RAUMA BLUES 2016 - RAPORTTI
|
|
|
|
|
7.9.2016
|
Sharrie Williams
|
Riehakas kolmekymppinen – Rauma Blues aikuistuu aistikkaasti Sharrie Williams kaappasi pääroolin Raumalla. Ikämies Wee Willie Walker viihdytti Rick Estrin & The Nightcatsin kanssa. Silkka rock & roll sai myös sijansa.
Rauma Bluesin 30-vuotisjuhla soi komeasti. Pääkonsertin taso oli huimaavan korkea, ohjelmisto monipuolinen ja teltantäysi yleisö eli tunnelmissa vahvasti mukana. Väkevän gospelin, soulin, bluesin – ja päälle päätteeksi vielä riehakkaan rock & rollin – taajaan vaihtuvissa maailmoissa oli paikoin jo epätodellisen tuntuisia väreitä.
Illan kiistaton päätähti oli vokalisti Sharrie Williams yhtyeineen. Vankalta gospel- taustalta lähtenyt laulaja otti lavan haltuunsa tottuneesti. Hurmaava laulaja on todellinen yleisön viihdyttäjä, sielukas entertainer – aistikas ja henkevä yhtä aikaa. Onko noiden kahden välillä nyt yleensäkään kovin suurta eroa? Ja kun kaikki tehdään rennosti ja pilke silmäkulmassa, yleisö on myyty. Valtaisat äänivarat, eläytyvä tunteikkuus ja huippuunsa hiotut laulutaidot tekivät setistä nautinnollisen. Taipuisa lauluääni on todellinen tuntojen tulkki – gospel-blues todella rokkaa!
Kuusivuotiaana kirkkokuorossa laulamisen aloittanut Sharrie on luonut uraa monien eturivin blues- ja soulartistien (Buddy Guy, Koko Taylor, Bobby Bland, Aretha Franklin ja Etta James) sessioissa. Palkintoja ja muita tunnustuksia on tullut runsain mitoin.
Williamsin repertoaari yltää herkästä gospelista aina teräväaksenttiseen funkiin. "Power" oli jo lähes pelottavan intensiivinen numero, jonka ylöspäin moduloinut kitara kruunasi. Toisaalta hän forsseerasi lempeällä kädellä yleisön hand claps - säestyksiin ja chorus-osien laulamiseen. Kuka vielä väittää, että Suomi-yleisö on jäyhää?
Williamsin yhtye The Wiseguys oli pienimuotoinen, mutta erittäin monipuolinen. Hammond-urut kävivät kaunista harmoniakuviota laulun tukena. Samoin Fender- kitaran kvarttisointukuviot elävöittivät oivallisesti bluesskaaloja. Suomalaisten blueskitaristienkin soisi värittävän single note-sooloja kuvioinnilla ja sointusooloilla.
Viisikielinen bassokitara antoi vankan perustan myös laululle. Soitinsoolojen aikana Williams kujeili basistille, etteikö löydy yhtään alempaa. Yläkielinen Jaco Pastorius -tiluttelu vaihtui hetkessä alakielien murinaan. Sinänsä hyvä ajatus on säestää bassosooloa peukalolla alimmilla kielillä ja näppäillä etu- ja keskisormin sooloja tai oktaaviääniä.
Williamsin viimeisin albumi "Out of the Dark" (2012) sai kiittäviä lausuntoja monilta kriitikoilta. Lavasäteilyn ohella on syytä nostaa esiin myös Williamsin taidot lauluntekijänä.
Meet Wee Willie
Soul-laulaja Wee Willie Walker, 75, on alansa todellinen konkari. Suurimmalle osalle yleisöstä tämä taisi silti olla ensikosketus mestarin live-musisointiin. Wee Willie kuului 1960-luvulla maineikkaaseen gospelkuoroon The Redemption Harmonizers. Hän teki silloin maallistakin musiikkia, muun muassa lukuisia singlejä Goldwax Recordsille. Hän on edelleen aktiivinen; muun muassa kolme albumia The Butanes -yhtyeen kanssa on syntynyt.
|
Blues-Finland.comin kanssa yhteistyössä Kris Kristofferson, Tampere-talo Roots of Love, Tampere-talo Lahti Blues & Roots
|
Mississippin Hernadossa Walker sai jo nuorena ensikosketuksen musiikkiin kotikirkossaan. Hän tulee toisenlaisesta taustasta kuin monet nykylaulajat; laulutekniikka on erilainen, mikä kuuluu kautta esityksen (tauotus, kiireettömyys, viipyilevä sanojen venyttely, roikkuminen viimeisellä tavulla, painotukset).
Pehmeä laulusointi, lämmin inhimillisyys ja maailmaa nähneen miehen elämänkokemus välittyvät vahvoina lauluista ja tulkinnoista. Hidastempoisten soulballadien tulkitsijana hän on edelleen lyömätön.
Ikämiehenä Wee Willie joutui Raumalla hieman säästämään ääntään ja antamaan tilaa erinomaiselle yhtyeelleen. Rick Estrin & The Nightcats tulee rahvaanomaisemmasta taustasta, mutta bändi mukautui maestro Willien maailmaan taitavasti. Kosketinsoittaja Jim Pugh melkein jo varasti show’n loisteliailla Hammond-osioillaan. Myös taustalaulu myötäili solistia sytyttävästi.
|
|
Syke ei sammu; Wee Willie Walker nimettiin 2016 Blues Music Awards - ehdokkaaksi kolmessa kategoriassa.
Rick Estrin yökissoineen liikkeellä
Harpisti Rick Estrin ja The Nightcats vetivät Willien lisäksi oman show’nsa. Estrin on saanut ammattipiireissä arvostusta monipuolisuutensa ja persoonallisten sovitustensa ansiosta. Bändin jäsenet hallitsevat useita instrumentteja, myös simultaanisesti, kuten bassokitaran ja kosketinsoittimien yhtäaikainen soitto todisti. Basisti Lorenzo Farrell oli nimittäin kehittänyt tavan soittaa bassokitaraa ja urkuja simultaanisesti. Molemmat sujuivat mainiosti myös erikseen. Rumpali J. Hansenin lyönti ansaitsee erityiskiitoksen – täsmällistä komppia, jossa drive säilyy kiinteästi.
Estrin itse soittaa pieniä, yhden soinnun bluesharppuja, ja käyttää niitä todella mestarillisesti. Käsien avulla tehtävän nuottien taivuttelun lisäksi hän tunki välillä harpun suuhunsa ja soitti sitä kielen ja poskilihasten avulla.
Show’ta kaivataan, ehkä koomisen tuntuista puhelauluakin, mutta hillitön showmies on kuitenkin yksi modernin bluesin monivivahteisimmista harpputulkeista. Rick Estrin on myös saanut palkintoja erityisesti instrumentalistina. Raastava perussoundi muistutti Paul Butterfieldin harppusoundia.
San Franciscon kasvattina Estrin, 67, sai suuresti vaikutteita afroamerikkalaisesta musiikista jo teini-ikäisenä. Asiat alkoivat varsinaisesti tapahtua, kun hän 60- luvulla muutti Chicagoon, missä soittokokemusta kertyi tunnettujen bluesartistien, jopa itsensä maestro Muddy Watersin kanssa.
Yökissat on toiminut jo yli 30 vuotta – aluksi nimellä Little Charlie & The Nightcats, kitaristi "Little Charlie" Batyn mukaan. Batyn lopetettua bändi halusi kuitenkin jatkaa, kitaristinaan Kid Andersen (tuttu muun muassa Charlie Musselwhiten bändistä), ja nimi muutettiin nykyiseen muotoonsa. Andersen vastasikin illan parhaista staccato-osuuksista.
Eric pistää tuulemaan
Päätösakti, Eric ”Slim” Zahl & The South West Swingers, oli silkkaa rock & rollia oikealla asenteella, ja se pisti väkeä liikkeelle. Norjalainen Zahl soittaa kitaraa varsin perinteiseen rock-tyyliin, mutta bändin sovitukset ovat uudistushenkisiä ja dynaamisia. Vanhojen rock-standardien toisto ei ole heidän juttunsa.
Vuoden 2016 European Blues Challenge -kisan voittaja oli energinen ja valloittava kuuntelukokemus. Kaverit eivät säästelleet itseään – eivätkä sen puoleen toisiaankaan. Annettiin palaa sydämen kyllyydestä.
Yhtyeen erityisenä intohimona on jatkaa 50-luvun tyylisiä rock & roll-, jump blues- ja rockabilly-perinteitä. Se tehdään kuitenkin omaan, persoonalliseen tyyliin, joka puraisee mahdottomasti. Irtautuminen 12 tahdin peruskaavasta antoi pohjaa mielenkiintoisille melodioille.
Kymmenisen vuotta toiminut bändi on tehnyt nimeä klubi- ja festarikeikoillaan ympäri Eurooppaa. Onnistumista on tullut myös USA:ssa, kuten välieräsijoitus International Blues Challenge -kisassa Memphisissä aiemmin tänä vuonna.
Debyyttialbumi "Daddy O" oli Norjassa Spellemannsprisen-ehdokkaana parhaan bluesalbumin kategoriassa. Pankaapa siis hillittömät Norjan bluesmiehet seurantaan.
ANTTI SUVANTO
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2016 .
|
|