5.7.2010 Kuvagalleria Dusty Hill (vasemmalla) ja Billy Gibbons © Kake Kiirikki Maailmantähtiä ja uusia löytöjä Puistobluesin pääkonsertti esitteli artisteja ja bändejä megayhtye ZZ Topista tuoreeseen tulokkaaseen Eddie Cottoniin. John Lee Hooker Jr ehti ilmoittautua Järvenpään pormestarikisaankin.
Järvenpään Puistobluesin loppuunmyyty pääkonsertti tarjosi helteestä nauttineelle noin 15,000 hengen yleisölle maittavan annoksen hyvää bluesmeininkiä koko rahan edestä. Blues-picnic levittäytyi koko Vanhankylänniemen nurmialueelle erittäin sopuisasti. Häiriötekijöitä ei silmiini osunut yhtään kappaletta, mikä on tällaisessa yleisömassassa perin harvinaista.
Esiintyjät olivat myös innoissaan vastaanottavaisen yleisön edessä. Kaikki päälavan artistit ja bändit esittelivät sopivasti eri musiikkityylejä, joten tylsistymään ei päässyt missään vaiheessa.
Pääesiintyjä ZZ Top tuli paikalle suoraan Oslosta ja poistui keikan jälkeen kohti Monacoa. Puolitoistatuntinen setti sisälsi bändin 40-vuotisen historian suurimmat bravuurit ja pari uudempaakin tuttavuutta. Suomessa välillä ailahtelevastikin esiintynyt trio oli nyt hyvässä kuosissa.
Bändin introna ollut rumpujytinä suden ulvontoineen katkesi kesken kaiken ja pienen tauon jälkeen yritettiin onnistuneesti uudestaan. "Got Me Under Pressure" starttasi keikan, jonka jälkeen kuultiin ZZ Topin tunnetuin bluessikermä "Waitin' For the Bus / Jesus Just Left Chicago". Billy Gibbonsin kitara soi komeasti, ja tasatahtiset tanssahtelut yhdessä basisti Dusty Hillin kanssa alkoivat. Rumpali Frank Beardin omalaatuinen rumpukomppi jytkytti biisiä eteenpäin, ja hänen näyttävä rumpusettinsä kimalsi hienosti auringonpaisteessa.
Hittejä ja varhaisia helmiä
Uusia tuttavuuksia ZZ Topin setissä olivat Willie Brownin yli 80 vuotta sitten tekemä sävellys "Future Blues", jonka bändi oli sovittanut hienosti juuri itselleen sopivaksi, ja bluesstandardi "Rock Me Baby". Mukiinmenevä versio sekin.
Parhainta antia soitannollisesti olivat ensimmäisten levyjen helmet "Brown Sugar" ja "Just Got Paid". Jälkimmäisessä Gibbonsin komea slidekitarointi pyrki nostattamaan ihokarvastoa pystyasentoon. Dusty Hill pääsi lauluhommiin illan vauhdikkaimmassa kappaleessa "Party On The Patio".
Muuten keikka sisälsi bändin hittiosastoa "La Grangesta" aina "Gimme All Your Lovin'"-biisiin saakka. Poikkeuksena oli "Hey Joe"; sitä kuultiin joidenkin kritisoivan, mutta ihan jees versio sekin oli.
ZZ Topin soundit olivat hyvät ja show'ta riitti. Taustanauhoja ei kuulunut kuin muutamassa kohdassa koko keikan aikana. Se oli hyvä asia. Tanssahtelua ja käsivarsilla elehdintää tasatahtiin oli melkein joka kappaleessa. Billy Gibbons väläytteli silloin tällöin soittotaitojaan isolla kädellä. Esimerkiksi "Eliminator"-levyn slovari "I Need You Tonight" hoitui sooloineen yhdellä kädellä soittaen. Plektrakäsi nojasi tuolloin rennosti lanteilla tai sitten osoiteltiin sormella kohti vellovaa yleisömerta.
"My Head's In Mississippi" -boogieta kuultiin vain kitarariffin ja yhden säkeistön verran. Billy halusi varmaankin vain päästä riimittämään säkeistön uudelleen ihan mielijohteesta:
"I'm shufflin' thru the Texas sand, but my head's in Mississippi. I'm shufflin' thru the Texas sand, but the blues got me in Finland".
Saimme nauttia Gibbonsin blueskitarointia soolonumerona jonkin aikaa. Bändin vallattomat karvakitarat otettiin esille perinteiseen tapaan kappaleisiin "Sharp Dressed Man" ja "Legs", joista viimeksi mainittuun varsinainen keikka päättyi parrat tuulessa heiluen. Encoren aluksi kuultiin bravuuri "La Grange" ja koko keikan päätteeksi menopala "Tush" pidennettynä versiona.
Cottonista kuullaan vielä
Amerikkalainen kitaristi-laulaja Eddie Cotton on kiertänyt jenkkilää vuodesta 1995 alkaen. Hän on hyvässä nousujohteessa sikäläisillä bluesmarkkinoilla. Puistobluesin-keikka todisti miehen olevan maineensa veroinen. Erittäin monipuolinen setti sisälsi bluesia laidasta laitaan loistavan taustabändin avittamana.
Bändin rumpali oli monelle tuttu kasvo, sillä velmu vieteriukko Derrick Martin oli päälavalla jo kolmantena vuonna peräkkäin. Aiemmin hän on esiintynyt Big Jack Johnsonin ja viime kesän vieraan Ellis Hooksin bändissä.
Jo keikan alkuvaiheissa tulivat selviksi Eddie Cottonin hyvät laululahjat kappaleessa "Sky Is Cryin'". Puhdas kitarasoundi ja B.B. King -tyylinen sooloilu kuulostivat myös verraten hienolta. Hitaat bluesit jäivät siihen, ja showmies piti jatkuvasti yleisön hereillä huudatteluillaan.
"Don't Lie To Me" oli sovitettu vauhdikkaaksi versioksi. Kosketinsoittajan rullaava sähköpiano-boogie vaihtui soolon ajaksi mureaksi Hammond-soundiksi. Yleisöä innostettiin välillä toistelemaan "Hey hey, the blues is allright" -huudatusta ja kansa tottelikin varsin äänekkäästi.
Eddie pisti kitaraansa säröä päälle "Rock Me Baby" -biisiin. Yleisö eli täysillä mukana. "Thrill Is Gone" oli myös komea vauhtiversio. Hyvää groovausta koko bändin voimin tarjoiltiin kappaleessa "I Need Your Love". Ikivihreä "Dust My Broom" rullasi veturin lailla sekin.
Tämän keikan perusteella Eddie Cotton on liittymässä bluesin eturiviin. Hyvää kitarointia ja vauhdikasta showmeininkiä ei näet ole ihan joka käänteessä tarjolla. Hänestä kuullaan varmasti lisää!
Blues-mies pormestariksi?
John Lee Hooker Jr. oli myös hyvä showmies. Hän osoittautui enemmän soulahtavan rytmibluesin ja funkin suurlähettilääksi. Isänsä meriiteillä ei juurikaan ratsastettu. Hän kyllä muisti mainita isänsä esiintyneen samalla paikalla ja vetäisi sen kunniaksi biisit "Boom Boom", "I'm In The Mood" ja "Dimples".
Hooker Jr. piiskasi myös yleisöä jatkuvilla huudatuksilla. Hän puhua papatti kappaleiden välissä yhtenään. Hän myös järjesti tanssikilpailun kolmelle yleisön seasta noukitulle nuorelle naiselle, joiden täytyi tanssia mahdollisimman 'funkysti' eli seksikkäästi. Voittaja sai palkinnoksi bändin levyn ja raikuvat aplodit. Onnea!
Kappale "Dear John" oli pelkkää puhetta funk-biisin päälle ja aiheena oli avioeroprosessi saadun kirjeen muodossa. Kulunut standardi "Got My Mojo Workin" oli tällä kertaa sovitettu Blues Brothers -tyyliseksi iloitteluksi. Bändin puhaltajat näyttivät taitonsa tässä(kin) kappaleessa vähintään tyydyttävästi. Kitaristina toiminut Angelo Santi revitteli hyviä sooloja tuon tuosta ja on mainio uusi tuttavuus. Hyvänä esimerkkinä taidokkaasta soitosta oli keikan alussa kuultu "Extramarital Affair".
Rokkaavaa soulia kuultiin kappaleessa "They Hatin' On Me", ja tiukkaa funk-poljentoa tarjoiltiin isolla kauhalla biiseissä "Funky Funk" ja "Walkin' The Dog".
Ensimmäistä kertaa Suomessa vieraillut John Lee Hooker Jr. kertoi vilpittömästi ihailevansa kaunista maatamme, mutta valoisat yöt meinasivat piinata häntä ja aiheuttaa 'extrabluesfiilistä'. Silti hän aikoo eläkepäivinä muuttaa Järvenpäähän ja hankkiutua sitten kaupungin pormestariksi, jos sellaiset vaalit joskus pidetään. Yleisö tuntui hyväksyvän idean äänekkäällä palautteellaan. "Olisi erittäin mukavaa, jos minua puhuteltaisiin nimellä Mayor Hooker." Hauska mies.
Kotimainen The Balls aloitti varsinaiset päälavan soitot puolen päivän tienoilla. Laajennettu The Great Balls Of Fireksi nimetty iso ryhmä sisälsi varsinaisen The Ballsin lisäksi The Fabulettes -lauluryhmän, puhaltajat Antero Prihan ja Panu "Saxman" Syrjäsen sekä kitaristi Rane Raitsikan. Juuri puhallinkaksikon mukana olo sai bändin groovaamaan. Marjo Leinonen heilui keulilla ja meininkiä piisasi.
Porttien avautuessa yleisön ottivat vastaan päälavan korkanneet Micke & Lefty featuring Chef. Akustinen setti olikin mukava yllätys monelle. Hyvä meininki pysyi pääkonsertissa yllä alusta loppuun saakka.
KAKE KIIRIKKI
Kuvagalleria
Lue myös raportti Blueskadulta ja klubeilta
Puistobluesin pääkonsertti. Järvenpää, Vanhankylänniemi, 3.7.2010
ZZ Top, John Lee Hooker Jr, Eddie Cotton, The Great Balls of Fire, Micke & Lefty feat. Chef
ZZ Topin settilista:
1. Got Me Under Pressure 2. Waitin For the Bus 3. Jesus Just Left Chicago 4. Pincushion 5. I'm Bad I'm Nationwide 6. Future Blues 7. Rock Me Baby 8. Cheap Sunglasses 9. My Head's In Mississippi / B.Gibbonsin soölo 10. I Need You Tonight 11. Hey Joe 12. Brown Sugar 13. Party on the Patio 14. Just Got Paid 15. Gimme All Your Lovin' 16. Sharp Dressed Man 17. Legs 18. La Grange (encore) 19. Tush (encore)
ILMOITUS
Tallink Siljan kuumat tarjoukset - vain netissä! .
|