KIRJA-ARVIO
|
19.11.2013 Lieriöistä suoratoistoon Pekka Gronow tutkii äänilevyn historiaa teoksessaan "78 kierrosta minuutissa". Gronow on suopea bluesille ja jazzille, mutta historiateoksessa ne jäävät sivurooleihin.
Pekka Gronowin menneenä kesänä ilmestyneessä kirjassa "78 kierrosta minuutissa" ilmentyy valtaisa tietopaketti äänilevyn menneisyyttä ja hieman nykyisyyttäkin – sikäli kuin ”äänilevylle” nykyisyyttä enää juuri on, paitsi asianharrastajien piireissä ja divarien tunnelmaisissa kätköissä.
Pekka Gronow käy kiinni aihepiiriinsä tutkijan sinnikkyydellä ja tosiasiallisen asiantuntijan tietämyksellä. Detaljitietojen runsaus on suorastaan ylitsevuotavaa; levymerkit, kustantajat, tarkat maanosatiedot, painos- ja myyntimäärät ja muu sellainen data suorastaan tyrmäävät lukijan. Toistoakin tietysti tulee, mutta kiinnostusarvo säilyy koko ajan.
|
|
Varsinainen äänilevyn historia, jos nyt tarkkoja ollaan, ei varsinaisesti ala vuonna 1877 – silloin sai alkunsa fonografien (”lieriöiden”) ajanjakso, joka edelsi autenttisia äänilevyjä. Se oli kuitenkin välttämätön välivaihe ennen ”savikiekkoja”, jotka ovat monelle blueskeräilijällekin tuttu tallennusmuoto. Vuonna 1960 tapahtui vinyyliälppäreiden läpimurto, ja kierrosnopeuksiksi tulivat 45 (single) ja 33 (LP-levy). Puoleen vuosisataan mahtuu paljon, ja Pekka kertoo siitä innostuneesti ja tutkijan tarkkuudella.
78 kierrosta minuutissa oli 50 vuoden ajan äänilevyn pyörimisnopeusstandardi; äänilevy löi itsensä läpi näillä savikiekoilla. Suomessa puristettiin 1950-luvulla vielä rock-levyjä, jopa Elviksen lauluja, tätä vanhaa systeemiä käyttäen. Viimeinen suomalainen 78 kierroksen levy oli Eino Grönin "Karnevaalitango" (1961).
Merkitseekö nykyaika syvällisempää muutosta?
Mistä äänilevyssä, taltioidussa musiikissa ja puheessa, on oikeasti kysymys? Aluksi sisällöntuotanto tuntui palvelevan vain kuuntelulaitteiden myymistä, mutta musiikin arvo alkoi 1900-luvulla nousta hitaasti. Fonografien lieriöistä monien eksperimenttien kautta tekninen kehitys johti savikiekkoihin ja myöhemmin vinyylilevyiksi. Fonografirullat säilyttivät etulyöntiasemansa muun muassa Yhdysvalloissa yllättävän pitkään 1900-luvun alussa.
Äänilevyn ”isähahmona”, jos sellainen nyt on oltava, kuvautuu Pekka Gronowin tulkinnan mukaan saksalaissyntyinen Emile Berliner. Vuonna 1884 Berliner patentoi gramofonin, jossa tärkeä, äänen välittävä neula kulki horisontaalisesti, vastakohtaisesti edeltävälle vertikaalitekniikalle. Pekka kuvaa perinpohjaisesti äänilevyn siirtymisvaiheita nykyaikaan. .
|
|
Radion vaikutuksia äänilevytuotantoon Pekka on tarkastellut monitahoisesti. Ja levymerkit, niitähän riittää. Columbia, Victor, Brunswick, Grey Gull, Emerson, Paramount, Regal, OKeh ja niin edelleen – useimmat ovat jo fuusioiden ja vararikkojen kautta siirtyneet kuvasta pois. Pekka kertoo hyvinkin tarkkaan eri levy-yhtiöiden hohtovaiheet ja ankeat loput.
Kirja päättyy hieman töksähtäen nykyaikaan tullessaan (nykypäivähän on jo kirjan teeman ulkopuolella). ”Uusi vaihe alkaa” -otsikolla kertyy juttua kahden sivun verran. Musiikinkulutuksen painotus ei mielestäni tee aivan täyttä oikeutta itse aihepiirille. Esimerkiksi streaming-palveluista (esimerkiksi Spotify) todetaan: ”Vain aika näyttää, merkitseekö tämä syvällisempää muutosta äänitteiden tuotannossa ja kulutuksessa.” Näin tietysti on, mutta kyllä minua kiinnostaisi enemmän pohtia muutoksen merkitystä musiikin säveltämiselle ja laulunteolle. Kuluttajat kuuntelevat sitä mitä on saatavilla, ja uusi digitekniikka antaa paljon uusia mahdollisuuksia musiikin tekemiselle.
Musiikkituotanto on teollisuutta ja sellaisena osa viihdeteollisuutta. Sen toimintaperiaate on aina ollut korostuneen kansainvälinen, joten Pekka antautuu tutkijalle tyypillisen kehäpäätelmään todetessaan, että ”kansainväliset menestyvät parhaiten”. Nimikointiin olisi ehkä voinut kiinnittää hieman enemmän huomiota. ”Fonografin nousu ja tuho” -tyylin otsikot ovat jo melko kuluneita ilmaisuja, ja niiden informaatioanti on vaatimaton.
Erityisesti meidän afroamerikkalaisperäisen musiikin ystävien on hyvä tarttua Pekan kirjaan. Hyödyllistä taustainformaatiota löytyy erityisesti tutkijoille, musiikin opiskelijoille ja keräilijöille, mutta muillekin musiikin tallennuksesta kiinnostuneille on paljon tutkittavaa. 78 kierroksen aika ei enää palaa, mutta vinyyli voi pysyä kuvassa mukana pitkäänkin.
Outo sommittelu
Eräs ystäväni sanoi, että ”lukemisen arvoinen kirja alkaa 500 sivusta”. Näin varmaan on, ja Pekan jättitietopaketti täyttäisi kriteerin helposti, jos kirja olisi taitettu ja layout laadittu normaalikäytännön mukaisesti. 300 sivua on nyt pakattu niin täyteen tietoa, tiiviisti kerrottuna ja teksti pienellä marginaalilla, että ajoittain lukunautintokin hieman uhkaa kaventua. Grafiikkaa olisi voinut käyttää selkiyttämään muun muassa levy-yhtiöiden fuusioitumistrendiä.
Tekstin raporttimainen ulkoasu on kieltämättä hieman yksitoikkoinen. Toistuvat tilastoinnit olisi ollut viisainta laittaa omaksi luvukseen kirjan loppuun, ja parantaa näin kirjamaisuutta ja luettavuutta. Osa tilastoista olisi korvautunut nettilinkein. Pekan ilmaisu on selkeää perussuomea, hieman tutkijaslangia, ja ehkä nykytyyliin hiukan liian ”saksalaista”. Siis äärimmäisen seikkaperäistä, aika imperatiivista ja tarpeettomankin alleviivaavaa – vähän kuin edesmenneen Love Recordsin suomenkieliset laulut.
Äärikonservatiivisen levybisneksen vastavoima Love muuten jää kirjassa tietysti huomiotta, koska se toimi vinyylilevyjen ja C-kasettien kulta-aikana, kuten myös Suomipunkin raivoisa esitaistelija, 80-luvun levyihme Poko Records. Pekka viihtyy enemmän Mikki Hiiri merihädässä -osastolla (no offence!) ja ehkä korkeakulttuurin valtavirroissa. Blues ja jazz minoriteettimusiikkeina kulkevat mukana, mutta koska blueslegendat on tehty 78 kierrokselle, niistä lukisi aina mielellään lisää.
Suurten ja pääomavaltaisten levyjättien vastapainona indie- ja omakustannekulttuuria olisi joka tapauksessa hyvä valottaa jatkotutkimuksin. Tietysti suurten levymerkkien omistajat ovat prässänneet ja markkinoineet hyviä levyjä, eikä kaupallinen menestys aina ole taiteellisuuden antiteesi, mutta vastakulttuuri on myös tuottanut merkittäviä äänitteitä. Yksi luku olisi voinut tutkia tätä tendenssiä, mutta jääkööt se nuoren polven tutkijoille.
Toinen jatkotutkimuksen vinkki tuleville musiikin pro gradun tekijöille olisi vaikkapa nauhoitetun musiikin olemuksen tarkastelu. Siihen Pekka on lähtenyt vain viitteellisesti. On eri asia nauttia vaikka blueskonsertti live-esityksenä kuin kuunnella sitä levyltä.
Entä täyttääkö nauhoitettu musiikki sivistystehtävää? Tekijälle se on luovuuden osoitus, yhtiölle bisnes – entä kuulijalle? Periaatteessa levyn amerikkalainen idea – edullinen äänitallenne kuluttajille – toteutui Suomessa melko huonosti, kun levyt olivat viime aikoihin asti kalliita. Tätä ulottuvuutta soisi jonkun myös tutkivan; äänilevyn voi nähdä toteuttavan ainakin yleissivistävää tehtävää.
Toisaalta tyylivalintana yksityiskohtaisuus on muistuma Pekan informatiivisista radioluennoista, joita on aina kuunnellut mielellään. Kukaan ei enää tee sellaisia. Kirjan kuva-aines sen sijaan on yksitoikkoinen ja melko tylsäkin kokoelma mustavalkoisia kopioita vanhoista valokuvista ja mainoksista. Arkistoista olisi löytynyt parempiakin. Värien käyttö olisi tuonut kirjaan elävyyttä – eikä sellainen ole nykytekniikalla edes kallista. Halvan työn leima on nyt suotta tullut madaltamaan kirjan tasoa.
Pekka Gronow oli pitkällisen aktiiviuransa aikana suopea "mustalle" musiikille. Marginaalikulttuurin edustajana blues ja jazz eivät ole koskaan saaneet medioissa ansaitsemaansa huomiota. Vähemmistöön ne tietysti jäävät äänilevyn historiassakin. Mutta haetaan sitä tietoa, ja pidetään dokumentaatiota yllä, ja viedään kehitystä itse eteenpäin. Kunnon hakuteoksia ja ensyklopedioita ei ole koskaan liikaa.
ANTTI SUVANTO
Pekka Gronow: 78 kierrosta minuutissa, äänilevyn historia 1877–1960. Suomen Jazz & Pop Arkisto 2013, 328 sivua
Luvut: Maailma vuonna 1900 Fonografin nousu ja tuho Äänilevyteollisuuden synty Maailmansodasta gramofonikuumeeseen Musiikkiteollisuus löytää itsensä uudelleen Äänilevyn uudet markkinat 1945–1960 Äänilevy Suomessa Tallennetun äänen vuosisata Lähteet Merkittävimmät levy-yhtiöt ja levymerkit Hakemisto
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2013 .
|
|