HAASTATTELU
|
|
30.4.2014 Interview in English
|
|
Haastattelussa Richard Townend Jos kukaan ei tee uusia kappaleita, vanhat kulutetaan puhki. Tätä mieltä on brittiläinen Richard Townend. Essexin musiikki-ilmiö rupatteli hetken Blues- Finland.comin kanssa.
Kirjoitushetkellä British Blues Awards -ehdokkaat on julkistettu, ja äänestäminen on alkamaisillaan. Yksi Kevin Thorpe Songwriter -kategorian ehdokkaista on Richard Townend Essexistä. Vuosina 2012–2013 hän oli kolmesti ehdolla parhaan kappaleen kategoriassa. Richard on siis kerännyt peräti neljä ehdokkuutta kolmessa vuodessa – eikä unohtaa sovi Jason Elliot Show'lta tullutta "vuoden biisintekijä" -kunniaa.
Townend, Leeds College of Musicista valmistunut kaveri, on soittanut kitaraa ammattimaisesti vuodesta 1986. Hän jätti musiikin sikseen vuosituhannen vaihteessa, kun "kaikki ilo kuivui kokoon". Paluu seurasi kuitenkin kymmenisen vuotta myöhemmin. Ja millä tavalla: hän levytti ja rundasi niin soolona kuin Mighty BossCats -yhtyeen kera ja julkaisi huikeat kuusi levyä parissa vuodessa. Biisit herättivät vertauksia Chris Reaan, Mark Knopfleriin ja J.J. Caleen.
Blues-Finland.com (Andres Roots): Taidat olla yksi harvoista blues-piirien muusikoista, joilla on kitara- ja sävellystutkinto. Oletko koskaan uneksinut, että sinusta tulisi jotain Al Di Meolan tai Andrew Lloyd Webberin kaltaista?
Richard Townend: Nautin todella säveltämisestä. Toisaalta olen intohimoinen soittaja, ja se puoli nousikin kärkeen. Minun verkostossani oli parempia muusikoita kuin julkaisijoita tai elokuvatuottajia. Muiden leipiin soittaminen teattereissa, show-yhteyksissä, radiossa ja tv:ssä toi minulle leivän, mutta omiin projekteihin ei jäänyt aikaa. Al Di Meola ja kumppanit ovat juttu sinänsä, huippulahjakkaita ja tuhatprosenttisen omistautuneita työlleen. Olen hyvä joka paikan höylänä, mutta en ole mikään nero. En ole elätellyt unelmia nimekkään kitaristin maineesta.
Onko bändin vetäminen "ylikoulutettuna" tavallista vaikeampaa vai helpompaa?
Riippuu bändistä. Muusikoita on kahdenlaisia. Toiset ovat kouluttamattomia, mutta imevät vaikutteita, toiset koulutettuja muusikoita. Vähän kuin kahdenrotuisia eläimiä, jotka tykkäävät kiistellä sointujen nimistä. Esimerkiksi harmonioiden toteuttaminen on helpompaa, jos tuntee teorian. Toisaalta fiiliksen luomiseen ei teorioita ole. Mutta on tietty työkalulaatikko hyvä olemassa. Ja se bändin vetäminen... se vaatii psykologian tutkintoa, maisterinpapereita diplomatiassa, valmennuksen professuurin ja kirjanpitäjän pätevyyden – sosiaaliset taidot menevät tutkintojen edelle.
Mikä sai sinut ensimmäisen kerran kiinnostumaan musiikista?
Isäni oli muusikko, erittäin lahjakas pianisti. Vaikka hänellä ei ollut kunnianhimoa tai edes mahdollisuuksia käyttää lahjaansa, hän nautti musiikista. Nyt tuntuu uskomattomalta, että työväenluokkainen ikkunanpesijä tuli ruokatunnilla kotiin soittamaan Chopinin preludeja tai äärimmäisen vaikeita Liszt-sävellyksiä ja meni sitten takaisin pesemään ikkunoita. Eikä kukaan tiennyt, mikä lahjakkuus niihin isoihin työmiehen kouriin kätkeytyi. Silloin kaikki tuntui ihan tavalliselta, olisimmepa osanneet arvostaa sitä enemmän...
Sitten löysin kitaran: Jimi Hendrix, Brian May, Clapton, Jimmy Page ja Blackmore. Tykkäsin heistä todella paljon. Niihin aikoihin ajattelin, että biisit tehdään vain kitarasooloja varten! .
|
|
Muuttiko Leeds College of Music katsantokantaasi?
Todellakin. Itseluottamus kärsi, kun koulussa oli niin fantastisia muusikoita. Tajusin, etten ollutkaan niin hyvä – minun piti treenata. Kesyynnyin soittajana varsin paljon ja aloin kuunnella leppeämpiä soittajia kuten Larry Carltonia ja Lee Ritenouria. Olin jazz-kurssilla, joten soittamaani raskaahkoa rockia ei katsottu kovin hyvällä. Yritin päästä paikalliseen rock-bändiin, mutta heidän mielestään soittamiseni oli liian jazzia. Kyseinen bändi soitti kovilla volyymeilla ja treenasi, ironista kyllä, kuurojen liiton tiloissa! Nyt vuosien kovan soittamisen jälkeen pääsisin varmasti itse jäseneksi kuurojen liittoon.
Keiltä olet saanut eniten vaikutteita?
Aloitin kuuntelemalla bluesin suuria: Hendrixiä, Claptonia, Pagea, Beckiä, Kossoffia ja Blackmorea. Hieman myöhemmin Brian Mayta, joka oli melodisempi ja vähän erilainen. Iän myötä soitin aina vaan hitaammin, koska keskityin enemmän fiilikseen ja taukoihin, en niinkään tekniseen ja nopeaan riffittelyyn. Mark Knopfler on kyllä yksi suosikkiartisteistani. Hieno kitaristi ja biisintekijä. Mitä laulamiseen tulee, pidän kenestä tahansa hyvästä laulajasta ja hyvästä kappaleesta. Laulaminen on minulle suhteellisen uutta, ja teen sen eteen kovasti töitä. En ole luontainen laulaja, mutta olen löytänyt äänialani – se olikin suurin este... ääniala on Chris Rean ja Knopflerin kaltainen, ja minua onkin heihin vertailtu. Minulle toimivat kaikki kappaleet, jotka herättävät tunteita ja joissa on fiilistä ja tarinaa.
Missä roolissa näet itsesi ennen kaikkea – kitaristina, biisintekijänä, laulajana?
Oikeastaan pakettina, olen yleismies jantunen. Osaan homman kaikilla kolmella alueella, mutta biisintekijänä olen saanut itselleni nimeä. Se onkin ehkä tärkein. Jos kukaan ei tee uusia biisejä, vanhat kulutetaan puhki. Näin ei ole toki aina ollut: aiemmin olin ennen kaikkea kitaristi. Sijoituin kolmanneksi kansallisessa rock-kisassa bändini kanssa, kun oli 19-vuotias. Ian Gillan oli yksi tuomareista. Hän laukoi kohteliaisuuksia, ja yritinkin päästä koesoittoon hänen bändiinsä, kun kitaristi lähti kesken kiertueen. He olivat kuitenkin jo kiinnittäneet Jannick Gersin. Ian soitti silti minulle selittääkseen ja antaakseen rohkaisua. Se oli ihan loistava juttu.
|
|
|
Levytät ja keikkailet sekä soolona että bändin kanssa. Suositko jompaa kumpaa tyyliä?
Isolla festarilavalla suosin ilman muuta bändiä ja intiimissä klubiympäristössä sooloa. Minulla ei tosin ole varaa valita. Taloudelliset seikat määräävät, missä soitan ja kenen kanssa. Bändissä saa enemmän ulkoisia inspiraatioita, ja joukkuehenki on kaikki kaikessa. Bändillä tehdään show'ta, soolona taas ollaan tunnustuksellisempia. Tykkään tehdä molempia tasapuolisesti.
Olet yksi bluesin, rockin ja folkin harvoista kitaristeista, jotka käyttävät livenä luuppeja ja kitararaitoja. Miten päädyit ratkaisuun? Oliko helppoa ryhtyä omaksi taustabändikseen?
Luuppipedaalin ostin biisintekoa varten, se on todella hyvä työkalu. Livenä aloin käyttää sitä levyjen promoamiseen. Otin CD:ltä kitara- ja lauluraidat pois, latasin loput luuppipedaaliin ja soitin mukana. Halusin yleisön tietävän, mitä myytävä CD soundillisesti sisälsi.
Livenä aloitan myös puhtaalta pöydältä tekemällä rytmikitaran samalla kun soitan, sitten lisään bassoraidan (akustinen kitara bassopedaalilla), sitten ehkä slide-raidan, sitten taustalaulun. Silloin on jotain, jonka pohjalla sooloilla. Samalla yleisön on jännä nähdä, miten kappaleet rakentuvat.
Soitan yhtä "Boiling Pot" -albumin a cappella -kappaletta ja muodostan kokonaisen gospel-kuoron lauluraitoja kerrostamalla. Se otetaan yleensä hyvin vastaan. Täytyy vaan olla varuillaan, että luuppi alkaa oikealla hetkellä. Muuten tulee 12 tahdin grooven sijaan 12 tahtia ja risat, kuulostaa siltä kuin levy hyppäisi aina 12 tahdin välein... Ihan hyvä, että samalla oppii soittamaan tahdissa, yhdenmukaisella tempolla.
Olet myös yksi harvoista roots-artisteista, jotka korostavat aktiivisesti musiikkivideoiden tarvetta näin YouTube-aikakaudella. Onko videoiden tekeminen ollut vain hauska juttu vai viisas bisnesstrategia?
Olen tehnyt YouTube-kanavalleni 50 videota, se on yksi tapa promota biisejä. Visuaaliset esitykset auttavat. Monet eivät tätä tapaa käytä, joten sillä erottuu. Siitä tulee toimintaan ammattimaisuuttakin; mieluummin hyvin tuotettu video kuin jonkun katsojan keikalla kamerakännykällä kuvaama suttu. Jos menen jonkun bändin nettisivuille ja huomaan, että heidän ainoat videonsa ovat huonolaatuisia kännykkäpätkiä, minusta tuntuu, etteivät he välitä tuotannostaan. Mielestäni pitää olla ylpeä siitä, miltä työ näyttää. Videot ovat tosiaan auttaneet saamaan keikkoja, ja profiilikin on noussut.
Onko musiikkiskene muuttunut paljon sitten 80-luvun – ja missä uskot, että kymmenen vuoden kuluttua ollaan?
Ilmaisten downloadien myötä musiikista on tullut kertakäyttötavaraa. Surullista. Jotkut sanoivat minulle Facebookissa, ettei ole varaa 69 pencen downloadiin, joten he ottavat musiikin ilmaisilta saiteilta... silti heillä on varaa laittaa 3 puntaa kupilliseen ketjukahvilassa. Tuota logiikkaa en käsitä. Jos tykkää artistista, miksei tukisi häntä ja tekisi kahvit itse!
Nykyisin on aiempaa helpompaa äänittää musiikkia ja promota sitä itse YouTubessa ja nettisivuilla; äänityslaitteet ovat halvempia, joten itse kustantamisesta on tullut artisteille arkipäivää. Netin avulla olen myynyt CD:eitä moniin maihin. Sellaisesta olisi voinut 80-luvulla vain uneksia. Keikkoja ei silti ole paljon, ja pääsystä keikkapaikoille käy kova kilpailu. Ei mitään hajua, missä 10 vuoden kuluttua ollaan. Ehkä oikea musiikki nousee uudestaan, X-Factorista ponnistaneiden tähtien sijaan? Punk oli oma vallankumouksensa – ehkä tarvitsemme uuden vastaavan... sen joka tapauksessa tiedän, että kymmenessä vuodessa olen lihavampi ja kuurompi. Kaljumpi en voi olla, on sekin joku lohtu.
ANDRES ROOTS
Linkit: Richard Townendin verkkosivut ja YouTube-kanava
Interview in English
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2014 .
|
|