LEVYARVIO
|
22.1.2013 Väärä käännös oikeaan suuntaan Rick Estrin And The Nightcats julkaisi viime vuonna toisen pitkäsoittonsa ”One Wrong Turn”. Vallaton ja svengaava meininki on Nightcatseilla edelleen tallella, vaikka Little Charlien ajoista bändin yleisilme onkin melkoisesti muuttunut.
Innostuin jo vuosia sitten Little Charlie And The Nightcatsista. Se oli riemastuttava tuttavuus; mainio, letkeästi svengaava bluesbändi. Laulaja-harpisti Rick Estrinin showmiesmäisen velmu tyyli – niin laulussa
|
|
kuin olemuksessaan muutenkin – yhdistyi Charlie Batyn huikeaan kitarointiin. Baty ammensi soittoonsa runsaasti vaikutteita Charlie Christianin kaltaisilta esikuvilta ja erottui 80-luvun lopulla aikalaisistaan melko tavalla. Kun muistetaan, että Estrin on myös luunkova huuliharpisti, on helppo ymmärtää, että bändi oli kahden miehen show. Komppiryhmä ei juurikaan lopputuloksessa personoitunut. Jokuseen kertaan takarivin miehistö on tainnut matkan varrella vaihtuakin.
Vuonna 2008 Estrin joutui tiukan paikan eteen. Baty päätti heittäytyä eläkeputkeen ja jättäytyä sivuun aktiivisesta bänditoiminnasta. Estrin järjesti basisti Lorenzo Farrellin ja rumpali J. Hansenin kanssa pikapalaverin. Bändi päätti jatkaa. Alkoi uuden kitaristin etsintä, jonka tuloksena Batyn saappaisiin astui norjalaissyntyinen Chris ”Kid” Andersen.
Jälkeenpäin Estrin kertoi, että ainoa keino pitää bändi toiminnassa oli löytää joku vielä hullumpi soittaja Batyn tilalle. Hän onnistui siinä. Jos kitaristien välistä vertailua halutaan suorittaa – ja voisiko siltä muka välttyä – niin Andersenin soitosta paistaa läpi laajemmalta kentältä tuleva vaikutteiden kirjo. Siinä missä Baty on leimallisesti jazzahtava blueskitaristi, pistäytyy edeltäjänsä mukavuusalueella vipeltävien jazzkuvioiden parissa toki Andersenkin. Samalla hän osoittaa olevansa monen muunkin musiikkityylin parissa kotonaan.
Kovat odotukset
Nykyisen kokoonpanon debyytti "Twisted" (2009, Alligator Records) sai kehuvia arvioita. Niiden ohella myös ennakkoon julkaistu single "(I Met Her On The) Blues Cruise" nosti odotuksiani uuden levyn suhteen. Se nimittäin tarjosi juuri oikeanlaisen rentoa, pakottomasti rokkaavaa Nightcats-meininkiä. Laulun tarinakin on Estrinille luonteenomaiseen tyyliin hurtti ja humoristinen.
Tartuin ”One Wrong Turniin” luottavaisin mielin, enkä joutunut pettymään. Kolmen ensimmäisen raidan jälkeen saatoin todeta levyn vastanneen ennakko-odotuksia. Se ei tarjonnut mullistavia yllätyksiä, vaan kuulosti hyvin pitkälti tutulta. Pitää muistaa, että tässä tapauksessa tuttuus on hyvä asia. Totta kai bändin sointi on kitaristin vaihtumisen myötä muuttunut melkoisesti, ja pari isompaa tyylillistäkin irtiottoa levyltä löytyy. Estrinin panos on kuitenkin siinä määrin vahva, että lopputulos kuulostaa edelleen Nightcatsilta.
Monipuolisen juurevaa
Römäkkä, melkoisen aktiiviselle häntäheikille omistettu "D.O.G." polkaisee levyn käyntiin. Intron muheva huuliharppu tuo mieleen Rod Piazzan, mutta viimeistään laulun alkaessa solistin tunnistaa kyllä Estriniksi. Notkeasti rokkaava laulu on helposti pipodiskon soittolistalle päätyvää lajityyppiä. Se jää kerrasta päähän soimaan. Viidakkokompilla sähäkämmin poukkoileva "Lucky You" nostaa sen jälkeen pulssia ja pistää homman rullaamaan toden teolla. Tämän levyn vietäväksi kelpaa toden totta heittäytyä.
Yli viisiminuuttinen svengaava shuffle "Callin' All Fools" tarjoaa aimo annoksen maukasta sooloilua. Kautta koko levyn hyvässä iskussa olevat Estrin ja Andersen tekevät tässäkin harppuineen ja kitaroineen kelpoisaa jälkeä. Heidän lisäkseen soolotalkoissa kantaa kortensa kekoon urkujen taakse astunut Farrell. Samaiset sormiot värittävät meininkiä muutenkin pitkin levyä ja nousevat jopa päärooliin, kun Farrellin itsensä säveltämä instrumentaali "Zonin'" lähtee soimaan. Sen kitarasoolossa Andersen väläyttää ilmaisunsa jazzimpaa puolta ja käväisee pikaisesti 'Charlien tontillakin'.
Kauimmaksi perinteisestä Nightcatsista harppaa levyn tuottajanakin toimineen Andersenin säveltämä päätösinstrumentaali ”The Legend Of Taco Cobbler”. Melkein seitsenminuuttisen eeppisen teoksen aikana surffaillaan kovaa kyytiä spagettiwesternien maisemissa. The Ventures kuuluu varmasti teoksen innoittajiin. Epäilen Andersenin diganneen Laika And The Cosmonautsistakin – siinä määrin laikamaiseen sävelmaailmaan hän kuulijansa vie seikkailemaan. Näissä kahdessa instrumentaalissa ei orkesterinjohtaja Estriniä kuulla laisinkaan. Ne on toteutettu pelkästään Nightcatsien ja hyvin valittujen vierailijoiden voimin. ” Zonin'”-kappaleen urkujatsailuun sopivat saksofonit pistäytyy puhaltamassa Blues Music Award -voittaja, tuota pikaa Suomen-kiertueelle saapuva Terry Hanck. Andersenin lännenseikkailuun spagettiwesternmäiset harppuvongautukset puhaltaa Aki Kumar.
Ryhmätyötä
Pelkästään levyn kansia lueskelemalla huomaa, että nykyinen kokoonpano on aiempaa bändimäisempi ja tasavertaisempi. Koko kvartetti on osallistunut materiaalin kirjoittamiseenkin. Tosin Estrin on edelleen ryhmän pääasiallinen piisinikkari. Ja hyvä niin: hänen teksteistään on perinteisesti löytynyt keskivertoa enemmän oivallusta, ideaa ja huumoria, niin myös tällä kertaa. Hyvinä esimerkkeinä avausraita ”D.O.G”, hulvaton ”Blues Cruise” ja verevästi funkaava ” Desperation Perspiration”. Viimeksi mainitun Estrin on kirjoittanut yhteistyössä Hansenin kanssa.
Rumpalismiehenkin sävelkynä tuntuu olevan hyvässä terässä. Hän on nimittäin omin päinkin tekaissut levylle yhden piisin, funkahtavan itsenäisyysjulistuksen ” You Ain't The Boss Of Me”. Hän toimii kappaleella itse myös laulusolistina.
Rick Estrin on uudistanut Nightcatseja onnistuneesti. Soitto soi uusin eväin komeasti, ja monipuolista piisimateriaaliakin piisaa. Blues on edelleen koko homman vankkana pohjana. Esimerkiksi Estrinin yksin tulkitsema ”Old News” on sitä itseänsä karuimmillaan. Hän säestää lauluaan huuliharpulla ja jalkaa polkemalla. Bluesia on myös levyn nimiraita. ”One Wrong Turn” kuulostaa vahvassa jamihengessä taltioidulta studioliveltä. Saadaan maukasta kitaran ja harpun vuoropuheluakin. Tyyliltään vanhaa rhythm and bluesia lähentelevässä balladissa ”Movin' Slow” kuullaan messevää bluesharputtelua Leslien (tai jonkun muun vätkyttimen) läpi soitettuna. Hidas ”Broke And Lonesome” tarjoaa puolestaan Andersenille pitkähkön soolotilan, jonka tyyliniekka täyttää hyvin tuloksin.
Rick Estrin And The Nightcats ei levyn otsikosta huolimatta ole kääntynyt väärään suuntaan. Bändi on juuri oikealla tiellä.
MARKO AHO
Rick Estrin And The Nightcats: One Wrong Turn. Alligator Records, 2012
Rick Estrin (huuliharppu, laulu), Chris ”Kid” Andersen (kitara, kosketinsoittimet, basso, taustalaulu), Lorenzo Farrell (basso, urut, piano), J. Hansen (rummut, lyömäsoittimet, laulu, taustalaulu)
Doug James (saksofoni), Chris Barnes (trumpetti), Jack Stanford (saksofoni), Terry Hanck (saksofoni), Tim-Bob Harris (trumpetti), Aki Kumar (cowboy-huuliharppu), Lisa Leu Andersen (taustalaulu)
Linkit: Rick Estrin, Alligator Records .
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2013 .
|
|