|
|
Odottavan tunnelman aisti turkulaisen blues-olohuoneen ilmapiirissä saman tien, kun astui sisään ravintola Gracelandiin. Paikka alkoi olla täynnä jo hyvän aikaa ennen keikan alkua. Pieni juttukierros asiakkaiden joukossa kertoi nopeasti, että sinne oli tultu nimenomaan Wentus Blues Bandin takia. Paikalla oli runsaasti bändin taivalta jo vuosia seuranneita faneja, osa oli nähnyt yhtyeen keikkoja jo 15 vuoden ajalta.
Joukosta saattoi bongata kuitenkin myös muutaman elämänsä ensimmäistä kertaa bluesia kuuntelemaan saapunutta. Vokalisti Juho Kinaretin mielestä Suomessa musiikin kuuntelu jää liian helposti tunnettuihin koti- tai ulkomaisiin suosikkiartisteihin. Tarvitaan monesti kaveripiiristä joku haastamaan mukaan blues-keikalle.
- Blueshan on maailman parasta livemusaa! Paikalle uskaltautuva neitsyt saapuu yleensä uudelleen ja saattaa tuoda silloin kaverinkin mukanaan. Blues-yleisö hankitaan ihminen kerrallaan ja tämän vuoksi tarvitaan pitkä ura ja paljon keikkoja, saarnaa Juho.
Ystävänsä kanssa paikalle saapunut Annemari totesikin, että "mä en edes tiennyt tykkääväni bluesista näin paljon!"
Kuuden miehen runsas keikkakalusto Gracelandin piskuisella lavalla herätti ansaittua mielenkiintoa. Porukassa mietittiin, miten energisestä esiintymisestä tunnettu kokoonpano pysyy aisoissa niinkin tiiviissä tilassa. Takaperinkuperkeikkaa tuossa nyt ei ainakaan mahdu tekemään, oli oma arvioni. Juho väittikin sittemmin eläköityneensä moisista puuhista, syynä muun muassa lukuisat ahterista ratkenneet housut. Espanjan-reissulla katkesi kylkiluukin!
- Välillä tämä on tällaista. Tekevälle sattuu. Samaan aikaan kun mulla meni kylki, Robbanilla (basisti Hagnäs) oli käsi kantositeessä solisluumurtuman vuoksi ja Nikon (kitaristi Riippa) oikea käsi ei noussut 90 astetta korkeammalle olkapään hiusmurtuman vuoksi, Juho kertoilee.
- Varmaan Espanjassa tuolloin miettivät, että miten bändi aikoo hoitaa keikat. Suomalaisella sisulla se sitten hoitui!
Illan mittaan kuultiin kattava setti uuden levyn sisällöstä, Woodstock- levynjulkaisukiertueesta kun oli kyse. Herkullisesti laahaava "Blues Ain't Bad" tuntui uppoavan yleisöön mainiosti, samoin kuin nimensä vastaisesti tanssihikeen saatellut "Cold Cold Week". Mikael Axelqvistin jämäkkää työskentelyä rumpusettinsä parissa oli jokaisessa vähänkin menevämmässä biisissä vaikea vastustaa.
Koko keikalla oli mainio menemisen meininki, joka vielä täydentyi matkantekoon viittaavilla biisien nimillä (Moving My Wheels, Down the Road I Go).
Vanhempaakaan tuotantoa ei unohdettu. Oivasti yhdisteltynä esimerkiksi "Moonshine" ja "She's So Fine" tekivät toisen setin lopusta vauhdikkaan.
Niko Riipan intensiiviset kitarasoolot veivät lopullisesti mukanaan. Riipan esiintymistapa on jokseenkin hypnotisoiva, mutta erityisen huomion kiinnitti tapa pitää kitaran olkahihnaa vain toisella olkapäällä. Kysyinkin syytä moiseen, epäillessäni sen olevan tyyliseikka. Takaa paljastui niinkin arkinen syy kuin vasenta olkapäätä vaivannut tulehdus.
- Edesmennyt Phil Guy kertoi joskus, että kitaristit ovat kutsuneet tapaa nimellä Gunslinger… Ajattelin, että se on just mulle sopiva, Niko vitsaili.
Pekka J.V. Gröhnin osuuksia kuunteli erittäin mielellään. Pekka itse mietiskeli, että Suomessa on harvinaisempaa nähdä yhtyeitä, joiden kalustoon järeä ja tilaa vievä urkukalusto kuuluu. Raskas roudaaminen tuli jälleen palkittua runsaina aplodeina soolo-osuuksien jälkeen. Hammond elää ja voi hyvin.
Kontakti bändin ja yleisön välillä oli rento ja lämmin alusta alkaen. Oli selvää, että keikkapaikka oli yhtyeelle mieleen. Juho korosti, että ensimmäinen ja tärkein asia muusikolle on yleisö. Varsinkin bluesmusiikissa yleisön aktiivinen läsnäolo auttaa bändiä pääsemään parhaaseen vireeseen.
- Täällä Gracelandissa yleisö on hajuetäisyydellä, joten vuorovaikutteisuuskin on siten parhaimmillaan. Ja tämähän on ollut myös alkuperäisin bluesin esittämisen tapa. Paikan pienestä koosta johtuen mikitystä tarvitsee vain laulu. Musiikista tulee "luomua", joka on meille helpoin olotila, Juho luonnehti.
Pitää matkailu miesten täyttämässä keikkabussissa sitten sisällään millaisia efektejä tahansa, tämä keikka miellytti allekirjoittaneen blues-nenää. Wentus Blues Band piti yleisön tiukassa otteessaan hempeän karheasta alusta hien pintaan nostattaneeseen loppurytinään saakka. Ulko-ovesta ei juuri näytetty poistuvan kuin tupakalle ennen kuin oli varmaa, että vihoviimeinen encore oli kuultu.
Sen lisäksi, että hän kiipeili tuoleilla, pöydillä ja taivutteli itseään täydellisen selkärangattomiin asentoihin, bongasi herra Kinaret tanssilattialta vastustamattoman tilan. Kameraa ei ehtinyt esiin kaivaa, kun jo vilahtivat miehen kannat kattoon ja täydellisen puhdas kuperkeikka (kuinkas muuten kuin takaperin) nähtiin tänäkin iltana. Loppuillasta show alkoi muutenkin saada uusia ulottuvuuksia, kun lupsakoita välispiikkejä viljellyt basisti Robban Hagnäs heittäytyi selälleen soittelemaan naispuolisten faniensa hellään syleilyyn.
Ainoa negatiivinen asia keikasta oli, että liikaa lahjakkuuksia samalla lavalla nähdessään tulee araksi. En kehdannut pyytää kitaristi Kim "Hiding" Vikmania riisumaan aurinkolasejaan, että saisin hänestä parempia valokuvia...
PIIA LEINO, teksti ja kuvat
|
BLUESIA CDON.COM-VERKKOKAUPASTA
|
|
|