Marketissa raikui blues Kahdeksattatoista kertaa järjestetyn Tyykibluesin ohjelmisto oli koostettu rohkean monipuoliseksi. Forssan pitkään iltaan mahtui afrikkalaista fiiilistelyä ja skottilaista rehvakkuutta. Aluksi ja lopuksi kuultiin persoonallisia kotimaisia nimiäkin.
Tänä vuonna Forssan Tyykiblues oli muuttanut vanhan S-Marketin tiloihin. Luonnollisestikaan Osuuskauppa ei ole kiinteistöä rakentaessaan panostanut livesoiton asettamiin akustisiin vaatimuksiin kovinkaan paljon. Tästä johtuen – etenkin ensimmäisten esiintyjien aikana, kun yleisöä oli vielä niukasti – halli kaikui melko lailla.
Alkuillasta kanssani rupatellut paikallinen herra kaipailikin takavuosien tiilimakasiineja takaisin. Ei niissäkään kovinkaan kummoinen akustiikka ollut, mutta fiilis oli sentään kohdallaan. Tosin markettiympäristöäkin hän piti merkittävänä parannuksena viimevuotiseen jäähalliin verrattuna.
Skotlantilaista tenhovoimaa
Tyykibluesiin oli kutsuttu kaksi Suomessa melko tuntematonta vierailijaa ja yksi sitäkin tutumpi. Pitkämatkalaisista ensimmäisenä lavalle kapusi useasti maassamme vieraillut alt.blues-artisti Dave Arcari. Hänen keikkansa alkoi kuin varkain, koska hämärällä lavalla spiikkamassa käväissyt herra ei huomannut, että mikrofoni oli siinä vaiheessa vielä kiinni. Esittelypuhe kuului vain monitorikaiuttimien kautta lavalle, mutta ei lainkaan yleisölle. Ainoastaan tarkkaavaisimmat yleisössä havaitsivat, että kohtapuoliin alkaa tapahtua.
Onneksi Arcari on siinä määrin räväkkä esiintyjä, että varsin pian homman luonne selvisi kaikille. Keskivertoa räyhäkkäämpi skotlantilaistrubaduuri ei tälläkään kertaa voimiaan säästellyt, vaan antoi mennä täysillä heti alusta alkaen.
Viimeisimmän (Devil's Left Hand) levyn materiaalia kuultiin runsaasti. Nimiraidan lisäksi settiin mahtuivat muun muassa vauhdikkaaksi yltynyt ”Texicalli Waltz”, Johnny Cashilta lainattu ”Blue Train”, sekä keikan rehvakkaasti avannut ”Cotton On My Back”.
Arcari säntäili tuttuun tyyliin ympäri lavaa ja rähjäsi minkä ehti. Touhun perustana soi kuitenkin koko ajan juurevan deltahenkinen pikkaus. Arcarin esiintyminen on mielenkiintoinen yhdistelmä akustista bluesia ja punkia lähentelevää riehakkuutta. Osa yleisöstä taisi aluksi hieman vierastaa tätä alt.blues-pläjäystä. Lavan eteen jätetty isohko tanssilattia ei setin aikana juurikaan täyttynyt. Arcari valitteli muutamaan otteeseen, että tanssilattian ollessa tyhjillään ja kirkkaiden valojen paistaessa silmiin hän ei näe yleisöä lainkaan. Jokuset parit sentään uskaltautuivat askeleitaan hänen soittonsa tahtiin sovittamaan.
Raikuvista aplodeista päätellen yleisö kuitenkin piti kuulemastaan melko lailla. Keikan jälkeen Arcari kertoi, että hänelle oli varattuna Suomesta myös studioaikaa. Viime viikolla hän taltioikin tulevalle levylleen suunniteltua materiaalia suomalaisen Hellsinki Hellraisers -komppikaksikon (Honey Aaltonen, Juuso Haapasalo) kanssa. Mielenkiinnolla odotamme, mitä tuleman pitää.
Hillittyä tunnelmointia
Seuraava ulkomaalaisvahvistus oli tyyliltään huomattavasti Arcaria hillitympi. Kamerunista kotoisin olevan, sittemmin Ranskaan asettuneen Roland Tchakounten keikka perustui tunnelman vaivihkaiseen kohottamiseen. Tässä vaiheessa festivaalin kuuluttajakin oli jo paikalla, ja Tchakounte toivotettiin ylisanojen saattelemana tervetulleeksi.
Esittelyssä muistettiin pariinkin kertaan korostaa John Lee Hookerin vaikutusta Tchakounten musiikkiin. Niitä sävyjä toki löytyi, mutta yleisilmeeltään meininki oli huomattavasti Hookeria siistimpää. Lauluissa toistui usein sama teema ja homma paisui kierros kierrokselta.
Tchakounte itse soitti akustista kitaraa. Hänen kanssaan musisoivat maltillisen maukkaasti sähkökitaraa käsitellyt Mike Ravassat ja lyömäsoittaja Matthias Bernheim. Tunnelma oli pakottoman rento ja takakenoinen. Nyansseja riitti ja kolmen miehen bändi soi viihdyttävästi. Ravassatin kitara yltyi välillä kovaankin vongutukseen, mutta missään vaiheessa touhua ei päästetty riistäytymään liiaksi.
Vahvasti läsnä olleita afrikkalaisia sävyjä korostivat myös rumpusetin keskivertoa eksoottisemmat rakennusaineet. Esimerkiksi virvelin tilalla Bernheim käytti djembeä. Tchakouten keikan aikana yleisökin löysi sankoin joukoin tiensä tanssilattialle.
Puumabluesia
Tchakounten lailla myös Connie Lush teki Forssassa ensivierailunsa Suomeen. Useammankin kerran Britannian parhaaksi blueslaulajaksi valittu leidi ei keikallaan turhia jarrutellut. Hän naureskelikin Arcarin kanssa jälkeenpäin, että heiltä puuttuu tyystin Tchacounten maltti tunnelman virittämisessä. Homma pitää rykäistä täysillä käyntiin heti alusta alkaen.
Connien musiikki oli tyyliltään popahtavaa bluesia, mutta hänen räväkkä esiintymisensä toi hurjasti lisäpontta kokonaisuuteen. Myöskään bändi ei jäänyt sivustakatsojan asemaan, vaan hoiti tonttinsa hyvällä fiiliksellä. Erityisesti basisti Terry Harris intoutui välillä pistämään piisit todelliseen laukkaan.
Connien esiintyminen oli monin paikoin puumamaisen vihjailevaa. Etenkin kitaristi Vic Spanettin kanssa hän tykkäsi poseerata. Bonnie Raittin ”Love Me Like A Man” kuultiin asiaankuuluvan vaativana tulkintana. Connien omista sävellyksistä päällimmäisenä mieleen jäi miehille omistettu ”Dog”.
Alkupaloiksi perunoita
Illan aluksi oli yleisölle tarjolla perunoita, eikä tässä tapauksessa kyseessä todellakaan olleet uudet perunat. Instrumentaalibändi The Potatoes on nimittäin toiminut jo parikymmentä vuotta vaihtelevalla aktiivisuudella.
Laika And The Cosmonautsin kitaristina muistettavan Mikko Lankisen luotsaama bändi valitettavasti kaikui jotakuinkin tyhjille seinille. Ja kyllä se sitten kaikuikin! Jo tässä vaiheessa kävi selväksi, että ehkei S-marketin halli ole kaikkein optimaalisin tila konserttisalikäyttöön.
Aiemmin vahvasti urkuvetoiseen materiaalin keskittyneen Potatoesin setti nojasi nyt enemmän Lankisen kitarointiin. Ilokseni mukaan mahtui parin lainan verran Lonnie Mackia – hänen instrumentaalituotantoaan kun ei turhan usein nykypäivänä ole tarjolla. Klassikkoasemaan kohonneen ”Whamin” lisäksi kuultiin myös harvinaisempi ”The Bounce”. Lankisen oma ”Monkey Shake” kumartaa sekin vahvasti Mackin ja tätä diggailleen Stevie Ray Vaughanin suuntaan.
Monin paikoin Antti Ahvenaisen urut hukkuivat kitaran taustalla kaiken kaiun sekaan, mutta aina soolovuoroon päästyään ne kyllä nousivat esiin.
...ja kermesmarjasalaattia kebabmausteilla
Seuraavana lavalle kapusivat Micke & Lefty feat. Chef. Ehkä Suomen hyväntuulisin blueskolmikko - Micke Björklöf, Ville Leppänen ja Miikka Kivimäki - tarjosi tuttuun tyyliinsä velmuilevan juurevaa meininkiä.
Bändin keikkasetti rakentui hyvin pitkälti viimevuotisen ”Up the Wall” -levyn ympärille. Ryhmän yhteissoitosta kuuluvat yhdessä reissatut kilometrit. Erityisesti moniääniset laulut toimivat todella hienosti. Meininki oli Forssassakin alusta loppuun leppoisan toimivaa ja riemastuttavan omaperäistä. Tosin eihän ”Polk Salad Annieta” voi kovinkaan omaperäisenä piisivalintana pitää, mutta sen kylkiäiseksi tarjoiltu itämainen kitarasoolo toi tuttuakin tutumpaan kermesmarjasalaattiin ripauksen eksoottiikkaa.
Ville Leppäsen moni-ilmeinen laulu ja ennen kaikkea käsittämättömän vaivattomasti kulkeva kitarointi varastivat jälleen kerran suurimman huomion. Siitä huolimatta Micke & Lefty feat. Chefin vahvuus on ennen kaikkea koko kolmikon yhteispeli. Björklöfin matkalaukkurumpusetti monine kolistimineen ja sähistimineen luo Kivimäen muhevan bassottelun kanssa svengaavan pohjan, jonka päällä Leppäsen kelpaa temmeltää.
Aamuvirkkuja sydänkäpysiä
Tyykiblues starttasi kahden mainion kotimaisen ryhmän voimin ja illan päätteeksikin oli säästetty yksi setillinen kotimaista rytmimusiikkiosaamista. Ylikorostetusti hupsun ja herttaisen Sweet Jeena And Her Sweetheartsin harteille oli nimittäin jäänyt soittaa Connie Lushin jälkeinen yövuoro. Hieman turhan pitkän roudaustauon aikana yleisöä liukeni paikalta melko runsaasti, mutta se ei näyttänyt bändiä haittaavan.
Bändi saapui lavalle riehakkaana kulkueena ja esitti illan päätteeksi koko porukan voimin vielä can-caniakin. Niiden välissä kuultiin aimo annos rockabillysta, jazzista ja countrysta ammentavaa Americanaa. Jeena ja Sydänkäpyset eivät todellakaan suhtaudu musiikkiinsa turhan ryppyotsaisesti, vaan yleisölle tarjoillaan kokonaisvaltainen paketti hyvää mieltä.
Ylipirteä souvvaaminen ei kuitenkaan tälläkään kertaa vienyt tehoja itse musiikista, vaan soitto svengasi mallikkaasti. Jeena Ranckenin marilynmaisen kujerteleva esiintyminen ja Risto Klemolan vahvasti tvängäävä kitaratyö ovat toimiva yhdistelmä. Siihen kun lisää vahvan piisimateriaalin ja rockabilly-sävyisen komppirymän, on rock & roll -piknikin eväät mukavasti kasassa.
Aamuyön tuntien niukkalukuinen yleisö otti bändin vastaan innokkaasti. Setin loppupuolella kesken kaiken saliin sytytetyt valot saivat kuulijakunnassa aikaan melkoista uhoa ja rähinää. Ilta päättyi kuitenkin rauhanomaisesti orkesterin saatua soittaa keikkansa loppuun.
Forssan S-marketissa tarjoiltiin tämänvuotisen Tyykibluesin tiimoilta monipuolinen valikoima juurimusiikkia. Ohjelmisto oli koottu rohkeasti ja Afrikka-sävyt toivat hyvän lisän kokonaisuuteen. Soundin puuroutuminen häiritsi harmillisesti musiikista nauttimista yhtäänkään kauempana lavasta. Muuten homma toimi hienosti.
MARKO AHO
Kuvagalleria .
|