellilä (tenorisaksofoni), Ari Jokinen (alttosaksofoni) ja Tommi Kolunen (trumpetti) hoitivat homman suvereenisti. Kosketinsoittaja Arto Makelän sähköpiano- ja hammond-soundit kuuluvat myös oleellisena osana bändin soundimaailmaan.
Vanhat soul-hitit, kuten "Giving It Up For Your Love", Chicagon "I'm A Man" ja Temptationsin "Shakey Ground" rullasivat hienosti. Rokimpaa osastoa viljeltiin numeroissa "Why Me?" ja "Can't I Get A Witness". Ensimmäisessä encoressa tunnelmoitiin "Ain't No Love (In The Heart Of The City)" -biisin tahtiin.
Toisessa encoressa lavalle tuli vierailemaan Pepe Ahlqvist huuliharppuineen. Keikan päätti huima versio Ike Turnerin "Rocket 88", jonka Pepe myös lauloi. Huuliharppuilu oli, kuten arvata saattaa, mitä mainiointa!
Rokkimimmit tulittivat täysillä
Yleisön innokkaasti odottama Rock 'n Roll Women tihkui energiaa oikein tuutin täydeltä. Kolme kovaa artistia pyöritti yleisön suorastaan pähkinöiksi. Erja Lyytisen taustabändi, Davide Florenon johdolla, oli erittäin hyvässä vedossa.
Maria Hänninen aloitti osuutensa basson varressa esittämällä Spencer Davis Groupin klassikon "Keep On Runnin'". Hyvin rullaava biisi sai heti yleisön lämpimäksi, eikä tunnelma päässyt latistumaan rauhallisemmissakaan kappaleissa. "Soulful Dress" -grooven jälkeen kuultu Hendrixin "Wind Cries Mary" toi hyvin esiin Marian laulutaidot. Janis Joplinin "Move Over" innosti yleisöä entisestään.
Matti Vallius tuli basson varteen, kun Maria esitti oman kappaleensa "Don't Blame Me" soittaen siinä samalla viulua. Laadukkaan osuutensa Maria päätti funkahtavaan "I'm A Woman (I'm A Backbone)" -kappaleeseen.
Erja Lyytinen otti yleisönsä myös helposti haltuunsa. "Steamy Windows" starttasi hänen osuutensa komeasti. Erjan oma kappale "Funky Mama" esitteli tyylikästä wah wah -pedaalin käyttöä. Kappale lähti lentoon, kun kosketinsoittaja Harri Taittonen pisti tulemaan rytmikästä klavinetin murinaa ilmoille.
Erjan kitarointi oli tasokasta läpi keikan. Soolot olivat taidokkaita ja esiintyminen erittäin itsevarmaa. Hänen osuutensa päättänyt slide-iloittelu "Rollin' & Tumblin" alkoi hitaalla "Crossroads" -introlla. Legendaarinen kappale sisälsi myös hyvin toimivan yllärin, kun sekaan ympätty pätkä "Smoke On The Wateria" pääsi valloilleen biisin loppupuolella.
Rempseä Maya Paakkari laittoi lopullisesti porukan nippuun valloittavalla janisjoplinmaisella, tehokkaalla äänellään. Alussa tuntui, ettei hän ollut kovinkaan tuttu esiintyjä yleisölle, mutta nopeasti hänen taitonsa ja suorasukainen esiintymisensä valloittivat yleisön puolelleen.
Nina Simone kuuluu Mayan esikuviin, joten hänen repertoaaristaan kaivettu "Work Song" aloitti setin. Mahtipontinen "River Deep Mountain High" nosti ihokarvat pystyyn, samoin kuin Joplin-bravuuri "Piece Of My Heart". Ennen "Don't Judge A Book By It's Cover" -kipaletta Maya kertoi, ettei biisi ollut aiemmin sen kummemmin hänelle kolahtanut. Mutta sitten, kun Marjo Leinonen ja Agents esittivät biisin taannoin televisiossa huomasi Maya, että biisihän on p****leen hyvä! Hyvin toimi myös Mayan esittämänä.
Loppuun Maya vielä rykäisi hulppean AC/DC-coverin "Whole Lotta Rosie".
Koko naiskolmikko vetäisi vielä kaksi kappaletta kimpassa keikan päätteeksi. Ensimmäinen oli "Women Be Wise", jossa kehotettiin olla mainostamatta omaa ukkoaan. Hendrixin "Fire" päätti keikan. Rami Eskelisen työskentely oli huikeaa tässäkin numerossa.
Feelgood-tunnelmissa
Ismo Haavisto Band oli päälavan viimeinen esiintyjä. Ismo, multi-instrumentalisti ja laulaja, oli jälleen elementissään esittäessään 'laatutakuu-bluesiaan'. Bändi saapui paikalle suoraan studiohommista, sillä uutta levyä viimeistellään par'aikaa.
Uutta tuotantoa olivat kappaleet "Searchin' For My Baby" ja "Please Don't Ever Leave". Ensimmäinen oli mukava perusblues. Jälkimmäinen edusti slovariosastoa New Orleansin malliin. "Marina" oli hauska menopala, mutta reippainta antia oli ehdottomasti hulppea Fabulous Thunderbirds -laina "The Crawl". Kantria lähestyttiin omalla "Man Of The Road" -kappaleella.
Ismo oli tapansa mukaan oivalla soittopäällä. Huuliharppu soi mureasti ja kitarasoolot olivat lennokkaita. Laulajanakin hän kuuluu kärkikaartiin. Jonni Seppälä vakuutti myös kitaran varressa monissa sooloissaan. Parin maistiaisen perusteella uusi levy on laatutavaraa.
Katutason Skumppa-ravintolassa esiintyi The Munsons, parivaljakko Tommi Viksten ja Tokela. Suuren väkijoukon aiheuttama tungos vaikeutti heidän seuraamistaan, mutta sentään kappale "I Feel Like Steppin' Out" setistä erottui.
Samassa paikassa myöhemmin tarjoili tanakkaa pianobluesia ja 'rokenrollia' entinen Dr Feelgoodin laulaja-harpisti Pete Gage orkesterinaan Doctor's Order. Pete aloitti esittämällä pianobluesia duona rumpali Juha Takasen kanssa. Mieleen jäi kappale "Midnight Hour Blues".
Muutaman biisin jälkeen rumpali Takanen poistui takavasempaan ja sähköpiano roudattiin lavalta pois. Lavalle astui Doctor's Order jatkamaan Pete Gagen säestystä. Uutta levyä rustaava Pete tarjoili maistiaisia tulevalta levyltään. Yksi mukiinmenevä ralli oli nimeltään "Tough Talk Boogie", ja toinen uusi kappale taisi olla "Relaxin' With My Baby".
Muuten setti oli silkkaa R&R-juhlaa a' la Dr Feelgood & Doctor's Order. Archie Hämäläisen kitara soi jälleen kuin hurmiossa ja rytmiryhmä Teppo Nättilä (basso, laulu) - Kimmo Oikarinen (rummut) tuuttasi tanakkaa rytmiä ilmoille.
Peten karhea ääni toimi hyvin, ja vanhat Feelgood-bravuurit sähköistivät tunnelman. Ainoastaan äänentason kovuus häiritsi hieman meininkiä, mutta kaikkeen tottuu, sanoo entinen aistinsolu. Hyvän olon polulta eksyttiin pari kertaa esittämään myös perinteisempää bluesia. "Can't Be Satisfied" ja "Crossroads" olivat hyviä valintoja ohjelmistoon. Hulppea ilta!
KAKE KIIRIKKI, teksti ja kuvat
Kuvagalleria
Linkki: Lahden Rytmin Ystävät .
|