WENTUS FEST, KOKKOLA - RAPORTTI
|
|
|
|
|
7.8.2016 Kuvagalleria
|
Eero Raittinen, Robban Hagnäs, Juho Kinaret
|
Ukkosta ja ilotulituksia Wentus Blues Band vietti 30-vuotisjuhlaansa nykyisellä ja klassisella kokoonpanolla kotikonnuilla Ventuksessa. Duke Robillard ja Lazy Lester johtivat kansainvälistä vieraskatrasta.
Keskipohjalaisessa kesäyössä tapahtuu kummia. Taivaan täyttävät räjähtelevät valoilmiöt, joita rytmikäs jyly säestää. Ja ne ovat vasta luonnonvoimat. Päätä hieman kääntäen näkee toisella puolella taivaankantta yhtä komean valoshow’n, paitsi että jyly on vieläkin rytmikkäämpää. Wentus Blues Band on juuri täyttänyt 30 vuotta salamoinnin ja ilotulitusten räiskeessä.
Pyöreät vuosikymmenet antoivat Wentukselle mieluisan tekosyyn koota nimivahvalla vieraskaartilla ryyditetty juhlafestivaali. Vielä komeampi kuin vieraslista oli ydinajatus: tempaus järjestettiin Kokkolan Ventuksessa, missä sijaitsevassa ikivanhassa koulurakennuksessa Wentus Blues Band on treenannut käytännössä koko uransa. Villan koulu loikin festarialueelle hienon taustakulissin.
Wentuksen jäsenet läpi henkilöhistorian ovat tyyppejä, joilla ei cool aivan heti petä. Melankolia ja nostalgia pysyivätkin Wentus Festin ajan visusti taka-alalla; kiitettävän sankka kotiyleisö toki otti omat poikansa avosylin vastaan ja iloitsi jälleennäkemisestä. Reippaan, iloisen bluesin ja rock & rollin veivaaminen otti kuitenkin vaivatta pääroolin.
Wentus Blues Bandin alkuperäiskokoonpano oli viikonlopun pääesiintyjä – vaikka lavalle nousivat Duke Robillardin ja Lazy Lesterin kaltaiset konnat, turha väittää muuta! Rumpali Mikael Axelqvistin ja kitaristi Kim ”Hiding” Vikmanin aktiivivuosista ei ole kauan. Erityisen mukavaa oli sen sijaan saada taas nauttia laulaja Anders ”Antti” Sjöbergin ronskista ja hyväntuulisesta meiningistä. Hän jätti laulusolistin tehtävät noin 15 vuotta sitten. Kitaristi Niko Riippa ja basisti Robban Hagnäs punovat bändin punaisen langan. He ovat kuuluneet miehistöön aina.
Vaikka originaaliviisikon yhteisistä ajoista on jo tovi, tiukkuuden ja yhteensoittamisen näkökulmasta setti oli viikonlopun parhaimmistoa. Kappalevalinnoissa koluttiin luonnollisesti Wentuksen takavuosia, ja vetäistiinpä jopa 25 vuoden takainen ”Gambling”, jonka nuoret klopit esittivät aikoinaan Ylen Söndagsöppet-televisio-ohjelmassakin.
|
|
Koska yleisössä saati lavalla ei alettu turhia kyynelehtiä, asian hoiti taas luonto. Sadetta pelättiin koko viikonvaihde, mutta vasta lauantai-iltana orginaali- Wentuksen aikana koettiin varsinainen the sky is crying -hetki. Raju kuuro sai yleisön hakeutumaan suojaan, mutta ei pakoon – pian huipennettiin koko komeus pimeään iltaan räjähtänein, sekä musiikillisin että pyroteknisin ilotulituksin.
|
Wentus Blues Bandin nykyinen kokoonpano heitti perjantai-iltana oman keikkansa. Riipan ja Hagnäsin rinnalle astelivat laulaja Juho Kinaret, kosketinsoittaja Pekka Gröhn ja rumpali Daniel Hjerppe. Alkuvuodesta ilmestyneen levyn ”Lucky Strike Mama” kappaleet saivat päävastuun. ”Baa Baa”, ”5 Nights at Freddy’s” ja ”Saints & Sinners” tekivät tehtävänsä. Aiemmasta matskusta muistuttivat muun muassa Woodstock- projektin avausbiisi ”Facebook Blues” ja ”Moonshine”, joka tuo monille mieleen kymmenen vuoden takaisen juhlan Family Meetingin.
Sankka yhteistyökumppaneiden kaarti on ohittamaton osa Wentuksen historiaa. Eddie Kirkland, yksi bändin suurimmista innoittajista, sai hymninsä kappaleella ”Rainbow”. Biisin ”Star in the Night” yhtye omisti puolestaan Carey Bellille.
Wentus Festin varsinainen revyy koettiin lauantaina. Huomattava osa revyystä soitetiin jämerällä miehityksellä: nyky- Wentus sai seuraa Hiding Vikmanista ja rumpali Janne Haavistosta.
|
|
Louisianan vanha jermu Lazy Lester esittäytyy tätä nykyä aika verkkaisena, mutta aina hänen musisointiaan ja tarinointiaan kuuntelee mielellään. Hänen settinsä aikana stagella soitti myös Duke Robillard. Lesterin ‘pakolliset’, kuten ”Sugar Coated Love”, ”I’m a Lover, Not a Fighter” ja ”Raining in My Heart”, kuultiin muitta mutkitta.
|
|
Blues-Finland.comin kanssa yhteistyössä Rauma Blues
|
Lopussa Lazy innostui vielä sähkökitaroimaan country-meiningillä. ”Muistakaa, että olen ihan landelainen. Synnyinkin jossain pusikossa”, Lester sipaisi ja lupaili ensi vuodelle uutta kantrilevyäkin.
Duke Robillard nautti silmin nähden olostaan Kokkolassa. Hän pyöri festarialueella Ventuksessa miltei koko tapahtuman ajan. Lavalle päästyään hän näytti kuitenkin hieman pitävän omaa show’taan. Biisiä ”Fishnet” hän kutsui suoranaiseksi teemakappaleekseen; sen lopuksi hän komensi Hjerpen ja Haaviston hurjaan kahden rumpalin sooloon, jota Kinaret vielä somisteli conga- rummuilla. Hyvin jytisi.
|
|
Duke Robillard. Lisää kuvia galleriassa
|
Robillard, jonka uusi albumi ilmestyy syyskuussa, soitti hetken myös Eero Raittisen kanssa. Eeron ja Wentuksen ensimmäinen yhteisprojekti oli The Fabulous Thunderbirdsin ohjelmiston soittaminen – ja kulttibändissähän soitti aikoinaan myös Duke. Sen kunniaksi vedettiin yhdessä terävä versio sävelmästä ”Tear It Up”. Lue Duken haastattelu tästä!
Koska norjalainen Hungry John oli Wentuksen ihka ensimmäinen kansainvälinen kiertuekaveri, oli vähintäänkin paikallaan, että John oli revyyosuuden avaaja. Howlin’ Wolfin tapaan kähisevä ja rähisevä Hungry John paiski muutaman biisin edestä bluesia, boogieta ja karibialaisvaikutteisiakin rytmejä. Lisäksi hän piipahti myöhäisillassa originaali-Wentuksen setissä.
Ilman Wentus Blues Bandia harva Suomessa tuntisi bostonilaista laulajaa Barrence Whitfieldiä. Äärienerginen villimies esiintyi taas tavoilleen uskollisesti riehuen muun muassa rallin ”Stop Twisting My Arm”. ”Stupidity”-kappaleen hän omisti kotimaansa Yhdysvaltojen tragikoomiselle tilanteelle. Hän ei maininnut kohteen nimeä, mutta kovin kummoisia hoksottimia ei vaadita johtopäätökseen, että se oli republikaanipuolueen presidenttiehdokas.
|
|
Barrence Whitfield
|
Kansainvälistä menoa saatiin vielä kellon lähestyttyä puoltayötä lauantaina. Klassikkoyhtye Dr Feelgoodin nykymiehitys takasi osittain voipuneelle kansalle kunnon bileet. Ja jotta kaikki saivat koko rahan edestä, vedettiin vielä yöjamit.
Eero Raittinen ja Paleface ottivat osaa Hagnäsin ideoimaan Dylan suomeksi - hankkeeseen, joka huipentui levyn julkaisemiseen keväällä. Eero ja Juho Kinaret duetoivat kappaleen ”Kun mä lasken Niagaran” (When I Paint My Masterpiece). Eero kiitteli Wentusta vuolaasti. ”Koulu ja intti tuli käytyä, mutta sen jälkeen se on ollut tätä. En mä kadu kylläkään”, Raittinen myhäili viitaten vielä (vähintään) parikymmentä vuotta pidempään uraansa.
Osaako räppäri/hiphoppari/sanaseppo laulaa? No aina sen verran kuin Dylankin! Paleface saapui Ventukseen pääasiallisesti tulkitsemaan Dylan-levylle sanoittamansa ja Wentuksen kanssa esittämänsä ”Kuoleman kauppiaat” (Masters of War). Vahva ja sävykäs esitys tärähti suoraan napakymppiin, aivan kuten levylläkin.
Paleface latasi lisää Dylania kappaleilla ”One More Cup of Coffee” ja ”Hurricane”. Jälkimmäisessä veteliläinen Elisa Järvinen vastasi makeasta viuluosuudesta. Settinsä loppuun Paleface antoi mäiskeellä ”Merkit” näytteen yhteiskunnallis- historiallisesta räpistään.
Honey B Duo eli Aija Puurtinen ja Esa Kuloniemi soittivat kahteen pekkaan ja saivat ennen pitkää soittoseuraa. Aija ja Juho lauloivat ”5 Nights at Freddy’s” - biisin yhdessä. Aivan liian harvoin kuultu Canned Heat -veto ”Time Was” oli viikonlopun parhaita ylläreitä. ”Alien Blues” ja ”Easy Baby” edustivat tyylikkäästi Honey B & T-Bonesin laulukirjaa.
J. Karjalainen oli kiinnitetty perjantai-illan yleisömagneetiksi. Hänen ikivihreitään (Villejä lupiineja) ja uusiakin kipaleita (Mennyt mies, Stindebinde, Voikukkia) kuunneltiin antaumuksella. Karjalaisen bändin ja Wentuksen yhteinen nimittäjä tätä nykyä on kosketinsoittaja Pekka Gröhn. Tom Nyman on bassossa. Rumpali Janne Haavisto ja kitaristi Mikko Lankinen taas kuuluvat Jiin ehdottomiin luottomiehiin.
Olli Ontronen on silloin tällöin paikannut Wentus Blues Bandin rumpalina. Lisäksi hän kuului Kathmandu Blues Bandiin, Wentuksen eräänlaiseen erikoisversioon, joka lähti kiertuematkalle Etelä-Aasiaan vuonna 2012. Wentus Festillä Ollin bändi Mighty Shitty sai kunnian avata koko komeus perjantain alkuillassa.
|
|
Tiimityötä: Laajoki, Ontronen, Rauli Suuronen
|
Mighty Shitty polkee painavaa ja vähän kiukkuistakin bluesia. Yhtye nojaa vahvasti omaan biisituotantoonsa. Kokkolassa ilmoille leimahti upouusi kappale ”5th Commandment”, jota ei ole vielä levytettykään. Jyskyttävään roots-palaan kitaristi Tuomas Laajoki viilteli illan maukkaimman soolonsa.
Kaksipäiväinen Wentus Fest ei ollut mikä tahansa kyhäelmä, vaan järjestelyihin oli satsattu. Paras yleisöpalvelu oli ilmainen bussikyyti, joka sukkuloi Kokkolan ydinkeskustan ja Ventuksen väliä. Festarialueella ruokaa ja juomaa riitti, ja jos kahvirahat loppuivat, mokkaa sai koko tapahtuman ajan ilmaiseksi paikallisen marketin tarjoamana. Istumapaikkoja olisi suonut olevan enemmän, sillä varsinkin lauantain kymmenentuntinen rypistys oli liian pitkä pelkkään seisoskeluun. Aikataulut pitivät tapahtuman laajuuteen nähden hyvin.
Musiikillisesti antoisimpia tuokioita tarjosivat vakituisesti yhdessä soittavat kokoonpanot, erityisesti Mighty Shitty, J. Karjalainen ja tietenkin Wentus. Revyyssä vähäinen yhdessä harjoittelu näkyi ja kuului, totta kai; mutta tokihan pieni hakeminen ja epävarmuus kuuluvat elävään, elävien ihmisten soittamaan musiikkiin. Arvotaan seuraava sävellaji…
|
|
|
Bändille kuin bändille nykypäivä ja tulevaisuus ovat tärkeimmät. Mutta kun takana on niin pitkä ja värikäs historia kuin Wentuksella, ei se voi olla vaikuttamatta ryhmän identiteettiin. Wentus Blues Band ylläpitää paitsi omansa myös useiden edesmenneiden legendojen – Kirklandin, Bellin, Louisiana Redin, Phil Guyn – perinteitä yllä tyylikkäästi. Siitä onnittelut ja kiitokset. Matka jatkuu.
PASI TUOMINEN
Kuvagalleria
Duke Robillardin haastattelu
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2016 .
|
|