KONSERTTIARVIO
|
|
3.2.2014 Kuvagalleria
|
Dumari. Kuva: Marko Aho
|
Mä lähdin Stadiin Kehäteiden ulkopuolinen turistikin saa jonkinlaisen käsityksen stadilaisuuden perimmäisestä olemuksesta, kun käy samana iltana tsekkaamassa (heti se slangikin näemmä tarttuu) Dumarin Spugeineen ja Jussin Boyseineen.
Dumari...
Useimmilla pitkän linjan lauluntekijöillä ja laulajilla iskee jossain vaiheessa päälle uudistumisvimma. Jotain pitäisi keksiä samojen suosikkilaulujen samalla lailla ilta illan jälkeen esittämisen oheen. Perinteisin tapa hoitaa turhautuminen on tehdä jousisektion kanssa konserttisalikiertue. Jouset tuovat kivasti uutta väriä moneen kertaan soitettuihin, tuttuakin tutumpiin iskusävelmiin. Myös "unpluggediksi" heittäytyminen on helppo vaihtoehto, jota etenkin takavuosina suosittiin.
Tuomari Nurmiolla tuskin tuollaista vaihetta eteen tulee. Hänen laulunsa ovat eläneet aina kulloisenkin kokoonpanon mukana. Vaikka perusraaka-aine pysyy ennallaan, lisukkeilla ja esillepanolla saa pihvistä aina uudenlaisen annoksen. Dumarin laulut saattavat bändistä riippuen luiskahtaa sujuvasti tangon, bluesin tai vaikka reggaen suuntaan.
Myös soolokeikoillaan Nurmio on survonut tuttuja hittejään surutta atomeiksi. Esimerkiksi radioiden kestosuosikki "Ramona" toimii todistetusti myös lunastuskuntoon moukaroituna englanninkielisenä sooloversiona.
...ja Spuget...
Taannoinen yhteistyö Honey B & T-Bonesiin pohjautuneen Hunajaluut- kokoonpanon kanssa vei Nurmiota bluesimpaan suuntaan. Spuget jatkavat samalla polulla. Pidin kovasti jo edellisen yhdistelmän meiningistä, mutta nykyisen bändin myötä hommaa on viety vielä astetta pidemmälle. Hunajaluissa oli ehkä selkeämmin esillä solisti-bändi -asetelma. Nykyisellään Dumari sujahtaa luontevasti yhdeksi spugeksi muiden joukkoon.
Bändin nimikkolevy ”Dumari ja Spuget” oli yksi viime vuoden hienoimpia kotimaisia julkaisuja. Siloittelematon soitto svengaa sillä vanhahtavasti, mutta tuoreesti. Amerikkalaisen perinnemusiikin rinnalla kulkee kekkoslovakialaisittain myös slaavilaisia sävyjä. Juuri tämä Nurmion musiikissa aina läsnä ollut sekoitus tekee lopputuloksesta peittelemättömän suomalaista – ja myös bluesimpaa kuin mikään näillä leveyspiireillä yksi yhteen kopioitu Amerikan blues. .
|
|
Laulujen teemat kumpuavat jostain pääkaupunkimme katujen varjoisammilta puolilta. Rouhean juureva musisointi tukee tarinoita mainiosti. Miikka Paatelainen ottaa kitaroineen ison roolin Spugejen äänimaisemassa. Hän ei ole kirjan mukaan soittava perusjamppa, vaan kekseliäs värittäjä. Yhteispeli Nurmion ronskin ja äkkiväärän kitaroinnin kanssa toimiikin hienosti. Rytmien svengaaminenkaan ei ole ihme, sillä Mitja Tuurala muodostaa Nurmion vakioaisaparin Markku Hillilän kanssa Spugejen komppiryhmän.
... ja Blosarit
Perusnelikkoa täydentää välillä kolmemiehinen torvisektio nimeltä Blosarit. Juho Viljasen tuuballa ja pasuunalla, Antti Hynnisen saksofonilla ja Janne Toivosen trumpetilla saadaan lauluihin tuotua aimo annos uusia tuulia. Torvet eivät ole vain koristeena, vaan niiden rooli on ilmeisen tarkkaan mietitty. Ammattimaisen pidättyväinen kolmikko ei keikalla ole koko ajan suut messingillä, vaan tarjoaa mausteita maltillisesti.
Tavastialla
Perjantai-iltana 24. tammikuuta bändi aloitti keikkansa tismalleen aikataulussa, joten ensimmäisten tahtien aikana olin vielä hämäläisyyttäni narikkatiskillä. Avauksena kuultu ”Paha tyttö” svengasi runsaan torvisektion kyydissä siinä määrin letkeästi, että voisi Linnanmäen sijaan kuvitella siinä päädyttävän Bourbon Streetille. Myös setin kolmas laulu ”Pikku Julmuri” suuntasi kulkuaan New Orleansin suuntaan. Sikäläiseksi rumbaksi luiskahtanut uusi sovitus tarjosi jälleen torvisektiolle hyvin tilaa. Kahden klassikon välissä edusti uudempaa materiaalia Spugejen levyltä poimittu ”Siit mä diggaan”. Se on ”Train Kept A Rollin” -henkisen kitaran kuljettama, mainion simppeli rokki.
Vanhempaa perua olevat ”Mammona” ja ”Usvaa putkeen” nostivat setin räyhäkkyysastetta. Niiden perään kuultu tango ”Mustalaiskitara soi” toi uuden musiikillisen elementin keikkaan.
Vuonna 1986 ilmestyneeltä ”Käytettyä rakkautta” -levyltä ei isointa hittiä (eli ”Ramonaa”) kuultu lain. Sen sijaan kolme mainiota poimintaa älppäriltä oli settiin päätynyt. ”Hunajainen paholainen” rokkasi takuuvarmasti kuten aina. ”Rakkauden voima” uskaltautui pari askelta aiempaa kauemmaksi, Bo Diddleyn tontille, ja levyllä cajunisti tarjoiltu ”Don Pate” oli nyt muhevaa torviboogieta.
Laskujeni mukaan tuoreimmalta levyltä kuultiin illan aikana puolen tusinaa laulua. Niistä uutta materiaalia edustivat ”Siit mä diggaan” sekä setin loppupuolella kuultu ”Sniidu friidu” ja toisena encorena illan päättänyt ”Skulaa tai delaa” – tulevia klassikoita kaikki tyynni. Vanhempaa perua olivat puolestaan kestosuosikit ”Tonnin Stiflat”, ”Dumari” ja ”Bumbumbum”. Kaksi viimeksi mainittua kuultiin ”Lasten mehuhetken” jälkeen ensimmäisessä encoressa.
Kokonaisuutena keikka oli mainiota viihdettä. Bändissä olivat palaset kohdallaan, ja soitto soi komeasti. Täysi salillinen rokkikansaa eli hyvin mukana ja teki meikäläisen valokuvien räpsimisestä melko työlästä. Tosin ei sitäkään voi huonona asiana pitää – niinhän se rokkikeikalla kuuluukin mennä!
Rokkenrollia puolen vuosisadan kokemuksella
Nurmion keikan jälkeen karvakuonoinen seurueemme suuntasi kulkunsa kohti Storyvilleä. Siellä pitkää yövuoroa urakoi Jussi and the Boys. Tänä vuonna puolivuosisataista taivaltaan juhlistava bändi tarjoaa vuosi vuoden jälkeen aitoa ja alkuperäistä rock and rollia sellaisella fiiliksellä, että monilla on oppimista.
|
|
Jussi & The Boys
|
Viime syksynä seitsemänkymmenen vuoden rajapyykin ylittänyt laulaja-basisti Jussi Raittinen, herrasmiesrumpali Rudy Ryynänen sekä kitaristit Jari Metsberg ja Eero Lupari näyttävät, että yksinkertainen ja tehokas rokki se vain on poikaa. Bändi antaa soiton puhua puolestaan eikä juurikaan show'hun panosta. Itse asiassa he hädin tuskin liikkuvat lavalla. Musiikki skulaa kuitenkin niin pakottoman hienosti, ettei ole tarvetta mennä ankanpoikien tapaan koettamaan, huurtuuko suun eteen asetettu peili.
Jussi and the Boys on helppo sivuuttaa jonkinlaisena hellyttävänä muistumana menneiltä ajoilta. Niin ei kuitenkaan kannata tehdä. Juhlavuotensa kunniaksi uuden levynkin julkaiseva bändi on muutakin kuin ne kuusikymmenlukuiset kornit käännöspiisit ja ”mun mummuni muni mun mammani”. Suomen pisimpään yhtäjaksoisesti keikkaillut rockyhtye saa käsittämättömän helposti meiningin kohoamaan ja jengin hyvälle tuulelle. Silloin on helppo olla rock-ruhtinas Raittisen kanssa samaa mieltä: Mä tahdon rokata!
MARKO AHO
Kuvagalleria
Tuomari & Spuget & Blosarit. Helsinki, Tavastia Jussi & The Boys. Helsinki, Storyville
Perjantai 24.1.2014
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2014 .
|
|