|
28.9.2015 Kuvagalleria
|
Wilko Tampereella. Kuva: Marko Aho
|
Welcome back, Johnny Kulttikitaristi Wilko Johnsonin uuden elämän ensimmäinen Suomen-kiertue todisti, että mies on taas hyvässä vauhdissa. Tampereella säväytti myös Wiley Cousinsin duo.
Minulla ei ole minkäänlaista ongelmaa myöntää olleeni väärässä. Tällä kertaa olen jopa harvinaisen tyytyväinen päästessäni toteamaan, että kirjoitin viime talvena potaskaa. Tammikuun 2014 lopulla totesin haimasyöpään sairastuneen Wilko Johnsonin keikan arviossa: ”Kaikille läsnäolijoille oli selvää, että Johnsonia tuskin tämän jälkeen Pirkanmaan talousalueella nähdään.” Pitkään Wilkon keikkaohjelmiston encorenumerona pysynyt ”Bye Bye Johnny” oli ollut riipaisevan osuva keikan päätös.
Niinpä vain Wilko palasi Tampereelle – vieläpä terveenä miehenä! Kuten laajalti on uutisoitu, hän nujersi syövän ja kiertää nyt comeback-teemalla. Rundin Suomen-osuus alkoi Tampereen Klubilta keskiviikkona 23. syyskuuta. Sen jälkeen vuorossa olivat peräkkäisinä päivinä Helsinki, Jyväskylä ja Kokkolan Scandinavian Blues Party.
Hyvää ei kannata korjata
Wilko Johnson Bandin ohjelmisto ei ole viime vuosina juurikaan muuttunut. Aiheeseen aiemminkin perehtynyt kuulija voi keikalle mennessään aavistaa noin 90-prosenttisesti mitä tuleman pitää. Yksittäisiä kappalemuutoksia setissä toki on, mutta draaman kaari pysyy silti miltei muuttumattomana. Äkkinäisempi saattaisikin olla sitä mieltä, että eikös saman show'n katsominen kerta toisensa jälkeen ole tylsää. Ei se ole.
Johnson tarjoaa bassotaituri Norman Watt-Royn ja rumpali Dylan Howen kanssa niin irtonaista rokkausta ja eläväistä souvaamista, ettei paremmasta väliä. Pelkästään jo Wilkon kulmikkaan tehokas Telecasterin kuritus on käsite. Kompin ja soolon yhteen pakettiin niputtava niukka ilmaisu sujahtaa luontevasti Watt-Royn tempoilevan basismin kyytiin. Peukutusta, paukutusta, sointuja ja huiluääniä pursuava bassotus svengaa aivan tolkuttomasti. Watt-Roy, pari vuotta sitten myös oivallisen soololevyn ”Faith & Grace” julkaissut Pölkkypää (engl. Blockhead), todistaa ilta illan jälkeen vääräksi uskomuksen, että rokkia pitäisi bassolla juntata mahdollisimman suoraviivaisesti. Poukkoillessaan basso tosin täyttää pitkälti rumpufillienkin paikat. Näin ollen ilmaisuvoimaiseksi jazz- rumpaliksi tiedetyn Howen harteille jää lähinnä kompin pito vanhojen herrojen taustalla. Päällisin puolin hyvinkin simppeli homma. Howe hoitaa sen hyvin ja hymyssä suin – pienin aksentein eturivin toimia kommentoiden.
Tutulla kaavalla
Tälläkin kertaa Wilko Johnsonin ja hänen bändinsä setti eteni alusta alkaen tutulla kaavalla. Avaukseksi oli valikoitunut vuonna 1980 ilmestynyt ”All Right”. Rullaava rokki on miltei unohdettu vuosien saatossa. Sitä ei juuri taida nykypäivänä kuulla kuin Wilkon keikoilla – siinäpä yksi hyvä syy lisää käydä niillä. Dr Feelgoodin laulukirjasta oli mukana lukuisia poimintoja, kuten ”More I Give”, ” Going Back Home”, ”Roxette” ja ”Sneakin' Suspicions”. Niitä yleisö oli selkeästi tullut kuulemaan. Ne myös otettiin vastaan hihkuen ja hurraten.
|
|
Wilkon soolomateriaali saattaa olla suurelle yleisölle hieman tuntemattomampaa, mutta aivan yhtä hienoa kamaa ja samaa tenhovoimaa löytyy siitäkin. Feelgoodin jälkeiselta ajalta (vuoden 1977 jälkeen ilmestyneestä materiaalista) settiin oli poimittu muun muassa ”Dr Dupree”, ”Keep On Loving You”, ”When I'm Gone” ja ”Everybody's Carrying the Gun”. Kaksi viimeksi mainittua luiskahtivat rankasti jamituksen puolelle ja lähentelivät kestoltaan kymmenen minuutin rajapyykkiä. Niissä Wilko hieman höllensi vauhtia ja parin ensimmäisen piisin aikana paitansa litimäräksi huhkinut Watt-Roy kiristi otettaan entisestään. Myös Howe pääsi sähäkän rumpusoolon soittamaan.
”Everybody's Carryin...” teki tällä kertaa setin polveilevan bluesin virkaa. Monesti aiemmin roolissa on kuultu ”Don't Let Your Daddy Know”, joten siltä osin setti oli uudistunut! Wilko soitteli pitkän soolo-osuuden aikana myös pätkän vanhaa klassikkoa ”Corinne Corinna”.
Loppulöylyt otettiin klassikkokaksikolla ”Back In The Night” ja ”She Does It Right”. Niiden jälkeen ei ehtinyt vilvoittelua miettiäkään. Encore oli itsestäänselvyys, eikä bändikään viitsinyt kovin kauaksi lavalta poistua. Chuck Berryn ”Bye Bye Johnny” taipui kolmikon käsissä moneksi ja oli komea päätös komealle illalle.
|
|
Kaksikin riittää
Wiley Cousins Duon messevä setti avasi illan. Kuten nimestäkin voi arvata, kokoonpanossa laulaa ja soittaa pianoa vuosikausia sitten tamperelaistunut teksasilainen Wiley Cousins. Duon toisena osapuolena vaikuttaa rumpali Ville ”Kingfish Willie” Lehtovaara.
Muutama vuosi sitten pianistiherrat Wiley ja Ben Waters rupattelivat, että monesti rokkibändissä kitaristit ja helposti basistitkin tulevat liiaksi pianistin komppikäden kanssa samalle tontille. Koska samaa hommaa ei kannata monen soittimen hoitaa, yleensä pianisti taipuu soittamaan vähemmän. Duossa sellaisia ongelmia ei luonnollisestikaan ole. Wiley näytti nauttivan vapaudestaan. Hän loihti sähköpianostaan välillä hyvinkin jänniä bassosaundeja, joilla tunnelmaa vietiin jopa Sly Stonen suuntaan. Välillä instrumentaatiosta pudotettiin pianokin pois, ja kaksikko operoi puhtaasti rytmisoitinpohjalta. Duokin pystyy mihin vain, kunhan on oikeat tekijät asialla.
|
|
Wiley Cousins
|
Wileyn ja Villen yhteistyöstä on lukuisien keikkojen myötä tullut saumatonta. Ville piti kompit rennon rullaavina ja seuraili tarkkaan Wileyn soittoa. Kaksikon hyväntuulisesta setistä mieleen jäivät Chuck Berryn ”Let It Rock”, mureaksi souliksi taittunut John Lennon -klassikko ”Imagine” ja Huey ”Piano” Smithin aina yhtä tehokas tunnelman kohottaja ”Don't You Just Know It”.
Kohti uusia seikkailuja
Wilko Johnsonin uusi elämä näyttää päässeen hyvään vauhtiin. Mies oli Tampereen-keikalla hyväkuntoisen ja -tuulisen oloinen. Monenlaista mielenkiintoista uutistakin on tähän mennessä ehtinyt korviimme kantautua.
Muutama vuosi sitten laajalti kiitellyn dokumentin Dr Feelgoodista ohjannut Julien Temple on tehnyt Wilkon syöpätaistelusta elokuvan. Suomen-keikkojen kanssa samaan aikaan nähtiin Helsingin Rakkautta ja anarkiaa -festivaaleilla muutama näytös upouudesta dokumentista ”Ecstasy of Wilko Johnson”.
Wilko on myös kirjoittamassa viimeaikaisiin tapahtumiin nojaavaa, hirtehisesti nimettyä elämäkertansa jatko-osaa ”Don't You Leave Me Here”. Sen pitäisi ilmestyä ensi vuonna. Myös suunnitelmissa olevista studiosessioista on tihkunut huhuja, mutta parempi odotella, josko ne realisoituisivat jossain vaiheessa uutisiksi. Nyt voimme odotella mitä tuleman pitää ja riemumielin todeta ”Welcome back, Johnny!” Harmi ettei Berryllä ole sen nimistä piisiä...
MARKO AHO
Kuvagalleria
Linkit: Wilko Johnson, Klubi
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2015 .
|
|