HAASTATTELUSSA ROBERT LIGHTHOUSE
|
|
4.5.2011 Robert Lighthouse © Marc Bouillon Ennakkoluulottomuus palkitaan: Blues sytyttää Robert Lighthouse omaa värikkään taustan. Ruotsalaissyntyisen artistin sukujuuret ovat entisessä Jugoslaviassa, ja kotipaikka on ollut pitkään USA:ssa. Suonissa on hieman suomalaistakin verta.
Kevään myötä pääsee taas nauttimaan bluesfestivaaleista ympäri Euroopan. Pubit ja klubit viimeistelevät tulevan kesän esiintyjälistojaan. Nimet vaihtelevat tunnetuista tuntemattomampiin. Festivaalien paras anti onkin se, että niillä pääsee parhaiten nauttimaan eri artistien yksilöllisistä soundeista. Erityistä lahjakkuutta voi löytyä sellaistenkin nimien takaa, joita ei ole nostettu esiin rahan ja aggressiivisen promootion keinoin. Yksi nimistä on Robert Lighthouse.
Ruotsalaissyntyisen Lighthousen tarina on klassinen: poika tapasi tytön ja he menivät naimisiin. Vaimon ollessa kotoisin Washington DC:sta oli helppo asettua aloilleen Yhdysvaltain pääkaupunkiin - vaikka kaupunki ei ehkä tulekaan ensimmäisenä mieleen lueteltaessa tunnetuimpia bluesin pyhättöjä.
- Se on upea kaupunki. Kaikki ne latinalaiskorttelit, joissa musiikki pauhaa... hedelmätiskit, joista voit ostaa tuoreita mangoja. Myyjä kuorii ja lohkoo ne asiakkaalle isolla machetella... Ihmisiä ympäri maailman... paljon afro-amerikkalaisia. Koko paikka on suuri paradoksi, käsittämättömän kauniita ja käsittämättömän kurjia asioita sekaisin, Robert luonnehtii lempikaupunkiaan.
Blues yhdistää
Monikulttuuriset sävyt kuuluvat Lighthousen musiikissa, ja hänen albuminsa ovat olleet kriitikoiden ylistämiä. Toisaalta Robert tunnetaan myös yhteiskuntakriittisenä sanoittajana. Tästä ominaisuudesta kaikki eivät ole pitäneet. Eräässäkin baarissa häntä pyydettiin olemaan soittamatta tiettyä kappaletta (Election Year 2008) illan esityksen aikana.
Robert myöntää, että kappale oli melko suora protestilaulu, mutta huomauttaa, että blues on aina ollut yhteiskuntakriittistä sanoituksiltaan. Varhaisessa bluesissa viesti vain osattiin verhoilla peiteilmauksin ja slangisanoin, joita 'valkoiset' eivät tajunneet.
- Kyllä hyvän biisin pystyy tekemään ilman, että tarvitsee loukata ketään. Pyrkimys on pikemminkin yhdistää ihmisiä kuin erottaa. Se on tehtävä huumorin ja rakkauden keinoin. Tällä tavoin esitetty kritiikki on paljon tehokkaampaa kuin sormella osoittelu, Robert vakuuttaa.
- Musiikki on hyvin voimakas väline tuoda asioita julki. Sanoma on vain tuotava sydämen ja sielun ulottuville.
Uransa alkuvuosina Robert soitti baarien lisäksi paljon kaduilla. Laihalle, valkoiselle pojalle oli mahtava kokemus jammailla eri kulttuureista kotoisin olevien muusikoiden joukossa. Washingtonin kuumissa kesäöissä tuntui kuin olisi ollut mukana alati jatkuvissa juhlissa. Ja mikä parasta, musiikin vaikutuksen ihmisiin näki konkreettisesti.
- Aikaa myöden tulin tutuksi kaduilla kuljeskelevien kodittomien, kengänkiillottajien, työmatkalaisten ja sen sellaisten kanssa. Kadulla soittaessa voi nähdä, miten kotiin palaava juristi pysähtyy hetkeksi kuuntelemaan, ehkä kodittoman vieressä seisten. He saattavat jutella siinä hetken.
Luokkarajat murtuvat.
Jopa mestarit joutuvat raatamaan saadakseen arvostusta
Erityisesti USA:ssa on yleistä, että bluesmuusikot ovat paljon arvostetumpia muualla kuin omassa kotimaassaan. Johtunee osin siitä, että blues musiikinlajina on siellä yhtä tavallista kuin Suomessa iskelmä. Robertin mukaan asenteet eivät ole vuosien saatossa juurikaan muuttuneet. Artisteja samalla pelikentällä on vain yksinkertaisesti liian paljon.
- Se on totta. Ei sitä ole kovinkaan erikoinen soittaessaan täällä baareissa ja klubeilla. Mutta kun artistit tulevat USA:sta Eurooppaan, heitä halutaan kohdella jo lähtökohtaisesti hyvin, kun heidät on varta vasten kutsuttu kaukaa. Venäjällä saattaa saada jopa kukkia konsertin jälkeen, Robert kertoilee.
Hän muistuttaa kuitenkin, että olemassa oleva arvostus ei tarkoita sitä, että yleisö olisi 'helppo'. Eurooppalaiset näkevät festivaaleilla tasokkaita bluesartisteja jatkuvasti. Yleisö saattaa siis olla vaativaa, jopa analyyttistä.
- Totta kai osa arvostuksesta on suoraan verrannollinen siihen, miten kuuluisa artisti on ja myös siihen, miten paljon rahaa esiintyjä tuo tapahtumajärjestäjälle. Onneksi tämä ei ole ainoa tekijä. Uskon, että syy siihen, miksi USA:ssa on niin paljon loistavia bluesmuusikoita, on se, että he joutuvat todella taistelemaan erottuakseen joukosta. George Joneskin aloitti soittamalla humalaisille asiakkaille olut- ja viskijuottoloissa. Ei hänellä ollut aluksi kuin kitaransa ja äänensä.
Ajatus siitä, että olisi kuuluisa ja suosittu, ei ole vastenmielinen. Robertin mielestä Idols-tyyppinen hypetys ei silti sovi bluesiin.
- Blues oli iso juttu 60-luvulla ja teki uuden nousun 90-luvulla, kun Stevie Ray Vaughan tuli kuvioihin mukaan. Nykyään blues on enemmänkin marginaalimusiikkia, milloin mistäkin syystä. Mutta kuulepas, Hendrix teki oman juttunsa Delta Bluesin pohjalta, lisäsi siihen vain Marshallin. Ja hän oli mahtava!
Aina tien päällä
Arvostusta saadakseen on tehtävä itsensä tunnetuksi. Jos haluaa tulla tunnetuksi, on tavoitettava yleisö. Bluesmuusikoillekin paras keino tavoittaa yleisö ovat livekeikat ja kiertueet.
Washingtonin sijaan Robert on viettänyt muutaman viime vuoden Ruotsissa. Ex-vaimon asuessa heidän lapsensa kanssa siellä on halu olla pojan arjessa pitänyt Robertin Ruotsissa. Robert myöntää kaipaavansa kovasti takaisin Washingtoniin. Ruotsia hän kuitenkin pitää parempana paikkana kasvattaa lasta.
- En tunne oloani kovin kotoisaksi Ruotsissa. Mutta toisaalta minun on ollut mahdollista tehdä keikkoja Suomessa, Norjassa, Alankomaissa, Belgiassa ja Saksassa. Olen tehnyt myös seitsemän kiertuetta Venäjällä. Olen menossa sinne jälleen toukokuussa. .
|
Missä tunnet olosi kotoisaksi, Robert?
Robert Lighthousen isä muutti 50-luvulla Ruotsiin silloisesta Jugoslaviasta. Itäblokin sukujuurilla lienee vahva vaikutus Robertin suunnitellessa kiertueitaan esimerkiksi Venäjälle. Hän on jopa aloittanut venäjän kielen opiskelun. Tuntuukin siltä, että muusikko kokee alueen mielenkiintoiseksi ja miellyttäväksi.
- Rakastan Venäjää. Ihmiset ovat lämminhenkisiä ja hyvin ystävällisiä. Tosin he tuntuvat kaipaavan myös vähän draamaa.
On helppo uskoa, että ympäristö on otollinen Lighthousen kaltaiselle, hyvin intensiiviselle esiintyjälle.
- Isoäitini äidin puolelta oli kotoisin Suomesta, hänen nimensä oli Liisa Valkonen. Minulla taitaa siis olla sukua myös Suomessa, arvelee Robert.
Hän kertoo aina kokeneensa olonsa hyvin kotoisaksi keikkaillessaan Suomessa. Jotain perisuomalaista miehessä kyllä on, kun hän tunnustaa nauttivansa uimisesta jäähileisessä järvessä…
- Keikkailu Euroopassa on yleensäkin hauskaa. Pohjoismaissa on myös mahtavaa. Yleisöllä on vain tapana juoda, kunnes he alkavat kaatuilla!
|
|
Robert kiertää harvakseltaan oman bändin kanssa ja yleensä etsiikin kiertueilleen paikallisen taustabändin. Hänen mielestään homma toimii joskus oikeinkin hyvin; erityisesti silloin kun on mahdollista matkustaa yhdessä ja tehdä useampi keikka samojen soittajien kanssa. Porukka hitsautuu yhteen. Joskus voi kokea miellyttäviä yllätyksiä, kuten taannoin Venäjän-kiertueella.
- Minun oli tarkoitus soittaa Jumping Catsin kanssa. Olin katsomassa keikkapaikkaa ja hyvin nuori tyttö tuli esittäytymään ja kertomaan, että hän soittaisi rumpuja. Muistan toivoneeni hänen osaavan soittaa... pyysinkin häntä soittamaan minulle shufflen. Itseasiassa ei ole itsestäänselvyys edes USA:ssa löytää tyyppiä, joka osaisi sen homman. Soundcheckissa hän soittikin erinomaisen rennon shufflen. Sillon tiesin, että illasta tulisi loistava!
In memoriam
Keskustelu Washingtonin-vuosista ja siellä asuvista ihmisistä tuo Robertin mieleen runsaasti muistoja. Osa niistä värittyi surulla ihan hiljattain, kun The Washington Post -sanomalehti kertoi muutama viikko sitten yhden ystävän menehtyneen.
Robert muistaa bluesmuusikko Ben Andrewsia suurella lämmöllä. Hän kertoo ihailleensa erityisesti Benin juurevaa ja elinvoimaista soittotyyliä ja jykevää rytmiä. Hän kuvailee Ben Andrewsia muusikoksi, joka pystyi helposti yksinään ottamaan isonkin yleisön. Tämä oli yksi Robertin eniten ihailemia ominaisuuksia.
Lighthouse ja Andrews tekivät aikoinaan muutaman pienen kiertueenkin, kierrellen Pennsylvaniassa ja Länsi-Virginiassa.
- Se oli mahtavaa. Hän kertoili jatkuvalla syötöllä tarinoita ja puhuimme taukoamatta musiikista. Tulen kaipaamaan häntä, Robert muistelee.
PIIA LEINO
Kuvat © Marc Bouillon
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2011 .
|
|