KLUBIRAPORTTI
|
|
18.3.2015
|
Lauri Ankerman Duo
|
Perjantain kolmannentoista päivän blues Perjantai 13. päivä ja blueskeikalle Kuopioon. Toivottavasti auto ei jätä tien varteen ja pelimannien soittovehkeet kestävät läpi keikan. May the Mojo be with you.
Illan teemana Kuopiossa oli Urban City Blues Festivalin bluesklubi Pekan Pubilla. Pekan Pub on rento illanviettopaikka, jonka puitteet ovat kunnossa. Pub olisi viikonloppuiltana ääriään myöten täynnä, jos se sijaitsisi kaupungin keskustassa. Haasteellinen sijainti Inkilänmäen kaupunginosassa tarkoittaa sitä, että keikka voi valua hukkaan, kun kuulijoita on niukanlaisesti.
Tällä kertaa ilta käynnistyi pienen kuulijajoukon voimin, mutta perisuomalaiseen tyyliin paikallaolijoiden määrä kasvoi kellon kulkiessa eteenpäin. Bluesklubin isännän Olavi Rytkösen kanssa arvuuttelimme, minkä musiikkigenren harrastajat löytäisivät keikalle parhaiten. Pekan Pubin ohjelmassa on rootsmusiikin lisäksi omat keikkansa muun muassa punkin ja elektronisen musiikin ystäville. Olipa kuulijan suosikkigenre mikä tahansa, Pekan Pubille kannattaa lähteä keikalle.
Perjantain 13. päivän bluesklubilla nähtiin harvinainen vieras Helsingistä, Lauri ”Arno” Ankerman, joka esiintyi duona huuliharpisti Mikko Koiviston kanssa. Parivaljakko tunnetaan myös Ison Suden Show'sta, bluesiin pureutuvasta radio- ohjelmasta, jota voi kuunnella Helsingin Lähiradiossa ja jälkikäteen internetissä. Ankerman on ehta bluesmies, jonka suomenkielisissä kappaleissa yhdistyvät Delta-blues, rekilaulut ja merimiesromantiikka, vaikuttavin lopputuloksin. Vuonna 2012 julkaistu ensialbumi "Vantaanjoen suiston juurimusiikkia" sisälsi jopa pienen radiohitin: kappale oli nimeltään "Pallogrillimies".
Kuopion-keikka osoittautui päteväksi käyntikortiksi duon taidoista. Tiuhaan tahtiin hienoja kitaroita vaihdellut Ankerman antoi tahtia perinteiseen bluestyyliin jalkaa polkemalla. Jalan alla oli stomp box, joka oli miksattu hyvin kuuluvaksi; joillakin keikoilla stomp box jää muun soiton jalkoihin. Kitarat soivat illan mittaan hyvällä soundilla sekä slideputkella että ilman. Duokaveri Mikko Koivisto soitti huuliharppuja täydentäen hyvin Ankermanin soittoa.
Avaukseksi Ankerman oli valinnut kappaleen "Ovi". Hän on kirjoittanut sen syöpään kuolleelle isälleen. Hieno kunnianosoitus. "Oven" jälkeen meno siirtyi bluesin ytimeen, kun alettiin laulaa naisista (Aikamoinen nainen). Eikä kyseessä suinkaan ollut illan ainoa ralli, jossa lauletaan jossain muodossa naisista. Muutamissa kappaleissa oltiin liikkeellä kaksimielisin sanoituksin. Iso hauki haluaa uida piiloon kaislikkoon, ja encoressa laulaja halusi maistaa Sokerileipurin hyvää torttua. Myös Pallogrillimies kuultiin. Siinä kertoja kysyy naisväen edustajalta, haluaako tämä grillata makkaraa tai kesäkurpitsaa, ja maissintähkääkin olisi nakerrettavana.
Toinen kappaleissa esiintynyt teema oli tien päällä oleminen ja siihen liittyen kotikaipuu ja kotiin palaaminen. Reissumiesromantiikka vaihtui välillä merimieshenkiseksi, kun liikuttiin satamissa. Keikalla kuultiin myös kappale "Tie on kivinen ja kaita", joka on Ankermanin käännös Robert Johnsonin klassikosta "Stones in My Passway".
Karu ja riisuttu Delta-blues on melkoista hard corea tottumattomalle kuulijalle, mutta keikka tuntui tekevän ainakin yhden uuden fanin. Punkkarin oloinen nuori nainen kiitteli keikasta useampaan kertaan ja otti kilpaa kuvia raportin tekijän ja bluesklubin isännän kanssa. Suomenkieliset kappaleet helpottavat tottumatonta bluesin kuulijaa ymmärtämään mistä on kyse. Ankerman esittää omat suomenkieliset kappaleensa uskottavasti. Mies esiintyi myös ottaen yleisön huomioon välispiikeissä – välillä yleisö oli jopa osa esitystä. Olisi mielenkiintoista kuulla livenä myös nelihenkistä Lauri "Arno" Ankerman & The Ankermen -yhtyettä.
|
|
Tuoreen kuopiolaisen bändin Babylonen oli alun perin määrä toimia lämmittelijän roolissa. Luontevampi järjestys oli kuitenkin niin, että äänekkäämpi bändi otti lopetusvuoron. Nuorten miesten kasaama bändi on ennen kaikkea rokkibändi, mutta ohjelmistossa on myös bluesimpaa materiaalia. Ja mikä parasta, bändi esittää myös omia kappaleita eikä pelkästään cover-ralleja.
Babylonen jätkät hengailivat rennosti takahuoneessa ennen livemusiikin starttia. Juttua riitti ja kitaroita näppäiltiin. Vaikka Babylone-keikkoja ei ole tehty vielä montaa, nuorista miehistä loistaa ennen kaikkea tyyneys ja innostus. Jännittämistä ei ole ilmassa. Tai sitten jätkät peittävät sen taidokkaasti.
|
Rentous siirtyi takahuoneesta lavalle. Bändi rokkasi varmoin ottein ja soitti hyvin yhteen. Kukkona tunkiolla hääräsi laulaja Tuomas Hirvonen, jonka käsialaa ovat bändin omien biisien sanat. Hirvonen on omaksunut rokkikukkojen lavaelkeitä sopivissa määrin. Kun laulaminenkin toimii, ei bändillä voisi olla parempaa nokkamiestä.
Alussa vakuuttivat bändin oma rokkaava möykytys "Hardly a Pearl Diver" sekä cover chicagolaisen The Steepwater Bandin
|
|
kappaleesta "High & Humble". Slidekitaran ryydittämä bluesrokki oli omiaan Babylonen esitettäväksi. Kappaleella soolokitaristi Saku Hyvärinen pääsi väläyttelemään slidetaitojaan. Biisin jälkeen slideputki katosi taskun pohjalle ja se pysyikin siellä keikan loppuun saakka. Hyvärinen on tyylitajuinen kitaristi. Hän väläytteli pitkin keikkaa siihen malliin, että parhaimmillaan tuloksena oli kylmiä väreitä. Toisessa kitarassa ja taustalaulussa toiminut Joona Valkonen pääsi myös sooloilemaan mallikkaasti pariin otteeseen keikan aikana. Mahtaako bändin kehitys tuoda ajan kanssa suuremman luokan kitarakaksintaistelua? Rytmiryhmä, basisti Tuomas Tirronen ja rumpali Miikka Mönkkönen, hoiti tonttinsa juuri niin kuin pitääkin.
Bändillä on hyviä omia biisejä, kuten bluesimpaan suuntaan kumartavat "Tyttö verhon takana", "Homewrecker" ja "Out In The Jungle". Lainauksen kohteeksi pääsi myös harvemmin bluesillassa kuultu bändi Hellacopters, useammankin biisin myötä. Merkille pantava lainabiisi oli The Black Keysin "I Got Mine". Kaksi encorea päättivät illan, viimeisenä kuultiin messevä rollarilaina "Jumpin' Jack Flash".
Kaiken kaikkiaan on helppo todeta, että Babylonen käyttämä aika treenikämpällä ei ole kulunut lorvimiseen. Ajatus kävi monen muunkin paikalla olleen mielessä – eikä vähiten siinä pienessä pöydällisessä bändin perheenjäseniä, jotka olivat tulleet keikkapaikalle kannustamaan. Babylone näyttäytyy kesäkuussa Kaavi Bluesissa, ovathan bändin jäsenistä Hirvonen ja Valkonen kaavilaislähtöisiä.
Kyseessä oli viimeinen klubi-ilta ennen Urban City Blues Festivalin päätapahtumaa, joka pidetään huhtikuun lopussa Kuopiossa, kylpylähotelli Rauhalahdessa. Toisen kerran järjestettävän festivaalin päätapahtuman esiintyjinä nähdään Heikki Silvennoinen Blues Band, Tomi Leino Trio ja Jaakko Turunen Blues Band. Edellisenä päivänä kuullaan Little Willie Mehtoa, Sasse & Andy Duoa ja Papa's Paradisea keskustan eri ravintoloissa.
Perjantai 13. päivä ei tuntunut vaikuttavan mitenkään illan kulkuun. Ilmeisesti Ankermanin ajatuksessa on vinha perä: moinen taikausko ei kosketa bluesympyröissä. Lienevät mojot, jäniksen käpälät ja tienristeyssopimukset sen verran tehokkaita.
VILLE HAATANEN
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2015 .
|
|