LEVYKATSAUS
|
|
|
|
22.9.2016 Kolme tapaa tehdä suomalaista bluesia, Osa 15 Tällä kertaa on lautasella puhtaasti kotimaista blues-angstia, perusbluesia ja pan-eurooppalaista burleski-progea. Sekoitus ei ole helposti sulava, muttei sentään närästyslääkettä tarvita. Sekoittajina toimivat Tyly Kohtalo, Siberian Blues Huskies & Jimmie "Bluesman" Lawson sekä Knucklebone Oscar.
Tyly Kohtalo on suotta jäänyt monelle tuntemattomaksi. Heidän uusi levynsä ”Onnee ja menestystä” on kuitenkin parasta
|
|
kotimaista pitkään aikaan. Levy on kauttaaltaan nautittavan puhdasta soitantaa. Kokonaisuus koostuu painavista sanoituksista monissa bluesvivahteissa.
Lähes 20 vuotta ylä- ja alamäkiä kulkenut Tyly Kohtalo (onko nimi enne?) on omat kappaleensa säveltävä ja sanoittava, suomeksi laulava bluesbändi. Miksi sen tunnettuus sitten on niin vähäistä? Ehkä bändi putoaa suomalaisen bluesin kentässä juuri sellaiseen väliin, jolla ei ole tilausta? Viimeistään nyt olisi kuulijoiden aika herätä, sillä Tylyn Kohtalon rutistus on mitä oivaltavinta musiikkia. Vaikka tätä levyä voisi kuvata tunnelmaltaan mollivoittoiseksi, ei siinä ole mitään merkillistä. Suomalainenhan tunnetusti tarvitsee tietyn määrän alakuloa voidakseen hyvin. Reippaita tanssibiisejäkin mahtuu malliksi 13 kappaleen joukkoon.
Kansilehti kertoo, että kosketinsoittaja Teemu Liehua saa kiittää yhtyeen nykyisestä soundista. Äänitys, miksaus ja tuotanto ovat olleet hänen kontollaan. Nopeat ja hitaat kappaleet vuorottelevat. Nopeat ovat 100-prosenttista bluesia. Balladipuolella kuulee suomirokin vaikutusta. Kaikki kappaleet ovat peräisin Pekka Pulkkisen ja Veli-Pekka Jäppisen kynästä. Pekka Pulkkinen laulaa kiitettävästi, joskin välillä vähän nasaalisti. Huuliharppu on miksattu hyvin esiin, ja se tuo kappaleisiin livetunnelmaa.
Vetävä rokkiblues ”Ei niillä varaa oo” kertoo bluesmiehen kivikkoisesta taipaleesta tässä maailmassa. Sanoituksessa korostuu kuitenkin itseironinen ”mä vielä näytän”-mentaliteetti. Vauhdikas slidekitara ja huuliharppu antavat odottaa, mitä on tulossa. ”Vaarallinen” pursuaa nokkelia sanankäänteitä. Perusblueskaavalla toteutettu ”Ainoo mitä voit” sanoo suorat sanat. Armotonta tekstiä, mutta ei sitä nyt miehen ihan kaikkea tarvitse kestää. ”Tää on sitten finito”. Huuliharppu on taas tyylikkäästi mukana. Vauhdikas boogie woogie ” Voodoo” kertoo jälleen yhdestä kohtaamisesta, jolla on väistämättömät seuraukset. Slide-kitarasoolo maustaa mustan keitoksen.
”Onnee ja menestystä” on avainbiisi. Joidenkin kohdalle sattuu huonoa tuuria enemmän kuin on kohtuullista. Ei sille mahda mitään, vaikka parhaansa yrittää koko ajan. Bluesballadi ”Talvi ja pakkasta” maalaa kuin taulun silmien eteen. Pianosäestys sattuu paikalleen, ja sydäntäsärkevä teksti on laulettu juuri tarpeeksi herkästi. Sielua räytävä kitara ja jousitausta lisäävät dramatiikkaa. Kaikin puolin onnistunut kappale ansaitsee erikoismaininnan. Löysä backbeat ”Onhan se niin syvältä” saa tanssijalan vippaamaan, vaikka nuoriso ylenkatsoo pappabluesia. Huoh! Kyllä ne nirppanokatkin vielä huomaavat, että elämä ei aina maistu hyvältä.
”Miehelle parasta” kertaa miehen elämän karut pelisäännöt. Maailmassa pärjäämisen vaatimukset ovat kovat. Onko tässä vielä päädyttävä henkilökohtaiseen ratkaisuun? Synkkä kitarasoolo lykkää lisää pessimismiä rattaisiin. ”Vanha ystävä” kertoo nuoruudenystävän menettämisestä. Muistatko, miten nuoruus oli helppoa ja täynnä unelmia? Nyt kokoonnutaan pitämään sielunmessua vanhalle ystävälle. Kappale loppuu kuin väsyneen sydämen viimeiseen sykäykseen. Synkähkö ”Love Me Tender” ei ole mitään Elvistä, vaan kertoo irtosuhteiden tyhjyydestä. Runot ovat runoja, ja romantiikka jossain kaukana nykyisestä menosta. Mieletön kitarasoolo vedetään läpi ihan tuosta vain, lonkalta.
”Teit musta hölmön” on klassinen 12-tahtinen blues. Huuliharppu sooloilee virkistävän mutkikkaasti. Kommunikaatiovaikeudet ovat kaikille tuttuja. Tässä asiat ovat vain kääntyneet niin päin, että mies haluaa puhua, ja nainen vaikenee. ”Jos vain vielä jäät” on tuskainen tilitys suhteen lopusta. Sattuu niin pahuksesti, mutta ei näin voi elää! Päätöskappale "Tyly puuki" on nimensä mukaisesti instrumentaali-boogie. Pulkkisen huuliharppu revittelee väsymättä sooloa alusta loppuun. Tyly Kohtalo ei jätä kuulijaa surulliseksi, vaan nostaa ilon pintaan. Elämä voittaa, sittenkin. (AL)
Oklahoman poika Itä-Helsingissä
Jimmie "Bluesman" Lawsonin elontie Suomessa on jo niin mittava, että mies ansaitsee suuren kunnianosoituksen kontribuutioistaan. Yksi sellainen on Siberian Blues Huskiesin kanssa tehty yhteislevy "Alive in Helsinki". Se tuli saataville kesällä.
|
Synnyinpaikan mukaan tullut "Oklahoma Kid" on yksi Lawsonin liikanimistä, ja se onkin ikuistettu uutuuslevyn kanteen. Kyntensä Jimmie kuitenkin teroitti Los Angelesin karuilla kulmilla. Suomeen hän päätyi noin 30 vuotta sitten. Bluesmusiikin ohella panosta on annettu urheilulle: Lawson on valmentanut amerikkalaisen jalkapallon joukkueita.
Lawson on sen verran vetävä esiintyjä, että hänen varteenotettavan levytystuotantonsa jääminen vähiin on harmi. Jimmie on tehnyt solistivierailuja muun muassa The Houserockersin ja Esa Kuloniemen levyillä;
|
|
vuonna 2008 ilmestyi Hila Records -merkillä sentään soololevykin, "The Real Deal".
"Alive in Helsinki" esittäytyy sympaattisena, joskin varsin kotikutoisena luomuksena. Tahto kunnioittaa pitkän linjan mestaria on taatusti vilpitön. Geneeriset kappalevallinnat (Got My Mojo Working, Hoochie Coochie Man, Boogie Chillen) ja heppoinen soundimaailma eivät kuitenkaan tuota kovin unohtumatonta kuuntelukokemusta.
|
|
Blues-Finland.comin kanssa yhteistyössä Tampere-talo: Micke Björklöf & Blue Strip, Albert Lee Lahti Blues & Roots
|
Kansitekstit kertovat, että keikka on äänitetty "jossakin helsinkiläisessä räkälässä". Kovin eteväkään salapoliisi ei tarvitse olla hoksatakseen kyseessä olevan Treffin Itä-Helsingin Herttoniemessä. Kyseisessä soittoruokalassa (joka, sivumennen sanoen, on nostanut remontin jälkeen tasonsa huimasti) Siberian Blues Huskies on tehnyt vuosien varrella oivallista myyräntyötä suhteellisen säännöllisine klubi-iltoineen.
Lawson-levyllä Siberian Blues Huskies huhkii kokoonpanossa Taneli Tuovinen (laulu, kosketinsoittimet), Petri Loikala (basso) ja Kari Haakana (rummut). Kitarassa vierailee Ykä Putkinen. Lawson hoitaa nyt vain lauluhommat – useinhan hänet nähdään keikoilla kontrabasson varressa.
Heti kärkeen Treffin yleisö komennetaan yhteislauluun "Got My Mojo Working" - klassikon tahtiin. "Everybody Wants to Go to Heaven" -biisin herkku on rauhoitettu breikki, jonka aikana Tuovisen pianotunnelmointi pääsee oikeuksiinsa. Putkisen slide-kitara tehoaa "Hoochie Coochie Manilla", ja hidas blues "Country Boy" tuo settiin kummasti intensiteettiä. Kun kokonaisuus on täynnä covereita, Lawsonin omia sävelmiä (muun muassa mainio tribuutti "Finland") jää totisesti kaipaamaan.
Ajatus amerikkalaisen pitkän linjan artistin ja itähelsinkiläisen baarin yleisön kohtaamisesta on herkullinen. "Alive in Helsinki" tuskin yltää silti Lawsonin ansaitsemalle tasolle. Toisaalta levy toimii hauskana tuokiokuvana bluesin ammattilaisen aidosta aherruksesta työnsä parissa. Lisäksi se todistaa, että Jimmie "Bluesman" Lawsonille kunnon esilletuonti on enemmän kuin paikallaan. Kun 30 vuotta Suomessa tulee "virallisesti" täyteen, ainakin näyttävä juhlakonsertti olisi ihan must. (PT)
Knucklebone Oscar julistautuu Stadin kurkoksi
Knucklebone Oscar eli Oskari Martimo tunnetaan suomalaisen rokkiskenen kauhukakarana. Ehkäpä häntä voisi kuvata pikemminkin kameleontiksi, joka ei tee kahta samanlaista levyä. Sanat burleski ja performanssi kuvaavat hänen esiintymistään, ja hänen luova mielikuvituksensa tuntuu olevan ehtymätön. Kun Oscar on paikalla, groove-bailut voivat alkaa. Saksassa ja Benelux-maissa suosittu yhtye on keikkaillut myös Venäjällä ja Baltian maissa.
|
Levyä ”King of Helsinki” on vaikea luokitella mihinkään lokeroon. Yhtye on onnistunut luomaan ainutlaatuista, eikä hitustakaan perinteistä musiikkia. Bluesin ja rockin seassa kuullaan mystillisempiä progeviritelmiä. Garageksi ja punkiksikin Oscarin ja kumppaneiden musiikkia on kutsuttu. Levykansi toteaa ykskantaan: ”Recorded in bits and pieces in several places in Finland”. Näihin sisältyy lukuisia studioita ja Oscarin kellari.
”King of Helsinki” kuunneltuna sellaisenaan, ilman mitään show'ta tai ennakkokäsityksiä etäännyttää bluesdiggaria hieman. Tämä ei ole ihan sitä kaikkein sinisintä musiikkia.
|
|
Useamman kuuntelukerran jälkeen levy alkaa kuitenkin avautua. Yksi sen parhaimmista puolista on kieli poskessa tarjoiltu huumori. Tämä levy seikkailee välimaastoissa, niin tyylillisesti kuin sisällöllisestikin. Siinä ei juuri puututa yhteiskunnallisiin asioihin, vaan lietsotaan enemmänkin hillitöntä, maskuliinista aikuiskapinaa. Hauskanpito on pääasia.
”Endless Line of Wealthy Ladies” rokkaa eteenpäin kiihtyvällä tahdilla. Mainitut leidit pitävät Oskarin niin kiireisenä, ettei syömään ehdi. Tässä sisältö pähkinänkuoressa. “King of Helsinki” on hypnoottinen ”signature song”, bändin tunnuslaulu, joka uhkuu saamelaistyyppistä magiaa.
Suorastaan punk-energiaa taritsee tanssikappale ”Smackdown”. Dekadenssia huokuva ranskankielinen ”Je Veux Boire de la Creme” (Haluan juoda kermaa) saa aikaan varsin levottomia mielikuvia. Suurin osa Blues-Finland.comin lukijoista lienevät kuitenkin täysi-ikäisiä, joten ei tästä haittaa ole.
Bo Diddleyn ”Who Do You Love” on levytetty lukemattomina versioina. Jotkut saattavat muistaa 70-luvulla listoilla keikkuneet George Thorogoodin ja Juicy Lucyn tulkinnat. Tämä cover ei yhtään häpeä edeltäjiensä rinnalla. Sande Vettenrannan rummut ylös ja kuoro taustalle, niin hyvä tulee. ”Poker Blues” on energinen bluesrock elämän pelistä, joka on voitettava, vaikka välillä huijaamallakin. Pullisteleva ”Big Boss Man” sisältää kuiskailevaa tyttöflirttiä ja tarttuvan kertosäkeen. Kitarasoolo kertoo, kuka on pomo.
Levyn oudoimmasta tarinasta vastaa ”Spoken Prequel Nr 666” bluespianon ja kitaran säestyksellä. Se osoittautuu klassiseksi Tex Ritter/Tapio Rautavaara - standardiksi ”Deck of Cards/Korttipakka”. Kertomus jatkuu suoraan räjähtävällä palalla ”Ninety Nine” (Deal with the Devil). Kappale karkaa tunnelmiltaan jonnekin ulkoavaruuteen. Pekka Laineen särökitara on erikoisen hieno kiiruhtavalla bassopohjalla. Rumpuja käytetään tässä myös tehokkaasti. Keveähköllä ”Better Than Your Man” palataan melko puhtaasti bluesiin. Kapakkapiano kilisee New Orleansin ja 30-luvun malliin. ”Big Fat Misses”-groove ylistää suorasukaisesti muodokkaita naisia ja svengaa kuin kolme hirveä. Lotta Jääskelän taustalaulu on pisteenä i:n päällä. (AL)
ANNAMARI LAUSALA PASI TUOMINEN
Tyly Kohtalo: Onnee ja menestystä. Omakustanne, 2016
Pekka Pulkkinen (laulu, huuliharppu, kitara), Veli-Pekka Jäppinen (kitara), Jari Korhonen (basso), Teemu Liehu (koskettimet, tietokoneet, kitara, taustalaulu), Eero Rantasila (rummut, lyömäsoittimet)
Siberian Blues Huskies & Jimmie Lawson: Alive in Helsinki Blues Angels, 2016
Jimmie Lawson (laulu), Taneli Tuovinen (laulu, kosketinsoittimet), Petri Loikala (basso) Kari Haakana (rummut)
Vierailija: Ykä Putkinen (kitara)
Knucklebone Oscar: King of Helsinki. Omakustanne, 2016
Knucklebone Oscar (laulu ja kitara), Bic Mac Viinamäki (kitara), Meatmaster Niko Votkin (rummut), Baron Valppu (basso)
Vierailijat: Janne Black Matulah Matlin (rummut), Sande Vettenranta (rummut), Juho Hurskainen (saksofoni), Mikko Murtomaa (kontrabasso), Juho Vehmainen ja Tommi Holkeri Ollikainen ("oudot äänet"), Pekka Laine (kitara), RK Hillside (kosketinsoittimet), Lotta Jääskelä (taustalaulu)
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2016 .
|
|