HAASTATTELUSSA PAUL GARNER
|
|
26.11.2013 In English
|
Garner, Shetland Blues Festival 2013. Kuva: Chris Brown
|
Lontoon bluesia "down under" -otteella Paul Garner toteuttaa pientä ihmettä ja elättää itseään bluesilla Lontoon kivikovassa musiikkimaisemassa. Suomi on Garnerin ajatuksissa, parissakin mielessä.
Syyskuussa onni potki minua oikein kunnolla. Pääsin paikalle kymmenennelle Shetland Blues Festivalille. Kyseessä on Britannian pohjoisin blues-festivaali; tapahtumapaikalta ei ole sen pitempi matka Skotlantiin kuin Norjaankaan.
Yksi huippulaatuisen – ja loppuunmyydyn – viikonlopun kohokohdista oli Paul Garner Band, Lontoosta käsin toimiva kitara-rumpu-urkutrio. Yhtye onnistuu kuulostamaan nykypäiväiseltä ja perinteiseltä samaan aikaan. Keitokseen on sekoitettu tasaisesti bluesia, jazzia ja funkia.
Kitaristi Paul Garner, 36, on syntyisin Britanniasta, mutta muutto Uuteen- Seelantiin tuli jo nuorella iällä. Hän saikin kasvaa "down under" ja "paremmassa säässä", bluesia pikkailevan isän kanssa, vieläpä samaan aikaan kun "Britannialla oli Margaret Thatcher". Garner palasi Britanniaan vuosituhannen vaihteessa. Keikkakalenteri on täynnä. Hän keikkailee omalla bändillään, mutta myös harppuässä West Westonin bändin Bluesonicsin kanssa. Tavoite on löytää tasapaino "retroilun" ja oman tyylin välille.
Todellakin: Garner Bandin viimeisin albumi "3 Get Ready" lähtee liikkeelle melkein reggae-tyylisellä versiolla Willie Dixonin klassikosta "My Babe". Sitä seuraavat Garnerin originaalit sekä kovalla kädellä uudistetut Bob Dylan- ja Blind Blake - kappaleet. Vaikka Garner käyttää erittäin paksuja kieliä SRV:n tapaan, hän kuulostaa ennemminkin "A Go Go" -vaiheen John Scofieldiltä. Stratocaster on vaihtunut erikoisen näköiseen Reverend Slingshotiin. Kitarassa on fenolipinta "kuin keittiössä – sen päällä voi vaikka pilkkoa sipulia!"
Sellaiseen hommaan ei ole tosin tarvinnut ryhtyä. Paul Garner on sen sijaan keikkaillut paitsi ympäri Britanniaa myös Uudessa-Seelannissa, Australiassa, USA: ssa, Espanjassa, Italiassa, Ranskassa, Hollannissa, Saksassa, Belgiassa, Puolassa, Tanskassa ja Ruotsissa. Levytysstudiossa hän on käynyt muun muassa legendaarisen Lazy Lesterin kanssa (ja tuottajana toimi niin ikään legendaarinen Mike Vernon!). Garner toivoo pääsevänsä esiintymään Suomeen ensi vuonna. Sitä odotellessa ryhdytään hänen kanssaan pieneen revolverihaastatteluun.
Blues-Finland.com (Andres Roots): Minkä ikäisenä aloit soittaa?
Paul Garner: Varhaisimmat muistikuvani ovat neljän, viiden ikävuoden paikkeilta. Tein leikkikitaroita pahvista, piirsin niihin kielet ja volyyminappulat. Pian vanhempani kyselivät, haluaisinko oikean! Isäni Mike Garner soitti kotona alituiseen. Olikin väistämätöntä, että kiinnostun musiikista. Hän ei opettanut minua itse, koska halusi minun oppivan "kunnolla". Ensimmäinen opettajani edusti klassista tyyliä. Mutta blues iski minuun alusta alkaen, samoin Hendrix ja SRV. Kesti hyvän aikaa, ennen kuin aloin arvostaa muutakin musiikkia kuin bluesia... .
|
|
B-F.c: Olet maininnut Gatemouth Brownin yhdeksi suosikkikitaristeistasi. Viittaat usein Ry Cooderiin. Ketkä muut kitaristit ovat tehneet sinuun vaikutuksen?
Garner: Fanitan Ry Cooderia todella vahvasti. Senkin perin isältäni. Tavallisesti en soita slide-kitaraa, joten kaikki Ry Cooder -vaikutteet soitossani ovat epäsuoria. Isäni on myös iso vaikuttaja, vaikka emme samaan tyyliin soitakaan. Hendrix oli ensimmäinen suuri löytö. Se tapahtui todella aikaisin, olin kuusi tai seitsemän. Teininä yritin tehdä perusteellisesti selkoa hänen soittotavastaan ja kuuntelin kaikki mahdolliset taltioinnit. Jäljittelin jopa hänen käsialaansa, jos se vaikka auttaisi! Jossain vaiheessa minulla oli myös SRV-kausi.
Sitten kuulin Little Charlie & The Nightcatsin kappaleen, taisi olla "Eyes Like a Cat". Charlie Batyn soittaminen oli niin coolia – fiksua ja vaikeata myös. SRV oli aivan erilainen. Silloin taisin innostua West Coast Bluesista ja soittajista kuten Junior Watson ja Duke Robillard. Pikkuveljeni, vaikkei mitään instrumenttia soitakaan, innostui musiikista samoihin aikoihin. Hän tykkäsi todella paljon Robert Craysta ja jazz-uruista Jimmy Smithin tyyliin. Kuuntelimme paljon musaa yhdessä. Robert Cray on edelleenkin hienoin nykyaikainen blues-kitaristi... ja sitten huomasin, että itsellänikin on kitara-urkutrio! Bluesin ulkopuolella suosikkejani ovat Marc Ribot ja Bill Frisell. Heillä on kokeellisempi tatsi roots- musiikkiin.
B-F.c: Millainen elävän musiikin ja bluesin skene Uudessa-Seelannissa ja Australiassa on?
Garner: "Down under" -osastolla on hyviä soittajia. Blues-faneja löytyy mitä ihmeellisimmistä maailman kolkista. Mutta Uudessa-Seelannissa on vain neljä miljoonaa ihmistä, ja maa sijaitsee kaukana Euroopasta ja USA:sta. Blues on marginaalimusiikkia, ja pienessä maassa voi joskus käydä olo yksinäiseksi. Varsinkin jos tykkää 'syvästä' ja autenttisesta bluesista. Darren Watson on maan artisteista sellainen, joka kannattaa tsekata.
B-F.c: Uudesta-Seelannista lähdettyäsi teit reissun Yhdysvalloissa. Päädyit kuitenkin Lontooseen, joka on muusikoille yksi vaikeimmista paikoista ansaita elantonsa. Miksi – ja miten oikein onnistuit?
Garner: Matka läpi Yhdysvaltojen oli melkoinen kasvukokemus, kun olin varttunut Uudessa-Seelannissa isäni blues-bändissä soittaen. Teksasissa kävin monissa jameissa, paikoissa, joissa Anson Funderburgh ja kumppanit piipahtivat silloin tällöin. Oli kova testi soittaa todellisten tekijöiden kanssa. Onnistuin, ja sain siitä itsevarmuutta.
Monien muiden "kiwien" tavoin pidin Lontoota maailmanympärimatkan välipysähdyksenä. Työpaikan hankkimista en juuri suunnitellut. Ehkä vain jatkaisin Euroopan kiertämistä ja palaisin kotiin. Ja sitten... velkaannuin, rakastuin ja niin edelleen... tajusin, että Lontoossa voisin tehdä melkein mitä vain. Voisin perustaa bändin ja soittaa musiikkia, josta tykkään.
Lontoo on todella kallis, joten minun on tehtävä osa-aikatöitä pystyäkseni maksmaan vuokran. Toisaalta siellä on kolme blues-baaria, joissa on eläviä bändejä joka päivä. Hyviä muusikkoja on paljon. Heilläkin on toimeentulo kiven alla, mutta kyllä he tykkäävät soittaa uusiseelantilaisen tyypin kanssa!
B-F.c: Bluesissa ei ole paljon rumpu-kitara-urkutrioja. Miten nykyinen Paul Garner Band syntyi?
Garner: Tiedän pari muuta. Jimmie Vaughan käytti tällaista kokoonpanoa The Fabulous Thunderbirdsin jälkeen. Pidän todella hänen musastaan. Sitten on britti Matt Schofield, joka aloitti urkutriolla. Monet blues-kitaristit pitävät bändeissään Hammond-urkuja – SRV, Ronnie Earl, Albert Collins, Robert Cray ja moni muu. Mielestäni kitara ja urut täydentävät toisiaan, vähän niin kuin kananmunat ja pekoni.
Kun perustin bändin, meillä oli myös kontrabasso. Silloin äänitimme ensimmäisen levymme "What Colour Will You See". Olin tykästynyt bändeihin, joilla oli iso, paksu ja funkaava kontrabasso. Yksi niistä oli G Love & Special Sauce. Livenä kunnon soundia oli kuitenkin vaikea saada. Pari kontrabasistia tuli ja meni ennen kuin Claudio ehdotti, että hän voisi soittaa bassoa kosketinsoittimilla. Oivalsimme sen heti oikeaksi ratkaisuksi. Bändi on tiukempi ja groovea on enemmän. Ison soundin saa livenä helpommin. Sen kunniaksi äänitimme viimeisimmän albumimme triona ja studiolivenä – sen jälkeen ei ole taakse katsottu!
|
|
Claudio Corona, Shetland Blues Festival 2013. Kuva: Chris Brown
|
B-F.c: Levyllenne on valittu covereita hienosti. Mitä musiikkia kuuntelet juuri nyt?
Garner: Olen kuunnellut hullun lailla vanhinta äänitetty bluesia, kuten Charlie Pattonia, Tommy Johnsonia ja Blind Lemon Jeffersonia. Ja iPodilla on aina vähän T-Bone Walkeria, Bill Friselliä, Ry Cooderia ja B.B. Kingiä. Tämän päivän artisteista tykkään erityisesti Gillian Welchistä, vaikkei se bluesia olekaan. Hänen kappaleensa "Everything Is Free" on täydellinen satiiri tämän päivän iTunes- ja Spotify-meiningistä.
Pakko mainita isäni taas. Hänellä on valtaisa CD-kokoelma ajoiltaan blues-tiskijukkana radiossa. Kun viime kerran kävin Uudessa-Seelannissa, hän esitteli mainion albumin duolta nimeltä Jo' Buddy & Down Home King III. Bändi taitaa olla Suomesta...? Se on 'likaista' yhden miehen bluesia, ja siinä on paljon sielua. Levy on nimeltään "Whole Lotta Things To Do". Kuuntelen sitä parhaillaan!
B-F.c: Entäs muu bändi?
Garner: Kosketinsoittajamme Claudio Coronan ensirakkaudet Hammond-maailmanssa olivat Deep Purple ja Jack McDuff. Viime aikoina hän on kuulemma tutustunut Blind Willie McTelliin! En tiedä, miten se pääsi tapahtumaan, mutta olen kaverista aika ylpeä.
Jason Ribeiro, rumpalimme, soittaa toisessakin bändissä. Heillä on jokin kummallinen, kulmikas, matemaattinen rock-juttu. Lisäksi hän soittaa kanssani West Westonin bändissä ja pääsee toteuttamaan kunnon länsirannikon shufflea. Pidämme molemmat todella paljon materiaalista, jota Jim Keltner teki Ry Cooderin kanssa. Jason voi kuunnella melkein mitä vaan!
ANDRES ROOTS, teksti CHRIS BROWN, kuvat
Read this interview in English
Linkit: Paul Garnerin kotisivut, YouTube-näyte
|
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2013 .
|
|