"Oletko sinä koskaan nähnyt oikein viisasta miestä?" kyselee Ananias Rummukainen veljeltään Vilippukselta Aapelin teoksessa Siunattu hulluus. Tämä ei pysty ainoatakaan hyväksyttävää vastausta esitettyyn kysymykseen antamaan. Minä pystyisin – vieläpä hetkeäkään pohtimatta. Uskoisin ”Anankin” kelpuuttavan Pekka Myllykosken vastaukseksi. Olkoonkin, että tämä ei tainnut hevoskauppoja eläessään tehdä, saati että olisi huijannut niissä. Päinvastoin Pekka kertoi itse tulleensa huijatuksi ostaessaan kemijärveläisessä baarissa hevosmieheltä rannekellon, jossa oli hevosen kuva. Siitä huolimatta lukitsen vastaukseni.
Pekka Myllykoski oli oikein viisas mies.
Pekka yllätti ja ällistytti kerta toisensa jälkeen tietomäärällään. Hän oli tavattoman kiinnostunut mitä moninaisimmista asioista. Hän luki jatkuvasti kaiken, mitä käsiinsä sai ja näytti myös muistavan kaiken lukemansa ja kuulemansa – mitä nyt laulujen sanat saattoivat toisinaan unohtua. Melkein mistä tahansa aiheesta Pekalta löytyi kylliksi faktaa ja mielenkiintoisia anekdootteja kerrottavaksi. Aihepiireistä läheisin oli luonto. Sen suojelun ja ihmisten ahneuden ajaman piittaamattomuuden tiimoilta Pekka sydämistyi toisinaan hyvinkin kiivaisiin kannanottoihin.
Pekka eli elämänsä tunne edellä ja heittäytyen. Hän ei ollut ensimmäisenä myöntämässä, jos vaikka väärässä joskus olikin. Canastaa pelatessa jälkipuinti kesti poikkeuksetta pidempään kuin itse peli. Jos pelin aikana kommentointi olikin kiellettyä, niin jälkeenpäin sitä ei rajoittanut mikään. Meillä oli Jytäjemmareiden ja muiden projektien tiimoilta lukuisia yhteisiä seikkailuja. Monenlaisia ideoita matkan varrella keksittiin ja useimmat niistä toteutettiinkin. Mitään Pekka ei tyrmännyt sanomalla, että toihan on ihan järjetön idea, vaikka monet sitä toki olivatkin.
Pekka oli lahjakas sananiekka, joka osasi laittaa sanat paikalleen muutoinkin kuin ristikoissa. Hän arvosti sanoja. Niistä jokainen oli merkitsevä. Vahingossakaan hän ei runnellut suomen kieltä teksteissään. Tahallaan tehdyt "harkitut rikokset" olivat tietysti asia erikseen. Riimittelyn mestari myös mielellään venytti riimittelyn sääntöjä.
Elinaikanaan Pekka ei saanut ansaitsemaansa arvostusta tekstittäjänä. Ulkomusiikilliset seikat, niistä päällimmäisenä kosteat elämäntavat, veivät huomiota pois työn hienouksista. Päivän pelikuntoa arvuutellessa ja solistin horjahtelua odotellessa on helppo unohtaa, että kyseinen herra on kiistaton mestari. Bändin tai levyautomaatin tahtiin, tuoppi läikkyen hoilatessa "viekää minut baarin, veljet" tai ”ai, ai, ai, räntä lentää” ei tule automaattisesti kiinnittäneeksi huomiota siihen, miten taidokkaasti säkeistöt on muodostettu; ja ennen kaikkea siihen, miten hienosti alkuperäinen teos on onnistuttu, ei vain suomentamaan, vaan suomalaistamaan. Jos Mystisestä metsätyömiehestä jää mieleen ainoastaan ”tahdon vain hirsiä vetää, jos karsia rapula on”, niin tarjoaahan sekin jo oivalluksen paikan. Kappaleella kuitenkin olisi huomattavasti paljon enemmänkin annettavaa.
Viimeisinä vuosina uutta materiaalia ei juurikaan syntynyt. Pekka itse vertasi runosuonensa tilannetta umpeen kuivahtaneeseen ketsuppipulloon. Asiasta puhuessamme hän mainitsi tukkeen syyksi kuningasideoiden puuttumisen. Ne olivat käyneet hyvin harvinaisiksi, jopa uhanalaisiksi. Samojen aiheiden kierrättäminen kerrasta toiseen ei tuntunut mielekkäältä. Ne laulut kun oli tehty jo. Heti kun yksi sopiva sana, lause tai rivi löytyi, saattoi kappale yhä syntyä vaivattomasti. Itse pääsin todistamaan prosessia esimerkiksi syksyllä 2014. Esittelin sienisaalistaan peranneelle ”kantritohtorille” ideani delfiineistä kertovasta kappaleesta. Hän alkoi askareensa lomassa heitellä käyttövalmiita rivejä, joita kirjasin muistiin. Pallottelimme lauseita edestakaisin, ja hetkessä syntyi tekstimateriaalia kahdenkin kappaleen tarpeiksi. Ei ollut kuivettuneesta ketsupista tietoakaan.
Erityisen sosiaalinen hahmo Pekka ei ollut. Hän ei vasiten hakeutunut ihmisten pariin, vaan pysytteli mieluummin sivummalla. Tämä ei ole kovinkaan luonteva piirre esiintyvälle taiteilijalle. Lukeminen ja ristikoiden sekä sudokujen ratkaiseminen toimivat Pekan tapauksessa tehokkaana pakokeinona todellisuudesta. Ravintolan pöydässä istuenkin hänen onnistui kirjan tai lehden avulla eristäytyä ympäröivästä kuhinasta ja muuttua samalla itsekin miltei näkymättömäksi. Tiedän Freukkareiden keikalle menneiden fanienkin istuneen huomaamattaan solistin viereisessä pöydässä.
Monien artistien kohdalla puheet aitoudesta kuulostavat vähintäänkin teennäisiltä. Pekka oli kuitenkin korostetusti oma itsensä. Hän ei esittänyt mitään muuta kuin oli – niin hyvässä kuin pahassa. Hän saattoi kavuta lavallekin hyvin luonnontilaisena. Myös tunnistettavaan lauluääneen luonnollisuus heijastui. Se oli muokkaamattoman rehellistä luomua. Tulkintaa voi tuskin teknisesti pitää kovinkaan puhtaana, mutta harvinaisen väkevän tunteen Pekka sai poikkeuksetta joka kappaleeseen puristettua. Vuosien saatossa eletty elämä ja kuljetut kilometrit lisäsivät ääneen rosoa ja särmää isolla kädellä. Juopottelu ja tupakointi eivät ehkä ole kaikkein suositeltavinta äänenhuoltoa, mutta käsittämättömän hyvin ääni taipui ja kesti.
Pekka lauloi elämästään ja eli laulujensa mukaisen elämän. Avoimesti hän myös kertoi siitä. Siinä missä useimmat alkoholistit tuppaavat vähättelemään juomistaan, hän ilmoitti mieluummin määrät yläkanttiin. Tokkopa hän oikeasti joi yhdeksänkymmentäluvulla uima-altaallisen olutta, vaikka Helsingin Sanomien haastattelussa niin tokaisikin. Pekasta oli helppo tehdä kansankunnan virallinen juoppo. Esimerkiksi boheemiutta käsitelleessä televisiohaastattelussa hänen pitkä täsmennyksensä siitä, miten boheemius itse asiassa on paljon muutakin kuin juopottelua, ei päätynyt lopulliseen ohjelmaan lainkaan. Toki Pekka itsekin mainettaan pönkitti. Ihan äkkiä en keksi toista artistia, jolla olisi kanttia tehdä ilmeisen omakohtainen kappale nimeltä ”Paskahousu”. Enkä etenkään keksi toista artistia, joka saisi noin hölmöstä ideasta tehtyä noin hyvän piisin. Muutos elämäntapoihin tuli vuonna 2014. Silloin Pekka oli mukana Korkki kiinni - projektissa. Sen tiimoilta muutama julkisuudenhenkilö sitoutui olemaan vuoden alkoholitta. Raittiuden etenemisestä kuvattiin Yleisradiolle televisiosarja. Vuosien saatossa oli railakkain röpöttely rauhoittunut tasaisen tissuttelevaksi keskioluen latkimiseksi. Pekka näytti, että huonoon kuntoon pysyvä pikkupöhnäkin miehen pitkässä juoksussa pistää. Raittiusvuoden alussa hän oli rapakunnossa, mutta teki todellisen ryhtiliikkeen. Pekka innostui liikkumaan, ja kunto koheni selvistelyn myötä isoin harppauksin.
Loppuvuodesta 2014, kun elämä oli tukevasti hyvillä raiteilla, vahvisti diagnoosi Pekan omat epäilykset: nielusyöpä.
Tapasin Pekan viimeistä kertaa vain viikkoa ennen hänen aivan liian varhaista kuolemaansa. Hauras olemus kieli kiusallisen selvästi siitä, että suojaus pettää, ja tauti voi lyödä miehen kanveesiin hetkenä minä hyvänsä. Voitettuaan ensimmäisen erän vuonna 2015 Pekka oli pitkään hyvillä mielin ja toiveikas, vaikka joutuikin luopumaan tärkeinä henkireikinä toimineista Lapin-vaelluksista. Myöskään lauluääni ei syöpähoitojen jälkeen palautunut ennalleen. Asia ahdisti, mutta Pekka hoiti urheasti monet keikat. Nyt kuitenkin näytti peli olevan selvä. Laulamista ei voinut edes kuvitella. Olisi kuulemma kolmen kappaleen jälkeen tarvinnut ottaa nokoset. Naurahdimme, kun mainitsin hänen ennenkin keikalla nokoset ottaneen.
Kaikkialle muualle paitsi Lappiin matkustamista aiemmin täysin turhana pitänyt Pekka kertoi haaveilevansa Alhambran palatsin näkemisestä. Taisimme kuitenkin molemmat tietää, ettei passia kannattaisi enää tässä vaiheessa lähteä anomaan – ellei sitten pikapassia. Nurkassa omaa elämäänsä pitäneestä televisiosta sattui tulemaan pääsiäisen kunniaksi dokumentteja maailman uskonnoista. Unohduimme niiden pariin. Vaikka Pekka oli ateisti, oli hän kiinnostunut myös uskonnoista. Ohjelman esitellessä moraalikäsityksiä ja karman lakia naurahdimme. Minkä uskonnon jumala tämän kaiken takana lieneekään, niin omituinen huumorintaju hänellä on. Raitistuessaan Pekka teki selkeän parannuksen. Siitä palkaksi hän sai syövän. Huumori, vaikkakin melko synkkä sellainen, oli yhä Pekalla tallella. Toivottavasti myös haave Alhambrasta säilyi loppuun saakka.
Viikkoa myöhemmin sain tekstiviestin, jota osasin odottaa, mutta johon en ollut valmis.
Pekka Myllykosken ja Freud Marx Engels & Jungin alkuperäisenä päämääränä oli tehdä arvostamiaan amerikkalaisia country-artisteja ja laulaja-lauluntekijöitä paremmin tunnetuksi Suomessa. Siinä he onnistuivat oivallisesti. Tunnen itseni lisäksi monia Freukkareiden kautta peremmälle countryn maailmaan löytäneitä. Esimerkiksi Tom Russellin vankka täkäläinen fanipohja on saanut merkittävän kivijalan heidän kauttaan.
Väittäisin, että Russellilta lainatut "Danny Show" ja "Jaloviinaa" soivat joka ilta jossain suomalaisbaarissa. Kuunnelkaa edes kerran kappaleet oikein ajatuksella. Siten teette kunniaa Myllykosken elämäntyölle.
MARKO AHO
|