5.8.2009 Boo Boo Davis Loistava Boo Boo Davis kruunasi Tyykibluesin Kuudennentoista kerran pidetty Forssan tapahtuma oli onnistunut. Davis korjasi potin, mutta komeasti suoriutuivat myös Emil & The Ecstatics, West Weston ja kotimaan osaajat.
Forssalaisen Tyykibluesin lauantai-illan anti oli värikäs ja mielenkiintoinen kokonaisuus suomalaista ja kansainvälistä rytmimusiikkia. Elokuun pimenevän yön viileys ei menoa haitannut, päinvastoin, Puuvillamakasiinit täyttyivät tiiviin hikisestä tunnelmasta.
Porvoolaisen British Standardin osa ei ollut illan aloittavana orkesterina helppo. Suuressa makasiinissa oli vain kourallinen yleisöä setin alkaessa, mutta siitä huolimatta Porvoon trio onnistui loihtimaan tiiviin tunnelman. Nimensä mukaisesti British Standard ammentaa vaikutteita brittibluesin klassikoista, mutta kierrätyksessä oli paljon muutakin. Kuultiin muun muassa tyylikäs veto Ray Charlesin ”I Believe To My Soulista”.
Forssan ilta kajahti alkuun Otis Rushin ”All Your Lovella”, ja British Standard näytti kyntensä karuna mutta tiiviinä bändinä. Laulaja-basisti Jussi Busk hoiti molemmat tontit tyylillä. Bassosoundissa oli hetkittäin kuultavissa jopa hienoista Jack Bruce -vivahdetta!
Kitaristi Mika Seger taas soitti vähäeleisen tyylitajuisesti. British Standard koostui selkeästi vahvoista elementeistä, vaikka keikkasetti rakentui pitkälti tutuista ja hartaasti kolutuista kappaleista, kuten Freddy Kingin ”Hideawaysta” ja A.C. Williamsin ”Oh, Pretty Womanista”.
Poikaenergiaa Ruotsista
Suomalaiselle blues-yleisölle tuttu T Leino Band esiintyi brittiläisen laulaja- harpistin West Westonin kanssa. Tomi Leino pysytteli tällä kertaa kitaran varressa. Setti soi tasaisen varmasti ammattitaidolla. Tiiviin kompin takana olivat rumpali Jarkko Lepistö sekä pehmeän kontrabassomaisella soundilla soittava basisti Kari Karpo. Kelpasi Westonin kiemurrella taustallaan tukeva suomalainen komppi.
Ammattilaisten jälkeen lavan valtasi Tyykibluesin varsinaiset tykittäjät, Ruotsin Emil & The Ecstatics. Nuoruuden vimmaa ja varsinaista poikaenergiaa pursuava bändi sai aikaan soulia, bluesia ja rockia kiehuvan keitoksen. British Standardin tapaan tuntui Emil & The Ecstaticsillakin olevan aavistuksen verran samaa henkeä kuin 60-luvun britti-bluesimperiumin nuorilla valkoisilla soittajilla. Yardbirds-tyylistä energiaa tihkuva ruotsalaisorkesterin soul-blues soi riehakkaan rock-henkisellä otteella.
Rosco Gordonin sävellys ”Just a Little Bit” soi Emil & The Ecstaticsin käsissä rosoisella rock-energialla, ei niinkään pehmeän 'soul-funkysti'. Vauhtia riitti länsinaapurin pojilla - hetkittäin jopa niin paljon, että komppi hieman karkasi käsistä. Kaikkiaan Emil & The Extatics on selkeästi loistava bilebändi!
Ekstrovertit Ruotsin pojat laittoivat viattomalla vimmalla show'n pyörimään, aitoutta unohtamatta. Kitaristi-laulaja Emil Arvidson ja basisti Mats Hammarlöf näyttäytyivät huimina show-miehinä, mutta esiintymishalusta huolimatta bändin toiminta oli pullollaan positiivista ja omintakeista energiaa. Osin omista biiseistä koostuvan setin sekaan mahtui myös Magic Samin hidas blues ”Torturing My Soul”.
Emil & The Ecstaticsin jälkeen tunnelma muuttui totaalisesti; illan pienin kokoonpano, Maarit & Sami Hurmerinta, jatkoi koskettimista ja akustisesta kitarasta koostuvan duon merkeissä. Jos on soulia Maaritin äänessä, niin löytyi sitä myös pianonsoitosta. Maukkaan yksinkertaiset nousevat juoksutukset soinnunvaihdoksessa toimivat mukavasti. Akustinen kitara soi tyylillä ja kauniisti. Rauhallinen suomenkielinen duo olisi kyllä sinällään sopinut illan alkupuoliskolle parhaiten.
Vahva ja persoonallinen trio
Boo Boo Davis oli loistava valinta Tyykibluesiin. Omaperäinen laulaja-harpisti rypisti aitoa primitiivistä voimaa heti kättelyssä. Boo Boo Davisiin setti koostui lähinnä uusimman levytyksen, ”Name Of The Gamen”, vahvasta materiaalista.
Bassoton trio jylisi kitaristi Jan Mittendorpin ja bändin varsinaisen moottorin, rumpali John Gerritsen tukevalla kompilla. Luonnollisesti Mittendorpin ote kitaran varressa on rytmillinen ja bassonomainen. Tiukka rytmiikka toimi, ja Gerritse yltyi huimiin 60-lukuhenkisiin rumpufilleihin, joissa pituutta piisasi.
Liekö keikkaväsymys painanut, tai sitten vain turneen tuoma riemu, sillä Mittendorp ja Gerritse panostivat T-paitojen sanomaan: ”blues sucks” ja ”no pictures”! Kantaaottavuudesta huolimatta bluesin soitto irtosi koko bändiltä kiitettävällä voimalla.
Huikeaa rytmittelyä tarjosi ”Hot Food”, ja monotoninen ”Who Stole The Booty” taas toimi hypnoottisella voimalla. Kauniissa soulballadissa ”Why You Wanna Do It” Boo Boo Davisin karhea laulu sai suorastaan pehmeän soinnillista ulottuvuutta.
Boo Boo Davisia yhtyeineen olisi kernaasti kuunnellut pitempäänkin. Harvoin livenä saa kuulla niin vahvaa ja toimivaa persoonallista musiikkia. Boo Boo Davis kruunasi Tyykiblues numero 16:n tyylikkäästi.
L. RAUDAS
Linkki: Tyykiblues .
|