KONSERTTIARVIO
|
|
8.9.2014 päivitetty 14.11.2016
|
Leon Russell. Kuva: Marko Aho
|
Leon Russell kuoli 74-vuotiaana 13. marraskuuta 2016. Tässä artikkelissa käsiteltävä konsertti jäi hänen viimeisekseen Suomessa.
Valkopartainen mies ei rupatellut Amerikkalaisen rytmimusiikin monitaituri ja legenda Leon Russell esiintyi Helsingin Savoy-teatterissa. Russell ja yhtye keskittyivät olennaiseen ja tarjoilivat vivahteikkaan konsertti-illan.
Leon Russellin esitteleminen aiheeseen perehtymättömälle ei välttämättä onnistu ihan parilla lauseella. Koko puolivuosisataisen uran hahmottelua voi helpottaa luettelemalla – kieltämättä tarinan alkupäähän keskittyviä – merkkipaaluja sekä liudan yhteistyökumppaneita. Phil Spectorin, The Beach Boysin, Freddie Kingin, Joe Cockerin, J.J. Calen, Elton Johnin tai Willie Nelsonin nimien latelu ei tarkoita sitä, että Russell olisi vain legendojen kaveri ja kylkiäinen. Asia on päinvastoin. Kun häntä on pyydetty levyille ja projekteihin mukaan, ei ole haettu vain pianistia, laulajaa tai tuottajaa, vaan nimenomaan Leon Russellia.
Helsingin Savoy-teatterissa 4. syyskuuta esiintynyt Russell vieraili Suomessa ensi kertaa. Häntä on suurempi suosio onnistunut viime vuosikymmeninä väistelemään. Seitsemänkymmentäluku oli hänen loistonsa aikaa. Sen jälkeen stadionit kutistuivat klubeiksi. Ura jatkui vaatimattomimmissa ympyröissä. Russell oli tyytyväinen osaansa ja pysytteli aktiivisena musiikin parissa. Suunta muuttui nousujohteiseksi, kun Elton John pyysi vanhaa idoliaan tekemään kanssaan kimppalevyn. Syksyllä 2010 ilmestynyt ”The Union” nosti Russellin jälleen laajempaan tietoisuuteen. Hän alkoi saada myös ansaitsemaansa kunniaa. Russell nimitettiin vuonna 2011 sekä rock and rollin että laulunkirjoittajien arvostettuihin kunniagallerioihin.
Soitannollisesti Leon Russell on samalla tavoin musiikkimaailman maailmankansalainen kuin Willie Nelson. Kumpikin on kotonaan yhtä lailla bluesin, countryn, rockin, gospelin kuin jazzin ja melkein minkä tahansa musiikkityylin parissa. Siinä missä tavallinen rivimusikantti asennoituu tyylilajin vaihtuessa ohjaamaan soittoaan viitekehykseen sopivaksi, nämä oman tiensä kulkijat pitäytyvät omassa tyylissään. Heidän käsissään laulut taipuvat, eivät soittajat.
Valkoparta vanha ukki
Savoy-teatterissa Leon Russell esiintyi itseään rutkasti nuoremmista soittoniekoista koostuvan kompaktin kiertuebändin kanssa. Siinä bassoa soittaa Jackie Wessel ja rumpuja Brandon Holder. Wesselin osoittautui jämäkän svengaavaksi basistiksi, ja Holderin soitto rullasi irtonaisesti. Rummut alleviivasivat ja kommentoivat vanhahtavan eläväiseen tyyliin laulun mutkia ja töyssyjä. Tuollaiseen soittoon ei turhan usein näinä tasaisen kompin päivinä törmää.
Trion varsinaiseksi puuhapeteksi osoittautui oivallisen kitaroinnin ohella pedal steelin, urkujen ja mandoliinin parissa ahkeroiva Beau Charron. Kolmikko soitti kaikin puolin maukkaasti. Jokainen myös lauloi muiden velvoitteidensa ohella. Stemmat soivat hienosti, ja Wessel sai jopa soolopiisin (Let The Good Times Roll) laulettavakseen.
Terveysongelmat ovat rasittaneet Russellia ja lyhentäneet askelta merkittävästi. Lavalle kepin kanssa köpötellyt 72-vuotias legenda osoitti kuitenkin heti pianojakkaralle istuuduttuaan, että soitto kulkee ketterämmin kuin kävely. Hänen ikiaikaiset tuntomerkkinsä – aurinkolaseja ja nenää ympäröivät pitkä tukka ja parta – ovat jo pitkään olleet vitivalkoisia. Ulkomuotonsa perusteella Russell voisikin tienata joulun aikaan helposti lisäansioita – sen kuin vain tälläytyisi topattuun punaiseen nuttuun ja hiippalakkiin. Toisaalta Suomen virallinen joulupukki Timo Pakkanenkin joutui olutsympatioidensa takia äskettäin joulupukkisäätiön kanssa kahnauksiin, joten ehkä Russellin maineellakin on parempi pitäytyä musiikin parissa. Etenkin kun se toimii näin hienosti!
Tiivis keikkasetti
Robert Johnsonilta lainattu ja viimekeväisen ”Life Journey” -pitkäsoitonkin avaava ”Come On In My Kitchen” lähti liikkeelle heti Russellin asetuttua pianon taakse. Startti oli ripeä. Kappale ehti melkoisen pitkälle ennen kuin Charronin kitaraan saatiin edes ääni. Kerran vauhtiin päästyään Russell ei sitten pysähtynytkään. Laulut ja potpurit seurasivat tauotta toisiaan. Paletti oli harjoiteltu todella hyvin kasaan. Aina viimetahtien aikana Charron vaihtoi seuraavassa kappaleessa tarvittavaa instrumenttia saatavilleen ja antoi muiden huolehtia loppuiskuista – joiden jälkeen Russell olikin jo seuraavan intron kimpussa. .
|
|
”Georgia On My Mind” –klassikosta kuullussa makoisassa versiossa Charron urakoi toden teolla. Hän soitti Hammond-urkuja sähkökitara sylissään, nousi välillä tarjoilemaan uljaan kitarasoolon ja palasi taas urkujen ääreen loppukappaleen ajaksi. Siinä vaiheessa, kun laulu vaihtui lennosta The Beatlesin ”I've Just Seen a Face” -hölkäksi, oli Charronilla jo mandoliini kaulassaan.
Pedal steelin käyttö joissakin piiseissä nosti Russellin pianoa hyvin esiin, koska stilikalla ei isommalti komppailla. Vaikka soittopelinä peijakkaan vaativa pedal steel ei Charronin ykkösinstrumentti taida ollakaan, varsin hyvin hän senkin kanssa pärjäili. Sointiskaala ulottui peruskantreilusta (Rolling In My Sweet Baby´s Arms) rouheasti ulvovaan slidetykseen (Kansas City). Bob Dylanin ”A Hard Rain's A-Gonna Fall” sisälsi puolestaan Stratocasterilla tarjottua muhevaa slidettelyä.
Russellin perusasioissa pysytelleestä soitosta ei juuri turhaa kikkailua tai briljeerausta löytynyt. Mukaansa tempaavaa groovea ja tuhtia tunnetta sitäkin enemmän. Iän myötä entistä rosoisemmaksi käynyt raakkuva laulu jäi miksauksessa harmillisesti hieman bändin jalkoihin. Lähinnä vain laulun kovin reuna saatiin soiton seasta kuuluviin. Se ei kerro koko totuutta. Setin loppupuolen neljän kappaleen soolo-osuudessa nousivat viimein kaikki tulkinnan täydentävät ujahdukset ja kihinätkin esille. Elämän marinoima, mies ja piano - pohjainen luomusointi ei ehkä kaikkein perinteisimpien määritelmien mukaan ollut kaunista kuultavaa, mutta määritelmät voidaan aina uudistaa.
Omia ja omittuja lauluja
Setissä kuultiin luonnollisesti Russellin omia hittejä edustavasti. ”Hummingbird”, ”Tight Rope” ja ”Delta Lady” tarjottiin kuluttajaystävällisesti jonossa. Hiljaisempi soolo-osuus petasi tunnelman sopivaksi kappaletta ”Song For You” varten. Sitä edeltänyt ”Magic Mirror” oli oikein mainio tuttavuus sekin.
|
|
Holder, Charron, Wessel
|
Russell on tunnettu siitä, että hän tekee lainakappaleistakin omanlaisiaan. The Rolling Stonesia kuultiin setissä kolmen näytteen verran. ”Papa Was A Rolling Stone” siirtyi hauskasti kesken kaiken Stones-hittiin ”Jumping Jack Flash” ja rokkasi vallan peevelisti. ”Paint It Black” -riffi rouheasti pedal steelillä soitettuna toimi ”Kansas Cityn” introna. ”Dead Horses” meni perinteiseen Russellin tyyliin countryhölkkänä. Myös Jimmy Reedin ”Baby What You Want Me To Do” suoristui vaivatta countryksi.
Leon Russell ei juuri pyrkinyt ottamaan kontaktia yleisöönsä. Jokusen kerran hän hymyili, mutta muutoin show hoitui ilmeettömästi pianon (ja läppärin) takana istuen. Keikkaa ehti kulua reilu tunti ja vartti ennen kuin kuultiin illan ensimmäinen spiikki. ”Kansas Cityn” jälkeen Russell nimittäin tokaisi mikrofoniin ”Thank you”. Hän myös riisui aurinkolasinsa ja malttoi kuunnella aplodeja viidentoista sekunnin ajan. Tältä pohjalta voitaneenkin illan päättänyttä ”Roll Over Beethovenia” pitää encorena. Sen jälkeen kuultiin illan toinen ja samalla viimeinen spiikki. ”Thank You”, totesi Russell toistamiseen. Bändi poistui lavalta. Hiljakseen taputtamisen turhaksi uskonut yleisö oli Savoyn salista poistuessaan ilmeisen tyytyväistä. Takavuosien pakinoitsijamestari Väinö ”Olli” Nuortevaa lainaten voidaan ilta tiivistää toteamukseen ”Hyvää, soitti valkopartainen mies, rokkia”.
MARKO AHO
Linkit: Leon Russell, Savoy-teatteri
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2014 .
|
|