LEVYARVIO
|
21.11.2013 Ikämieshöntsyt Wembleyllä Status Quon taannoisen reunion-kiertueen viimeinen konsertti julkaistiin dvd/cd- paketissa "Frantic Four Reunion 2013". Isojen hittien ohella kuullaan ja nähdään harvinaisempiakin herkkuja.
Vallalla olevan trendin mukaisesti myös Status Quon legendaarisin kokoonpano teki kuluvan vuoden keväällä reunion-kiertueen Brittein saarilla. Suosio oli suuri: neljä ensin buukattua keikkaa myytiin loppuun hetkessä, joten kiertuetta päätettiin hieman pidentää. Lopullisessa muodossaan kiertue käsitti yhdeksän loppuunmyytyä keikkaa. Päätösilta soitettiin Wembleyn stadionilla Lontoossa, ja se julkaistiin äskettäin dvd/cd-pakettina ”Frantic Four Reunion 2013”.
|
|
Tallenteelta välittyy rento ikämieshöntsyilyn fiilis. Soitossa on samaa meininkiä kuin vanhojen pelimiesten kokoontumisessa lätkäkaukaloon kiekkoa läiskimään. Otteet eivät ole niin totisia kuin entisaikoina, ja vauhtiakin saattaa olla aavistuksen vähemmän, mutta kukin taitaa oman hommansa. Ennen kaikkea yhteispeli toimii. Status Quon nelikko suoriutuu nostalgiatripistä monia kollegoitaan paremmin arvosanoin. Yksilösuorituksissa ei juuri huomauttamista ole. Kokonaisuuskin on kolmen vuosikymmenen tauon jälkeen pidetyssä, parin viikon treenisessiossa saatu hyvälle mallille. Täysin virheetöntä soitto ei tietenkään ole, mutta pitäisikö rokkenrollin muka olla sellaista?
Perusasioiden äärelle
Viime aikoina on julkisuudessa puhuttu lisääntyvissä määrin siitä, että kaikki terveysvaikutteiseksi luullut, kevennetyt ruokatuotteet eivät niin terveellisiä olekaan. Tuoreimpien tutkimusten mukaan niiden sijaan olisi parempi pysytellä puhtaasti perusasioissa ilman ylenpalttista kikkailua. Sama kaava pätee musiikkiin – sielunravintoahan sekin on. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii vaikka Frantic Fourin mainio keikkataltiointi.
Settilistaa kasatessa ei aitaa ole onneksi ylitetty kaikkein matalimmasta kohtaa, vaikka siinä olisi ollut valmiiksi tallattu kova polkukin. Monet ”pakolliset” valinnat loistavat tällä kertaa poissaolollaan. Ei ”Carolinessa”, ”Rockin All Over The Worldissa” tai ”Whatever You Wantissa” mitään vikaa ole, mutta niiden tilalle löytyy Quon katalogista vaikka miten hienoja unohdettuja helmiäkin. Sitä paitsi isommista hiteistä on jo vuosien saatossa kiitettävän monta liveversiota levyhyllyjen täytteeksi ilmaantunut.
Bändin alkuperäinen idea oli noudatella Frantic Fourin setissä vuonna 1977 ilmestyneen ”Live!”-albumin kappalejärjestystä. Aivan sen mukaan ei ainakaan tällä päätöskeikalla edetä, mutta tokihan kokonaisuus on elänyt rundin aikana keikkakohtaisestikin.
Wembley-setin alkuun mennään viisi kappaletta livelevyn järjestyksessä. Niistä neljässä ensimmäisessä Alan Lancaster toimii solistina. Ulkoiselta olemukseltaan varsin hauraan oloiseksi käynyt basisti on kuulemma sairastellut viime vuosina. Siitä huolimatta hän hoitaa hommansa kunnialla, ja laulukin toimii. Ääni on iän myötä hieman käheytynyt. Samaan aikaan tulkinta on rauhoittunut. Sitä myöten lauluun on tullut lisäsävyjä. Basistina Lancaster on aina ollut varsin taloudellinen, joten tapansa mukaan hän nytkin pitäytyy hötkyilyn sijaan perusasioissa ja - äänissä. .
|
|
Keikan käyntiin polkaisseen ”Junior's Wailingin” jälkeen yhteen soitetut ”Backwater” ja ”Just Take Me” nostavat tunnelman jo kohtalaisen korkealle. Moni- ilmeisen, sahauspohjaisen ”Is There A Better Wayn” perään Francis Rossin liidaama ”In My Chair” rauhoittaa meiningin hetkeksi ja antaa soittajienkin hieman hengähtää. Siitä jatketaankin taas iloisesti rokaten ja rollaten.
Itsensä näköistä soittoa
Status Quon kitarakaksikon soitto on aina kuulostanut samalta miltä herrat itse näyttävät. Niin se näyttää menevän edelleenkin. Olemukseltaan jässikkämäinen Rick Parfitt käsittelee kitaraansa vantteralla otteella ja isolla kädellä. Keikan kylkiäisenä tulevassa kiertuedokumentissa hän intoilee poikamaisen riemuissaan, miten hienoa on päästä vatkaamaan komppia oikein tosissaan. Nyt kun mukana ei ole kosketinsoittimia, hänen kitaransa täytyy pitää piisit rokkaamassa. Se on rankka homma, mutta se on juuri sitä mitä hän haluaakin tehdä.
Rossille puolestaan ovat ominaisia aavistuksen honkkelimaisesti koikkelehtivat ja hassutkin melodiakuljetukset, jotka tuovat hetkellisesti yksitotiseen boogiejytään omaperäisen kuorrutuksen. Myös niiden ketteryys on ennallaan. Vuosien saatossa Rossin soolosoundi on jonkin verran tukevoitunut, mutta mies itse on edelleen varsin sutjakkaassa kunnossa.
Harvinaisiakin herkkuja
Status Quon vanhan fanilauman, Quo Armyn, aktiivijäsenet ovat Frantic Fourin comebackin myötä kaivaneet farkkurotsit ja bändipaidat komeroistaan ja rynnistäneet sankoin joukoin keikoille. Bändi päätti uskollisten ja pitkäaikaisten seuraajiensa iloksi esittää nyt myös sellaisia lauluja, jotka eivät ole ennen keikkaohjelmistoon kuuluneet. Kipakasti rokkaava ”Blue Eyed Lady”, junttaava ”Oh Baby” ja psykedelia-aikojen peruja oleva rallatus ”(April) Spring, Summer and Wednesdays” ovat oivallisia valintoja kaikki.
Muilta osin setti koostuu vanhoista suosikeista, joita tuttuun ”Quu-ooo-ooo-ooo-o” -huutoon tämän tästä intoutuva yleisö on tullut kuulemaan. Moni näistä lauluista on viime vuosina tullut Quon keikoilla vain referoiduksi pikaisina potpurin osina. On hienoa, että ”Little Ladyn”, ”Big Fat Maman” ja ”Railroadin” kaltaiset helmet pääsevät taas esiin kokonaisina versioina ja omana itsenään. Setin päätteeksi bändi rytkyttelee perinteikkäästi ”Roadhouse Bluesin”.
Encoren aluksi kuullaan ”Don't Waste My Time”. Siinä rokkilettinsä menettänyt Rossi intoutuu kurmoottamaan Telecasteria melkein Billy Gibbonsin elein. Hän saa myös käytännön esimerkin kautta tuta, että haastattelussa kovasti ylistämiensä korvamonitorien kanssa ei kannata mikrofoniin kovinkaan lujaa vislata. Illan päättää tuttuun tyyliin ”Bye Bye Johnny”.
Mystinen viides mies
Status Quossa jo vuodesta 1973 mukana ollutta kosketinsoittaja Andrew Bownia ei tässä juhlakokoonpanossa nähty, mutta marginaalinen hänen roolinsa noina boogieaikoina vielä olikin. Sittemminhän sormiot ovat vallanneet paikoittain suurenkin siivun bändin äänimaisemasta itselleen.
Sen sijaan oman mielenkiintoisen lisänsä kuvioon tuova Bob Young oli ansaitusti Frantic Fourin keikoilla mukana. Hän ei ole koskaan kuulunut bändin kokoonpanoon, mutta on säännöllisen epäsäännöllisesti pistäytynyt lavalla huuliharppuineen. Young on toiminut myös bändin kiertuemanagerina ja, mikä tärkeintä, ollut kirjoittamassa joitakin heidän suurimmista hiteistään. Esimerkkeinä hänen Rossin kanssa kynäilemänsä "Caroline", "Down Down" ja "Paper Plane". Rossin ja Youngin laulunkirjoitusyhteistyö on jatkunut läpi vuosien. Tuoreimmiltakin Quon levyiltä löytyy Youngin kädenjälkeä.
Videolla Bob Young ilmaantuu vaivihkaa oman, sivustalla olevan mikrofoninsa taakse huuliharputtamaan asiallisin ottein ”Railroadiin” ja ”Roadhouse Bluesiin”. Kappaleiden loputtua hän livahtaa takaisin pimentoon yhtä nopeasti kuin oli lavalle tullutkin.
Kerran vielä, pojat...
Dvd:n päättävä ”Bye Bye” olikin ennakkotiedoista poiketen vain näkemiin. Tulevana keväänä Frantic Fourin nelikko soittaa nimittäin vielä toisen rundin ja pistäytyy tällä kertaa mantereen puolellakin. Sitten se on lopullisesti siinä. Noiden keikkojen jälkeen Frantic Fourin perään on turha kysellä, ellei kyselijän shekkivihkossa ole pelivaraa heti kerrasta runsaammin.
Classic Rock -lehden haastattelussa Rossi leimasi taannoin reunion-keikat yllättäen kärsimykseksi. John Goghlanin rummutus kuulemma on siinä määrin horjuvaa, että häntä pitää koko aika suitsia. Dvd:ltä isommalti horjumisia ei kuitenkaan havaitse, ja tyytyväisiltä kaikki neljä vaikuttavat bonusdokumentin haastatteluissakin. Sitä paitsi rokkibändin tuleekin olla elävä ja hengittävä yhtenäinen organismi, eikä vain lauma stabiilin kellotaajuuden kyydissä pysytteleviä soittoniekkoja.
Vaikka komppiryhmän kunnon heikkous nouseekin Classic Rockin haastattelussa korostetusti esiin, eivät myöskään Parfitt ja Rossi ihan osattomiksi ole vuosien vierimisestä jääneet. Ensin mainitulla on ilmeisiä vaikeuksia selviytyä ”Rainin” laulusuorituksesta ja ”Down Down” puolestaan luiskahtaa Rossilla äärirajoille.
Eräs osasyy armottomiin lausuntoihin oli varmasti comebackin jälkeinen paluu nykyisen Quon pariin. Rossi ei välttämättä osannut etukäteen odottaa aivan näin kovaa sukseeta. Status Quon tuore agenttiseikkailuelokuva ”Bula Quo” jäi armotta nostalgiapaukun jalkoihin.
Samaisessa haastattelussa Rossi myöntää avoimesti keräävänsä jo pesämunaa vanhuuden varalle. Se seikka on varmasti omiaan lisäämään hanakkuutta tarttua erilaisiin elokuva- ja mainosdiileihin – ja miksei niihin tulevaisuuden Frantic Four - kyselyihinkin. Nyt kun ensi kevään keikat on julkistettu, myös Rossi on pehmentänyt comebackia koskevia kommenttejaan. Hän tuntuu taas vaihteeksi olevan innoissaan aiheesta – eikä syyttä.
MARKO AHO
Status Quo: The Frantic Four Reunion 2013 – Live At Wembley Arena. Abbey Road, 2013
Francis Rossi (kitara, laulu), Rick Parfitt (kitara, laulu), Alan Lancaster (basso, laulu), John Goghlan (rummut)
Vierailija: Bob Young (huuliharppu)
Linkki: Status Quon verkkosivut
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2013 .
|
|