HAASTATTELU
|
|
|
|
|
3.6.2016
|
|
Pepe Ahlqvist valmiina kiertueelle Ahlqvistin tunnetuin bändi H.A.R.P. ampaisee kesäkonsertteihin heinäkuun alussa. Juhlalevy "One Day Less, One Day More" ilmestyy 10. kesäkuuta.
Suomalaisen bluesin leijonakuningas Pertti ”Pepe” Ahlqvist on jo 1960-luvun lopulla alkaneella urallaan soittanut useammissa suomalaisissa blueskokoonpanoissa kuin vannoutuneinkaan bluesyleisö edes tietää – ja sen lisäksi lukuisissa omissa yhtyeissään. Tulevien 60-vuotisjuhlien kunniaksi ovat tulossa levy ja juhlakiertue.
Artisti on pitänyt kaikessa hiljaisuudessa pienimuotoista ”pre-kiertuetta”. Pohjanmaalla erityisen suosittu Ahlqvist keikkaili paikallisen bluesentusiastin ansiosta Ylistarossa ja Seinäjoella, ja kiireinen artisti ehdittiin pysäyttää pieneen resonemangiin.
Juhlalevy "One Day Less, One Day More" sisältää sekä valittuja paloja että uusia vetoja. Se julkaistaan 10. kesäkuuta.
- Tuleva levy ei varsinaisesti tavoittele ”all-round -läpivalaisua” urastani. Pääpaino on H.A.R.P.-yhtyeen musalla, eli lämmitetään tunnetuin bändini uudestaan. Samalla tehdään hieman uuttakin materiaalia, vaatimaton artisti myhäilee.
Blues on laaja käsite. Pepe pitää siitä laidasta laitaan. Tulevalla kiertueella sähköinen kaupunkiblues ja kitaravetoinen yhtye kuitenkin dominoivat.
- Kysymys on tietysti myös taloudellinen. Yksistään viiden miehen rahtaaminen ympäri maata on jo varsin kallista, ja klubikeikoilla erityisesti se on huomattava kustannuskysymys. Mutta myös musiikillisesti tämä on kiva haaste, intiimi tunnelma ja volyymit pysyvät kohtuudessa.
Julkista nimeä Pepelle alkoi kertyä 1970-luvulla Chicago Overcoat -ryhmän tuiman kaupunkibluesin ansiosta. Miten suunnitelmallista tämä blueskarriääri on ollut?
- No, kaikkihan musassa täytyy olla ainakin jossain määrin suunniteltua. Tietysti Nastola-Lahti -akseli loi Chicago-bluesille hyvän kasvualustan, ja soittokaverit löytyivät luontevasti sieltä. Oman jutun kehittyminen on kai aina osin evoluutiota, osin sattumanvaraista, ja osa siitä suunnitellaan, Pepe tiivistää.
Seinäjoen seudulla ja muun muassa Ylistarossa Pepe on vuosien saatossa ollut haluttu vieras. Vyöllä on useita klubikeikkoja ja näkyvä sija Kalliojärvi Jazz & Blues -tapahtumassa.
Herkkyyden tavoittaminen, minimalismin perustavoite, puhuttelee Pepeäkin. Duo- ohjelmisto rakentuu perinteisiin blueskappaleisiin, mutta sovituksia on uudistettu. Seinäjoella hän on musisoinut Jorma Välimäen kanssa sekä Jarkka Rissasen Tonal Box Trion kanssa.
- Jorman kanssa ollaan soitettu jo vuosien ajan, tunnemme toistemme musiikilliset ajatukset ja mieltymykset. Tuuba, kitara ja huuliharppu muodostavat toimivan ytimen. Tuuba on jännä basso!
Ammattilaisen työkalut
Tunnetuimpiin blueshuuliharppuvalmistajiin kuuluvat saksalainen Hohner, japanilainen Tombo ja brasilialainen Hering. Diatonisissakin huuliharpuissa äänenkorkeutta voi kuitenkin "venyttää" suuaukon kokoa säätelemällä (vaatii paljon harjaantumista). Soittaminen niillä ei ole niin rajoittunutta kuin aluksi voisi luulla.
|
Blues-Finland.comin kanssa yhteistyössä Wentus Fest Blues & Rock Saariblues Savonsolmu Beach & Blues Ruukki Roots
|
- Itse käytän aina Hohner- tai Marine Band -harppuja ja soitan tavallista laulumikrofonia käyttäen. Korkeaäänistä pikkoloharppua en ole kaivannut, mutta kaikki sävellajit pystyn kattamaan, artisti kertoo.
Harpistin soitinkokoelmassa on seitsemän harppua eri sävellajeihin, ja niillä pärjää hyvin. Pieneen kokoonsa nähden harput ovat melko kalliita, joten ammattilainen huolehtii niistä hyvin. Paul Butterfield tosin sanoi puhaltaneensa harpun piloille yhden keikan aikana.
- Kuulostaa uskomattomalta. Minulla ne kyllä säilyvät vuosia. Melko kalliitahan ne ovat, ja hoidan niitä hyvin. Tavallinen laulumikrofoni myös riittää minulle, erikoismikkejä en ole innostunut laittamaan.
Kromaattiset huuliharput ovat usein 12-, 14- tai 16-reikäisiä. Niissä on mekanismi, jota käyttämällä voidaan soittaa diatoniseen duuriperusasteikkoon kuulumattomat, korotetut ja alennetut sävelet, ”blue note -äänet".
- Molliharppua tai kromaattista harppua en ole soittanut enää 15 vuoteen. Sinisiä nuotteja pystyy tässä minun edustamassani genressä taivuttelemaan duuriharpullakin, Pepe sanoo.
Born on the 4th of July
Pepe Ahlqvistin synttäri osuu samalle päivälle Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän kanssa. Lienee luontevaa, että hän innostui jo poikasena afroamerikkalaisesta musiikista. 1970-luvulla Pepe soitti Chicago Overcoatissa. Hänen omista yhtyeistään tunnetuin on ollut Pepe Ahlqvist H.A.R.P. Bändin ensimmäinen uusi äänite yli 20 vuoteen on levyn ”One Day Less One Day More” avaus- ja nimibiisi.
Vuonna 2002 perustettu SF Blues on superkokoonpano; Ahlqvistin lisäksi alkuperäiseen miehitykseen kuuluivat Heikki Silvennoinen ja Dave Lindholm.
- Ensi vuonna taas käynnistämme vanhan ja alkuperäisen SF Bluesin. Bändi elää yhä, kaikki ovat motivoituneita ja sitoutuvat, vaikka tauot voivat olla pitkiä. Niinhän bändit aina elävät omaa kehityskaartaan, saadaan myös nuorempia mukaan, ja uusia biisi-ideoitakin syntyy.
|
|
SF Blues 10-vuotisjuhlakiertueellaan Imatralla 2012
|
Työtilaisuuksia on artistin mielestä sopivasti. Keikkakalenteri on täynnä, ja levytyksiä tehdään tiiviisti. Syksyllä alkaa myös soololevyn valmistelu.
- Tietenkin vaihtelen keikkakokoonpanoja jatkuvasti – liven ja levytysten tekoa täytyykin vaihdella, ja olen siihen erittäin tyytyväinen. Yleismediassa sen kuuluvuus on nykyisin melko heikkoa, mutta tapahtumia on paljon ja klubitoiminta vilkasta, Pepe luonnehtii.
Ahlqvist on naimisissa ja hänellä on kolme lasta. Jälkikasvusta Joel-poika on jo vahvasti mukana blues-skenessä – siitä kävi osoitukseksi rohkea esiintulo Johnny Winter -elämäkerran julkistustilaisuudessa Tavastialla vuosi sitten. Joel on mukana myös uudella levyllä ja biisin tekoonkin hän on jo osallistunut. Juhlalevyllä kuullaan isän ja pojan yhteinen esitys ”Samaa luuta ja nahkaa”.
Roots-tarjonta vaihtelee
Solistivierailuja Pepe on tehnyt jo vuosia. Paikalliset bluesyhdistykset ovat aktiivisia, ja klubi-iltoja pidetään aktiivisesti eri puolilla Suomea.
- Musiikin taso on noussut huikeasti. Bluesinnostus on monilla pienilläkin paikkakunnilla aivan valtavaa!
Blueslaulun tulevaisuuden hän näkee realistisesti. Hyvälle musiikille on aina kysyntää.
- Yhtäkään keikkaa ei ole tarvinnut perua. Rytmimusan laulutaito on kehittynyt aivan mielettömästi Suomessa, ja varmasti yleisö reagoi siihen, Pepe arvioi.
Oman laulutekniikan ja helposti tunnistettavan soundinsa hän on kehittänyt itse. Itseoppineisuuttaan hän arvostaa, ja vuosien työnteolla luonnollisesti oppii paljon myös kanssamuusikoilta.
- Olen vaan laulanut pienestä pitäen ja paljon kuunnellut Muddy Watersia. Koulutusta täytyy arvostaa, vaikka kadun konservatorio on ollut minulle ainoa koulu…
ANTTI SUVANTO
Pepe Ahlqvist H.A.R.P. – kesän keikkoja
La 2.7. Puistoblues, Järvenpää To 7.7. Häyrylänranta Rock, Konnevesi Pe 8.7. Kalliojärvi Blues, Isokyrö La 9.7. Savonsolmu Beach & Blues Party, Pieksämäki La 16.7. Small Ships Race, Loviisa Pe 29.7. Möysä, Lahti La 30.7. Suuret Oluet, Pienet Panimot, Helsinki Ma 8.8. Kulttuuritalo, Helsinki Pe 12.8. Kaupunkijazz, Ylöjärvi Ke 17.8. Bar Ihku, Tampere
Keikat: Dex Viihde
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2016 .
|
|