Unkarilaisesta folkista suomalaiseen bluegrassiin Järvenpään Puistobluesin klubi- ja katulavaohjelmisto on viime vuosina vähentynyt. Laadusta on silti pidetty huolta. Sen osoitti tämänkesäinenkin festivaali.
Järvenpään Puistoblues-viikolla oli lauantaisen pääkonsertin lisäksi elävää musiikkia tarjolla klubeilla ja kaupungin keskustan blueskadulla. Lapsillekin oli jälleen järjestetty omaa ohjelmaa blueskadun varrelle.
Torstaina Kakarablues-lavalla esiintyi muun muassa lastenorkesteri Mary & Macy Band. Bändissä lauloi ja soitti saksofonia nuori tyttönen Maisa Sipiläinen. Maijun saksofonilla sooloilema "When the Saints Go Marching In" oli varsin rempseän kuuloista meininkiä. Sisko Maiju hoiteli rummut ja kitaraa soitti Jari Pykäläinen. Basson varressa hääri nimimerkki P.O.
Blueskadun päässä olevalla aukiolla sijainneella katulavalla esiintyi torstaina, kesäkuun viimeisenä päivänä muun muassa Lena And The Slide Brothers. Lena Lindroos ja kumppanit soittivat maukasta slidekitaravoittoista blues- ja countrymeininkiä kahden setin verran.
Kitaristi Ville "Lefty" Leppänen käytti soitossaan sähkökitaran ja huuliharpun lisäksi hyvän kuuloista lap steel -kitaraa. Toista slidekitaraa soitteli Matti Kettunen. Soolohommia riitti mukavasti kumpaisellekin. Rumpali Jupe Litmanen hoiti rytmit ja kaunisääninen Lindroos soitti bassot ja hoiti laulupuolen.
Ohjelmistossa oli paljon noin vuosi sitten ilmestyneen ensilevyn "Turn It On" kappaleita. Nimibiisin lisäksi kuultiin Memphis-tyylinen "Old Dog", jossa Lefty soitteli mainiot huuliharppusoolot. "Train To Catch" oli rauhallisempaa countrymeininkiä maniskan säestyksellä. "Hurricane In Your Eyes" oli laatutavaraa myöskin. Lainabiiseistä maininna ansaitsee Willie Dixonin teos "I Just Wanna Make Love To You".
Vauhdikasta rock 'n rollia tarjoili illemmalla Little Miss Rock 'n Roll Fintonesin kera. Fintonesissa soittivat Archie Hämäläinen (kitara), Juha Takanen (rummut), Ari Berghäll (kontrabasso) ja Marko "Mr. Breathless" Julkunen (piano, laulu).
Bändi veti ensin pari menopalaa alle. Sitten Peter Gunn -teeman soidessa lavalle kuulutettiin Jane Kitto. Australiasta kotoisin oleva neito osoittautui erittäin raisuksi laulajaksi. Mukavan rouhealla äänellään hän tulkitsi rokkaavia menopaloja, ja bändi oli myös hyvässä vedossa. Setti oli yksi Puistobluesin vauhdikkaimmista.
Sotasankarin muistolle
Torstai-illan klubikeikat ravintola Blackpoolissa starttasi Jussi Syren & The Groundbreakers. Bluesgrassin lähettiläät tarjosivat jonkin verran myös countrymeininkiä. Jussi soitteli tuttuun tapaansa mandoliinia ja oli päävokalistin roolissa. J.P. Putkonen soitti akustista kitaraa ja banjoa näppäili Tauri Oksala. Kulkevista bassokuvioista vastasi Kari Kella.
Bändillä on hauska tapa käyttää vain yhtä mikrofonia laulua toistamaan, joten kuoro-osuuksissa soittajat ovat varsin tiiviissä rivissä ja joutuuhan siinä myös kurkottelemaan. Bändin bravuurikappale oli luonnollisesti ohjelmassa. Kertomus suomalaisesta sotasankarista Lauri Törnistä toimii aina. Kappaleen nimi on "The Legend Of Larry Thorne".
Vaikka Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani ei ole bluesbändi, on sitä mukava livenä kuunnella. Bändi soittaa erittäin ammattitaitoisesti ja vivahteita eri tyyleistä löytyy sopivasti. Etenkin lattarityylinen ilottelu irtoaa bändiltä hyvin. Bändi vetäisi kaikki tunnetut hittinsä ja kansa tykkäsi. "Vaeltava Aave", "Erämaa" ja listabiisi "Valon Pisaroita" kuultiin hyvin soitettuina versioina.
Pitkän linjan suomalaisbändejä
Perjantaina 1. heinäkuuta katulavan soitannat aloitti järvenpääläisittäin legendaarinen yhtye Super Blues Band. Bändi oli lauteilla myös ensimmäisessä Puistoblues-konsertissa vuonna 1978 ja soitti päälavalla myös festivaalin 30- vuotiskonsertissa kesällä 2007.
Chicago-bluesin taitajat esittivät monipuolisen setin helteestä nauttineelle kansalle. Kitaristit Rauno Selamaa ja Pentti Kokkonen hoitivat vuoroillaan lauluhommat ja he sooloilivat myös ahkeraan. Basisti Ilkka Hopia ja rumpali Kari Ikonen hoitivat tarkat ja tanakat rytmit.
Parasta antia olivat tutut kappaleet kuten "You Upset Me, Baby" (B.B. King), ”All Your Love” (Otis Rush) ja ”Walking By Myself” (Jimmy Rogers). Encoressa bändi intoutui jopa yleisöä huudattamaan vanhassa menopalassa "Takin' Care Of Business".
Mainio rytmibluesryhmä Tortilla Flat oli erittäin hyvässä vedossa. Huuliharppuvetoinen menomusa upposi hyvin yleisöön. Harpisti-laulaja Good Rockin' Kempas hoiti osuutensa tyylillä. Kitaristi Smokey Suhosen kanssa vuorotellut soolot kulkivat komeasti. Vauhdikkaista rytmeistä vastasivat lujaa lyövä rumpali Honey Aaltonen ja aina tyylikäs basisti Long John Rantapuro.
Vanhan The Fabulous Thunderbirdsin hengessä vedetyt biisit pistivät jalat vipattamaan ja puntit heilumaan. Kappaleista osuvia olivat bändin slogan "Have A Good Time" sekä "Snake Charmer Woman", reippaasti rokkaava "Little Miss Monster" ja "They Call Me Rockin'". Hitaampaa meininkiä tarjosi tunnelmallinen slovari "Like Lovers Do".
Matt Schofield, tuleva suurmies
Pääkonsertissakin esiintynyt Matt Schofield Trio hurmasi yleisön komealla soitollaan perjantain keikalla hotelli Scandicin Heven-klubilla. Brittikitaristi Schofield osoittautui varsinaiseksi keppihirmuksi ja tyylitietoiseksi bluesmieheksi. Hänen ei tarvinnut tilutella mitään ylimääräisiä yleisöä kosiskellakseen, vaan hän näytti taitonsa rehellisellä soitolla.
Trion kaksi muuta jäsentä ovat mainio Hammond B3 -mies Jonny Henderson ja monien bluesnimien luottorumpali Kevin Hayes. Robert Crayn bändissä vietetyt 18 vuotta ovat jenkkirumpalille melkoinen meriitti. Jonny Henderson hoiti koskettimilla myös aidon kuuloiset bassokuviot. Setti oli lähes sama kuin pääkonsertissa, tunnelma ja soundit sen sijaan huomattavasti paremmat.
Parisen viikkoa sitten ilmestyneen levyn biisit kuten nimiraita "Anything But Time" sekä "I Don't Know What I'd Do" ja "Where Do I Have To Stand" nostavat miehen eittämättä suurten bluesnimien joukkoon. Funkaavaa bluesia esiteltiin huikeassa ilotelussa "Black Cat Bone", joka muistetaan parhaiten legendaarisen kitarakolmikon Johnny Copeland - Robert Cray - Albert Collins -kimppalevyltä "Showdown".
Hendersonin muhkeat Hammond-soolot vuorottelivat kitaran kanssa todella komeasti. Yleisö oli myyty. Encorena vedetty Albert Kingin "Woman Across The River" oli kuin piste i:n päälle. Kannattaa pistää Matt Schofieldin nimi mieleen, sillä miehellä on varmasti vielä näytettävää.
Scandicin perjantai-illassa soitti myös tehoduo Törrö & Pethman. Takavuosien Popeda-kokoonpanosta tunnettu kitaristi Törrö Tapaninen ja muun muassa Ultra Bran ja Maija Vilkkumaan kanssa soittanut rumpali Jan Pethman esittivät mukavaa slide-bluesia suomeksi laulettuna. Ihan toimivaa meininkiä.
Yllätysvieraita
Pääkonsertin jälkeen lauantaina Hevenin klubin avasivat tämänvuotiset unkarilaisvieraat, Bändin nimeä voi olla vaikea muistaa: György Ferenczi És A Rackajam oli varsin omalaatuinen bändi akustisine soittimineen. Laulaja- huuliharpisti György Ferenczi soitti myös viulua ja kitaraa. Sähköisiä soittimia oli vain basisti Ádám Apátilla ja kitaristi Levente Kormoksella. Rumpali Miklós Jankó koputteli rytmit laatikolla, jonka päällä istui. Mukana oli myös käyrätorvea ja mandoliinia ja ties mitä.
Kansanmusiikkiin päin kallellaan olevia sovituksia kuultiin monia. Muun muassa Jimi Hendrixin "Little Wing" kuultiin huuliharppusoolona. Erikoinen bändi ja hauskat soittajat! Heillä näytti olevan lavalla verraten hauskaa. Yleisökin tykkäsi sen verran, että encoreille mentiin.
Varsinainen yllätys koettiin ennen Hoedownin keikkaa. Lavalle kuulutettiin nimittäin Jonny Lang ja John Mayall. Mukana oli myös rytmiryhmä, basisti Greg Rzab ja rumpali Jay Davenport. Lavan eteen vauhdilla ahtautunut yleisö sai kuultavakseen kaksi jammailuhenkistä bluesia, jotka Mayall sanoitti lennosta tunnettuja fraaseja lainaten. Huuliharppusoolon jälkeen pääsi Jonny Lang revittämään oman soolonsa. Parikymmenminuuttinen jammailu päättyi ansaitusti äänekkäisiin aplodeihin. Historiallisia hetkiä muisteltaviksi.
Hoedown oli tällä kertaa J.J. Calen musiikin syövereissä. Legendan tunnetuimmat hitit kuultiin aina eri laulajan esittämänä. Kitaristi Esa Kaartamo aloitti laulut harvemmin kuullulla kappaleella "Let Me Do It to You". Vaikeusastetta helpotti se, että biisissä on vain yksi sointu ja sanojakin vain biisin nimen verran. Taito onkin saada biisi rullaamaan. Siinä onnistuttiin.
Ajankohtaisen "Same Old Bluesin" lauloi Mika Kuokkanen (kitara) ja Ninni Poijärvi (viulu) esitti "After Midnightin". Jarmo Nikku tyytyi mandoliinin soittamiseen. Rytmiosasto Topi Kurki (rummut) ja Masa Maijanen (basso) tahdittivat rauhallisen letkeän soitannan. Olli Haaviston pedal steel -kitara soi tyyliin sopivasti Ninnin viulun kanssa. Lyömäsoitinten parissa viihtynyt vierailija Edu Kettunen esitti hänkin yhden Calen kappaleista. Taustalaulut ja kertosäkeet toimivat komeasti neljään pekkaan. Mutta mihinkäs jäi se "Cocaine"-hitti...
Micke Björklöf & Blue Strip päätti soitot, kun oltiin jo pitkästi sunnuntain puolella. Vauhdikas setti piti yleisön hyvin hereillä. Kappaleina kuultiin muun muassa komean huuliharppusoolon sisältänyt "Lowdon Girl", kiihkeä "Stone Inside", soulahtava kuorolaulanta "Give It Up For Your Love" ja katkokävelijän lempibiisi "Caldonia". Perinneblues "Mellow Down Easy" kuultiin myös.
Lefty Leppänen oli jälleen mies paikallaan kitaran varressa. Myös Micke nähtiin välillä komppaamassa Telecasterillaan. Bändin mainio rytmikolmikko loi taas mainiot pohjat hyvälle meiningille. Timo Roiko-Jokela tehosti lyömäsoittimineen ja helistimineen mukavasti rumpali Teemu Vuorelan työtä. Timon bravuureihin kuuluu myös menevä vibrafonin soitto. Varmat ja jalan alle menevät blueskuviot pomputti bassollaan Seppo Nuolikoski. Bluestripin keikka oli hieno päätös juhlille.
KAKE KIIRIKKI
Kuvagalleria
Kirjoittaja esittää kiitokset Puistobluesin väelle mukavasta ja hyvin järjestetystä tapahtumasta. .
|