|
16.5.2013 Kuvagalleria
|
Ismo Haavisto
|
Muddy Watersin jäljillä Marko Aho matkusti Underground Blues -tapahtumaan Viron Põlvaan. Ismo Haaviston ja Andres Rootsin Muddy-tribuutin lisäksi oli tarjolla kiintoisia paikallisia orkestereita.
Ennen pitkää kuulemma puhdas vesi käy maapallolta vähiin, ja sen perässä saattaa joutua tekemään pitkiäkin matkoja. Sen kaltaiset ongelmat taitavat olla jo nyt arkipäivää jossakin maailman kolkassa. Täällä pohjoisen yltäkylläisyyden keskellä ei niin kuitenkaan ole. Niinpä minä poika tein Kuraveden perässä taannoin melkoisen reissun.
Muddy Watersin syntymästä tuli huhtikuun alussa kuluneeksi sata vuotta. Sitä juhlistaakseen virolais-suomalainen parivaljakko Andres Roots ja Ismo Haavisto julkaisivat kaksi uutta laulua sisältävän tribuuttisinglen ja tekivät kaksiosaisen juhlakiertueen.
Pääsiäisviikonloppuun osunut kiertueen Suomen-osuus ei kalenteriini sopinut, joten päätin suunnistaa viikkoa myöhemmin Põlvassa järjestetyille Underground Blues -festivaaleille. Samalla pääsin luomaan hieman laajemman silmäyksen eteläisen naapurimaamme bluespiireihin. Tribuuttisinglen saa muuten vapaasti ja virallisesti ladattua netistä, vaikkapa Andres Rootsin kotisivuilta.
Juna kulkee
Monille suomalaisille Viro on yhtä kuin Tallinnan vanhakaupunki, Viru-hotelli ja sataman viinatukut. Mikäli aikataulu antaa myöten ja malttaa ryypynvälejä yhtään pidentää, kannattaa uskaltautua hieman peremmällekin ja jalkautua paikallisen väestön pariin. Voi hypätä vaikka sattumanvaraisesti raitiovaunuun ja katsoa, minne sillä päätyy. Takaisin pääsee kyllä samalla ratikalla, joten eksymisen vaara on varsin minimaalinen.
Virossa matkustaminen on suomalaiseen hintatasoon verrattuna kohtalaisen halpaa. Ties mihin seikkailuihin avoimin mielin kulkiessaan ajautuukaan. Saattaa päätyä vaikka Põlvaan mainioille bluesfestivaaleille. Minulle kävi juuri niin.
Tallinnasta Põlvaan pääseminen julkisilla liikennevälineillä ei ole kaikkein yksinkertaisin toimenpide. Ainakin matkantekoon kannattaa varata aikaa. Eri vaihtoehtoja selviteltyäni hyppäsin Valgaan menevään junaan. Sen kyydissä pääsin Tartoon.
Kolmetuntinen matka eteni verkkaisen varmasti läpi maaseudun ja satunnaisten seisakkeiden. Aika kului rattoisasti aurinkoisia maisemia katsellen, kirjaa lukien ja paikallisväestön konduktööriltä piilossa suorittamaa jemmakaljoittelua seuraten. Juna ei ollut aivan viime vuosien tuotantoa. Se näytti olevan kotoisin ajalta jolloin "toimii kuin junan vessa" -sanonnalla oli vielä positiivinen merkitys. Loppumatka Tartosta Põlvaan taittuikin sitten mukavasti Muddy Waters -ryhmän kyydissä rupatellen ja rundin kuulumisia udellen.
Kylä kulttuurin varjossa
Põlvan kulttuurikeskus edustaa karua ja jylhää neuvostoarkkitehtuuria parhaimmillaan. Valtavan kokoinen, korkean mäen päällä sijaitseva linnoitus näyttää jättävän pikkuruisen keskustan varjoonsa. Tältä pohjalta Põlvaa voi hyvällä syyllä pitää kulttuurikaupunkina. Ja sitä se kuulemma onkin. Viron ensimmäiset laulujuhlat pidettiin siellä jo vuonna 1855. Nyt oli vuorossa hieman erilaiset laulujuhlat, kun Underground Blues -nimikkeen alla kokoonnuttiin juhlistamaan Muddy Watersin synttäreitä. .
|
|
Põlva Kultuuri- ja Huvikeskus... kaunista, kaunista...
|
Kulttuurikeskuksen sisältä löytyy useita erikokoisia esiintymis- ja juhlatiloja. Blues-ilta järjestettiin tapahtuman nimeen sopivassa, hämyisessä rokkiklubissa. Yläkerrassa olevan isomman salin pyörivän lavan tai katsomon valtaisat mekanismit toivat klubin kattoon oman pikantin lisänsä. Värikkäin maalauksin koristellun, betonisen klubin yleisilme oli todella undergroundia.
Alkuillasta kävin matkustelun jäykistämiä niveliä notkistamassa ja käppäilin Põlvan hiljaisessa keskustassa pienen happihyppelyn. Ihmettelin, mistä noin valtavaan kulttuurikeskukseen voi löytyä niiltä seuduin tarpeeksi yleisöä. Showtimen koitettua alkoikin näyttää siltä, että salissa ei ollut juuri muuta kansaa kuin esiintyjiä.
Sound checkejä seuratessani olin muiden lailla pannut merkille, että miksaaja ei kaihda reiluakaan äänenpainetta. Ajatus pitkästä illasta tyhjässä betoniklubissa hänen armoillaan ei kuulostanut kovinkaan houkuttelevalta. Pikkuhiljaa väkeä kuitenkin ilmaantui lisää, ja klubi alkoi täyttyä. Tungokseen asti kansaa ei paikalle löytänyt, mutta ihan mukavasti kuitenkin. Ilokseni huomasin, että miksaaja oli aiemmin kokeillut vain rajojaan. Soundit olivat koko illan hyvin kohdillaan.
Nouseva polvi avaa illan
Festivaalin avausesiintyjän paikka ei ole mikään kovin helppo nakki. Tällä kertaa roolin oli saanut hoitaakseen kaksi tulevaisuuden toivoa: duo nimeltä Fredi & Siim. Parivaljakko hoiti hommansa hienosti, vaikka heitä todellakaan ei ole iällä pilattu. Siim Siimer on 15-vuotias ja duon nokkamiehenä tomerin ottein häärinyt Frederik Küüts vasta kolmetoista. Hänellä oli kuitenkin showmiehen elkeet hyvin hallussa. Heti lavalle tultuaan hän laittoi yleisön taputtamaan tahtia ennen kuin soitti ensimmäistäkään sointua kitarastaan.
|
Pärnulaispojat käsittelivät kitaroitaan pätevästi. He ovat kuulemma käyneet ainakin Andresin järjestämissä workshopeissa imemässä vaikutteita ja muutenkin olleet ilmeisen aktiivisia opinnoissaan.
Duon ohjelmisto koostui omista piiseistä. Ne olivat pääasiallisesti sellaista nuorten miesten rokkia, jolla saattaisi päätyä radioonkin. Toki sekaan mahtui myös silkkaa bluesia parin piisin verran. Esimerkiksi mainio ja ilmeisen omaelämäkerrallinen "School Boy's Blues" sekä setin loppupuolella vuorosooloin esitetty instrumentaali osoittivat perinteiden olevan hallussa.
Onko siinä sanomaa?
Pärnu Bluesiklubi Band nousi seuraavaksi lavalle ja tarjoili hieman varttuneempaa bluesnäkemystä. Kuulin, että kokoonpano pohjasi tällä keikalla hyvin pitkälti Rääma Blue -nimiseen bändiin. Pärnu Bluusipäevad -
|
|
Bluesherra Frederik Küüts, 13 vee
|
festivaalin taustallakin ahkeroivien muusikoiden setissä päähuomion varasti solisti Alari "Papa" Janson. Hän ei eläytymisessä säästellyt. Janson viuhtoi ja reuhtoi laulaessaan. Hän myös temmelsi kesken keikan opettamaan yleisölle taustalauluja. Minulle ei selvinnyt, olivatko runoilijanakin tunnetun herran tekstit humoristisia vai kantaa ottavia, mutta kovalla tunteen palolla ne joka tapauksessa tulivat tulkituiksi.
Musiikillisesti bändi operoi enimmäkseen bluessävytteisen rockin maailmassa. Bob Dylanin paikoittaista mieleen nousemista ei haitannut ainakaan Jansonin pelkistetty huuliharpputyöskentely. Kitaristi Üllar Kallau soitti omaperäisen tyylikkäitä sooloja, joissa nojattiin 60- ja 70-lukujen parhaisiin bluespohjaisiin (kin) rockperinteisiin.
Brittiläisittäin
Out Of Office -kvartetin bluesnäkemys viittasi alusta alkaen vankasti Brittein saarille ja näytti setin edetessä kohdentuvan pitkälti Gary Mooreen. Kvartetti esiintyi hillitysti – tosin vertailukohtana on Jansonin paatoksellisempi tyyli – ja antoi musiikin puhua puolestaan.
Aavo Valtnan tomerasti takomien rumpujen viemänä koko ryhmän soitto rullasi hienosti ja äityi paikoittain rokkaamaankin. Kitaristi-laulaja Urmas Körgesaar ja kosketinsoittaja Toomas Jöks kantoivat soolovastuun (bändin kokoonpano oli muuttunut äskettäin, ja basistin nimi jäikin minulle arvoitukseksi). Setti sisälsi eestinkielistä materiaalia ja jokusia tuttuja lainoja.
Mutaiset miehemme tositoimissa
Neljäntenä oli soittovuorossa matkani innoittimena toiminut Ismo Haaviston, Andres Rootsin ja Peeter Piikin Muddy Waters -tribuutti. Bändin kokoonpanosta oli Suomen-keikkojen jälkeen jäänyt rumpali Matias Partanen pois. Se ei kuitenkaan näyttänyt meininkiä haittaavan. Piikin basso oli kolmikon tukeva mutta joustava selkäranka. Sen varaan kelpasi Ismon ja Andresin nojata. Totta kai rumpali olisi tuonut vahvuutta komppiin ja sitä kautta vapauksia kitaristeille, mutta homma toimi hienosti näinkin.
Yhteissoitosta kuuli, että takana on jo useampi keikka. Haavisto ja Roots uurastivat vuorotellen kompissa, ja vaihdot soolo-osastolle sujuivat luonnikkaasti. Kumpikin pääsi kosolti irrottelemaan. Tuttuun tyyliin Haavisto vaihtoi välillä kitaransa huuliharppuun. Roots puolestaan vaihteli akustisen kitaran ja upouuden sähkökitaransa välillä. Setin päättäneeseen ”Got My Mojo Workingiin” bändin vahvistukseksi nousi illan viimeisen bändin rumpali Ivar Puusepp.
Perinteikästä menoa yövuorossa
Pitkän illan päätteeksi lavalle kavunnut BMB Project on alkujaan koottu tallinnalaisen Clazz-ravintolan Monday Blues -iltoja varten. Jo ensimmäisestä piisistä lähtien kävi selväksi, että heillä on chicagolainen Chess Recordsin perinne hyvin hallussa.
Laulusolisti Enn Vei tulkitsi uskottavasti jopa Howlin' Wolfia ja osoittautui mainioksi huuliharpistiksi. Bändissä oli kaksi kitaristia, jotka molemmat saivat kosolti tilaa. Yleisö otti pitkäksi venähtäneetkin soolot näin varhaisen aamuyön tunteina ilolla vastaan. Molemmilta kitaristeilla homma taittui hienosti, mutta erityisesti laulusolisti Vein vieressä turhia elvistelemättä istunut Vilho Meier teki soitollaan vaikutuksen. Se ei todellakaan ollut vähäeleistä.
BMB Projectin perinnetietoinen Chicago-setti oli oivallinen päätös onnistuneelle illalle. Materiaali oli monin paikoin tuttuakin tutumpaa ja se esitettiin hyvällä meinigillä. Little Walterin, Jimmy Reedin ja muiden suuruuksien klassikot tarjoiltiin sopivan autenttiseen tyyliin, sortumatta kuitenkaan kopiointiin. Ainoa miinus tulee häiritsevän isosta kansiosta, joka peitti istuen laulaneen Vein näkyvistä melkein kokonaan.
Bluesturismia
Põlvassa oli kaiken kaikkiaan mainiot kekkerit. Illan aikana tulin entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että Virosta löytyy paljon hyviä bluesbändejä. Siellä on myös vireätä elävän musiikin toimintaa. Mikäs sen mukavampaa kuin lähteä bluesturistiksi ja musiikista nauttimisen ohella tutustua vaikkapa Tarttoon, Pärnuun tai Põlvaan.
Mikäli ylenpalttinen seikkailu ei kiinnosta, aivan Tallinnan keskustastakin löytyy monenlaisia tapahtumia ja klubeja. Esimerkiksi heinäkuussa nyt toista kertaa järjestettävä Ugriblues Festival tarjoaa kerrassaan mainiota oheisohjelmaa Tallinnan-lomalle.
MARKO AHO
Kuvagalleria
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2013 .
|
|