LEVYARVIO
|
19.6.2013 Vakuuttava bluespaketti perinteen taitajalta Tas Cru, muusikko ja bluesin puuhamies, onnistuu levyllään "Tired of Bluesmen Cryin'". Hänellä riittää sanottavaa, eikä silmäkulmastakaan pilkettä puutu.
Aiemminkin Blues-Finland.comissa esitelty Yhdysvaltain itärannikon blues-veteraani Tas Cru on pukannut markkinoille vahvan blueslevyn. Viime vuodenvaihteessa julkaistu "Tired of Bluesmen Cryin'" on saanut
|
|
ansaitsemaansa huomiota mediassa ja se on noteerattu myös Living Blues Magazinen arvostetulla radiosoittolistalla. Ihastusta ovat herättäneet erityisesti Tasin veijarimaiset sanoitukset – häntä on kutsuttukin kaksi- ja kolmimielisyyksien mestariksi. Kaikki levyn kappaleet ovat hänen omiaan.
Sanoitukset ovat tarinoita elävästä elämästä, parisuhteiden kiemuroista ja musiikintekijän tunnoista. Kansikuva myötäilee nimikappaleen teemaa: taiteilija koirineen makustelee tulilientä baarissa varsin rähjääntyneen oloisena.
Tas Cru (Rick Bates) on lähtöisin muusikkoperheestä, jossa hän ainoana nuoresta pitäen tunsi vetoa rytmimusiikin pariin. Muutaman laivastossa vietetyn vuoden jälkeen Tas alkoi tosissaan vihkiytyä bluesin saloihin. Hän sai oppinsa vanhoilta bluesmiehiltä kierrellessään maata bändeineen. Hänen musiikillinen ominaislaatunsa on sekoitus countrybluesia, 60-luvun rockia ja rhythm & bluesia.
Hän asuu nykyisin New Yorkin pohjoisosassa Kanadan rajan pinnassa ja keikkailee ahkerasti St Lawrence -joen molemmilla puolilla. Bluesin lähettiläs tekee myös vapaaehtoistyötä nuorten parissa. Hän kulkee kouluissa esiintymässä ja kertomassa nuorille bluesin historiasta. ”Tired of Bluesmen Cryin'” on kansitekstien mukaan syntynyt nuorisotyön innoittamana ja saanut nimensäkin 16-vuotiaan tytön lausahduksesta. Levy tuntuu vain paranevan kuunneltaessa. Se onnistuu pyrkimyksessään levittää hyvää tuulta ja hyvää karmaa maailmalle.
Rakkautta ja sen vonkaamista
Levyn nimikappale ”Tired of Bluesmen Cryin'” ironisoi blueslaulujen kliseitä. Hitaan intron jälkeen rytmi vakiintuu reippaaksi biitiksi. Tas soittaa tavaramerkikseen muodostunutta sikarilaatikkoslidekitaraa. ”Changin' My Ways” on huuliharpulla ryyditetty svengaava tanssikappale miehen lupauksista muuttua naisensa mieleiseksi. Tämä kappale on muodostunut radiohitiksi R&B-asemilla rapakon takana. ”One MoreTime” on kauniilla Dr John -tyyppisellä pianolla vahvistettu balladi, joka sopii erityisesti hitaiden tanssimiseen. ”Road to My Obsession” - kappaleessa funkahtava basso taustoi wah-wah -pedaalikitaraa. Bluesin otteesta ei pääse, kun siihen on kerran kiinni jäänyt.
”Try, Oh I Try!” kertoo keikkamuusikon yrityksestä taistella ilmeisiä kiusauksia vastaan. Letkeä New Orleans -groove pehmentää sanomaa. ”That Lovin' Thang” on puhetta asiasta, joka pyörittää maailmaa. Sikarilaatikkoslide vonkuu ja huuliharppu komppaa. Jenkkiradiossa on soinut paljon myös ”Every Word You Say”. Parisuhteen kommunikaatio-ongelmista kertova nopeatempoinen blues viljelee Tasille tyypillistä ironista huumoria. Kaikki bändin jäsenet saavat soolovuoron.
”Sure Do” -vonkauslaulu vakuuttaa, että silloin tällöin kannattaa ”heittäytyä hempeille”. Keinuvan bassokuvion päälle ripolteltu akustinen kitara ja huuliharppu luovat tunnelmaa. ”Storytime” on akustinen groove totuuden ja valheen jäljillä. Slideä soittaa Jeremy Walz. Vastoin levyn teemaa ei taiteilija kuitenkaan voi olla tekemättä yhtä laulua sydänsärystä, bluesin alkulähteestä: ”Heal My Misery”. Mikään itkublues se ei kuitenkaan ole, vaan countryvaikutteinen kappale, joka etenee kuin juna raiteilla. Surumielinen, kuin pimeästä nouseva ”Dark Side of the Mountain” on kunnianosoitus amerikkalaisille sotilaille ja heidän perheilleen.
Tas Crun antamista haastatteluista käy ilmi, että mies on tulisieluinen aidon bluesin puolestapuhuja. Hän on hyvin tietoinen siitä, että blues on marginaalimusiikkia myös omilla kotikonnuillaan. Tas Cruta tämä ei kuitenkaan lannista. Hänelle ei riitä pelkästään bluesin hengissä pitäminen; hän tahtoo nostattaa sen uuteen kukoistukseen. Tässä on faneilla merkittävä osuus. Hän kehottaa faneja käymään pikkupaikoissa bluesbändien keikoilla, ei vain isoilla festareilla. Näin viestitetään keikkajärjestäjille ja esimerkiksi ravintoloitsijoille, että bluesia kannattaa suosia ohjelmistossa. Näinhän meidän kaikkien tulisi toimia. Tällaista positiivisuutta tarvitaan!
ANNAMARI LAUSALA
Tas Cru: Tired of Bluesmen Cryin'. Crustee Tees Records, 2012
Tas Cru (laulu, akustinen kitara, sähkökitara, resonaattori- ja sikarilaatikkokitarat, huuliharppu), Larry DeVivo (basso, rytmisoittimet), Joe ”The Claw” Goehle (basso), Andy Hearn (rummut), Chip Lamson (piano, urut), Tony Perrino (urut, piano), Jeremy Walz (slidekitara)
Linkit: Tas Cru, Frank Roszak Promotions
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2013 .
|
|