REMU-SPESIAALI
|
|
|
Remu ja Last Call: Rokkiveteraanin iltahuuto
Remu Aaltonen veti viimeisen keikkansa Helsingissä. Pitkää uraa juhlistaa myös vallaton konserttitaltiointi ”Live at Tullikamari”.
|
|
Kuva: Marko Aho
|
6.2.2018 Kuvagalleria
Äskettäin 70 vuotta täyttänyt Remu Aaltonen on aina mennyt oman mielensä mukaan ja omia polkujaan. Se ei ole ollut helppo tie, mutta menestyksekäs kylläkin.
Köyhistä oloista lähtenyt ja kurkkupurkeilla rumpalin uransa aloittanut nuorukainen ei ole luovuttajatyyppiä. Harvinaisen vahva usko omaan itseen ja väsymätön puurtaminen kantoivat hedelmää. Remu kohosi Hurriganesia rumpujakkaralta luotsaten Suomen ykkösrokkariksi. Pitkän matkan varrelle on mahtunut monenlaista kommellusta, kohellustakin ja säätöä – myös jokusia rötöksiä rangaistuksineen.
Siinä missä Cisse Häkkisen ja Albert Järvisen kohtaloksi koituivat reilut parikymmentä vuotta sitten pitkälti kemialliset syyt, Remun vauhtia on hidastanut fysiikka. Vierineiden vuosien ja erinäisten kolhujen seurauksena jalka ei enää nouse yhtä ketterästi kuin nuorempana. Kannutkaan eivät tottele komentoa kuin ennen muinoin. Remu päättikin vetäytyä ansaitulle eläkkeelle keikkailusta täytettyään 70 vuotta. Hän päätti tehdä sen isosti, Helsingin jäähallissa rokaten. Pirskeisiin kutsuttiin edustava joukko vierailijoita.
Kovinkaan montaa tyhjää penkkiä ei jäähallissa näkynyt, kun Mikko Rintasen jylhä urkuintro avasi vihoviimeisen Remu & Hurriganes -keikan. Esirippu väistyi, lieskat löivät ja ”Roadrunner” pärähti soimaan.
Laulu on aina ollut Remulle vain yksi instrumentti muiden joukossa. Nytkään eivät räppiä lähennelleet lyriikat noudatelleet orjallisesti Bo Diddleyn sanoja tai edes Hurriganesin levyversiota. Jo Remu Plays Hurriganesissa mukana ollut kitaraässä Tatu Mannberg soitti heti startissa kolmantena kitaristina, joten tulivoimaa oli rutkasti. Lisääkin oli luvassa. "It Ain´t What You Do" ja Hurriganesin debyytiltä mukaan poimittu, harvemmin kuultu helmi "Well, Ooh" seurasivat.
Nykyisessä ryhmässä jokainen soittaja on tehtäviensä tasalla. Arska Rautajoen vastuualueena on seurata Remun ajo-ohjeita ja viedä niiden pohjalta hommaa eteenpäin. Hyvin hän matkanjohtajaa myötäilee, mutta välillä saattaa joku mutka mennä suoraksi. Näissä tapauksissa palaute seuraa välittömästi. "Mitä vittua"- huudahdus kajahti illan päätöspotpurissakin, kun "Rokkikone" Rautajoki ei huomannut pysäyttää Hurriganesia levähdyspaikalle fiilistelemään.
Jaska Ylä-Raution basso kulkee tiukasti yhtä matkaa rumpujen kanssa. Nuorempi Rautajoki Antti ja Nipa Niilola hoitavat kitaravastuun. Soolot lähtevät sen mukaan, mitä kapteeni käskee ja päällikkö määrää. Rautajoki heittäytyy poikkeuksetta rokin vietäväksi nuoren miehen riemulla. Hän saattaa lyhyenkin soolon aikana soittaa itsensä jopa selälleen. Niilola eläytyy toimeensa hillitymmän viilipyttymäisesti ja antaa kitaran rokata puolestaan. Peijakkaan hyvin se rokkaakin.
Vanhat veijarit ja kruununperillinen
Remu ei kannujensa takaa isommalti spiikkaillut, mitä nyt satunnaisia ohjeita ja kommentteja huudahteli. Tilaisuuden seremoniamestarina hääräili Batmanista tutun Jokerin oloiseen kostyymiin tälläytynyt Mato Valtonen. Hän esitteli vierailijat ja laulaa luikautti itsekin muutaman kipaleen.
Ile Kallio kitaroi napakalla otteella ja näytti viihtyvän roolissaan. Ilen valtakauden helmistä kuultiin heti kärkeen "Crazy Days" ja "Hot Wheels". Näistä viimeksi mainittu oli yksi illan kärkivetoja. Remu lauloi sen kimpassa Dimitri Keiskin kanssa. Illan aikana kuultiin muutamakin kappale, joissa Remun ja vierailijan tuplalaulu ei oikein natsannut kohdilleen, mutta tässä osui. Remun kruununperijäksi nimittämä Keiski osoittautui osaavaksi solistiksi ja hyväksi esiintyjäksi. Näyttöjen perusteella on perintösaappaiden täyttämiseksi kuitenkin vielä tehtävä työtä.
|
Hurriganes pikakelauksella
Hurriganesin legendaarisimmassa kokoonpanossa soittivat Remun lisäksi basisti Cisse Häkkinen ja kitaristi Albert Järvinen. Sen huippuaika ajoittui seitsemänkymmentäluvun alkupuoliskolle. Suosion ollessa hurjimmillaan Järvinen lähti vuosikymmenen puolivälissä omille teilleen. Bändissä ennen häntä kitaroinut Ile Kallio astui remmiin. Muutamaa vuotta myöhemmin kuvio kiepsahti toisinpäin. Kallio lähti, ja Järvinen palasi. Vauhti oli edelleen kovaa – muutenkin kuin soitannollisesti. Varsin pian kävi selväksi, että Remun ”laitahyökkääjät” yhä harvemmin käyvät selviksi. He heittäytyivät täysipainoisesti rock and rollin vietäväksi. Remun luonnehdinnan mukaan kahdeksankymmentälukuisella Ruotsin-kiertueellakin Järvinen ja Häkkinen ”tankkasivat enemmän kuin oli ajoa”.
Vuonna 1981 Albert Järvisen tuli aika siirtyä syrjään. Pariksi vuodeksi Hurriganesiin liittyi Janne Louhivuori, jota seurasi taas Kallio. Vielä viimeisessä rypistyksessä vuosikymmenen loppupuolella ehtivät sekä Järvinen että Louhivuori toimia kitaristinvirassa ennen kuin bändi tuli tiensä päähän. Yhdeksänkymmentäluvun alkumetreillä myös Häkkisen ja Järvisen elämät tulivat tiensä päähän – aivan liian varhain.
Sittemmin Remu on kierrättänyt Hurriganesin ideaa useammallakin sapluunalla. Kovan luokan fanit ovat joka kerta muistaneet haikailla alkuperäisen ryhmän perään. Haukkumisten saattelemana Remu on kuitenkin pitänyt itsepintaisesti karavaanin liikkeessä. Suosiotakin on piisannut. Yhdeksänkymmentäluku toi mukanaan projektin nimeltä Remu Plays Hurriganes, sekä osin samalta pohjalta tehdyn pitkäsoiton ”In the Spirit Of Hurriganes”. Vuosikymmenen loppupuolella bändin nimeksi yksinkertaistui Remu & Hurriganes. Siitä lähtien homma jatkui vaihtelevan säännöllisesti aina Last Call -keikkaan asti.
Vuonna 2004 ilmestyi Remun soololevy ”Sticks and Stones”. Sillä hän versioi kovasti tutunkuuloisia, mutta uudelleen nimettyjä kappaleita koneistettujen pohjien päälle. Tämän vuosituhannen Hurriganes-variaatioissa ehtivät bassoa soittaa muiden muassa Harri Merilahti ja Mikko Löytty. Kitaristeina on nähty sellaisia soittoniekkoja kuin Rocka Merilahti, Jukka Orma ja Juho Pitkänen. Bändin viimeisin muoto löytyi vuonna 2013. Tuolloin Remun ja vuodesta 2006 hänen kanssaan kitaroineen Nipa Niilolan (Hurriganesin pitkäaikaisin kitaristi siis) seuraksi liittyivät rumpali Arska Rautajoki, kitaristi Antti Rautajoki ja basisti Jaska Ylä- Rautio.
|
Royalsista ja Wigwamista tuttu Mikko Rintanen oli koko illan bändin vahvistuksena. Koskettimet toivat muhevaa lisäpotkua, vaikka turhan usein hukkuivatkin kitaroiden alle. Rintasen toimesta tarjottiin kunnianosoitukset myös kaatuneille hurrigaaneille. Cisse Häkkiselle omistettiin hänen laulamansa "Honey, I'm Leaving". Albert Järviselle Rintanen kitaroi komean instrumentaalin "Just For You".
Yleensä Hurriganesin kitaristeja luetellessa keskitytään vertailemaan vain Albertin ja Ilen soittoa. Janne Louhivuori tulee helposti sivuutetuksi, vaikka ei hänenkään panoksensa aivan vähäinen ollut. Louhivuoren astuessa kahdeksankymmentäluvulla remmiin meno oli hurjaa. Tilanne oli samankaltainen kuin Atlantin ylittävällä lennolla tiedusteltaisiin kuulutuksella, että onko matkustajissa ketään lentotaitoista. Louhivuorella oli aiempaa kokemusta monenlaisistakin konetyypeistä, ja hän sai kuin saikin tuotua koneen ehjänä maahan. Ei ollut hänen syynsä, että kerosiini alkoi olla jo auttamattomasti vähissä. Sittemmin Louhivuori on osoittanut monipuolisuutensa, tyylitajunsa ja taituruutensa useampaan kertaan. Ei makoisaa kitarismia tarjoillut soittoniekka nytkään pettänyt.
|
Yhteistyössä
Dalindeo, Tampere-talo 24.2. Wentus Blues Band: "Throwback"
Ismo Haavisto: "The Blues Has Chosen Me"
Ninni & Mika: "All Them Pretty Things" Sleepwellers: "Let It Happen" .
|
Pave Maijanen toimi Hurriganesin levyillä tuottajana, kosketinsoittajana ja taustalaulajana. Viimeisellä keikalla hän vieraili kosketinkioskin takana ja kitaristina. Yksi illan kohokohdista koettiin, kun Maijasen yhdessä Dave Lindholmin ja Affe Forsmanin kanssa muodostama Rock 'n' Roll Band käväisi esittämässä klassikkohittinsä ”I'm Gonna Roll”. Se nousee perinteisesti ”Get Onin” rinnalle joka kerta, kun legendaarisia suomirockin helmiä listataan.
Herra X ja Tarhapöllö
Brittiläinen Richard Stanley on ehtinyt urallaan vaikka mitä. Hurriganes-töiden ohella hän lienee parhaiten tunnettu Teddy & Tigersin ja Freddie Falconin kaltaisille aikalaisille kirjoittamistaan lyriikoista. Käänsipä Stanley muutaman Eppu Normaalin piisinkin englanniksi, kun Poko Rekords suunnitteli aikoinaan bändin maailmanvalloitusta. Stanley on tietysti myös ”Roadrunnerin” mystinen Mister X. Oli mukava kuulla Stanleyn esittävän nimikkokappaleensa, joka kaikessa yksinkertaisuudessaan ja överiksi ampuvassa machoilussaan on napakymppi.
|
Ganesilla blues mukana alusta asti
Hurriganesin blues-vaikutteet tulivat selviksi heti ensimmäisellä pitkäsoitolla (Rock and Roll All Night Long, 1973). Valikoituihan sille muun muassa Freddie Kingin kuolematon instrumentaali "Hideaway".
Levy-yhtiölegenda Atte Blom vahvisti "Live in Hamina 1973" -levyn kansiteksteissä, että Ganesin "musiikissa painottuivat vahvasti rockmusiikin afroamerikkalaiset juuret" ja että "Järvinen toi rock 'n' rolliin juuri sopivan annoksen bluesin perinnettä".
Joskus sanotaan, että Hurriganes tarttui bluesiin ja rockiin progressiivisella otteella luoden siten Suomen mittakaavassa ainutlaatuisen musiikki-ilmiön. Näitä katujätkiä ajatellen luonnehdinta on yliampuva. Varsinkaan Remu Aaltonen ja Cisse Häkkinen eivät olleet virtuoosimuusikoita. Heidän suoraviivainen ja ennen kaikkea aina 100 prosenttia tiskiin iskenyt asenteensa loi kivijalan, jonka päällä näppärien kitaristien, Ile Kallion ja Albert Järvisen, oli hyvä toimia. Turhia ei murehdittu tai pohdiskeltu, vaan pisteltiin täysillä menemään ja kulmat suoriksi.
Hamina-livellä kuullaan useita blues- ja rock-klassikoita varhaisen Hurriganesin esittäminä. Blues-osastolta löytyvät "Hideaway" sekä myöhemmin yhdeksi yhtyeen tunnetuimmista biiseistä osoittautunut "Roadrunner" – säveltäjänä muuan kitaristi Mississippin McCombista, Bo Diddley. Hyvin ovat esillä myös Little Richardin (Keep on Knocking, Lucille) ja Chuck Berryn (Little Queenie, Sweet Little Sixteen) teokset.
PASI TUOMINEN
Lue lisää: Bluesin ottopojat
|
Michael Monroen, jolle Remu on antanut lempinimen "Tarhapölllö", kontolle oli sysätty vaativa ankkuriosuus. Hänen esiintymisensä toikin keikalle hyvän loppukirin. Monroe oli sikälikin mies paikallaan, että Hanoi Rocks oli aikoinaan "nuoremman polven hurriganes”. Sen vaikutus näkyy edelleen vahvana USA:ta myöten. Monroen osuudesta "I Will Stay" jäi vielä vaisuksi, lähinnä yhteislauluksi, mutta sitten mentiin. ”Phone Rang” ja ”Oowee-Oohla” lähtivät kovaan laukkaan. Monroen esiintymisestä paistoi läpi vankka kokemus areenatason keikoista. Hän tietää, että isossa tilassa toimivat isot liikkeet. Niitä saatiin. Väkkäränä vemmeltänyt solisti ei juuri paikallaan viihtynyt. Saksofoni ja huuliharppu tottelivat häntä hyvin tuloksin.
Remu & Hurriganes julkaisi vuonna 2016 levyn ”Electric Play”. Yleisimmin kuullut kommentit siitä taitavat olla, ettei alkuperäisen Ganesin tasolle nousta, ja nimiraita lainailee The Who -bändiä. Levy on kuitenkin oivallinen ja rokkaava kokonaisuus. Juhlakeikalla Monroen ja Remun duetto ”Catch Me” kulkikin komeasti. Sen tiimoilta koettiin myös eräs konsertin niin sanotuista wtf- momenteista. Lavan taustalla oli iso näyttöruutu, johon heijastettiin kappaleisiin liittyvää kuvitusta. ”Catch Me” taustoitettiin virallisella videollaan ja näin ollen takaseinustalla nähtiin yhtäkkiä jäähallin korkuinen Lauri Tähkän virnistys. Hän kun pistäytyy videolla.
Loppua kohden sakkia kokoontui lavalle, ja kierrokset nousivat. ”Slippin' And Slidin”, ”Tiger” ja ”Say Mama” nostattivat fiilistä. ”Get On” paketoi odotetusti virallisen osuuden. Encorena kuultiin potpuri, johon kuuluivat ”Blue Suede Shoes”, ”Mean Woman Blues” ja ”Long Tall Sally” sekä biisit ”Shorai Shorai” ja ”Red River Rock”.
Se oli sitten siinä.
Kaiken kaikkiaan Last Call oli viihdyttävä show – näyttävä kokonaisuus pommeineen ja lieskoineen. Musiikillisesti iltaan mahtui yhtä lailla treenattuja kuin lonkalta vedettyjä kappaleita. Isossa hallissa suunnittelemattomuus kostautuu helposti, mutta suvantopaikat jäivät ohimeneviksi. Toisaalta: eihän loppuun saakka hiottu ja käsikirjoitettu esitys olisi ollut luonteva ratkaisu Remulle. Rokissa pitää olla vaaran tunnetta ja kuraa. Remu haluaa muuttaa suuntaa tai vauhtia aina, kun siltä tuntuu. Niin hän myös teki.
Ehkä tärkein seikka keikalla oli se, että lavalla näytti kaikilla olevan hauskaa. Yleisö saattoi olla paikoittain hieman vaisua ja hitaasti syttyvää, mutta jäähalli permannolle aseteltuine penkkiriveineen on aina haasteellinen ympäristö tunnelman kohotukseen. Vasta Monroen kiipeily yleisön sekaan sai bileet käyntiin. Soundit puuroutuivat välillä harmillisesti; vaan eipä se ole ihme, kun kitaroitakin oli lavalla joka lähtöön. Siksikin on hyvä juttu, että Hanoi Rocksin nokkamiehistä mukaan valikoitui nimenomaan Monroe.
Suurella mielenkiinnolla odotamme, minkälaisia ”puhdetöitä” Remu Aaltonen eläkepäivinään keksii. Tosin kasassa on jo sellainen elämänura, että ihan ansaitusti voi toki istua vain kiikkustuolissakin – jos malttaa...
MARKO AHO
Kuvagalleria
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2018 .
|
|