STOMPIN' AT THE SAVOY 2013, HELSINKI
|
|
12.4.2013
|
David Evans. Kuva: Marko Aho
|
Draamaa, komediaa, kuperkeikkoja, perusbluesia ja fiftarijuhlaa Helsingissä järjestetty tapahtuma Stompin' at the Savoy esitteli tekijöitä todella kokeneista konkareista nouseviin tähtiin. Kahden isomman konsertin rinnalla oli paljon oheisohjelmaa.
Tämänkertaisen Stompin' at the Savoy -festivaalin teemana olisi voinut olla ”jokaiselle jotakin”. Perjantaina Helsingin historiallisessa Savoy-teatterissa kuultiin enemmän bluesia, ja lauantai painottui rockabillyyn. Kumpanakaan päivänä sali ei ollut lähellekään täynnä, mikä oli tietysti harmillista. Olisikohan pieni lisäpanostus mainontaan tuonut paikalle enemmän yleisöä? Levymyyntiä sekä infoa järjestävästä tahosta Finnish Blues Societysta oli Savoyn aulassa kaikkina päivinä.
Perjantai-illan tunnelman viritti akustisella setillä taiteilijaprofessori David Evans Memphisin yliopistosta. Folk-muusikko, kirjailija, Kalevalansakin lukenut etnomusikologi teki miellyttävän ja vaatimattoman vaikutuksen steel-kitaroineen. Evansilla on erittäin kaunis ja tunteikas ääni, jolla hän tulkitsi amerikkalaista perinnemusiikkia, folk-bluesia ja kulkumiesten balladeja. Hän jutteli yleisölle ja välillä kitaralleenkin, jota soitti myös bottleneck-tyyliin.
Setissä kuultiin musiikkia muun muassa Blind Lemon Jeffersonilta ja Tommy Johnsonilta. “Candy Man”, ”Big Road Blues”, ”Catfish Blues”, ”Railroad Blues” ja ”Shake 'Em All Down” kuulostivat niin autenttisilta kuin niiden 2000-luvulla on mahdollista kuulostaa. Evans sai yleisöltä lämpimät suosionosoitukset ja soitti vielä encorena spirituaalin ”The River of Jordan”.
Draamaa ja komediaa
Lyhyen tauon jälkeen lava täyttyi pukumiehistä. Dr Snout and His Hogs of Rhythm ei aikaillut, vaan heillä oli heti täysi meno päällä. Seitsemänmiehinen orkesteri vielä huuliharpulla vahvistettuna sai aikaan mahtavan soundin. Avauksena kuultu ”Rockin´ and Rollin´” sai kädet ja jalat lyömään tahtia. Varsinkin fonistikaksikko ja kitaristi panivat laulajan ohella parastaan. ”We Got Rock and Roll” oli varsin totuudenmukainen tilitys. Bändillä oli myös omat faninsa mukana kannustamassa. Yhtyeen uusi single ”Ooh Wow” sai tytöt hullaantumaan. .
|
Atlantan showmies Tommy Brown vastasi illan yllätyksestä. Kapteeninlakki päässään kekkuloivalta 82-vuotiaalta musiikin ammattilaiselta ei puuttunut itseluottamusta, vaikka senttejä ehkä pituusmitasta puuttuukin. Setä heilui, tanssi ja rokkasi niin että nuoremmatkin voisivat ottaa esimerkkiä. Avausnumerona oli vauhdikas ”Honky Tonk”, jota seurasi hidas bluesballadi ”Chains of Love” ja ilkikurinen ”Women in Cadillacs”.
Tommy Brown jutusteli laulujen välissä pudotellen joukkoon pikkutuhmaa ”Spede- huumoria”, ja yleisöllä oli hauskaa. B.B. Kingin ”Blues at Midnight” ja ”Everyday I Have the Blues” saivat ansaitsemansa aplodit. Tommyn oma laulu kohtalokkaista korpikuusen kyyneleistä, “Georgia Shine”, ja Willie Dixonin maaginen ”Southern Women” poikkesivat myönteisesti tavanomaisesta.
|
|
Tommy Brown. Kuva: Annamari Lausala
|
Lopetuksena oli varsinainen itkuvirsi "Weepin' and Cryin'". Tarinassa mies herää yksin sängyssään, hänen rakkaansa on poissa, hän itkee aamukahviinsa ja niin edelleen. Tommy todella itki ja pyyhki silmiään, hoiperteli, ja ykskaks putosi puolitoistametriseltä lavalta kauhistuneen yleisön eteen. Koko eturivi ryntäsi auttamaan, ja joku oli jo soittamassa sairasautoa, mutta silloin miekkonen kapusi pystyyn ja jatkoi lauluaan kapsahdellen lähellä olleiden naisten kaulaan. Vähitellen yleisölle valkeni, että kyseessä oli hyvin ajoitettu mainostemppu. Tommy itsekin selitti yleisölle, että hän oli harrastanut kyseistä kikkaa hyvin kauan. ”Heartache and Trouble” päätti show'n. Tommy Brown jätti lavan hyväntuulisena vilkutellen. Hänen stuntistaan puhuttiin vielä väliajallakin.
|
|
Tommy Brown yhtyeineen. Tällä kertaa kaikki lavalla. Kuva: Seppo Niinikuru
|
Kaupunkibluesin uudet lähettiläät
Demetria Taylor Blues Bandin esiintymistä oli mielenkiinnolla odotettu. Pitemmittä puheitta lavalle kiipesi kolme vakavailmeistä chicagolaista ja suomalainen basisti. Saksofonisti Eddie Shaw, kitaristi Eddie Taylor Jr ja rumpali Pookie Styx päräyttelivät alkujamit puolipimeällä lavalla aivan laadukkaasti. Tutut ”Baby What You Want Me to Do” ja ”Going Down Slow” kuultiin kitaristin ja fonistin esittäminä.
Demetriaa ei häntäkään pahemmin hymyilyttänyt, jos ei itkettänytkään, kun hän asteli lavalle tough girl -imagoineen. Ensimmäisenä kappaleena kuultiin uhmakas "Tryin' to Make a Living", vähän kuin selitykseksi siitä miksi he ovat täällä tänään. Bändi soitti enimmäkseen kappaleita uusimmalta levyltään. Lavalla kuultiin ”Bad Girl”, ”Going Back to Missisippi” ja ”Big Boss Man” koukuttavine kitarajuoksutuksineen. Sydäntäsärkevä ”Cherry Red Wine” oli tunnetta täynnä.
Demetrian ääni toi eittämättä mieleen Koko Taylorin. Äänessä on kuitenkin pehmeyttä, jota hän ikään kuin kovasti yrittää peittää. Muddy Waters joutui aikanaan todistelemaan miehuuttaan "Mannish Boy" -kappaleessa julistamalla ”I'm a Man”. Nyt Demetria Taylor taistelee naisen oikeudesta laulaa bluesia: ”I'm a Woman”! Niin ajat muuttuvat. Sympaattinen Junior ei ole huippukitaristi; hän ei pyrkinyt loistamaan, vaan tyytyi säestämään siskoaan.
|
|
Demetria Taylor. Kuva: Seppo Niinikuru
|
Harmi kyllä bändi ehti soittaa vain vajaan tunnin. Tuntui siltä, että esiintyjät ja yleisö olivat vasta lämmenneet, kun soitto täytyi jo lopettaa. Talon säännöt lienevät syynä? Yhtye ei esittänyt mitään varsinaisesti uutta, mutta oli nautinto kuulla ihka aitoa, elävää Chicago-bluesia.
Tyttöjä ja tyyliä
Stompin' at the Savoyn lauantaisen konsertin avasi tyylikkäästi helsinkiläinen lauluyhtye The Fabulettes, joka viettää tänä vuonna 20-vuotistaiteilijajuhlaansa. Nykyiset solistit ovat Saara Soisalo, Tiina Isohanni ja Mari Hatakka. Leidit olivat kauniita ja äänet soivat hienosti yhteen. Jokaisella oli vuoronsa sooloilla. Kitara, basso, rummut ja urut säestivät ponnella laulustemmoja.
Yhtyeen musiikinlaji on ”Vintage Soul” – he esittävät 70-luvun alkupuolen musiikkia. Aluksi kuultiin kauniin keinuva ”I Don't Know”. Tanssirytmejä tarjosivat rokkaavat ”Hands Off” ja ”Camel Walk”. Seurasivat Paul Ankan sävellys ”Midnight Rider” ja iki-ihana, funkahtava ”Feelin' Alright”. ”Message in the Middle of the Body” ja ”City in the Sky” ilmensivät sekä ruumiin sekä sielun kaipuita. Viimeinen kappale oli upeasti tulkittu ”Have Mercy on Me”. Fabulettesin musiikki toimii ehkä yleensä paremmin klubiympäristössä, mutta Savoyn-konsertti oli hieno katsaus heidän monipuoliseen ohjelmistoonsa.
Pohjoisen ja etelän blues-romantiikkaa
Rita Engedalen & Backbone oli kutsuttu Stompin' at the Savoyhin bändin voitettua viimevuotisen European Blues Challenge -kisan. Rita Engedalen on Etelä-Norjan tyttöjä. Hän on laulanut lapsesta saakka ja toiminut ammattimuusikkona 18-vuotiaasta asti.
Backbonen muodostavat kitaristi Morten Omlid, basisti Jens Haugen ja rumpali Eskil Aasland.
Aluksi kuultiin saamelaisromantiikkaa henkivä ”Hear My Song”. Itseään akustisella kitaralla säestävä Rita sai hyvää apua soolokitaristi Mortenilta, joka laulaa hänelle myös taustoja.
”Lord I Feel Better” ja ”Trouble in Mind” olivatkin jo sitten juurevaa bluesia. Ritan luonnollinen, välitön persoona ja laulutyyli muistuttivat hiukan Janis Joplinia, jota hän kertoikin ihailevansa. Asian vahvistukseksi kuultiin Janisin komea ”Turtle Blues”. Rita on oleskellut useaan otteeseen Yhdysvaltain etelävaltioissa imemässä blues-vaikutteita. Hänen oma sävellyksensä ”Yellow Moon” kertoi Mississippin öistä. ”My Hill Country Blues” viittasi hänen mukaansa yhtä hyvin Norjan kuin Appalakkienkin vuoristoihin.
Vahvan naisen statusta edustava Rita esitti paljon naisten tunnetuksi tekemiä kappaleita. Odettan gospel-kappale ”Holy Land” oli kaunis, Irma Thomasin "Don't Mess with My Man" hauska. Rita vitsailikin kaikkien laulujensa kertovan pahoista miehistä, kun esitti Wanda Jacksonin kappaleen ”Mean Mean Man”. Lopuksi kuultiin melodinen ”He Walked Away”, ja encorena puhutteleva ”The Right to Say No”.
Väliajan jälkeen illan teemaan sopivana välipalana nähtiin tanssia. Newyorkilainen Clyde Wilder ja suomalainen Malin Grahn esittivät taidokkaasti Lindy Hopia 50-luvun tyyliin.
Katusoittajasta idoliksi
Lauantai-illan päänumerona esiintyivät Si Cranstoun & His Band. Nyt selvisi yleisön joukossa parveilleiden 1950-luvun tyyliin pukeutuneiden neitojen ja nuorukaisten salaisuus. Fanit olivat ohjelmanumero sinänsä, niin taidokkaita olivat heidän vintage-asunsa ja hiuslaitteensa. Useimmat heistä olivat myös Jiven ja Lindy Hopin taitajia.
Si Cranstoun kirvoitti lavalle astuessaan huumaavat suosionosoitukset, ja fanit kokoontuivat lavan eteen tanssimaan. Musiikkia voisi kuvata synteesiksi rockabillystä, skasta ja doo-wopista. Si oli avoin, iloinen ja energinen. Millään muulla tavalla ei tällaista musiikkia voisi esittääkään! Lontoon kaduilla aiemmin musisoinut Si on nyt elementissään saavutettuaan maailmanlaajuista suosiota ja solmittuaan tuottoisan levytyssopimuksen. Miestä on kuvattu jopa uudeksi Jackie Wilsoniksi, ja ehkä vertaajat eivät niin väärässä olekaan. Hänhän esittää myös Wilsonin ja Sam Cooken kappaleita, eikä yhtään huonosti.
Bändi oli melko pieni (puhaltimet, kontrabasso, kitara ja rummut), mutta tarpeeksi suuri saamaan aikaan kunnon show'n. Uusi single ”Coupe De Ville” oli jo yleisölle tuttu. Suhteellisen tuore aviomies Si esitti antaumuksella tunnelmapalan ”Right Girl”. Tarttuva ”Ella Hula Hula” tarjosi tanssijoille oivan tilaisuuden harrastaa rivitanssia. Nappy Brownin ”Don't Be Angry” oli ska-rytminen rallatus. Ilta päättyi iloisissa merkeissä tanssivillityksen tartuttua jo muuhunkin yleisöön.
Maxwell Streetin hengessä
Sunnuntai valkeni harmaana ja kylmänä, niin kuin se usein näillä leveysasteilla valkenee. Olisiko siinä selitys, että väkeä oli Maxwell Street Market - tempauksessa vähänlaisesti. Kauppa tuntui kuitenkin käyvän suhteellisen vilkkaasti. Levytiskeillä, joissa myytiin myös ilahduttavasti vinyylejä, kävi suurin kuhina. Myös alan kirjallisuutta, soittimia ja 50-luvun tyylisiä vaatteita oli myynnissä.
Savoyn naapurissa, ravintola Katsomossa, tarjottiin brunssimusiikkia. Lena & The Slide Brothers tunnelmoivat R&B-hengessä. Jussi Syren & The Groundbreakers taas esittivät vuoristoseutujen country-musiikkia. Paikoin kuultiin korvia hivelevää stemmalaulua. Tämä oli hyvä tapa päättää onnistunut festivaali.
ANNAMARI LAUSALA
Stompin' at the Savoy -tapahtuman järjesti Finnish Blues Society ry yhteistyössä Helsingin kulttuurikeskuksen, Yhdysvaltain Suomen-suurlähetystön, Studiotecin ja Juurimusiikki ry:n kanssa.
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2013 .
|
|