HAASTATTELUSSA OTIS GRAND
|
|
26.6.2014
|
Otis Grand (oik.) Pärnussa © Andres Kütt
|
"Viikinkien käsissä bluesin tulevaisuus on turvattu" Brittikitaristi Otis Grand käväisi Virossa ja rupatteli hetken Blues-Finland. comin kanssa. Moni asia huolettaa Grandia, mutta pohjoismainen blues saa häneltä rutkasti tunnustusta.
Ei ole ihan jokapäiväistä, että kansainvälinen supertähti astuu lavalle paikallisella bluesklubilla ja ryhtyy jammailemaan. Näin kuitenkin kävi Pärnu Yacht Clubilla Virossa juhannuspäivänä. Otis Grandin oli alun perin määrä esiintyä festivaalilla Tallinnassa (siellä hänen viimeisin Viron-keikkansakin oli vuonna 1997). Mutta ajat ovat kovat. Tallinnan Ugribluesin ja Viljandin Rock Rampin tapaan kohtalona oli tapahtuman peruuttaminen. Kun herra Grandilla oli hyvät muistot Virosta, hän päätti Tallinnan sijaan matkustaa Pärnuun.
Ensin settinsä heittivät Rääma Blue, Andres Roots & Andres Mikk, Fredi & Siim ja Pärnu Bluesiklubi Bänd. Sitten Grand – jonka ansiolistalta löytyvät valinnat Britannian parhaaksi blueskitaristiksi (joka vuonna 1990-1996) ja paikka Guitarist Magazinen kaikkien aikojen 50 parhaan blueskitaristin joukossa – lainasi kitaran ja suuntasi lavalle.
Grand alkoi jammailla, mutta parin biisin piipahdus venähti säkenöiväksi, täysimittaiseksi setiksi. Kädessä vaihtelivat Stratocaster, Epiphone Sheraton ja Telecaster. Bluesklubin vakiohahmot vuorottelivat jamibändinä, ja Mikk hoiteli rumpupatteria. Isoissa lavakeikoissa ei ole mitään vikaa, mutta tämä oli "real deal": kuuma, hikinen ja innostava keikka, jonka aikana esiintyjät ja yleisö olivat kosketusetäisyydellä. Grand tepasteli tuttuun tyyliinsä, ja muutaman askeleen otettuaan hän olikin jo lähimmässä pöydässä. Ja kuin tapahtuman poikkeuksellisuutta alleviivatakseen hän teki jotain tavallisuudesta poikkeavaa – hän lauloi.
Otis Grand: En osaa laulaa. Aloitin väärin heti kättelyssä – opettelin laulamaan kurkusta enkä ammattilaisten tavoin palleasta. Kurkusta laulaminen voi olla fyysisesti kohtalokasta – James Cotton, Ike Turner ja moni muu eivät koskaan oppineet laulamaan oikein. Minullakin alkoi kurkku kärsiä, en voinut laulaa kuin biisin tai pari iltaa kohden. Olikin järkevämpää värvätä laulajat erikseen. Sugar Ray Norcian ja Curtis Salgadon kaltaisten hienojen laulajien kanssa työskentely onkin ollut mahtavaa. Kun teen kappaleita, laulan melodian. Se on helppoa, kun ei tarvitse huutaa mikkiin. Samaan tapaan opetan kappaleet bändille äänityssessioissa.
Blues-Finland.com: Ennen Pärnu Blues Clubia pyysit kaikkia kitaristeja jättämään efektipedaalinsa kotiin. Miksi?
Soundit ja sävyt tulevat puusta ja soittajan lihasta – kaikki muu on turhaa tekniikkaa. Totuus on se, ettei äänensävyä voi ostaa. En ymmärrä nykyajan nuoria, jotka viettävät ikuisuuden ostamalla kaiken maailman efektipedaaleja, jotka vääristävät ja häiritsevät kitaran luonnollista kauneutta. Lopulta kukaan ei ole tyytyväinen. Käytetään pedaaleja mutta ei omaa lahjakkuutta. Kerron kaikille oppilailleni, että kaiken musiikintunneilla opitun voi unohtaa. Tärkeintä on seurata omaa sydäntään. Pieni ohje: "Heittäkää kaikki pedaalit lähimpään jorpakkoon ja aloittakaa alusta!" .
|
|
Blueskitaran soittaminen on nykyisin vahvasti sidoksissa Stevie Ray Vaughanin "hard rock blues" -tyyliin, johon kuuluvat äänensärkijät ja vahvistinkasat. Mutta oikeasti soundi ja kitaran äänensävy ovat heijastumia soittajan persoonallisuudesta. Siksi upeilla bluesartisteilla kuten B.B. Kingillä, Albert Kingillä, Albert Collinsilla ja Buddy Guylla on omat, tunnistettavat soundinsa. Soundi on osa heitä itseään. Joku otti kerran Albert Kingin soolon ja syötti sen tietokoneella Sibelius-nimiseen nuotitusohjelmaan – ohjelma kaatui. Ohjelma ei pystynyt seuraamaan Kingin ajoitusta ja sointuvaihtoja.
Vanhat hahmot soittavat samoin kuin puhuvat. Soittamisella ei ole mitään tekemistä kitaran, vahvistimien tai efektien, saati musiikin teorian kanssa. Kuulitko koskaan Albert Collinsin puhuvan? Samalla tavalla hän soitti. B.B. King on sujuvasanainen ja hyvätapainen herrasmies, se kuuluu hänen soittamisessaan ja fraseerauksessaan. Oletko koskaan lähestynyt Buddy Guyta ilman hänen lupaansa? Hänhän käy kimppuun ja vaikka pureksii sinut palasiksi. Samalla tavalla hän soittaa. Bluesissa ilmaisu ja fiilis ovat kaikki kaikessa... Näin kerran B.B:n Lontoossa, kun hän soitti lainatulla Stratocasterilla. Hän kuulosti aivan samalta kuin tavaramerkkinsä, ES-355:n kanssa. Soittimella ei ole väliä – äänensävyn teet ihan itse.
Onhan sinullakin silti oltava tietyt vahvarit ja kitarat, joita preferoit – onko sinulla paljon suosikkeja?
En kerää kitaroita, ainoastaan Fenderin Blackface-vahvistimia. Minulla on niitä 22 kappaletta – joka ikinen kuuluu parhaisiin koskaan tehtyihin vahvistimiin. Lisäksi minulla on pari vuosikertakitaraa ja joukko modattuja Tokai Stratocastereita, joita käytän rundilla. Vaihdan vain Van Zandt Blues -pickupit ja se on siinä. Äijä teki todella hyviä vuosikertapickupeja, ja ostin niitä tusinan verran suoraan häneltä 80-luvun puolivälissä... löytyy myös kustomoitu ES355, jonka ranskalainen kielisoitinrakentaja Maurice Dupont teki minulle. Näytin hänelle kuvaa, jossa B.B. Kingillä oli kirsikanpunainen 355 ja sanoin: "Siinä se on!" Se on loistava soitin, ja käytän sitä kaikilla levyilläni. Toinen suosikkini on paranneltu japanilainen Epiphone Sheraton, joka korvasi 60-luvun lopun ES-355 TD:ni kiertuekitarana. Jotkut soittimeen tai soundiin pettyneet vaihtelevat jatkuvasti merkkejä ja kitaroita – mutta useimmiten puute on omassa sisimmässä. Kun löydän luotettavan pelin, en mielelläni vaihtele kitaroita.
Harjoitteletko paljon?
Ei ole oikein harjoiteltavaa, koska olen itseoppinut, enkä koskaan oppinut musiikin perusteoriaa. En ikinä oppinut skaaloja, sävellajeja tai muita typeryyksiä. Paljon kuulee muusikoiden puhuvan pentatonisista ja miksolyydisistä skaaloista, nopeista arpeggioista ja "sinisen nuotin" oikeasta paikasta. Sellainen sonta ei minun soittooni kuulu – pysyn omalla osaamisalueellani, ja henkisistä haasteista kärsivät muusikot huolehtikoon muusta. Saattaa kuulostaa kliseeltä, mutta blues on tunne – sitä joko on tai ei ole.
|
Ennen keikkaa en koskaan koske kitaraan tai tee alkulämmittelyä. Vietän kuitenkin tunnin yksin ja kuuntelen vanhoja bluesnauhoja. Jonkin symbioottisen kehon prosessin ansiosta muuta en tarvitsekaan. Toisaalta harmittaa, etten ymmärrä kitaraa täydellisesti. Tietyt kantripikkaajat kuten Jerry Reed ja Brent Mason tekevät minuun todella suuren vaikutuksen tarkalla, sujuvalla ja nopealla soittamisella. Minä olen kuitenkin blueskitaristi, eikä minulla ole kiinnostusta hienostuneisiin sointurakenteisiin – jo kolmessa soinnussa on tekemistä. Tiedän kokemuksesta, että blues voi näyttää päälle päin yksinkertaiselta, mutta se on vaikein tyyli saada palaset loksahtamaan kohdilleen. George Benson on loistelias kitaran mestari, mutta ei hän pystyisi bluesilla itseään elättämään.
Millaisena näet bluesin tulevaisuuden?
Inhottaa sanoa, mutta olemme kadottamassa sen alkuperäisen musiikin, johon aikoinaan rakastuimme. SRV teki bluesille palveluksen kaupallistamalla sen,
|
|
Otis Grand Pärnussa juhannuspäivänä 2014 © Andres Kütt
|
mutta toisaalta se oli pahin asia, joka saattoi tapahtua. Kaiken maailman huijarit ja kätyrit mustissa puvuissaan tulivat peliin. Bluesia alettiin tehdä pelkästään taloudellisen voiton toivossa. Sitten isot levymerkit hylkäsivät bluesin täysin, kun nopeita rahallisia tuloksia ei syntynyt. John Lee Hooker, hitto vie, alkoi ansaita kunnolla rahaa vasta 70 vuotta täytettyään, mutta nyt jokainen nuori haluaa heti SRV-tason maineen ja tulot...
Nykyisin liian monet blueslevyt ovat mitäänsanomattomia. Käytännössä vain coveroidaan vanhoja biisejä. Tyypit julkaisevat häpeilemättä samaa pirun Chicagon ränttätänttää aina vaan uudestaan. Sellaisen toiminnan takia blues ei välttämättä edisty, yleisöä kaikkoaa yhä enemmän. Anson Funderburghin kaltaisia soittajia ei ilmaannu niin kuin 80-luvun alussa. Eric Claptonin levyjä ostetaan miljoonittain, mutta ei muiden. Ja ihan friikkimeininkiä on sellainen trendi, jota kutsun termeillä "Sex & Strat" ja "Tele & Tits". Tulee näitä teini-ikäisiä tyttöjä kitaroineen, ja 95 % heistä ei osaa edes soittaa. Tänään tehdään mitä vain, että päästään suosion huipulle. Ja miesmassat lähtevät keikalle näitä tyttöjä kuolaamaan. Eihän siinä ole sinänsä mitään pahaa, mutta taas yksi tarpeeton piirre, jonka kanssa bluesin on tultava toimeen...
Ei sovi ymmärtää väärin. Bluesin juuret ovat syvällä, eikä niitä voi vaurioittaa edes äärimmäisellä ahneudella tai historian laiminlyömisellä. Täytyy muistaa, että oikea country on kuollut, ja sen on korvannut steriili, rajusti kaupallistettu genre, jossa soittajina ovat pitkätukkaiset rockjätkät. Blues saattaa mennä samaan suuntaan. Ehkä jokaisesta kitaristinalusta pitää ravistaa kaikki SRV ulos – niin heidän on pakko kuunnella ennen vuotta 1980 tehtyä musiikkia ja luoda oma tyyli. Niin teki Stevie ja me muutkin. Oli pakko.
Toisaalta Skandinavian kaltaisilta yllättäviltä alueilta (Pohjoismaista, suom. huom.) on tulossa todella coolia bluesia. Lisäksi siellä on mitä parhaimpia festareita ympäri vuoden. Uskokaa minua: viikinkien käsissä bluesin tulevaisuus on turvattu! Suomesta, Norjasta, Ruotsista ja Tanskasta tulee todella hyviä bändejä ja hienoja, asialle omistautuneita soittajia. Hyviä muusikkoja on myös entisen itäblokin alueella. He oppivat bluesin suoraan amerikkalaisilta originaattoreilta, he eivät käyneet läpi John Mayallia ja 60-luvun brittiläisen bluesin buumia... sanon aina, että niin kutsutut brittibluesbändit vain turmelivat meidän kaikkien rakastaman bluesin – Led Zeppelin aloitti bluesbändinä, mutta he soittivat sitä niin huonosti, että heidän oli luotava oma genrensä: heavy rock!
Olet kuitenkin omistanut yhden kappaleen brittibluesbuumin sankareille – "Sad Blues For Peter Green"? Kun soitit Virossa vuonna 1997 (Rock Summer Festival), myös Peter Green oli ohjelmistossa...
Peter Green on mahtava ja erittäin älykäs mies, josta tuli 60-luvun ylilyöntien uhri. "Kuntoutumisensa" aikana hän asui useita vuosia kotikaupungissani, Surreyssa sijaitsevassa Croydonissa, enkä tiennyt koko asiasta mitään. Soitimme monilla samoilla festareilla Britanniassa ja Manner-Euroopassa.
Välillä hänellä oli eloisia ja mielenkiintoisia muistoja, välillä hän oli ihan ulkona. Pidin todella paljon hänen soittamisestaan – hän pääsi lähemmäs oikeaa bluesia kuin kukaan muu britti. Kaikki muut olivat vähän liian kovakouraisia soittajia. Viime kerralla kun lensimme Peterin kanssa Ruotsiin, hänen kanssaan ei voinut puhua. Hänen pääkoppaansa ei ollut pääsyä. Hän oli tajuissaan muttei pystynyt havainnoimaan ympäristöään. Ajattelin: "Paskan marjat, Peter Green on kuollut, eikä hän tiedä sitä itsekään..." Kappaleen alkuperäinen nimi oli tuon ajatuksen suuntainen, mutta hänen managerinsa ei sitä hyväksynyt. Oli surullista nähdä Peter siinä jamassa.
Lopuksi: kiertää huhu, että instrumentaaleistasi on tulossa kokoelmalevy tänä vuonna. Onko aiheesta uutta kerrottavaa?
Kaikilla CD:eilläni on kaksi tai kolme instrumentaalia. Rakastan kitaraa äänenä. Toisaalta instrut ovat vaihtelua laulun ja sanojen välissä. Kuuntelin vanhoja äänityksiäni ja tajusin, että kitarainstrumentaalit olivat todella hyviä, eivät mitään ylipitkiä pullistelunumeroita. Kappaleissa oli sekä teema että improvisointia. Sitten palattiin teemaan. Näinhän tekivät Albert Collins, Freddie King ja Gatemouth Brown loistavilla instrumentaaleillaan. Minulta löytyy riittävästi sekä julkaistuja että julkaisemattomia instruja uutta, retrospektiivistä CD:tä varten. Kappaleita on yli 30, osa on konserttiäänityksiä. Levyn voisi julkaista tänä vuonna.
Konsertti on ohi. Otis Grand on viettänyt pitkän tovin kirjoittamalla nimmareita ja heittämällä fanien kanssa huulta. Ei tietoakaan siitä "bluespoliisin" imagosta, joka häneen usein yhdistetään. Auringon viimeiset säteet katoavat meren taa. Grand seisoo pursiseuran portailla sikaria poltellen. Yksi viimeisistä lähtijöistä on Jaan Reim, itsekin rocklegenda 80-luvun Paradoks-bändistä ja kahden Nevesis-yhtyeen nuoren staran isä. Reim jammaili vielä hetki sitten Grandin kanssa, ja nyt hän on tekemässä lähtöä kuin anteeksi pyydellen – mies kantaa varsin isoa pedaalilautaa.
Grand virnistää ja osoittaa pedaalilautaa. "Come on, et sinä tuota tarvitse, sinähän osaat soittaa!" Reim nauraa ja vastaa: "Mutta siinähän on vain delay ja booster!" Grand nostaa kaikessa rauhassa vasemman kätensä, siten oikean. "Tämä on minun delay, ja tämä booster." Kaikki ratkeavat nauruun. Ainakin tänään lavalla soittaneet ja yleisössä musiikkia kuunnelleet tietävät, että Otis Grandin puheille on katetta.
ANDRES ROOTS
Linkki: Otis Grand
|
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2014 .
|
|