15.3.2010 Kuvagalleria Miss Saana & The Missionaries komensi väen jytäämään. Idyllinen, leppoisa viikonvaihe Viaporissa Manner-Helsingin edustalla, Suomenlinnassa, pidettiin Viapori Winter Bluesia viidennen kerran. Tenalji von Fersenin historiallinen sali loi upeat puitteet musiikille, joka soi kaikissa sävyissä.
Viapori Winter Bluesin taiteellinen johtaja Aija Puurtinen ja järjestelyistä vastannut Esa Toivanen tarjosivat jälleen mielenkiintoisen tapahtuman Helsingin Suomenlinnassa. Kahtena päivänä saimme kuulla rytmimusiikkia aina alkukantaisesta afrobluesista folkin kautta jopa verevään souliin saakka, juurevaa perusbluesia unohtamatta.
Tenalji von Fersenin idyllinen, tiilivuorattu juhlasali loi mahtavat puitteet leppoisalle tapahtumalle. Aikataulu oli yleisöystävällinen, sillä soitto loppui kumpaisenakin iltana jo kello 23. Aikataulut pysyivät myös hyvin kurissa. Perjantaina yleisöä olisi mahtunut paikalle enemmänkin, mutta lauantaina tupa oli lähes täysi.
Perjantaina soitot alotti Band'O, jota voisi kutsua myös nimellä "Sillanpää Family". Bändiin kuuluvat nimittäin pitkän linjan folkmies Seppo Sillanpää (kitara) ja hänen kaksi tytärtään, Selina ja Jemina, jotka kumpikin soittavat viulua ja laulavat. Selina soitti välillä myös kitaraa. Mukana on lisäksi Janne Viksten mandoliinin ja banjon varressa.
Bändi aloitti Jeminan vanhaan siirtolaisrunoon tekemällä sävellyksellä "Sirpaleisen Laulu", jota seurasi Selinan kaunis, melodinen sävellys "Different Past". Seppo Sillanpään akustinen kitara ja Janne Vikstenin mandoliini tarjosivat mainion pohjan heleä-äänisille laulajille.
Herkempää folkia ja kaunista tunnelmaa koettiin myös kappaleessa "Ups And Downs". Reipasta viuluvetoista irkkumeininkiä kuultiin yhden instrumentaalin verran. Tuoretta, vielä levyttämätöntä materiaalia bändi esitti kappaleessaan "Rajamailla". "Hylätyn Suru" ja encorena kuultu "Millionaire" olivat myös laadukkaita esityksiä.
Aija Puurtiselta oli hieno veto ottaa tällainen taidokkaasti soittava folk-bändi mukaan blues-festivaalille. Yleisölle tämä oli varmasti jonkinmoinen herätys, sillä bändiä kuunneltiin välillä lähes liikutuksen vallassa. Raikuvat aplodit olivat täysin ansaitut. Suosittelen tutustumista tähän bändiin.
Vahvistuksia Afrikasta
Länsi-Afrikan blues-perintö kohtasi utajärveläisen omaleimaisuuden, kun lavalle astelivat 22-Pistepirkosta tuttu laulaja PK Keränen kitaroineen sekä Gambiasta kotoisin oleva rytminluoja Janko Manneh rumpuineen. Kaksikon rytmiin pohjautuva alkukantainen blues oli ihan mielenkiintoista kuunneltavaa. Kappaleita ei sen koommin esitelty, eikä turhia jutusteltu kappaleiden välissä.
Tuttu kappale oli "Slow Down", löytyyhän se myös kaksikon MySpace-sivulta. Biisi oli mielenkiintoinen koostumus Bo Diddley -rytmiä yhdistettynä 22-Pistepirkon omaperäisiin kertosäkeisiin. Mieleen jäi myös mukava tarinointi, mikä taisi olla nimeltään "Every Second Sunday".
Encoretta ei kaksikko lavalta päässyt, vaan saimme kuulla vielä Jankon kehuskelut Suomen kansasta. "I Like Your Style" -kappaleessa kehotettiin pitämään huolta perheestä ja lähimmäisistä vapaa-ajan iloittelua unohtamatta.
Perjantai-illan päättänyt Honey B. & T-Bones soitti perkussionisti Mamba Assefalla vahvistettuna. Aloitusinstrumentaalissa rumpalit Jaska Lukkarinen ja Assefa näyttivät, miten pitkillä muoviputkillakin voi saada rytmiä aikaiseksi.
Alkulämmittelyn jälkeen päästiin normaaliin meininkiin, kun bändi heitti yhden bravuureistaan, "Shake Your Shimmy". Aija Puurtinen esitteli jälleen melkoisen laajan äänirepertoaarinsa kappaleessa "Sharpshooter". Ei voi kuin hämmästellä, miten erilaisia ääniä ihminen voi saada kurkustaan ulos! Miksaaja teki hyvää työtä lisäämällä kaikua mukaan sopivin annoksin.
"Bluesministeri" Esa Kuloniemen slide-kitarointi maukkaine efekteineen oli jälleen mukavaa kuultavaa. "Hot Dog Man" oli varsin tanakkaa tavaraa. Vauhdikas "Baby Don't" ja uusimman levyn nimikappale "Alien Blues" olivat kuorrutteita kakun päällä.
Kaiken kokenut bluesministerikin on erehtyväinen. Encorena kuultu herkkä versio "I Walk The Line" (Johnny Cash) lähti Kuloniemen soittamana aluksi väärästä sävellajista liikkeelle, ja biisi jouduttiin aloittamaan uudelleen alusta. Ministeri otti syyn niskoilleen, eikä Aijan mukaan ollut ensimmäinen kerta. Aijan mukaan tilanne selvitellään jälkeenpäin perhepiirissä...
Björkenheim tulkitsi Robert Johnsonia
Innovatiivinen kitaristi Raoul Björkenheim on tunnettu kovana tekijänä sähkökitaran varressa. Jazzin ja kokeellisemmankin musiikin taitaja muistetaan muun muassa Krakatau-bändistään.
Tällä kertaa hän oli soolokeikalla säestäen itseään dobrolla ja akustisella kitaralla. Oppitunnin aiheena olivat Robert Johnsonin tuotokset, jotka kuultiinkin melkein kaikki. Slidekitarointi oli kerrassaan mainiota. Tyyliin sopiva laulanta oli mukava yllätys, koska en ollut hänen lauluaan aiemmin kuullut.
Raoul kertoi Robert Johnsonin tuoneen valoa hänen elämäänsä. Se kuului esityksestä. Houkuttelu "Come On In My Kitchen" oli mallikelpoinen suoritus. Reipas, harvemmin kuultu slide-blues "Last Fair Deal Gone Down" oli myös laadukasta soittoa. Juna-asema -blues "All My Love In Vain", ja "Kind Hearted Woman" eivät soi nekään ihan joka bändin keikalla, saati sitten radiossa.
Ainoa poikkeus setissä oli yksi Raoulin suosikkikappaleista, Skip Jamesin sävellys "Hard Time Killing Floor" - hyvää slide-bluesia sekin. Setin loppu oli Robert Johnson -hittiputkea: "Hellhound On My Trail", "Travelin' Riverside Blues", "Sweet Home Chicago" ja "Crossroads". Encorena kuultiin vielä Raoulin komea versio biisistä "Stones In My Passway".
Perinteisen bluesin mallia
Sähköisempää perinnebluesia loihti kuuluville Dr. Helander & His Power Drops. Pitkän linjan blueskitaristi Ilkka Helander oli bändeineen jälleen hyvässä vedossa. Ykä Putkinen hoiti komppikitaroinnit ja akustiset slidet tyylikkäästi. Svengaavat rytmit hoituivat tasavarmaan tyyliin basisti Mikko Vuorelan ja rumpali Topi Kurjen myötä.
"Spoonful" (Willie Dixon) kulki kuin kiskoilla, ja meininki oli mitä parhainta. Huuliharpisti-laulaja Little Willie Mehto puhalsi huuliharppuaan innolla. Varsinkin hänen bravuurinumeronsa "Tiger Man, King Of The Jungle" (Rufus Thomas) pisti menojalan kummasti liikkeelle.
Itse maestro Helander näytti blues-kitaran mallia läpi setin. Omat sävellykset "Perfect For The Blues" ja "Shoe Shine Boy" olivat komeita kappaleita, joita esittelisi mielellään ulkomaillakin. Ylvästä kitarasooloilua koettiin kappaleessa "Hoodoo Man Blues" (Junior Wells). Country bluesin syövereihin sukellettiin originaalissa "My Hometown". Reipas huuliharppublues "Automatic" (Willie Love) sai yleisön intoutumaan tanssiparketille pyörähtelemään. "Rollin' Man" (Peter Green) olisi voinut soida vaikka koko illan. Encorena rokattiin The Fabulous Thunderbirdsin tutun bravuurin "My Babe" tahtiin.
Rautaista soul-jytää
Festivaalin päätösaktina oli henkeäsalpaava, 12-henkinen soulbändi Miss Saana And The Missionaries. Joukkio pisti tulemaan vauhdikasta soulia siihen malliin, että pelkästä kuuntelusta meinasi hengästyä.
Kun samaan nippuun laitetaan tiukasti fillejä heittelevä puhallinryhmä, aito Hammond-urkujen mukaansatempaava soundi, kitaran terävä komppi, höyryveturin lailla puksuttava rytmiryhmä ja kaiken päälle loistavaääninen laulaja taustaköörin kera, ei huonoa jälkeä voi syntyä.
Bändin soittaman parin Ten Years After -soundisen instrumentaalin jälkeen lavalle nousivat Miss Saana ja kolme taustalaulajaa. Siitä alkoi sellainen vanhan ajan soul-iloittelu, jollaista harvoin pääsee livenä kokemaan. Miss Saanan käheän voimakas ääni sopi täydellisesti bändin heittämiin menopaloihin (jotka lienevät kaiken lisäksi omaa tuotantoa).
Viime vuonna ilmestynyt debyyttilevy "Yes, We Are!" täytynee laittaa ostoslistalle!
"Throw Your Love" oli vauhdikas soul-jytä mainioine puhallinfilleineen ja groove oli lähes huipussaan. "What Kind Of Woman I Am" todisti viimeistään Miss Saanan laululahjat. Taustabändi pääsi hengähtämään vain parin rauhallisemman kappaleen aikana. "Last Night" oli niistä yksi.
Taustabändin tiukoista soittajista monelle tuttu on kitaristi Rocka Merilahti. Varsinkin kun yhtyeen jäsenet esitellään tavallisesti vain etunimellä, on bändi tutustumisen arvoinen - ja livenä pelkkää rautaa!
KAKE KIIRIKKI, teksti ja kuvat
Kuvagalleria
Linkki: Viapori Winter Blues
|