|
11.8.2011 Kuvagalleria
|
Mitch Kashmar ja yhtye saivat yleisön liikkeeseen.
|
Paul Oscher Karkkilan pirttihirmuna Perjantainen kolmen esiintyjän ilta Pohjanpirtissä oli Sulattofestivaalin blues-osuuden pääkonsertti. Paul Oscher antoi mestarinäytteen. Mitch Kashmar tanssitti ja Mike Westhues esitteli uutta materiaaliaan.
Karkkilan kesäinen kulttuuritapahtuma Sulattofestivaali järjestettiin neljännen kerran elokuun alussa. Sulatto on kasvanut jokaisena vuonnaan. Nyt Karkkilan Musiikki ja taide -yhdistys oli kasannut näyttävän, poikkitaiteellisen ohjelmistokokonaisuuden – kiitos ahkeran verkostoitumisen ja muun muassa Karkkilan kaupungin tuen.
Musiikilla on aina ollut tärkeä roolinsa Sulattofestivaalissa. Bluesiakin on ollut mukana joka kerta. Loppukesästä 2011 kovin satsaus oli perjantain 5. elokuuta blues-ilta Pohjanpirtissä. Erinomaiset esiintyjät ja Pohjanpirtin ystävällinen henkilökunta takasivat hienon ehtoon.
Illan kuningas oli Paul Oscher. Pitkän linjan blues-sankari esiintyi Suomessa ensimmäistä kertaa. Alun perin Oscherin oli määrä soittaa kolmen aktin kokonaisuuden toisena, Mike Westhuesin ja Mitch Kashmarin bändien välissä. Soolona liikkeellä ollut Paul halusi kuitenkin avata illan. Se kunnia hänelle auliisti myönnettiin.
Paul Oscherin setti oli tunne- ja tunnelmaperäisen bluesin mestariluokkaa. Yhden miehen orkesteri loi taianomaisen, magneettisen voimakentän, jonka veroista ei montaa kertaa elämässään pääse kokemaan.
Kortilla Little Walterin kanssa
Suurimman osan konsertistaan Paul hoiti laulaen sekä soittaen huuliharppua ja kitaraa. Hänet muistetaan parhaiten harpistina, mutta kitarakin soi Karkkilassa loisteliaasti. Puoliakustinen instrumentti kuulosti juuri sellaiselta kuin sen pitääkin: akustisuus takasi sointiin tukevan pohjan, ja sähköisyys päästi terävän slide-tekniikan oikeuksiinsa.
Vaikeusastetta nostaakseen Paul soitti kitaraa ajoittain kontrabassoasennossa, välillä niskan takaa ja jopa suupelillä. Illan aikana hän näytti taitonsa pianistinakin.
Harppua Oscher puhaltaa ilman turhaa kikkailua. Fiilistä ja latinkia on mukana senkin edestä. Fanien iloksi pariin biisiin käyttöön löytyi tavallisten huuliharppujen lisäksi leipälaatikon kokoinen soittopelikin. Oscher kuuluu harpistina todelliseen valioluokkaan. Hän soitti instrumenttia Muddy Watersin yhtyeessä 60- ja 70-lukujen taitteen molemmin puolin. .
|
|
Varsinaista kulta-aikaansa Paul muisteli muun muassa esittämällä Little Walterin klassikon "Juke" ja Muddy Watersin standardin "Honey Bee". Jos Oscherin keikka jäi kokematta (hän esiintyi myös Raumalla ja Tampereella), jäivät myös maukkaat tarinat esimerkiksi korttipelistä Little Walterin kanssa kuulematta. "Olin onnekas, että sain vähän soitella niiden kaikkien kaverien kanssa", Oscher sanoi vaatimattomasti.
Kansan pariin
Paul Oscherin keikka Pohjanpirtissä ei onnistunut soundien puolesta täydellisesti. Paikan sähkölaitteet surisivat melkoisesti, mikä toi kauneusvirheen intensiiviseen ja ajoittain hiljaiseen settiin. Oma osuutensa oli myös salin takaosan huutelijalla, joka oli nauttinut virvoitusjuomaa pikkaisen enemmän kuin mitä kansanterveys vaatii. Paul tölväisikin, että jatkuva pulina häiritsi töiden paiskimista.
Vanhalla ketulla oli kuitenkin vastaveto takataskussaan. Setin loppupuolella hän jalkautui yleisön joukkoon ja pysähtyi soittamaan kelpo toviksi lähes huutelijan syliin.
Salin takaosassa keikkaa seurasi muun muassa elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki, joka oli valinnut Sulattofestivaalin elokuvaohjelmiston. Hän kuunteli koko setin tarkkaavaisesti ja varmasti ainoana tilaisuuteen tupakointiluvan saaneena!
Spontaani kokoonpano
Myös Mitch Kashmar esiintyi ensi kertaa maassamme. Kalifornialainen harpisti- laulaja sai taakseen suomalais-saksalaisen bändin, jonka kanssa ei tuhlattu aikaa harjoitteluun, vaan käytiin suoraan tositoimiin. Ja mikäs on soitellessa, kun bändiin kuuluvat Tomi Leino (kitara), Jaska Prepula (basso) ja Andreas Bock (rummut).
Viisikymppinen Kashmar osoitti, ettei häntä turhaan lasketa nykyharpistien raskaaseen sarjaan. Laulajanakaan hän ei ole hullumpi. Paketti on kaikkiaan hyvää tasoa. Varsinaisesti mitään uutta tai esimerkiksi pysäyttävää persoonallisuutta Mitch ei ehkä kuitenkaan blues-maailmaan tuo.
Pääosa setistä oli vauhdikasta ja viihdyttävää jump- ja west coast -bluesia. Hidas "Whiskey Drinkin' Woman" toi tervetulleen rytminvaihdoksen kuten myös keikan loppupuolen pitkä jungle-jammaus, jossa bändin jätkät pääsivät näyttämään osaamistaan tosissaan.
Erityisesti Tomi Leino oli liekeissä. Kun hän heti alkupuolella veti kitarasooloon mukaelman "Rock Around the Clockin" kuuluisasta soolosta, oli amerikkalaisella nokkamiehellä ihmettelemistä. Myöhemmin Leino esitteli jo tavaramerkikseen muodostuneen kitaran soittamisen niskan takaa. Näyttöjä oli hyvä hetki antaa; Kashmar kuuluu Delta Groove Musicin, yhden tämän päivän merkittävimmistä levy- yhtiöistä, leipiin.
Westhues taas entisensä
Amerikkalainen tausta on Sulattofestivaalin blues-illan kolmannellakin esiintyjällä Mike Westhuesilla. Mike tuli Suomeen ensi kerran 70-luvulla ja asettui maahamme lopullisesti muutama vuosi sitten.
Westhues sairastui viime kesänä. Hän oli poissa keikkakuvioista pitkään. Nyt kun soittotilanne on taas hallussa, mies vaikuttaa hyväntuuliselta ja kiitolliselta uudesta mahdollisuudestaan. Pohjanpirtin lavalla hänet nähtiin istumassa tuolilla tuttuun tapaan jalat ristissä bändiään johtaen.
Westhuesin yhtye – Petri Peevo (kitara), Masa Vallius (basso), Jupe Litmanen (rummut) – koottiin melko lyhyellä varoitusajalla. Se kuului hieman tökkineenä yhteensoittamisena, joskin ammattimiehet löysivät yhteisen sävelen keikan kuluessa.
Bändi rakensi tukevan biitin Westhuesin säveltämille mainioille kappaleille kuten "Sushi Bar" ja "Drunken Fool". Uutta materiaaliakin on – levy on tulossa lähiaikoina. Tuoreista biiseistä erottui muun muassa suorasukaisen tunnustuksellinen "I Feel Like Shit". Loppupuolella Mike ja pojat tulkitsivat klassikon "Your Cheatin' Heart". Kipaleen takana on tietenkin legendaarinen Hank Williams, jota Westhues mielellään kutsuu "kaikkien aikojen parhaaksi valkoiseksi blues-laulajaksi".
Blues säilyy Sulattofestivaalissa
Blues-ilta veti Karkkilan Pohjanpirttiin mukavasti yleisöä. Paul Oscheria kuunneltiin vielä hartaasti. Westhuesin päästyä vauhtiin bändeineen innostui yleisö myös lavan edustalle tanssimaan. Kashmarin setin koittaessa homma olikin yltynyt täysiveriseksi bailaamiseksi.
Sulattofestivaalin muissa tilaisuuksissa soittivat muun muassa Honey B & The T- Bones, Jo' Buddy & Down Home King III, Jussi Syren & The Groundbreakers, Lena & The Slide Brothers ja Marjo Leinonen Black Muriah. Lisää kansainvälistä väriä toi skotti Dave Arcari.
Lisäksi ohjelmassa oli muun muassa 'vakavampaa' musiikkia, lasten ohjelmaa, jopa taikurikurssi. Aki Kaurismäki oli valinnut elokuvaohjelmistoon muun muassa Charlie Chaplinin vähemmän tunnettua varhaistuotantoa sekä Wim Wendersiä ja "Amerikan Kaurismäkeä" Jim Jarmuschia.
Sulattofestivaalin primus motor on taiteilija, organisaattori ja bluesin ystävä Raimo "Ramppe" Pitkänen. Häntä on pitkälti kiittäminen paitsi laajenneesta ja monipuolistuneesta festivaalista myös bluesin asemasta siinä. Ensi vuotta vartenkin Pitkänen on tehnyt yhteistyötunnusteluja laajalla kulttuurisella spektrillä. "Ohjelmassa saattaa olla jotakin aivan ufoakin, mutta ainakin yksi blues-päivä on ja pysyy", Pitkänen lupasi.
PASI TUOMINEN
Kuvagalleria
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2011 .
|
|