3.7.2009 Kuvagalleria Pääkonserttiraportti The Balls © Kake Kiirikki Järvenpäässä ytimekäs oheisohjelma Puistobluesin katulava- ja klubiohjelmisto ei ollut aiempien vuosien kaltainen runsaudensarvi. Tiivistetyn katuohjelman valopilkkuja olivat muiden muassa The Balls ja Moottorin Jyrinä, klubien Ellis Hooks ja Helander Co.
Puistobluesin katulavoja karsittiin tälle vuodelle reippaalla kädellä. Blueskadun alkupäässä sijainnut Vartti-lava oli nyt siirretty Sibelius-aukiolle, ja Rantalava oli poistettu kokonaan. Bluesklubeja sentään oli lähes normaalimäärä. Swengiin, Zapataan ja HeVeniin riitti yleisöä aina tungokseen asti. Blueskadun myyntikojuja tuntui olevan vähemmän kuin viime vuonna, mutta eineksen tarjoajia oli paikalla runsain mitoin. Oluttelttaa saati ravintolabussia ei paikalla näkynyt.
Vartti-lavalla esiintyivät sitten vuoronperään niin nukketeatterit, satutädit, nuorisobändit kuin varsinaiset bluesbänditkin.
Ismo Haavisto Band ja Helge Tallqvist Band esiintyivät torstaina Vartti-lavalla. Ismo Haavisto Bandin keikka oli mukaansa tempaavan taidokas. Monipuolisena muusikkona tunnettu Ismo hoiti niin laulun, huuliharpun kuin kitarankin soiton kuin tyhjää vaan. Bändin rytmipuolesta vastasi rumpali Mikko Järvinen ja basistina hääri Jape Huotari. Komppi- ja soolokitarointi kuului Jonni "Sidekick Johnny" Seppälän toimialueeseen.
Menomusan välissä bändi vetäisi parit hitaat bluesit, kuten "Things That I Used To Do". Pääpaino oli kuitenkin vauhdikkaissa numeroissa. Niitä edustivat muun muassa Ismon oma jump-blues "Just My Style" ja "I Got Loaded" (H. Nelson). Hauska, The Fabulous Thunderbirdsin tunnetuksi tekemä "She's Tuff" (J. McCain) nauruineen päivineen upposi hyvin helteessä paahtuvaan yleisöön. Tosin viimeisen pysähdyksen naurujuttu taisi tahallaan venähtää liian pitkäksi. Yleisöllä oli enemmän kuin hauskaa.
Helge Tallqvistin luotsaamaan bändiin kuuluivat Jussi Raulamo (kitara,laulu), Tyko Haapala (rummut) ja uudelleen lavalle 'joutunut' Sidekick Johnny. Helgen käsissä kyytiä saivat tietenkin huuliharput. Muhkeat huuliharppusoundit olivat pääosassa koko keikan ajan. Vain kitarasoolot katkaisivat Helgen soiton silloin tällöin.
Kappaleista jäivät mieleen varsinkin "Mellow Down Easy" (W. Dixon) ja "Blues In The Dark" (George Harmonica Smith). Hauska meininki syntyi kappaleeseen "Rollercoaster" (Little Walter), kun loppupuolella Helge soitti blueskompin päälle vanhaa kunnon "Ukko Nooaa". "Bad Boy" (Eddie Taylor) oli ehtaa tavaraa sekin. Jussi Raulamon ja Tyko Haapalan komppi pysyi hyvin kasassa, sillä harjoitusta on tullut rutkasti heidän oman duonsa, Jo' Buddy & Down Home King III:n keikoilla.
Katusoitto päättyi unkarilaisittain
Torstain esiintyjistä on mainittava mainio Moottörin Jyrinä -bändi. Lasten makuun sovitetut, suomeksi lauletut heviklassikot olivat todella hauskaa kuultavaa Vartti-lavalla. Bändi soitti reippaalla otteella ja muksut olivat mukana menossa. Mainioita käännöksiä olivat muun muassa "Siivouspäivä" ("Trooper", Iron Maiden), "Maanantai" ("I Want Out", Helloween) ja "Ett-Två-Tre" ("Ace Of Spades", Motörhead).
Perjantaina Vartti-lavalla musisoi The Balls. Tiukkaa groovea ja vauhdikkaita tilanteita tarjoilivat Marjo Leinonen (laulu), loistavaa kitarointia esitellyt Petri Peevo, Sami Vettenranta (rummut), Jimi Sero (basso) ja kakkoskitaraa hoidellut Pera Huuskonen. Helteessä hikoileva suurilukuinen yleisö otti bändin omakseen ja antoi palautetta reippaalla kädellä. Kappaleita kuultiin laidasta laitaan, kuten The Ballsilla tapana on aina ollut. "Crazy Legs" (Gene Vincent) oli mukava menopala, jossa Petri Peevon soolo soi mallikkaasti. Toinen tunnetumpi rokki oli The Beatlesin "Bad Boy".
Katusoitannat tältä vuodelta päätti unkarilainen bluesakti Little G Weevil Trio. Budapestissa syntynyt kitaristi-laulaja Little G Weevil on vasta 32-vuotias, mutta jo varsin kokenut muusikko. Hän muutti 2007 Memphisiin ja sai ensimmäisten eurooppalaisten joukossa pitkäaikaisen kiinnityksen kuuluisalle Beale Streetille.
Deltabluesia aluksi yksikseen soittanut herra sai pian lavalle kaveriksi rumpali Tom Kissin ja poljento kävi astetta voimakkaammaksi. Slide-putki tuntui pysyvän hyvin hyppysissä kaksikon jatkaessa bluesmatkaansa. Little G Weevilin laulu oli vakuuttavaa ja hänen kova äänensä kuulosti ajoittain nuorelta Stevie Ray Vaughanilta. Vasta keikan loppupuolella lavalle tuli basson varteen Robert Kepes. Trion sointi ei kuitenkaan ollut mitenkään erikoinen. Samoilla soundeilla soitettu standardimateriaali alkoi jopa haukotuttaa. Jotain uutta ja erikoista olisi pitänyt soppaan laittaa makua parantamaan. Bändi olisi omimmillaan hämyisillä klubeilla.
Swengissä huskyja ja sarvikuonoja
Ravintola Swengissä soitti torstai-iltana Siberian Blues Huskies. Täyteen tupattu ravintola vaikeutti hieman bändin seuraamista, eikä biisien esittelyistäkään saanut tolkkua. Yhden kappaleen sentään allekirjoittanutkin tunnisti - "Baby What You Want Me To Do?" (Jimmy Reed). Reipas boogie oli pitkä, mutta ideat loppuivat kyllä jo aiemmin.
Bändissä soittivat Taneli Tuovinen (kitara, laulu), Harri Taittonen (koskettimet), Kari Haakana (rummut) ja Matti Vallius (basso). Toista kitaraa piti soittaa Davide Florenon, mutta hänellä oli Blues Caravan -kiireitä Espanjassa.
Reino & Rhinos on näyttelijä Reino Nordinin vetämä bändi. Sen tyyli sijoittui parin kappaleen analyysin perusteella jonnekin J. Karjalaisen ja Aki Sirkesalon väliseen musiikkimaastoon. Suomeksi laulettu kevyt soul ei iskenyt tulta ainakaan meikäläiseen.
HeVenissä hikoiltiin
HeVenin blues-klubilla oli perjantain päätösaktina Ellis Hooks. Elliksen energiavarastot olivat vielä täynnä tuolloin, joten vauhtia riitti enemmän kuin seuraavan päivän pääkonserttiin. Suu kävi kuin James Brownilla ikään, eikä mies pysynyt hetkeäkään paikoillaan. Kitaristi Larry Mitchelin loistavat taidot tulivat kuulluksi jo tällä klubikeikalla. Mielestäni pääkonsertissa mies kuulosti vielä paremmalta.
Basisti Muzz Skillings ja rumpali Derrick Martin puolestaan olivat klubikeikalla enemmän esillä. Ehkä se johtui Ellisin joka biisin välissä hoitamasta herrojen esittelystä! Skillingsin Living Colour- tausta ei jäänyt kellekään epäselväksi. Bändin setti oli lähes sama kuin pääkonsertissa, vain kappaleiden järjestys ja soolojen pituudet olivat erilaiset. Klubilla on helpompi jammailla enemmän.
Lauantain pääkonsertin jälkeen tsekkasin HeVenin klubilla esiintyneen Helander Co.:n. Tohtori Ilkka Helanderin (kitara, laulu) johtama poppoo oli hyvässä vedossa. Varsinkin huuliharpisti Little Willie Mehto näytti soittamisen riemua kansalle. Hänen keikan alkupuolella laulamansa ja sooloilemansa kaksi kappaletta olivat hengästyttävää katseltavaa ja kuunneltavaa.
Bluesministeri Esa Kuloniemen slide kuulosti jälleen maukkaalta, eikä itse tohtorinkaan soitosta räväkkyyttä puuttunut. Tasavarma rytmiryhmä koostui herroista Jupe Litmanen (rummut) ja Pete Loikala (basso). Tohtori Helanderin tekemä kotiseutublues "My Home Town" ei paljoa kalpene rapakon takaisista vastaavista tyylittelyistä. "Perfect For The Blues" oli myös taattua tavaraa. "Raaka Peli Ranualla" eli vanha "Murdering Blues" ei jättänyt ketään kylmäksi, onneksi. Hidas laahusblues "Bad Boy" oli ties monesko saman niminen kappale näillä festareilla, mutta ihan kiltisti kaikki silti olivat!
KAKE KIIRIKKI
Kuvagalleria
Raportti Puistobluesin pääkonsertista .
|