The Wildcards Helsingissä The Wildcards vieraili Suomessa kesäkuun lopulla. Blues-Finland.com tsekkasi bändin keikan Helsingissä sekä rupatteli Vince Leen ja Martin Vowlesin kanssa. Miehet ovat tulossa Pori Jazziinkin.
Englantilainen The Wildcards yhdistelee musiikissaan virkistävällä tavalla bluesia, rockabillya, jazzia ja ties vaikka mitä. Lopullisen kuorrutteen kokonaisuuteen tuo sopivasti mukaan annosteltu räyhäkkyys. Bändi on vuosien saatossa vieraillut Suomessa useampia kertoja ja nauttii täällä kohtalaista kulttisuosiota.
Blues-Finland.com tapasi The Wildcardsin kavereita helsinkiläisen Storyvillen takahuoneessa.
Blues-Finland.com, Marko Aho: Todella mukavaa nähdä teitä taas Suomessa. Kertokaahan hieman, miltä Wildcardsin lähitulevaisuus näyttää.
Vince Lee: Viimeksi taisimme tavata parin vuoden takaisen albumimme "When The Moon Shines Bright" ilmestymisen aikoihin? Sehän sai hyvän vastaanoton ja kehuvia arvosteluja, mutta odotimme sille hieman enemmän huomiota. Ainakin minä voin myöntää jopa pettyneeni vähäiseen vastakaikuun.
Mehän olemme jo pitkän aikaa kiertäneet ympäri Eurooppaa ja koettaneet lyödä itseämme läpi. Koko ajan uusiin paikkoihin mennessämme saamme uusia kuulijoita, mutta homma etenee hyvin hitaasti. Se on hauskaa mutta työlästä. Sitä varmaan lähitulevaisuutemmekin pitää sisällään.
Martin Vowles: Seuraavan Wildcards-levyn tiimoilta ei ole lukkoon lyötyä suunnitelmaa vielä olemassa. Jossain vaiheessa levy kuitenkin on tulossa. Olemme viime aikoina olleet kiireisiä muiden projektiemme kanssa, mutta Wildcards-levy on kummitellut koko ajan mielissämme. En pidä mitenkään mahdottomana sellaistakaan ajatusta, että jo tänä syksynä pääsisimme työn touhuun. Sen näkee sitten. Tässä vaiheessa aihe on kuitenkin vasta varovaisen suunnittelun asteella.
VL: Meillä kaikilla on tosiaankin ollut niin paljon muita soittohommia, että Wildcards on viime aikoina jäänyt hieman taka-alalle. Periaatteeni on, että kaikenlaista pitää kokeilla. Ja jos homma ei toimi, tehdään jotain muuta.
MA: Tehän molemmat tulette muutaman viikon päästä takaisin Suomeen, kun soitatte Pori Jazzissa Becca Langsfordin kanssa.
VL: Joo, Beccan kanssa me soitammekin hieman erilaista kamaa. Sellaista vanhahtavaa. Meitä pyydettiin yllättäen Pori Jazziin keikalle, eikä meillä ollut bändissä edes rumpalia silloin. Sittemmin olemme sellaisenkin saaneet kokoonpanoa täydentämään. En ollut aiemmin Pori Jazzista kuullutkaan, joten tsekkasin netistä mikä tämmöinen festivaali oikein on. Ja sehän osoittautui varsin isoksi tapahtumaksi.
MW: Beccan bändissä soitan pystybassoa ja rumpalillamme on hyvin vanhakantainen setti. On nahkakalvot, kalloja, lehmänkelloja ja paljon erilaisia lyömäsoittimia. Porissa on muuten tämän kokoonpanon ensimmäinen Manner-Euroopan keikka. Isossa-Britanniassa olemme toki ennen tätä soittaneet useitakin keikkoja.
MA: Mitkä muut bändit teitä tällä hetkellä työllistävät? Vince ainakin soitti viimeksi tavatessamme Beccan veljen Thomas Fordin bändissä.
VL: Olin mukana parilla Thomasin levyllä ja teimme keikkojakin, mutta enää en ole hänen bändissään. Ennen pitkää huomasimme, että kuusihenkistä yhtyettä on yksinkertaisesti mahdotonta pyörittää. Kaikkia jäseniä ei meinaa millään saada yhtä aikaa treeneihin tai edes keikoille. Sittemmin Thomas onkin kutistanut kokoonpanonsa trioksi. Basistimme Al soittaa edelleen hänen kanssaan. Me kaikki neljä soitamme monissa eri kokoonpanoissa yhdessä ja erikseen. Jokaisella on myös omilla tahoillaan yhteisiä soittokavereita. Piirit ovat niin pienet, että nämä hommat näyttävät menevän hauskasti lomittain.
MA: Entä Mama Tokus? Ainakin ensilevynsä perusteella hän on mielenkiintoinen tuttavuus.
VL: Mama Tokusin levy oli puhtaasti projekti. Hän halusi tehdä levyn ja pyysi muutamia ihmisiä sitä tekemään. Minä olin yksi kutsutuista ja tottahan toki minä mukaan lähdin.
MW: Muutamilla keikoillammekin hän vieraili laulamassa. Tuskin kuitenkaan teemme hänen kanssaan mitään ainakaan lähitulevaisuudessa.
VL: Kimppakeikoilla hän käväisi laulamassa vain muutaman laulun. Ei hänen kanssaan voi koko illan keikkaa tehdäkään, kun se ei ole hänelle se juttu. Hän on taiteilija.
MA: Soitatte tänä iltana neljä settiä. Se kysyy soittajalta hieman normaalia enemmän voimia ja ennen kaikkea mielikuvitusta.
VL: Missään muualla emme näin pitkiä keikkoja yleensä soitakaan.
MW: Näin pitkästä keikasta on hankala rakentaa toimivaa kokonaisuutta, mutta teemme parhaamme. Soitamme piisejä, joita emme ole soittaneet vuosiin ja saatamme myös soittaa sellaisiakin lauluja, joita emme ole aiemmin soittaneet lainkaan. On mukavaa päästä esittämään harvinaisempiakin paloja. Tänäänkin olemme jo (haastattelu tehtiin toisen setin jälkeen) ehtineet soittaa useampia ensimmäisenkin levymme kappaleita. Ne eivät normaalisti keikkasettiin kuulu. Ihan kaikkia piisejämme ei settiin kuitenkaan saa sopimaan. Esimerkiksi viimeisimmältä levyltämme löytyvä "Out Of Control" on sellainen. Vaikka se hyvä laulu onkin, se ei oikein keikkaoloissa toimi. Se on vähän liian erilainen. Levyn ilmestymisen aikoihin soitimme sen jokuseen kertaan ja yleisö oli huuli pyöreänä, että "ouk-kei, mitäköhän sitten?". Sieltä täältä kuului verkkaisen varovaisia taputuksia.
MA: Olen kuullut huhuja, että The Nightporters, jossa Martin ja Kevin muinoin vaikuttivat, olisi tekemässä comebackia. Nyt olisi oivallinen mahdollisuus leikata huhuilta siivet tai antaa niille lisää ilmaa siipien alle.
MW: Jotain tuon suuntaista on tosiaan kaavailtu. Suunnitelmat lähtivät liikkeelle puolivahingossa ja vitsistä. Huomasimme, että bändin perustamisesta tulee ensi vuonna kuluneeksi kaksikymmentä vuotta. Aloimme sitten naureskella, että kai me sen kunniaksi kiertueen teemme. Yksi asia johti toiseen ja ensi vuoden syksyllä olisi tarkoitus todellakin tehdä lyhyt Nightporters-kiertue.
MA: Sepä hauska kuulla. Kai tämä kiertue Suomeenkin ulottuu?
MW: Kyllä Suomen-keikastakin on ollut puhetta. Mehän kiersimme aikoinaan ahkerasti. Soitimme useamman kerran Suomessa ja saavutimme jopa kohtalaista suosiota. Hieman tätä uutta tulemista mutkistaa se seikka, että basistimme asuu Australiassa. Olemme viimeksi tavanneet kymmenen vuotta sitten. En tiedä osaako hän enää soittaakaan...
MA: Teidän pitää ihan aluksi tehdä tunnusteleva Australian-rundi ja napata ukko sieltä matkaan?
MW: Jotain tuon kaltaista pitäisi ehkä miettiä. Totta puhuakseni olen ollut hänen kanssaan viime aikoina Skype-yhteydessä ja hän vaikuttaisi olevan ihan voimissaan. Eiköhän se soittopuolikin yhä luonnistu. Olen varma, että kiertueesta tulee hauska kokonaisuus. Se sijoittuu ensi vuonna alkusyksyyn, elo-syyskuulle. Se ei todellakaan ole hyvä aika kiertää. Siinä vaiheessa ihmiset vasta toipuvat kesän riennoistaan. Se on kuitenkin ainoa mahdollinen ajankohta. Joten minkäs teet. Nightportersin keikkoihin on kuitenkin vielä reilu vuosi aikaa, joten sitä ennen on monenlaista muuta puuhaa. Josko vaikka se Wildcardsin levy, josta äsken puhuimme, saataisiin työn alle. Sen lisäksi tulevat sitten Beccan kuviot ja kaikkea muuta.
MARKO AHO, teksti ja kuvat
Linkit: The Wildcards, Becca Langsford .
|