|
18.10.2012 Naisten vuoro -etusivu
|
Lisa Mann
|
Naisten vuoro, Osa 4 Feminiinistä tulkintaa kunnioittavassa sarjassamme tarkastellaan tällä kertaa leidejä Lisa Mann, Jo Harman ja Clare Free.
Oregonin osavaltion Portland tuppaa usein unohtumaan, kun USA:n länsirannikon bluesia käsitellään. Vireän ja kulturellin kaupungin hahmoista viime vuosina huomiota ovat saaneet esimerkiksi mainiot yhtyeet The Insomniacs ja Too Slim & The Taildraggers.
Laulaja, lauluntekijä ja basisti Lisa Mann lukeutuu Portlandin merkittäviin nimiin. Nainen on niittänyt paikallista mainetta ja kerännyt seudun blues-alan palkintojakin kahmalokaupalla. Onkin syytä suhtautua asiaan sopivalla vakavuudella, kun saa kuunneltavakseen Lisan uusimman levyn ”Satisfied”.
Kaukaakaan ei tarvitse levyä pyörittää, kun huomaa, että nyt ovat tekijämiehet ja -naiset asialla. Soittajien kyvyt tulevat esille, vaikka levy ehkä nojaa hieman liikaa perusbluesin puoleen. Lisa Mann esittäytyy vahvana laulajana ja kerrassaan kuunneltavana basistina. Hänen kuusikielinen bassonsa saa miksauksessa vahvan roolin, ja aiheesta.
Lisan yhtye The Really Good Band soittaa nimensä velvoittamalla tavalla. Jeff Knudson (kitara), Michael Ballash (rummut) ja Brian Harris (koskettimet) ovat jatkuvasti ajan tasalla. Levytyksiin kvartettia vahvistamaan kutsuttiin joukko vierailijoita. Nimekkäin heistä on Mitch Kashmar, joka käy töräyttämässä huuliharppua biisillä ”Kings of Black Gold”.
Mann säveltää suurimman osan levymateriaalistaan. Ja mikä mukavinta, parhaimpina ”Satisfied”-levyltä erottuvat raidat ovat hänen käsialaansa. ”Always Nobody” -kappaleen herkku on mainio stemma- ja vuorottelulaulu Lisan ja Lloyd Jonesin välillä. ”Have I Told You I Love You Today” on pop-sävytteinen ja ”I Was Gonna” hauskasti hieman 50-lukulainen. ”Doin' Alright” päättää kiekon soulahtaviin tunnelmiin; Joe Powersin huuliharppu muistuttaa Stevie Wonderin tekosia samaisella instrumentilla.
Covereista mukavia ovat singer-songwriter -tyylinen ”Alone” (Allen/Bayer-Sager) sekä Johnny ”Guitar” Watsonin ”Don't Touch Me”. Jälkimmäiselle Kevin Selfe kiskaisee levyn makeimman kitarasoolon.
Yllätyksettömyys on Lisa Mannin levyn ”Satisfied” sudenkuoppa. Hyvää materiaalia ja soittotaitoa piisaa, mutta mitään repäisevää ei orkesterilla ole esittää. Karismaa ja intensiteettiä sen sijaan on. Tanakkaa ja viihdyttävää kuultavaa.
Jo Harmanista kuullaan vielä
Kuinka syvälle voi ihminen vajota? Tämä on ensimmäinen mieleen nouseva ajatus, kun nappaa käteensä Jo Harman and Companyn levyn ”Live at Hideaway”. Kannessa näemme polviin ulottuviin saappaisiin, rintavarustusta auliisti esittelevään toppiin ja superlyhyeen minihameeseen tai vastaavaan roiskeläppään sonnustautuneen blondin. Seksikkään – tai varmasti monen mielestä absurdin – vaikutelman kruunaa paremmin miestenlehteen sopiva pyllistely (onneksi sentään kamerasta poispäin). .
|
Johanna ”Jo” Harman ei silti ole lähtenyt pelkästään perseellä levyä myymään. ”Live at Hideaway” näet pitää sisällään ajoittain varsin mukavaankin musiikkia. Naisen lahjakkuus on huomattu hänen kotimaassaan Britanniassa: kehuja ovat ladelleet niin BBC kuin suosittu menovinkkijulkaisu Time Out.
Levylle tarttunut keikkasetti on peruja viime joulukuulta. Jo Harman and Company konsertoi silloin Lontoon Hideaway-klubilla. Kansiteksteissä vakuutetaan, ettei jälkikikkailua ole harjoitettu – Harman ja bändi kuullaan levyllä mahdollisimman raakana.
|
|
Ja se onkin vallan mainio juttu. Joka päivä ei törmää yhtä autenttisen oloiseen äänitteeseen. Virheitä soitossa ja laulussa kuulee helposti kuka vain, mutta se ainoastaan lisää esityksen makeaa rosoisuutta. Esimerkiksi raisun avauksen ” Through the Night” pienet fibat laulupuolella eivät haittaa ollenkaan. Kun Stevie Watts vielä kurittaa urkuja kuin edesmennyt Jon Lord ikään, on komea startti valmis.
Pari hetkeä myöhemmin koetaan paljolti samantyyppinen kappale ”Heartstring” (niin ikään Jo Harmanin ja kitaristi Mike Mayfieldin säveltämä originaali), ja myös se toimii mainiosti.
Harmanilla on selvästi biisintekijän vikaa, mutta mahtuu kokonaisuudelle lainojakin. Tunnelmallinen ”Summer Breeze” (aiempia esittäjiä muiden muassa George Benson & Al Jarreau sekä The Isley Brothers) taittuu hienosti; pakollinen Janis-veto ”Move Over” sujuu sekin ilman pahempaa kasvojen menettämistä.
Neljähenkinen bändi soittaa komeasti, ja Jo Harman pitää pintansa show'n kärkihenkilönä. Ääntä löytyy, tulkintaa ja eläytymistä myös. Wattsin urkukuviot ovat uhkeat avauskappaleen lisäksi monella muullakin biisillä.
Kauheasta kansitaiteestaan huolimatta Jo Harman and Companyn ”Live at Hideaway” on erittäin lupaava albumi. Harman joukkoineen lupailee ensimmäisen studiolevynkin olevan tulossa. Näiden näyttöjen perusteella sitä on mukava odotella.
Clare Free fiilistelee
Britti Clare Freen uusimmasta albumista ”Dust and Bones” kannattaa ottaa nyt kaikki irti, sillä hänen katseensa on jo vakaasti tulevaisuudessa. ”Olen elänyt kreisiä aikaa. Hyviä keikkoja on riittänyt ympäriinsä. Säveltämisintokin on ollut korkealla, ja seuraavan levyn materiaali on kahta kappaletta vaille valmis”, Clare ilmoittaa verkkosivuillaan.
|
Clare, kahden lapsen äiti, teki ennen uutuuttaan debyyttilevyn ”Be Who You Are” sekä EP:n ”How It Is”. Ennen soolouraansa Clare soitteli useissa bändeissä. Työkavereina nähtiin muiden muassa New Orleansin blues- mies Larry Garner ja lahjakas britti Matt Schofield.
Tuotteliaisuudessa löytyy, joten ei ihme, että Clare Freellä on pyrkimys sooloartistin hommiin. ”Dust and Bones” koostuu sataprosenttisesti hänen omasta tuotannostaan.
Pääroolissa on rokkaava blues. Vahvimmin polkevat nimibiisi ”Dust and Bones” sekä
|
|
lähimmäisten selviytymistarinoita juhlistava ”Small Miracles”. ”Scars”-kappaleen taas voisi luokitella riffivetoiseksi blues-rockiksi vaikka Teksasin sankareiden tyyliin. ”My Last Day” puolestaan vastaa albumin funkaavimmasta osuudesta.
Clare Free on bändinsä laulaja ja soolokitaristi. Taustatuen takaavat Dave Evans (basso), Matt Allen (rytmikitara) ja Pete Hedley (rummut). Clarella ei ole hirveästi lauluääntä, mutta toisaalta hänen sympaattisen arat suorituksensa tuovat ilmeisen omakohtaisiin sanoituksiin lisää aitoa haavoittuvuutta. Soolokitaristina hän luottaa hillittyyn ja yksinkertaiseen tyyliin.
”Dust and Bones” -albumi on sitä sorttia, joka vaatii kunnollista kuuntelemista. Taustamusana sillä on melko vähän tekoa. Clare Freen ja hänen yhtyeensä vahvuus on tunnelmien luomisessa ja aidolla tunteella esiintymisessä.
PASI TUOMINEN
Lisa Mann: Satisfied. Omakustanne, 2012
Jo Harman and Company: Live at Hideaway. Chief Recordings, 2011
Clare Free: Dust and Bones. Funky Mama Records, 2012
Etusivu: Naisten vuoro
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2012 .
|
|