RICK ESTRIN & THE NIGHTCATS OULUSSA
|
|
21.11.2014 Kuvagalleria
|
|
Soiton ja souvauksen sopiva sekoitussuhde Rick Estrin & The Nightcats otti yleisönsä Oulussa. Estrin velmuili taattuun tyyliinsä, ja Kid Andersen esitteli hulvattomia tapoja saada kuusikielinen soimaan.
Reilun viikon mittainen Euroopan-rundi johdatti iloksemme Rick Estrin & The Nightcatsin myös Suomeen. Perjantain 14. marraskuuta kohdalla kalenterissa luki "Oulu" ja seuraavana päivänä oli vuorossa Kemi. Eikä ollut hukkareissu! Estrinin poppoo tarjosi Oulun Radisson Blu -hotellin ravintolassa vajaan parin tunnin annoksen mitä loistavinta musisointia ja huimaa show'ta.
Romanialaislähtöinen jetlag
Pohjolaan Nightcatsin tie toi Ranskan ja Romanian kautta. He kertoivat lähteneensä Romaniasta matkaan viimeisen keikan jälkeen yötä vasten – nukkumatta. Uni oli töyssyisillä teillä pomppineessa pakettiautossa ja sitä seuranneissa lentokoneissa ollut tiukassa, joten pienimuotoisen jetlagin kourissa Yökissat Oulun-keikkaansa odottelivat. Huonompikin huumori nauratti. Aikaerorasitus ei ole Euroopan sisäisellä lennollakaan ihme; bändin kertoman mukaan Romania näyttää olevan monilla sektoreilla useammankin vuoden jäljessä muuta Eurooppaa.
Keikkailu Romaniassa oli kuitenkin positiivinen kokemus. Päällimmäisenä mieleen olivat jääneet bluesyleisön innokas uteliaisuus, kauniit naiset, rapistunut infrastruktuuri sekä ulkohuonettakin pahemmalle haissut brasilialainen pihvi.
Oulussa fasiliteetit olivat kunnossa ja bändi tyytyväinen. Erityisen kiitetyksi yksityiskohdaksi nousi se, että paikalle oli hoidettu juuri halutut soittokamat. Se ei kuulemma ole mitenkään itsestään selvää. Korkean profiilin mestoissakin törmää maailmalla usein ”urku kuin urku ja symbaali kuin symbaali” -asenteeseen. .
|
|
Ainoa huolenaihe keikan kynnyksellä oli tyhjyyttään ammottanut sali. Onneksi se alkoi h-hetken lähestyessä hiljalleen täyttyä. Lopulta väkeä hakeutui paikalle jopa mukavasti. Enemmänkin olisi toki mahtunut. Eivät Radisson Blun salissa seinät olisi aivan heti vastaan tulleet.
Järjestelyistä vastasivat Kemin Rytmimusiikin Ystävät ja Ou'Blues. Ou'Bluesin edustajat harmittelivat, että promotus ei tuottanut toivottua vastakaikua paikallismediassa. Niinpä konsertti oli jäänyt ennalta uutispimentoon.
Kova nelikko
Palkitun (muun muassa Blues Music Award viime vuonna) huuliharpputaituruuden lisäksi Rick Estrin tunnetaan mainioista laulunkirjoittajan ja –esittäjän taidoistaan. Erityisesti tekstittäjänä hän on alansa huippua. Estrinin tunnistettava tyyli muodostuu korostetun ilmeikkäästä ja keikaroivasta tulkinnasta, joka yhdistyy monin paikoin humoristisiin ja vinksahtaneisiin lyriikkoihin.
Yli kolmenkymmenen vuoden virkaiällään Estrin on ryhmän kiistaton nokkamies. Siitä huolimatta Nightcatsia ei voi pitää vain taustabändinä. Nelikko, johon kuuluvat myös kitarataituri Kid Andersen, kosketinsoittajan ja basistin hommia urakoiva Lorenzo Farrell sekä laulava rumpali J. Hansen, toimii kokonaisuutena tolkuttoman hienosti. Yhteispeli on hioutunut sellaiseksi, että harjoitellut kuviotkin näyttävät spontaaneilta. Toki esityksestä löytyy kosolti myös ihan ehtaa heittäytymistä ja hetkessä elämistä. Kaikkea ei tosiaankaan ole valmiiksi treenattu.
Tuhti alustus ja menoksi
Tuore livelevy ”You Asked For It... Live!” (Alligator Records) potkaistaan käyntiin leppoisasti svengaavalla kappaleella ”Handle With Care”, ja Oulussakin se esitteli heti kärkeen yhtyeen soolo-osaamista runsaalla kädellä. Kynttilät eivät jääneet vakan alle, kun harpulta, uruilta ja kitaralta kuultiin makoisat alustukset illan teemasta.
Monilahjakkuus Lorenzo Farrell sukkuloi keikan ajan sujuvasti urkujen, kontrabasson ja sähköbasson välillä. Vaikka hän urkuvuorojen aikana hoiti bassolinjat vasemmalla kädellä, eivät ne kuulostaneet perinteisessä mielessä ”vasurilla” tehdyiltä. Komppi rullasi poikkeuksetta hyvin. Kun homma lähti tosissaan kulkemaan, Hansenilla oli hauska ja omintakeinen tyyli nousta soittamaan rumpuja seisaaltaan.
Isoihin saappaisiin iso mies
Nightcats tunnettiin ensimmäiset kolme vuosikymmentä nimellä Little Charlie And The Nightcats. Estrinin laulun ja harputtelun ohella bändin tunnistettavin elementti oli silloin ”Little” Charlie Batyn huikea kitarointi. Bluesin ja vanhan rokin lisäksi häneltä taittui erityisen hyvin Charlie Christianille hattua nostava jazz. Bändi erottuikin 80-luvulla, laajempaan tietoisuuteen noustessaan, muista bluespolun tamppaajista persoonallisella soundillaan.
Monet jo kuoppasivat Nightcatsin mielessään, kun Baty ilmoitti vuonna 2008 jättäytyvänsä sivuun. Eihän Estrin voisi mitenkään löytää Batyn saappaisiin yhtä hyvällä tapaa hullua soittajaa... Toisin kävi.
|
Ensimmäinen Rick Estrin & The Nightcatsin nimellä tehty pitkäsoitto ”Twisted” julkaistiin vuonna 2009. Sitä kuunnellessa oli mukava huomata, että Kid Andersen (oikealla) on soittajana vielä hulvattomampi kuin Baty. Hän on tyyliltään myös riittävästi erilainen, joten vertailua ei tarvitse suorittaa. Andersenin sointiskaala ulottuu bluesista yhtä lailla surfiin, rankempaan rokkiin ja ties minne. Monipuolisista vaikutteista huolimatta hän malttaa ja pystyy soittamaan pitkiä ja ronskejakin sooloja bluesissa pysytellen. Päinvastoin kuin monilla muilla kitaristeilla, Andersenilla ei ole pakonomaista tarvetta polkaista rokkivaihdetta silmään saadakseen soolon lentoon. Jos hän rokimpaan otteeseen turvautuu, hän tekee sen vasiten.
Takaisin Ouluun
Keikalla Andersenin soitannollinen monipuolisuus nousi vielä paremmin esiin kuin levyllä. Blueskitaristina hän edustaa pääsääntöisesti länsirannikon leikkisämpää
|
|
tyyliä. Kekseliäs ja velmu ote pitää kuulijan virkeänä. Pienen pienet kompin sekaan ujutetut jutut kiinnittävät positiivisella tavalla huomion.
Setin puolivälin jälkeen Estrin luovutti lavan Andersenille. Kuultiin ”The Legend Of Taco Cobbler” kymmenminuuttisena versiona. Kyseessä on bändin tyyliä kerrasta laventava, parin vuoden takaisen ”One Wrong Turn” -pitkäsoiton monipolvinen päätösinstrumentaali. Siinä seikkaillaan lainelautailusta ja italowesterneistä vähän joka suuntaan. Piisiin sisältyi keikalla sellainenkin erikoisuus, että Andersen soitti kitaraa kännykällä. Puhelinta ei suinkaan käytetty plektramaisesti kielten rämppäämiseen, vaan älypuhelimessa oli theremin-sovellus, jota Andersen ulvotti kitaran mikrofonien edessä varsin mielenkiintoisin tuloksin.
Keikan ohjelmisto nojasi pitkälti Nightcatsin omaan materiaaliin. Pääasiallinen lauluvastuu oli totuttuun tyyliin Estrinillä. J. Hansen lauloi sävellyksensä ”Baker Man Blues”. Siinä oli hauskana yksityiskohtana myös Andersenin ilman putkea soittama slidesoolo.
Tietenkin myös laadukasta harputtelua kuultiin illan aikana runsaasti – välillä jopa Sonny Boy Williamson II:n tyyliin ilman käsiä soitettuna. Kaikille kävi Estrinin soittoa kuunnellessa selväksi, etteivät kehut ole tuulesta temmattuja.
|
|
|
Loppusetin funkpala, reuhakas ”My Next Ex-Wife”, ja opettavainen rokki ”Don't Do It” (jossa Andersen muuten soitti pätkän sooloa tyystin ilman käsiä) nostattivat meininkiä entisestään. Vasta tässä vaiheessa yleisö innostui laajemminkin joraamaan. Encoressa kuultiin toivepiisinä odotettu ”Dump That Chump”.
Myös Little Charlie And The Nightcatsin debyytiltä ”All The Way Crazy” (1987) oli settiin päätynyt yksi poiminta. Se oli Kent Harrisin 50-luvulla kirjoittama ”Clothes Line”. Muina oivallisina klassikkolainoina kuultiin alkuillasta Little Walterin instrumentaali ”Off The Wall” ja illan päättäneenä Estrinin sooloesityksenä Sonny Boy kakkosen ”Getting Out Of Town”. Viimeksi mainitun aikana kävi korostetusti taas kerran ilmi, että suomalaisilla ei ole rytmiä veressä – ei sitten promillen vertaa. Yleisön ponteva taputus kaikessa horjuvassa polyrytmiikassaan tuskin tuki Estrinin esitystä.
Rick Estrin & The Nightcats soitti hieman voipuneenakin kerrassaan mainion keikan. Kemissä oli hyvien yöunien ja saunomisen jälkeen ollut meininki vielä astetta hurjempaa. Kaikki te, jotka tällä kertaa bändin vierailun missasitte, voitte vain toivoa, että huhut Rick Estrin & The Nightcatsin Suomeen paluusta pitävät paikkansa.
MARKO AHO
Kuvagalleria
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2014 .
|
|