KONSERTTIARVIO
|
|
|
|
|
20.10.2017
|
Numminen, Jakoila ja Orma. Kuva: Marko Aho
|
Maanalainen rokkiorkesteri iski jälleen M.A. Nummisen Underground Rock Orchestra edustaa kriittisyyttä ja leikkisyyttä, jollaisille on tänään vahva sosiaalinen tilaus. Kaksivaiheinen underground-ilta koettiin Tampere-talossa.
Vuonna 1970 älppärin nimeltä "Underground Rock" julkaissut Suomen Talvisota 1939–1940 oli nimeään myöten provokatorinen bändi. M.A. Nummisen ja Rauli "Badding" Somerjoen kipparoima ryhmä ajautuikin ajan hengen mukaisesti Yleisradion soittokieltoon. Samaan aikaan se saavutti vankan ja yhä kantavan kulttisuosion. Ilmestymisaikanaan hyvinkin rohkea ja suorasukainen meininki toimi monien merkittävien suomirokkareiden varhaisena innoittajana.
Nummisen underground-taipaleella Talvisota oli vain yksi etappi. Harva metrokuski tai kaivostyöntekijäkään on nimittäin ahkeroinut yhtä paljon maan alla kuin hän. Numminen on yli viiden vuosikymmenen ajan toiminut enemmän tai vähemmän undergroundin parissa. Ainutlaatuisen asialliseen tyyliinsä hänen on onnistunut virallista asiatekstiä tulkitenkin möyhentää kulttuurielämämme maaperää tehokkaammin kuin monet muut rähjäten ja räkien.
Lyhyet elokuvajuhlat
Tampere-talossa lauantaina 14. lokakuuta yleisö koki kaksiosaisen underground- illan. Ensimmäinen näytös sisälsi lyhytelokuvataidetta, ja varsinainen konserttiosuus oli vuorossa väliajan jälkeen. Elokuvia edelsi Nummisen oivallinen ja seikkaperäinen pohjustu¬s. Hän esitteli ja taustoitti nähdyt filmit.
Nummisen tuotannon varhaisinta laitaa edustaa ”Juomalasi” vuodelta 1963 – lyhykäinen taide-elokuva, jonka avantgardistisena soundtrackina kuullaan Tommi Parkon kitarointia Nummisen rumpujen säestyksellä.
Suomen Talvisota -ryhmän kanssa kuvatusta materiaalista on mystisesti kadonnut monta tuntia. Jäljellä olevasta puolesta tunnista nähtiin nyt osa. Moninaisten taistelukohtausten oheen mahtui niin Nummisen vanhalla Dodgella kurvailua kuin Finlandia-talon peruskiven muuraustakin. Sen paremmin UKK kuin Alvar Aaltokaan eivät vakuuttaneet muuraritaidoillaan.
|
Yhteistyössä
The Paladins, Helsinki 3.11.
Gene Taylor, Helsinki 8.11. Blues-Shop .
|
Myös kaksi musiikkivideota ja yksi kokkiohjelma nähtiin. ”Yes sir, jag är boogie” tarjosi illan tech-no-annoksen. ”Tietämättömyydessään” puolestaan esitteli esiräpin kylkiäiseksi Nummisen notkeata jorausta, jota mies itsekin muisti hämmästellä ja mainostaa. ”M.A. Numminen keittää munan” antoi lopuksi perehdytyksen isoisän munan, vanhan vehkajärveläisen klassikon, valmistamiseen ja nauttimiseen.
Vauhdilla liikkeelle
Konserttiosuudessa "Tehtaan vahtimestarit" eteni kipakasti. Se tarjosi enemmän tarinaa kuin hengitystaukoja kuulijalle ja etenkin laulajalle. Bändin soitto svengasi kovillakin nopeuksilla ihailtavan kepeästi. Maestro sen sijaan meinasi pari kertaa pudota hengästyttävän nopeasta kyydistä. Hän kuitenkin hoiti ’vireeninä’ homman maaliin.
Kappaleiden välissä spiikit venyivät paikoittain pitkiksi. Ne toivat oleellisen lisän. Numminen taustoitti lauluja mielenkiintoisin anekdootein. Esimerkiksi avauskappaleen jälkeen yleisö sai tietää, että sen kirjoittanut Oriveden Kenkätehdas on M.A. itse. Nimimerkkien G. A Johanssonin perikunta ja V. Esine takaa taas löytyy Badding Somerjoki. Viimeksi mainitun kanssa kappaleita kirjoittanut E. Väline oli puolestaan Nummisen pseudonyymi.
Numminen ja Pedro Hietanen perustivat Underground Rock Orchestran (URO) 80- luvulla vaalimaan Suomen Talvisodan perintöä. Bändi on hyvässä iskussa, vaikka se esiintyy harvakseltaan. Jos oli Talvisodan levyllä musisoimassa aikansa kovimpia soittoniekkoja Ronnie Österbergistä Matti Bergströmiin ja Paroni Paakkunaiseen, nykyinen ryhmä ei jää jälkeen. Kokoonpano koostuu pitkän linjan taitajista. Vuosikymmenten saatossa mitä monituisempiin seikkailuihin Nummisen aisaparina ehtinyt Pedro Hietanen soittaa flyygeliä. Komppiryhmän muodostaa alusta alkaen URO:n kokoonpanoon kuulunut basisti Pave Maijanen yhdessä Sami Kuoppamäen kanssa. Kuoppamäkeä Numminen luonnehti pirteäksi nuorukaiseksi. Kitarointi on ’talvisotaveteraani’ Antero Jakoilan ja Jukka Orman osaavissa käsissä.
Näkyvimmän (ja kuuluvimman) roolin keikalla otti Orma. Hän soitti niin ikään maukkaasti improvisoineen Hietasen kanssa suurimman osan sooloista ja tekikin kerrassaan hyvää jälkeä. Monipuolisesti versoillut, bluespohjainen kitarointi oli messevää. Illan undergroundein instrumentaaliosuus oli Orman Talvisota-rockiin soittama Maamme-laulun teema. Tausta ja melodia eivät todellakaan sopineet yhteen. Silti ne kuulostivat käsittämättömän hyvältä yhdessä. Jakoilakin astui muutaman kerran esiin, mutta jäi harmillisesti hieman Orman varjoon. Jakoilan omaperäistä ja oivaltavaa sooloilua olisi mieluusti kuunnellut enemmänkin.
Kuoppamäki ei rumpusoolonsa lisäksi juuri vapauksia ottanut. Muuta ryhmää valppaasti seuraten hän piti huolta kompista. Maijasen basso sen sijaan seikkaili varsin monitahoisesti. Walking bass ei pelkästään tyytynyt kävelemään. Useimmissa kappaleissa se hortoili vähintäänkin hölkkäysvauhtia.
Underground Rock Orchestran kepeän rullaavasti rokannutta menoa kuunteli mielellään. Reilun tunnin pituisessa setissä kuultiin kahdeksan poimintaa Suomen Talvisodalta sekä muutama undergroundin myöhempiä vaiheita valottava kappale. Talvisodan tunnetuin tuotos taitaa olla ”Kekkonen-rock”. Se olikin aikoinaan ainoa raita, joka vältti soittokiellon. Tämä johtui siitä, että bändi kävi etukäteen sen Kekkoselle soitattamassa. ”Urkki” päätti olla hyvää pataa nuorten radikaalien kanssa ja sanoi pitävänsä kappaleesta. Sana levisi myös Yleisradioon.
”Vihreä valta” saattoi kuusikymmenluvulla Nummisen kumppaneineen ongelmiin niin kokoomuksen kuin SKDL:n pirskeissä. Ensin mainitussa tilaisuudessa kuulemma vain vahtimestarin ripeä toiminta pelasti esiintyjäryhmän lynkkaukselta. Nummisen kertoman mukaan ”Mielitauti-rock” on nauttinut vankkaa suosiota eri mielisairaaloiden asiakas- ja henkilökunnan keskuudessa. ”Kasvoton kuolema” erottui keikalla muuta materiaalia funkymmalla yleisilmeellään.
Myöhempien aikojen underground-kappaleiden joukkoon mahtui sellainen harvinaisuus kuin hidas balladi. Kahdeksankymmentälukuinen molliblues ”Mies ja nainen” tarjosi oivallisen sooloalustan ja soi paikoin hyvinkin uljaasti. Punkimpaa kulmaa ohjelmistoon toivat alkujaan Hurriganesin kanssa levytetty ”Joka kymmenes vuosi” ja saksalaiselta United Ballsilta lainattu ”Pogo ja Togo”.
|
|
Pedro Hietanen
|
Nummisen laajimmalle levinnyt underground-sävelmä on ”Dägä Dägä”. Se on tullut levytetyksi niin suomeksi, ruotsiksi, saksaksi kuin englanniksikin. Koska puoli prosenttia tamperelaisista puhuu äidinkielenään ruotsia, kappale kuultiin Tampere-talossa osin ruotsiksi. Englanninkielisestä versiosta oli aikoinaan innostunut Jorma Kaukonen. Nummiselta luvan kysyttyään hän levytti oman versionsa vuonna 1979 ilmestyneelle soololevylleen ”Jorma”. Seitsemänkymmentäluvun lopulta on kotoisin myös Nummisen hauskan ja aihetta selventävän tarinan siivittämänä esitetty ”Suuharja”.
Illan tuoreinta antia edusti Suomen hallitusmuodon pohjalta rakentunut ”Päätösvalta”. Kappaleen kertosäkeistön, jossa presidentin kerrotaan olevan siitin ja hallituksen emätin, on kirjoittanut Numminen. Sitä ei löydy tuon aikaisesta (kaan) ja sittemmin vanhentuneesta hallitusmuodostamme.
”Talvisota-rockin” huipentaman esityksen jälkeen yleisö vaati lisää. Voimallisella taputuksella orkesteri saatiinkin palaamaan lavan takaa. Onneksi eivät sentään takaisin maan alle ehtineet. Numminen kiitteli Tampereen vaihtoehtoväen innostumista. Ylimääräisenä numerona kuultiin Ludwig Wittgensteinin Tractatus- sarjan neljäs osa ”The General Form of a Truth-Function”, johon Numminen on tehnyt sävelen. Senkään jälkeen yleisö ei ollut kylläistä. Bändi houkuteltiin palaamaan vielä toistamiseen lavalle. Numminen riemuitsi, kun tamperelaisyleisö oli niin innoissaan Wittgensteinin filosofiasta. Orkesteri soitti vielä toisen näytteen samasta sarjasta. Illan päättänyt ”Wovon man nicht sprechen kann” innosti osan yleisöstä laulamaan mukana.
Eilisen kapinaa tähän päivään
Underground Rock Orchestra on viime vuosina keikkailut kovin säästeliäästi. Siitä huolimatta Tampere-talon isoon saliin jäi luvattoman paljon tyhjiä penkkejä. Mutta ei kai täysi konserttisali enää undergroundia olisikaan.
Underground-kulttuurille on paikkansa nykypäivänkin Suomessa, vaikka sillä tuskin saa kovinkaan suurta kansanosaa pöyristymään. Takavuosien poliittisessa ilmastossa tilanne oli toinen. Tänä päivänä politiikka itsessään lähentelee poliittista satiiria. Hyvinkin rankka sanallinen, aivan liian usein myös teoiksi äityvä, väkivalta on arkipäiväistä. Asenteeltaan kriittisessä undergroundissa kantavana voimana olevalle leikkisyydelle olisi tässä tilanteessa vahva sosiaalinen tilaus.
Ennen sitä osattiin kapinoida tyylikkäämmin ja hyväntuulisemmin.
MARKO AHO
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2017 .
|
|