TUNTURIBLUES 2013, SAARISELKÄ
|
|
23.1.2013 Kuvagalleria
|
Jameissa Kaunispään Huipulla oli tunnelmaa.
|
Muikea avaus festivaalivuodelle Saariselän 22:nnessa Tunturibluesissa soi kotimainen laatumusiikki viikonlopun ajan. Kuultiin kaikkea perusbluesista foxtrotiin ja Willie Dixonista Eurythmicsiin. Saariselän Tunturibluesissa, Santa's Hotel Tunturin tiloissa ja Kaunispään Huipun ravintolassa, kuultiin tasokasta musisointia tällä kertaa pelkästään kotimaisin voimin. Festivaalin taiteellinen johtaja Eero Raittinen kokosi lauteille suuren joukon vahvoja musiikin ammattilaisia, jotka sykähdyttivät kukin vuorollaan innokasta yleisöä. Mukana olivat Eero Raittinen Blues From The North, TOOT TOOT, Jonna Tervomaa & Jussi Jaakonaho SähköDuo, Rolling Burritos ja Helsinki Allstars. Joukosta löytyi runsaasti musiikillisia moniosaajia.
Tuttuun tapaan perjantaina ja lauantaina aloitettiin tervetuliaissoitolla. Eero Raittinen (laulu), Jape Karjalainen (kitara), Jussi Jaakonaho (kitara), Kepa Kettunen (helistimet), Eeva Koivusalo (kontrabasso), Jere Ijäs (piano) ja Ykä Putkinen (perkussiot) esittivät perjantaina akustisesti kappaleet "White River" (Buddy Miller) ja "Young Blood". Lauantaina ruokailijoita tervehtivät Eeron lisäksi Juho Viljanen (helistimet), Jere Ijäs (kitara), Jape Karjalainen (kontrabasso), Jussi Jaakonaho (kitara) ja Tokela (piano) esittäen kappaleet "Call Me The Breeze" ja ”You Never Can Tell".
Päälavalla soitot aloitti The Rolling Stonesin laajasta materiaalista ammentava Rolling Burritos. Mick Jaggerin ja Keith Richardsin kynäilemät biisit eivät olleet kaikille tuttuja, mutta soundista ei voinut erehtyä. Kitaristit Tokela ja Markus Nordenstreng sekä basisti Jere Ijäs hoitivat lauluosuudet vuorollaan. Miikka "MacGyver" Paatelaisen mainio steelkitara täydensi soundit. Rumpali Juho Viljanen vastasi rytmipuolesta. Kappaleista jäivät päälimäisinä mieleen "Sway", menobiisi "Life With Me", upea "Wild Horses" ja Jere Ijäksen tulkitsema kantriballadimainen "Sweet Virginia". Markus soitti biisin alun huuliharput ja säesti loput sähköpianolla.
Lauantaina ohjelmistossa olivat hienot versiot kappaleista "Angie" ja "Time Waits For No One". Lavalla kävivät myös puhallinkaksikko Janne Toivonen (trumpetti) ja Antti Hyttinen (saksofoni) avustamassa kappaleissa "Lovin' Cup" (aka "Give Me A Little Drink") ja "Rocks Off". Hieno setti.
Yllätysduo
Etukäteen allekirjoittanutta hieman epäilytti Jonna Tervomaan sopivuus bluestapahtumaan, mutta ennakkoluulot karisivat romukoppaan hyvin nopeasti. Jussi Jaakonahon pelkästään sähkökitaralla säestämä Jonna osoittautui aivan loistavaksi tulkitsijaksi. Jaakonahokaan ei tyytynyt pelkkään suoraan komppaukseen, vaan sointuja ja yksittäisiä ääniä painottaen rytmitti taustat sopiviksi. Kaiutettu, ja välillä säröinenkin kitara oli komeaa kuultavaa.
Jonnan ääni karheutuu hienosti hänen voimakkaasti laulaessaan. Hänen omat kappaleensa saivat aivan uuden ulottuvuuden. Tulkinnat olivat pääosin rauhallisia, mutta ajoittain menoa ja rytmiikkaa löytyi jopa tanssittavaksi asti – "Likainen mies" tästä hyvänä esimerkkinä. Muita upeita kappaleita olivat "Palvomaan sua", "Liikaa", balladimainen "Toisen kanssa" ja huipputulkinta "Se ei kuulu mulle". Jussi esitteli mahtipontista Neil Young -tyyppistä vibrakampisooloilua biisissä "Yhtä en saa".
Ainoana coverina Jonna ja Jussi tarjoilivat herkän version Juice Leskisen teoksesta "Rakkauden haudalla". Tietysti hitit "Suljettu sydän ja "Myöhemmin" kuultiin myös. Lauantaina lavalla vierailivat basisti Jape Karjalainen ja rumpali Juho Viljanen kappaleissa "Se ei kuulu mulle" ja "Myöhemmin". Laatutavaraa koko paketti.
Painukaa hel... sinkiin
Festivaalin isännän oma ryhmä oli hyvässä kuosissa. Eero Raittinen Blues From The North pysytteli enemmän perinteisen rytmimusiikin puolella soiden varsin tyylikkäästi. Bändissä soittivat Ykä Putkinen (kitara), Kepa Kettunen (rummut), Eeva Koivusalo (kontrabasso), Jere Ijäs (koskettimet) sekä puhallintrio Juho Viljanen (pasuuna, perkussiot), Janne Toivonen (trumpetti) ja Antti Hyttinen (saksofoni).
Taitavat soittajat saivat hyvän svengin päälle alusta lähtien. Muun muassa "Caldonia" kulki komeasti puhaltajien riffittelyn myötä. Raittisen Eero teki yleisölle velmun tempun kappaleen jälkeen äänekkäiden aplodien hiipuessa. "Go To Hell!" hän tölväisi yht'äkkiä mikrofoniin. Yleisö ihmetteli hetken aikaa, että mistäs hän nyt noin suuttui. Eero korjasi tilanteen toteamalla seuraavan biisin olevan nimeltään "Go To Hell" (Morris Baily Jr.), ja komea veto olikin.
Myös "Tobacco Road" (John D. Loudermilk) ja "Bad Boy" svengasivat hienosti. Lennokkain esitys oli kuitenkin Edgar Winterin ja Jerry Lacroix'n teos "Let's Get It On". Bändi nousi varsinaiseen liitoon loppupuolen sooloissa. Aivan kuin The Allman Brothers Band olisi ollut lauteilla! Ykä Putkisen komea kitarasoolo ja Kepa Kettusen vauhdikas rummuttelu yhdessä Juho Viljasen perkussioiden kanssa olivat yksi tapahtuman tähtihetkistä.
Ennen tapahtuman siirtymistä yökerho Luton puolelle lavalle saapui vielä Helsinki Allstars -kokoonpano, jossa soittivat kitaristit Timo Kämäräinen ja Markus Nordenstreng, basisti Jape Karjalainen, rumpali Kepa Kettunen, Miikka Paatelainen (pedal steel), Jere Ijäs (koskettimet) sekä tutut puhaltajat Viljanen, Toivonen ja Hyttinen. Ohjelmistossa olivat muun muassa "I'm Ready" (Muddy Waters/Willie Dixon) ja Jere Ijäksen komea tulkinta Aaron Nevillen biisistä "How Could I Help But Love You".
Lavalla kävivät vierailemassa myös Eero Raittinen ja Jonna Tervomaa. Jonna sykähdytti todella hienolla tulkinnalla Tina Turnerin hitistä "Private Dancer". Sen bändi soitti rauhallisesti valssin tahtiin. Myös Dr. Johnin "Such A Night" ja Kenny Rogersin "Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In)” olivat kuin tehdyt Jonnan viehättävälle äänelle.
Eeron bravuureina olivat hänen esikuvansa ja musiikillisen innoittajansa Levon Helmin ja The Bandin "It Makes No Difference" ja muun muassa The Byrdsin levyttämä Bob Dylan/Rick Danko -biisi "This Wheel's On Fire". Jonna ja Eero tulkitsivat yhdessä The Bandin klassikon "The Weight”. Lauantaina Jonnan tulkitsemana kuultiin myös Lucinda Williamsin komea kantriballadi "Blue".
Haastavaa kuunneltavaa
Yökerho Luton puolella esiintyi kitaristi Timo Kämäräisen ja rumpali Olli Krogeruksen muodostama voimaduo TOOT TOOT. Kaksikko pisti tulemaan omalaatuista omaa tuotantoaan sellaisella volyymilla, että Luton vanha puuverhoilu puhdistui pölystä kertaheitolla.
Tiukkaa riffittelyä ja ovelia rytminvaihdoksia viljellyt setti oli aluksi haastavaa kuunneltavaa, mutta homma "aukesi" kuulijoille varsin nopeasti. Tanssilattia olikin ahkerassa käytössä koko setin ajan. Timo kitaroi taidokkaasti eri efektejä käyttäen ja Olli rytmitti sopan taidokkaalla kannutuksellaan. Kumpainenkin osoitti hallitsevansa hyvin myös laulupuolen.
Herrojen kohkaamista seuratessa mieleen tulvahteli ilmiöitä kuten Frank Zappa, U2 ja alkuaikojen Genesis. Duon esittämiä kappaleita olivat muun muassa "Mother Said", "Catch Me If You Can", "Mr.B / Why You Lock", "Coward" ja "What A Weekend", joissa vieraili myös aiemmin mainittu puhallintrio.
Perinteen mukaan illan (tai oikeastaan jo aamuyön) soitot päättyivät jameihin. Erinäiset kokoonpanot esittivät menomusaa sitkeimmille yleisön edustajille. Perjantaina jameissa kuultiin Markus Nordenstrengin laulama "Route 66", The Mavericksin "Dance The Night Away” ja "Honky Tonk Woman". Eero tulkitsi biisin "Born On The Bayou", Jape Karjalainen lauloi klassikon "Flip, Flop & Fly". Japen osuudessa sokerina pohjalla oli Harry Belafonten hauska Karibia-jollotus "Mama Look-A Boo Boo". Herran eläytyminen biisissä 'hoonolla englannilla' laulaen oli hykerryttävän hauskaa kuunneltavaa ja katseltavaa. Jos alkuperäinen saa suupielet väkisin hymyn puolelle, meni Japen versio vielä astetta pidemmälle.
Musisoinnin ja äänentoiston mallia
Lauantaina päivällä Kaunispään Huipun ravintolassa koettiin ehkä Tunturibluesin kaikkien aikojen parhaat jamittelut. Koko soittaja- ja laulajakööri oli lauteilla yhdessä. Soittimia vaihdeltiin tarvittaessa. Oli mahtavaa seurata huippusoittajien työskentelyä ja intoa, vaikka jotkin kappaleet olivat ennestään tuntemattomia tai vähemmän soitettuja. Timo Kämäräinen tulkitsi muun muassa Eurythmicsin "Sweet Dreams" -biisin – se tuli kuin suoraan levyltä. Vanha klassikko "Tequila" oli huikea versio puhaltimeen päivineen. Kämäräisen improvisoitua kitarasooloa ei voinut kuin ihmetellä ja ihailla. Kitaran kieltäkin löysättiin ja kiristettiin vauhdissa. Rytmitys oli välillä joltain muulta planeetalta.
Tokelan lyhyt opastus kappaleen "I Believe I'm In Love" (The Fabulous Thunderbirds) rakenteeseen riitti, ja taas mentiin. Huiminta venymistä soittajilta saatiin Jape Karjalaisen ehdottaessa George de Godzinskyn foxia "Näky nuotiolla". Kappalehan oli kiellettyjen levyjen listalla sota-aikaan 40-luvulla, koska se sisälsi "kaipuuta kotiin". Jape selvitti muille soittajille hetkisen sävellajia ja kappaleen rakenteita. Eipä mennyt kauaa, kun hieman hapuillen lähti biisi rullaamaan Japen laulamana ja bassottelemana. Janne Toivosen improvisoima trumpettisoolo ja Kämäräisen jazzahtava kitarasoolo saivat ansaitut väliaplodit. Aivan uskomattomia soittajia! Kappale saikin maaliin päästyään päivän kovimmat aplodit. Tokela tokaisi biisin olleen Japen "perusblues". Eero taas totesi tämänkin "pyhäinhäväistyksen" menneen niin sanotusti taiteen puolelle. Ei siinä hyvin rullanneessa foxissa mitään vikaa kuitenkaan ollut!
Eero tulkitsi The Beatlesin klassikon "Love Me Do". Hän totesi sen olleen ensimmäisen Beatles-biisin, jonka muisti kuulleensa. Myös George Harrisonin kaunis "Something" kuultiin Eeron ja Timo Kämäräisen yhteistulkintana. Vauhtiin päästyään Timo hoiti vielä mallikkaasti kotiin kappaleen "Come Together".
Rolling Burritos vaati päästä soittamaan parit rollaribiisit, koska Beatlesiäkin oli kerran soitettu. Vastakkainasettelun aika oli kuulemma ohi, joten tasapuolisuuden nimissä kuultiin mainiot vedot "Life With Me" ja "Dead Flowers".
Jape Karjalaisen versio Buddy Hollyn kappaleesta "Oh Boy" kulki sekin vetävällä rokkikompilla komeasti maaliin. Lopuksi Eero tulkitsi vielä edesmenneen Levon Helmin kunniaksi kappaleet "When I Paint My Masterpiece" ja "Wide River To Cross". Mainittakoon, että taustalaulusta vastasivat samaan mikkiin laulaneet Kepa Kettunen ja Eeva Koivusalo. Eeron kehut ja tuuletukset biisin loputtua eivät menneet hukkaan.
Erityiskiitokset menevät Heikki Silvennoinen Bandin äänentoistokalustolle ja äänimiehille. Äänentoisto Tunturibluesissa oli huippulaadukasta koko tapahtuman ajan. Kaikki soittimet aina pienintä helistintä myöten saatiin kuuluville juuri oikeilla soundeilla ja voimakkuuksilla. Sietäisi muiden ottaa mallia!
Saariselän Tunturiblues oli jälleen muikea kotimaisen blueskauden avaus. Tapahtuma on viety läpi nyt 22 kertaa, ja jatkoa varmasti piisaa.
KAKE KIIRIKKI
Kuvagalleria
Linkki: Santa's Hotel Tunturi .
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2013 .
|
|