SAVONSOLMU BEACH & BLUES PARTY 2016, PIEKSÄMÄKI - RAPORTTI JA KUVAT
|
|
|
|
|
17.7.2016 Kuvagalleria
|
Pepe Ahlqvist ja Harri Rantanen
|
Solmut ja velmut Savon suvessa Maamme merkkimiehet Pepe Ahlqvist ja Dave Lindholm keräsivät pisteet Savonsolmu Beach & Blues Partyssa Pieksämäellä. Konserttia ja oheisohjelmaa piisasi lähes kokonaiselle viikolle.
Pieksämäelle kokoonnuttiin jo 19:nnen kerran juhlimaan Savonsolmu Beach & Blues Partya. Perinteitä henkii paitsi itse tapahtuma myös juhlien pitopaikka Hotelli Savonsolmu. Sen sisutuksessa ja ilmapiirissä on hyvin vahvasti läsnä entisaikainen tyylikkyys ja Kekkosen ajan henki.
Tämän kesän Beach & Blues Partyn pääesiintyjänä oli vastikään kuusikymppisiään viettänyt Pepe Ahlqvist uudelleen aktivoituneen H.A.R.P.-yhtyeensä kanssa. Pääkonsertin päätöksenä kuultu keikka olikin todella messevä kokonaisuus, joka näytti, että comebackia ovat yleisön lisäksi odottaneet soittajat itsekin.
Pepe Ahlqvist H.A.R.P. oli 80- ja 90-luvuilla tämän maan parhaita bluesbändejä. Kivenkovassa ryhmässä ei ollut yhtään heikkoa lenkkiä, ja kappalemateriaalikin oli viimeisen päälle. Sopivasti keskitien suuntaan hilattu meininki levisi tehokkaasti bluespiirien ulkopuolellekin, ohjaten sieltä uusia diggareita peremmälle.
Musiikkihistoria tuntee turhan monia comebackeja, jotka olisi ollut parempi jättää tekemättä. Usein sellaisten pontimena ovat puhtaasti taloudelliset edut. Vanhojen kuvioiden uudelleen lämmityksessä käy helposti samalla tavoin kuin eväskipon mikrossa pyörittämisessä. Reunoilta murkina on liiankin kuumaa, mutta sisus jää auttamatta kylmäksi. Makunystyröitäkään ei kannata ainakaan ilman ketsupin lisäämistä lounaalle herättää. Ahlqvistin työskentely vanhojen kuomien kanssa vakuutti, että tällä kertaa lämmitys on hoidettu hiljaisella tulella hauduttaen. Alkuperäisen tuotteen maku oli vain parantunut ja jalostunut vuosien saatossa. Nämä herrat oikeasti haluavat soittaa jälleen yhdessä. Totta kai suosiokin on suuri, ja niin sen pitää ollakin.
Jos H.A.R.P. oli kova jo ammoin, nyt se on vielä parempi. Väliin jääneet parikymmentä vuotta ja erillään kuljetut kilometrit ovat tuoneet jokaisen soittajan persoonaan lisää ulottuvuutta. Jälleennäkemisen riemu tekee soitannosta sopivan rentoa pätkänkään vertaa tiukkuudesta karsimatta.
Dave luuttusi rantalavan
Toinen suomibluesin (ja -rokin) suurmies, Dave Lindholm, jättää ylimääräisen leuhotuksen muille. Lauantaisen pääkonsertin avaaja istahti jakkaralle, poimi laukun päällä maanneen luuttukitaran syliinsä ja alkoi esittää suomenkielistä tuotantoaan. Hän ei keikan aikana juurikaan rupatellut, eikä oikein muutenkaan huomioinut yleisöä – paitsi soittamalla turkasen hyviä lauluja yhden toisensa perään. Vaivatta keskikokoisen ulkoilmalavan yksinäänkin täyttävä persoona ja vahva kappalemateriaali pitivät yleisön otteessaan.
|
Dave-klassikot kuten “Sitähän se kaikki on” ja “Joo, joo, mä rakastan sua” löysivät helposti kohderyhmänsä, mutta myös vähemmät tunnetut helmet saivat ihastuneita kommentteja aikaiseksi.
Keikan puolivälin englanninkielisessä osuudessa kuultiin pari tuttuakin tutumpaa lainakappaletta. Resonaattorikitaran säestyksellä ilmoille kajahtivat “Dust My Broom” ja “That's All Right, Mama” sekä Daven oma “Love Built a House”. Paluu luuttukitaraan ja kotimaankieleen toi loppusetistä mukanaan muun muassa yleisön suosikit “Jatsikansa tulee”, “Puhelinlasku on mun”, “Annan kitaran laulaa vaan”, sekä lopuksi kuullun Bo Diddley - henkisen rytistelyn ”Minun nimi on nimessun”.
Daven käyttämä kahdeksankielinen luuttukitara on mainio soittopeli – etenkin hänen käsissään. Kahdeksankymmenvuotiaan Levinin soundi on samaan aikaan runsaan heleä ja vuosien
|
|
Dave Lindholm
|
patinoima. Yläkieliltä, joista kaksi on mandoliinimaisesti tuplattuja, Lindholm saa poimittua lyömiinsä sointuihin ylimääräisiä helähdyksiä. Yksin soittaessa kitaristin täytyy yleensä keskittyä sointumaton kutomiseen, mutta niinpä vain Dave heitteli maukkaita juoksutuksiakin kompin sekaan. Ne olivat lyhyitä, ripeitä ja osuivat poikkeuksetta maaliinsa. Miehen vähäeleistä, mutta runsassointista työskentelyä seuratessa nousivat väkisinkin mieleen Juice Leskisen Pieksämäelle sijoittuvat bluesin säkeet “kun on kitara tää ja sormet nää, on jokseenkin mahdotonta käsittää Daven taituruus...”
Turkulaista äijäilyä ja monikansallista fiilistelyä
Daven keikan tunnelma oli intiimi, vaikka se osin peittyikin yleisön keskinäiseen jutusteluun. Joka tapauksessa tunnelma muuttui seuraavan esiintyjän myötä kerrasta. Lavan otti haltuunsa turkulainen Turn On. Bändin amerikkalaisittain rokkaavasta menosta ei äijämäistä uhoakaan puuttunut. Kuusihenkinen kokoonpano soi muhkeasti. Hemppa Sihvosen ja Pasi Merisaaren kitarat osasivat iskeä juuri oikeisiin kohtiin. Judo Jalavan koskettimet pysyttelivät pääsääntöisesti askeleen taaempana, mutta astuivat tarvittaessa esiin. Jarppa Mäkisen ja Mäikkä Tuomen komppiryhmä hoiti hommansa jämäkästi. Bändin keulakuva Jukka Salmi kantoi miehekkään laulunsa ohella suurimman kukkoiluvastuun ja innostui välillä eturiviin neitojen seuraksi joraamaan. Oman materiaalinsa varaan setin rakentanut bändi seikkaili musiikillisesti bluesrockin maailmassa, jossa southern rockikaan ei kovin kaukana häämöttänyt.
|
Blues-Finland.comin kanssa yhteistyössä: Rauma Blues
|
Festivaalin Amerikan-vieras Bobby Radcliff esiintyi Pieksämäellä suomalais-ruotsalaisen taustajoukon tuella. Täkäläistä takuuvarmaa bluesosaamista ryhmässä edustivat rumpali Mikko Peltola ja kitaristi Jonne Kulluvaara. Naapurista oli mukaan napattu basisti Magnus Lanshammar.
|
|
|
Bändi on kiertänyt paljon yhdessä. Se kuului saumattomassa yhteissoitossa. Erityisesti Chicagon West Side -tyylin taitajana tunnetuksi tullut Radcliff oli Pieksämäellä aavistuksen vaisu. Esimerkiksi hänen suosimansa iskevä tremolopikkaus on hyvin tehokas lisä kitarointiin, mutta nyt sekään ei oikein ottanut osuakseen. Kokonaisuutena bändi toki hoiti homman tyylillä. Setissä kuultiin monia tuttujakin helmiä. Esimerkiksi ”Mardi Gras In New Orleans” rullasi hienosti. Toisaalta pateettisen tulkinnan takia kuulosti siltä kuin Radcliffille olisi napsahtanut kyseisiin bileisiin ”kuskin nakki”.
Parkkipaikkabluesia ja tomeraa tohtorointia
Lauantainen festivaalitarjonta oli startannut jo ennen pääkonserttia hotellin alla sijaitsevalle parkkipaikalle perustetussa anniskelupisteessä. Samalla hetkellä, kun ensimmäiset soinnut rävähtivät Parkkibaarista ilmoille, alkoi myös siihen asti lähinnä pilvien lomassa lymyillyt aurinko paistaa. Ajoitus oli kohdallaan. Kyllähän sadettakin iltaan mahtui, mutta ei onneksi liikaa.
Hotellin kivijalassa musisoinut Mojo Navigator luotti soitossaan perusteisiin. Klassikkoasemaan nousseita sävelmiä kuultiin useita. Toistuvasti spiikeissä esiin nousseita nimiä olivat Fleetwood Mac ja Peter Green, joten 60-lukuisia brittivaikutteita ei puuttunut. Laulusolisti Ilkka Uronen jakoi kitaroineen soolovastuun kitaraa ja koskettimia soittaneen Kim Skogströmin kanssa. Kaj Backman ja Harri Korjus pitivät komppiosaston rullaamassa ja piisit liikkeellä. Bändin keikka oli juuri oivallinen startti; iltapäivän tunteina osa festivaalikansasta vasta heräili.
|
Pääkonsertin jälkeen siirryttiin Savonsolmun sisätiloihin festivaalin tömäkkään päätökseen. Jäähyväistensä tiimoilta tänä vuonna kiertävä Doctor's Order tarjosi rokkia ja boogieta isomman kerta-annoksen kuin monikaan lääkäri tohtisi määrätä. Tohtorikolmikko oli muuten festivaalin esiintyjistä kaikkein toimeliain. Teppo Nättilä toimi perjantaina ja lauantaina seremoniamestarina. Archie Hämäläinen ja Kimmo Oikarinen puolestaan remelsivät perjantain yövuoron Mighty Fourin riveissä.
Doctor's Order ei ole vuosien saatossa juurikaan pettänyt. The Piratesin ja Dr Feelgoodin perinnöstä ammentava rokkaus potki tälläkin kertaa niin penteleesti. Mukana oli aimo annos huumoria ja tiukkaakin tiukempaa souvausta. Myös festivaalikansa innostui keikasta melkoisesti ja täytti tanssilattian.
Oheistoimintaa ja organisointia
Festivaalin järjestäminen hotellissa ja sen mailla parantaa merkittävästi fasiliteetteja. Ei
|
|
Doctor's Order
|
ole esimerkiksi tarvetta pystyttää bajamajarivistöä lainehtimaan alueen laitamille, vaan asiakkaat pääsevät asioimaan sisävessaan. Se on joillekin kynnyskysymys. Myös varhain huoneensa varaavien mahdollisuus saada aitiokatsomokseen parveke on mainio lisä kokonaisuuteen.
Vaikka Pieksämäellä keskityttiin pääasiaan, eli hyvään musiikkiin, toki pienimuotoista markkinatoimintaakin oli sen oheen järjestetty. Bluelight Recordsin levymyynti ja Hobo 63 -sikarilaatikkokitaroiden esittely- ja myyntipiste löytyivät festivaalin vanhalta päälavalta.
Hotellin ravintolan tarjonnan ja Parkkibaarin makkaroiden lisänä juhlakansan ruokahuollosta vastuuta kantoivat parikin eri toimijaa alueen laidalla. Ne havaittiin hyviksi. Aaron Grilli on käsite Pieksämäen ja Mikkelin seuduilla. Heidän tarjontansa keskittyy grillikeittiön perusherkkuihin. Erikoisannokseen ”Sitä sun tätä” makkaraperunoiden lisukkeeksi tuli Aaron itsensä eläväistä tarinointia. Thaimaalaisen ravintolan kojusta löytyi hieman eksoottisempia, mutta yhtä lailla makoisia herkkuja.
Musiikin ohella eräs parhaista piirteistä pienissä ja keskisuurissa blues- ja roots- tapahtumissa on yhteisöllisyys. Täkäläisissä juurimusiikkipiireissä pyörii lähes yksinomaan leppoisaa ja mukavaa väkeä. Yhteen kun tutustuu, niin pian sitä huomaakin jo tuntevansa liudan uusia naamoja. Näissä hipoissa ei turhia nipoteta.
Ipi Kaipiaisen ja Auvo Laaksosen luotsaama tiimi hoiti jälleen kerran Savonsolmun Beach & Blues Partyn komeasti maaliin. Ensi vuotta ajatellen myös rima nousi melkoisen korkealle. Useampikin artisti nimittäin muisti mainostaa ensi vuonna koittavaa juhlavaa festivaalia numero 20. Mitähän se sitten pitäneekään sisällään...
Arska joutui savolaiseen solmuun
Pieksämäellä bluesviikkoa vietettiin jo keskiviikosta lähtien muun muassa tori- ja klubikeikoin. Lauantaista päätapahtumaa pohjustaneet veryttelyt hoidettiin edellisenä iltana Savonsolmun ravintolassa kolmen esiintyjän voimin.
Little Willie Mehto joutui ladunavaajan asemaan. Paljolti yleisö vasta saapui hänen settinsä aikana ravintolaan. Suurisuuntainen virvokkeiden jonottaminen ja istumapaikan etsiminen yhdistyneenä kuulumisten vaihteluun luonnollisesti häiritsi ohjelman seuraamista. Mehto hoiti hommansa kuitenkin tottunein ottein.
Mehdon kitaroina vuorottelivat Martinin nykyisin suosittu minimalli ja Hobo 63 - sikarilaatikkokitarat. Viimeksi mainitut herättivät yleisön mielenkiinnon uudella tavalla ja saivat puheensorinan tasoa laskemaan. Parhaitenhan Mehto tunnetaan harpistina. Sitäkin herkkua saatiin rutkasti. Loppukeikasta harppu jopa siirtyi räkistä kouraan, kitarat saivat väistyä ja kuultiin yksi kappale pelkästään harpun ja jalkaperkussioiden varassa.
Sara Lee & Band vei illan tarjontaa rockabillyn suuntaan. Bändin hyväntuulisesti keikistellen esiintynyt keulakuva Saara Lehtomäki osoittautui mainioksi laulajaksi. Aiemmin Bettie And The Handsome Triossa vaikuttaneella neitokaisella on hallussaan myös lajityypin tulkinnassa eduksi laskettava ikäistään kypsempi ilmaisu. Bändin kappaleiden sisään oli leivottu yllättäviäkin koukkuja ja mausteita, joten ihan perushölkäksi homma ei mennyt. Kitaristi Markus Tiiron vahvasti jazziin nojallaan olleet, boksin ulkopuolella seikkailleet soolot loivat oman mielenkiintoisen lisänsä. Svengin piti rullaamassa basisti Jari Lehtomäen ja rumpali Kimmo Salmisen komppikaksikko.
Mighty Four riuhtaisi illan päätteeksi täyden boogien päälle. Hara Saanio ohjasi joukkojaan killerimäisin ottein pianon äärestä. Basisti Ari Berghäll kantoi Saanion ohella osan lauluvastuusta. Nelikon täydensivät myös 'tohtoreina' mainetta niittäneet Archie Hämäläinen ja Kimmo Oikarinen. Svengaava jump blues yhdistyi tiukkaan rokkaukseen tavalla, jossa ei säästelty ja joka ei jättänyt kylmäksi. Hämäläinen ja Berghäll vaihtoivat setin loppupuolella soittimia lennosta ja jalkautuivat pariin otteeseen yleisön joukkoon soittamaan. Hämäläinen onnistui eksymään yleisön parissa retkeillessään. Hän palasi väärältä puolen takaisin lavalle. Näin ollen pitkä kitarapiuha kävi yllättäen lyhyeksi kierrettyään molemmat kovaäänistornit ja lavan kaiteen. ”Arska taisi joutua Savonsolmuun”, kommentoi Koillis-Savon puuhamies, Kaavin bluesneuvos Ville Haatanen sattumusta tuoreeltaan.
MARKO AHO
Kuvagalleria
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2016 .
|
|