RUUKKI ROOTS 2016, JUANKOSKI – RAPORTTI
|
|
|
|
|
15.6.2016 Kuvagalleria
|
Little Boogie Boy piti krouvissa vauhtia.
|
Myrskyn jälkeen Kun Koillis-Savon alkukesän tapaus päätettiin siirtää Kaavin säiden armoilta sisätiloihin Juankoskelle, syntyi Ruukki Roots. Uuden tapahtuman moniottelija Olavi Rytkönen kertoo, miten homma Juicen kotikulmilla sujui.
Jos saa maamies kesällä hermoilla ja viettää aikaansa taivaalle ja säätietoihin tähyten, ei moisesta toden totta välty ulkoilmatapahtumia järjestävä musiikkiaktiivikaan. Tämä tilanne oli 11 vuotta perin tuttu Kaavi Bluesin puuhamiehelle Ville Haataselle. Viime kesänä Kaavin vierasvenesatamassa koettiin hurja näky, kun Micke Björklöf & Blue Strip soitti keskellä myrskytuulta ykkösluokan bluesia ja toimitsijat roikkuivat mikseriteltan naruissa kiinni. Niinpä ulkoilmakonsertin viimeinen esiintyjä Mighty Four komennettiinkin sisätiloihin Juankosken Ruukin Kievarille. Sen verran kovat iltamat saatiin aikaiseksi, että samalla siirtyi koko Koillis-Savon kesän ykköstapahtuma Kaavilta Juankoskelle.
Kunniakas Kaavi Blues oli aina säiden armoilla, joten tänä vuonna oli aika kääntää uusi lehti. Ruukin Kievari tarjosi hulppeat puitteet säävapaalle sisätilatapahtumalle; ja vaikka aikomus oli aloittaa matalalla profiililla, heti kärkeen ohjelman laajuus oli vähintään entistä tasoa. Kun kyseessä on uusi tapahtuma, eikä pelkkä Kaavi Bluesin sisäversio, nimeksi annettiin Ruukki Roots. Jos kohta blues-sanan alle mahtuu paljon, niin rootsilla karsina venyy vielä lisää.
Tämän raportin kirjoittaja ehti juontaa Kaavi Bluesia puolenkymmentä kertaa. Siirtymässä muun kuorman päälle pakattiin spiikkerikin. Niinpä tämä tapahtumakuvaus tulee juontajan näkökulmasta – mistäpäs tunnelmia onkaan parempi havainnoida kuin lavalta tai sen vierestä.
Perjantai-iltana vallitsi varovaisen jännittynyt tunnelma. Sitä oli omiaan lievittämään Kievarin pubissa iltaseitsemältä alkaneet jamit. Sinänsä mainio idea, yleensähän jamit ovat vuorossa vasta vihonviimeisenä operaationa, ja silloin niin soittajien kuin yleisönkin vire on vaihteleva. Nyt lapinlahtelais-juankoskelainen Trunk.fi hoiteli mukavat verryttelyt, joiden jälkeen oli mukava lämpimin musamielin siirtyä ison salin puolelle pääsylipulliseen konserttiin.
Iltojen juontopuuhat olivat pelkkää iloa ja kunniaa, sillä heti ensimmäisenä lavalle kapusi jälleen uuden ryhmän kasannut Jo' Buddy. Trio Riot on kolmikko, jonkalaista Mr Raulamo on suunnitellut jo kauan. Nyt päästiin siis varsinaiseen ydinluuhun käsiksi. Hyvinhän se homma puri, kun basson varressa oli itse Mitja Tuurala ja rumpupallin takana ahkeroi aina luotettava Down Home King III. Autenttista alkurokkia, rhythm 'n' bluesia ja muita roots-rytmejä tuli niin että tuntui. Aika vaikea olisi parempaa avaajaa uudelle tapahtumalle kuvitella.
Sitten lisättiinkin kierroksia erinäisiä naksautuksia. Vastaanottohuoneen odotustilassa kuulutettiin alkavaksi Doctor's Orderin operaatio nimeltään ”Jäähyväiset Koillis-Savolle”. Näinpä, ovathan rytmikansan rakastamat välskärit tämän vuoden jäähyväiskiertueella. Sitten lyödään parrat poikki ja pillit pussiin. Kuten arvata saattaa, ei tämä seikka keikan tunnelmia haitannut tai äijiä mitenkään hillinnyt.
|
|
Tohtoreiden Archie ja Teppo
|
Teppo Nättilä, Archie Hämäläinen ja Kimmo Oikarinen olivat päättäneet ladata kuin luomuamputaattorit konsanaan. Eli rokki soi jälleen komeasti. Setti koostui rajujen klassikoiden (I Can Tell, Honey Hush, Going Back Home, Great Balls Of Fire) lisäksi yhtyeen omasta tuotannosta, joka sivumennen sanottuna on jäänyt hieman turhan vähälle arvostukselle. Kyllä jyrähti ja tärähti. Höyry vaan nousi puvuntakkien selkämyksestä, kun tunnin raju rypistys oli ohi. Setin päätteeksi oli hiessä niin tohtorikolmikko kuin yleisökin. Ja kun Teppo kysyi mikä palaa, tuli vastaus kuin yhdestä suusta: ”Pallit!”
Esiintyminen Doctor's Orderin jälkeen ei ole kaikista kiitollisin savotta. Siihen rakoseen tarvitaan kovia miehiä. Vaikkapa sellaisia kuin Lynyrd Skynyrd - musiikkiin keskittyvä Border Brothers, jonka riveissä kitaroita kurittavat Oskar Nieminen (Lazy Moose) ja Pate Friman (Wild Willie & Big Deal, Kalle Päätalo, Tsugu Ways). Southern-rock, jos mikä, on roots-musiikin keskeisintä genreä. Se pistää kyllä monoon vipinää, kun sitä tällaisella antaumuksella esitetään.
|
Blues-Finland.comin kanssa yhteistyössä Wentus Fest Blues & Rock, Tammisaari Savonsolmu Beach & Blues, Pieksämäki
|
Lynyrd Skynyrd on siitä hieno bändi, että biisit ovat järjestään loistavia ja kaukana tylsästä perusjunttauksesta. Tämä materiaali antoi kahdelle loistavalle kitaristille tilaisuuden näyttää kyntensä, ja homma taittuikin komeasti rehdissä Rossington-Collins-hengessä. Illan päättyessä "Free Birdiin" oli ainakin juontajalla tippa linssissä muustakin kuin tanssimisen rasitteista. Upea päätös perjantaille!
Svengipläjäyksestä raivoisaan vääntöön
Rauhallisen yöunen jälkeen oli mukava herätä Ruukki Rootsin lauantaihin, joka olikin puuhaa pullollaan vekaroista jääriin. Kello 14 Kievarilla veti roots- sovitteisen lastenmusakeikan Sasse & Andy Duo, jossa musisoivat tutut veijarit muun muassa Hole In The Head -yhtyeestä. Ennen iltajuontoja allekirjoittanut sai kunnian vierailla pesulautoineen tällä keikalla, nyt roolinimellä konitohtori Kaakki…
|
|
Nuorna on ilmapallo väännettävä...
|
Iltapäivällä oli tarjolla Masuuni Brunou -museolla ja Ruukin pajalla Juice-näyttelyä ja Saunabandin osaavaa soitantaa. Kievarin pubissa soittivat Niina Mönkkönen ja Vapaat Muusikot. Seiskalta starttasi taas pubin jamikierros, jolla nähtiin ja kuultiin muiden muassa Jarkka Rissasen ja Dave Forestfieldin taiturointia allekirjoittaneen ja Sasse Savolaisen seurassa.
Haatasen Ville oli tehnyt tietoisesti kovan taktisen vedon: iltakonsertin aloitti White Knuckles Trio. Tällä systeemillä lauantai-ilta sai lentävän lähdön, edustaahan kolmikko valtakunnan parasta A-ryhmää tällä hetkellä. Keikka oli totutusti tyylikäs veto. Rumpali Yukka Whiten huima laulanta sai tanakan tuen Knucklebone Oscarin väkivahvasta ja ilmeikkäästä kitaroinnista sekä Mr Hillsiden kosketintyöskentelystä. Yksinkertaisesti: hillittyä bluestyyliä ja raivoisaa vääntöä samassa paketissa – toimi kuin tauti.
Valkorystysten hiljennyttyä olivat edessä jännät paikat, sillä kovasti huomiota osakseen ansaitusti saanut Hobo 63-erikoiskitararyhmä Oulusta arpoi yhden kitaroistaan juhlaväen kesken. Kitaranlaittaja Janne Niemisen toimiessa virallisena valvojana ja bluesmopolady Tarja Laitisen onnettarena, päätyi kaksikielinen hyvään kotiin herra Heikkisen mukaan.
Luottorytmiryhmä Jaska Prepulan ja Mikko Peltolan kanssa Ruukin Kievarin lauteille hyppäsi suomalaisille tuttu roots-osaaja Hollannista, Little Boogie Boy, viralliselta nimeltään Hein Meijer. Ja niinhän siinä kävi, että nyt viimeistäänkin tanssilattialla alkoi tapahtua, sen verran svengaavaa meininkiä kolmikko esitti. Mr Meijer on mainio esiintyjä, jonka blues ei ole murjottajille mitoitettua aamuherätyksen voivottelua, vaan pilkettä riittää koko setin ajaksi. Hyvä-ääninen laulumies on myös pätevä kitaristi, joka on kotimaansa awardseissa tullut palkituksi molemmista taidoistaan. Tämä setti ansaitsi viikonlopun hyväntuulisimman svengipläjäyksen maininnan.
Kello oli ehtinyt hiipiä jo kotvan matkaa sunnuntain puolelle, kun yön päätössoitanto starttasi. Ajankohtaan sopivasti asemalle puksutteli yöjuna eli Brother Andy & The Night Train. Kyseessä oli kokoonpanon ensimmäisiä esiintymisiä tällä ryhmällä, sillä viime vuonnahan yöjunan solisti-harpistina toimi vielä Little Willie Mehto.
Brother Andy eli Veli-Antti Liukko nousi bluesväen tietoisuuteen vuosikymmenen alussa Kaavi Bluesin jameissa. Intohimoisesti huuliharpun soittamiseen ja lauluun asennoituva artisti ei nytkään arastellut, vaan löi kylmästi harppuvaltit tiskiin. Joissain biiseissä lauluäänen kanssa oli hienoisia ongelmia, mutta ne paikattiin sitäkin paremmilla harppusooloilla. Ja mikäs oli hyvää bluesia soitellessa, kun rinnalla oli Ykä Putkinen kitarassa, Iiro Kautto bassossa ja Kari Haakana rummuissa. Vaikka yö eteni, piti junaryhmä yllä myös tempoa, niin että kuivin kainaloin ei yöhön kukaan livahtanut.
Sunnuntaillekin oli jätetty ohjelmaa. Iltapäivällä Juankosken vanhassa kirkossa Dave Forestfield & Jarkka Rissanen Gospel Rhythm Revue heitti tunnelmallisen keikan, jonka jälkeen oli mukava rauhallisin mielin suunnata ajatukset jo tulevaan kesään, kenties jo syksyyn.
Ruukki Roots osoitti heti ensimmäisenä vuotenaan, että tilausta on, ja toimivissa tiloissa kelpaa roots-asiaa edistää. Lipun ostaneita olisi muutama saanut olla enemmänkin, mutta pienen budjetin markkinointi huomioon ottaen tulos oli mainio. Kansa kotiutui väsyneenä mutta onnellisena. Varsinkin juontaja- pesulaudisti-kitaransoittaja-toimittaja tunsi olleensa mukavan puuhan äärellä ja ystävien keskellä!
OLAVI RYTKÖNEN
Kuvagalleria
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2016 .
|
|