KONSERTTIRAPORTTI
|
|
|
|
|
24.7.2016 Kuvagalleria
|
Dusty Hill ja Billy Gibbons
|
Jammailevia karvakuonoja jalitsukentällä ZZ Top oli iskussa Seinäjoella. Homma pelaa aina vaan, vaikka pientä yllätyksellisyyttä kaipaakin. Alustuksen hoitelivat Wilko Johnson, Ben Miller, Wentus Blues Band ja Melrose.
Seinäjoen Jalkapallokerho on viimeisen viiden vuoden aikana tehnyt määrätietoisen nousun Kakkosesta suomalaisen futismaailman kärkeen. Noustuaan Veikkausliigaan vuonna 2013 se on kahden kauden aikana onnistunut nappaamaan jo hopeaa ja kultaa. Tästä innostuneena Seinäjoelle on nyt rakennettu myös komea, Euroopan jalkapalloliiton kriteerit täyttävä OmaSp Stadion.
Heinäkuun puolivälissä testattiin uuden urheilupyhätön soveltuvuus rokkikonserttien pitopaikaksi. Hyvin toimi. Arvovaltaisen testiryhmän keulille oli saapunut "Teksasin pieni boogiebändi" ZZ Top. Sen esiintymistä alustettiin harvinaisen mojovasti.
Turpajouhet täristen
Seinäjoen stadionilla esiintyneistä yhtyeistä vain Wilko Johnson Band oli tyystin parraton. Kaikkiin muihin kokoonpanoihin oli osunut ainakin yksi tuuheakuontaloinen musikantti. ZZ Top on tietenkin se kautta aikain kuuluisin partabändi. Billy Gibbonsin ja Dusty Hillin naamakarvoitus on asettanut normit, joihin kaikkien muiden bändien partoja vertaillaan. Kaksikon siistiytymisestä huhuttiin takavuosina erään johtavan partakonevalmistajan tarjonneen moninollaisia summia. Tiedä sitten, onko legenda totta, mutta sitkeästi se Topin jokaisen Suomen-vierailun kylkiäisenä esiin nousee. Tunnettu seikka on myös se, että eturivistä poiketen rumpali Frank Beard on säilyttänyt hillitymmän linjan. Hänen partansa on perinteisesti ollut lähinnä nimellinen.
“Got Me Under Pressure” täräytti keikan käyntiin illalla yhdeltätoista. Soundit olivat tömäkät, mutta maltilliset. Tehokaksikko neljänkymmenen vuoden takaa “Waitin' For The Bus/Jesus Just Left Chicago” tuli seuraavaksi ja komeana versiona. Niiden perään “Gimme All Your Lovin'” varmisti, että bailut varmasti lähtivät käyntiin.
Settiin oli päätynyt eniten materiaalia ”Eliminator”-levyltä. Se ei ole ihme, koska juuri se nosti ilmestyessään (33 vuotta sitten! Härregud...) bändin maailmankartalle. Onneksi vanhempaa materiaaliakin iltaan mahtui. Alun bluespotpurin lisäksi kuultiin alkujaan kiekolta "Degüello" (1979) löytyvät ”I'm Bad, I'm Nationwide” ja ”Cheap Sunglasses” sekä encoren 'pakolliset' menopalat ”La Grange” ja ”Tush”. Toisena encorena illan päättänyt elvistely ”Jailhouse Rock” löytyy "Tushin" tavoin vuonna 1974 ilmestyneeltä ”Fandango”-albumilta.
Jonkun yllättävämmänkin poiminnan olisi voinut historian hämäristä kaivaa. Esimerkiksi ”Beer Drinkers And Hell Raisers” olisi sopinut settiin kuin nakutettu – etenkin kun kiertuekin on nimeltään Hell Raisers Tour. Sen olisi voinut vaihtaa vaikka (sinällään oivallisen, mutta turhaan Jimi Hendrixiltä setin täytteeksi lainatun) ”Foxy Ladyn” tilalle.
”Rough Boy” tarjosi ”Catfish Bluesin” ohella illan rauhallisimmat hetket. ”I Gotsta Get Paid” ja ”Chartreuse” toivat tuoreimman pitkäsoiton terveiset. Setin päättäneet ”Sharp Dressed Man” ja ”Legs” niputtivat keikan alun ”Eliminator”- teeman luontevasti.
Roolinsa pitävä bändi
ZZ Top oli hyvässä iskussa. Dusty Hill ja etenkin hyväntuulisesti keekoillut Billy Gibbons kantoivat vastuun show'sta. Beardin kontolle jäi tuttuun tyylin komppi, ja sitä hän tasalaatuisen tomerasti luurit korvilla toimittikin. Taustanauhalta tai jostain teknisistä vekottimista tuli sinällään tarpeettomia lisämausteita musiikkiin, mutta eivätpä ne isommalti häirinneet. Ne olivat kuin pienet paperiset sateenvarjot tai cocktailtikut olutlasin reunalla. Ei niitä todellakaan sinne kaipaa, mutta kunhan ne eivät karahda kurkkuun tai tökkää silmään, niin olkoot.
Erityisen nautittavaa oli Gibbonsin kitaroinnin seuraaminen ja sen fiilisteleminen. Hänen kitarasankaruutensa ei perustu mahdollisimman vikkeliin juoksutuksiin, vaan mieluummin vaikka yhteen nuottiin, jonka ympärillä maltillisen viipyilevästi fiilistellään ja otetaan pari sopivaa askeltakin samalla. Eikä sovi jättää hänen tunnistettavan muhevaa soundiansakaan mainitsematta. Screenille heijastettiin kitarasoolojen aikana kiitettävässä määrin Gibbonsin lähikuvaa. Oli mukava seurata sellaistakin suurelle yleisölle merkityksetöntä yksityiskohtaa kuin plektran ja sormisoiton täysin portaatonta vaihtelua.
Simppeliin lavastukseen saatiin mikkiständeihin ja kosketintelineisiin asennetuilla valoketjuilla tehokasta näyttävyyttä. Aiemmin visuaalisena tehokeinona käytetyistä yhteensointuvista soittimista bändi näyttää luopuneen. Koreografioitakin on vuosien saatossa karissut pois. Edelleen Gibbonsin ja Hillin yhteispeli on kuitenkin saumatonta myös oheistoiminnan saralla.
|
Blues-Finland.comin kanssa yhteistyössä: Rauma Blues
|
Gibbons tunnetaan intohimoisena kitarakeräilijänä, jolla soittimia riittää vaikka kuinka penteleesti. Seinäjoella hän soitti melkein koko keikan Gibsonin BGSG- erikoismallilla. Sikäli kitaraa on syytäkin käyttää, että se on täysin hänen omien toiveidensa mukaan suunniteltu ja rakennettu. Hill vuorotteli keikalla Fender- basson ja koskettimien välillä. Edellisen illan Haminan-keikalla Gibbons oli saanut kartutettua kokoelmaansa. Soitinrakentaja Saku Vuori lahjoitti hänelle kelopuisen Deadwoodin, joka pääsi illan päättäneessä ”Jailhouse Rockissa” tositoimiin.
Varsinaisen setin lopuksi lavalle tuotiin kasarinostalgiset karvasoittimet. Karvabasso näytti evoluution myötä muuttuneen karvasyntikaksi, mutta muutoin meininki oli ennallaan. Pörheiden soittopelien mukaantulo tietää perinteisesti sitä, että vuorossa “Legs”. Viime vuosina lauluaan enemmänkin matalan kähinän suuntaan vienyt Gibbons tarjoili päätöskappaleen poikamaisen korkealta. Hill pisti paremmaksi ja heläytti ylä-äänen kuomansa tueksi.
ZZ Topin setistä tai sedistä on hankala keksiä muuta valittamista kuin liian ilmeiset kappalevalinnat. Markkinatalouden armottomat lait ovat muokanneet kokonaisuuden turvallisen hittipainotteiseksi ja stabiiliksi tuotteeksi. Bändi on ok, mutta se voisi olla enemmänkin. Heillä on paljon unohtuneita helmiä vanhassa ja hittilevyjen jälkeisessäkin tuotannossaan. Harmillista jättää ne hyödyntämättä. ZZ Top pitää roolinsa kuin suureen kaupunkiin muuttanut maalaispoika, joka oppii heti cityn tavoille. Tiedättehän tyypin, joka varoo visusti paljastamasta todellista luonnettaan ja omaksuu kaupunkilaistakin kaupunkilaisemman roolin. Onneksi ZZ Top kuljettaa jääriä varten mukanaan Ben Miller Bandia. Se tarjoaa juuri sitä rehellisen juurevaa ja peittelemättömästi maalaisempaa osastoa, jonka Top on unohtanut.
Merkittävä säästö pesulakuluissa
Ben Miller Band lähti rundille varsin omavaraisesti. Kun kokoonpanoon kuuluvat sekä pesusoikkobasso että pesulauta, pesuloihin tuskin tuhrautuu tien päällä lantteja. Folk-pohjaisessa viitekehyksessään nelihenkinen (ja illan teemaan sopivasti kolmepartainen) bändi luisui sulavasti ragtimesta ja countrysta räyhäkkääseen alt.bluesiin. Onnistuivatpa he vielä palaamaan ehjin nahoin sieltä takaisinkin.
|
Ben Miller soitti Seinäjoen-keikalla ainakin huuliharppua, kitaraa, banjoa, sikarilaatikkokitaraa ja sekalaisia lyömäsoittimia. Hänen lisäkseen bändiin kuuluvat pesusoikkobassoa ja rumpuja soittava Scott Leeper, kitaroita, mikitettyä ja efektoitua pesulautaa sekä bassoa ja erilaisia perkussioita soittava Smilin' Bob Lewis sekä viulun ja kitaran kanssa tukka hulmuten häikäissyt Rachel Ammons. Kaikki neljä osoittautuivat kelpo laulajiksi, eikä kukaan arkaillut tarttua kohdalle osuvaan lisäsoittimeenkaan.
Bändin esitys oli samaan aikaan kiihkeä ja letkeä. Vaikka välillä intouduttiin räimimään ja remeltämään, kokonaisuus ei lähtenyt karkailemaan. Slide-soittoa kuultiin ilahduttavan runsaasti, parhaimmillaan sikarilaatikkokitaralla, sähkökitaralla ja bassokitaralla yhtä aikaa. Kekseliäällä ryhmällä oli kappalevalinnoissa perinteet kunniassa. Hyvinkin tuttuja ralleja otettiin heidän toimestaan käsittelyyn. Esimerkiksi ”House Of The Rising Sun” on siinä määrin kaluttu luu, että isommalti siitä ei luulisi enää makua irtoavan. Niinpä vaan siitäkin saatiin makoisa versio tiristettyä.
|
|
Rachel Ammons
|
Keikan päätöksenä kuultiin huima, Ram Jamin 70-lukuisen ”Black Bettyn” starttaama potpuri. Sujuvasti ”John The Revelator”-kappaleen kautta sävelmäksi vaihtui ”Babylon Falling”. Gospel-hurmos valtasi lavan. Katsojat sen sijaan olivat viilipyttymäisempiä. Miller lauloi ja soitti huuliharppua välillä mikkitelineessään roikkuneeseen puhelimen luuriin. Siinä oli miellyttävän mutainen soundi. Erityisesti tässä huipennuksessa kuultiin pitkät pätkät harputtelua puhelimitse.
Wilkon vireongelmat
Wilko Johnsonilla taisi olla Seinäjoella pieniä vireongelmia. Tällä kertaa ne eivät vaivanneet kitaraa, vaan miestä itseään. Hän roimi kitaraa huolimattoman ponnettomasti ja karsi ennestäänkin niukasta ilmaisustaan kulmia pois. Esimerkiksi “Going Back Home” jäi soolottomaksi tyngäksi, jossa kappaletta kuljettava tehokas kitarakuvio korvautui monin paikoin sahauksella. Sen sijaan ”When I'm Gone” ja ”Everybody's Carrying the Gun” venyivät totuttuakin pidemmiksi. Naureskellut Wilko tuntui pelaavan aikaa.
Jos bändin nokkamies olikin laiskalla päällä, niin komppiryhmä sai huhkia senkin edestä. Normaalioloissakin paita märkänä bassonsa kanssa vääntävä Norman Watt-Roy näytti nyt lisäävän bassolinjoihin yllättäviä töyssyjä ja mutkia sitä mukaa, kun Wilko haeskeli oikopolkuja. Dylan Howe oli oma energinen itsensä kannujen takana ja piti loputtoman pitkissäkin jameissa kompit rullaamassa. Hän pysytteli hymyillen taustalla hoitaen oman hommansa. Kuitenkin aina, kun rumpufillille sovelias väli ilmaantui, sieltä se myös lävähti.
|
Wilko Johnson Bandin keikka oli jälleen kerran oivallinen osoitus triodynamiikasta. Tämänkertaisena opetuksena oli, että yhden ottaessa rennommin on muiden uurastettava enemmän. Loppujen lopuksi kolmikko selviytyi hyvin urakastaan.
Kotimainen alustus
Saattaa kuulostaa tylsältä ja vähättelevältä kutsua bändiä takuuvarmaksi. Wentus Blues Band ja Melrose ovat kuitenkin tunnetusti takuuvarmoja esiintyjiä. Niiden keikalla tulee väistämättä hyvälle tuulelle. Molempien bändien lavaolemus huokuu tekemisen meininkiä ja hyvää fiilistä, vaikkakin hieman erityyppisesti. Wentuksen keikalla meininki ilmenee velmummassa olomuodossa kuin suoraviivaisemmalla Melrosella. Poikkeuksetta ykkösluokkaa oleva soitto ja kappalemateriaali kuuluvat myös molempien bändien kohdalla asiaan.
|
|
Wilko Johnson
|
Wentuksen kokoonpanossa oli tällä kertaa Juho Kinaretin, Niko Riipan, Robban Hagnäsin ja Daniel Hjerpen mukana kitaristi Kim Vikman, mutta ei kosketinsoittaja Pekka Gröhniä. Kaksi kitaraa nivoutuivat toistensa lomaan luontevasti. Se ei ole ihme, koska Riipalla ja Vikmanilla on melkoisen pitkä yhteinen historia. Stadion oli kovin tyhjä vielä Wentuksen soittaessa. Bändin hyväntuulisuutta se ei kuitenkaan haitannut. ”Jonkunhan pitää homma avata”, tuumasi Robban keikan jälkeen.
|
|
|
Tasaisesti väkeä valui lisää stadionille, ja meininkiä nostatettiin varovaisen verkkaisesti. Olutta kului anniskelualueella runsaahkosti. Se ei ainakaan vähentänyt kentän suojaksi leviteltyihin pressuihin kompastelua.
Melrosen ottaessa lavan haltuun oli yleisöä jo hieman runsaammin. Bändi soitti tiukan setin, jonka starttasi ”Rock 'n' Roll Cliche” ja päätti ”Rich Little Bitch”. Keikalla kuultiin syksymmällä ilmestyvän singlen molemmat puolet. Tällä kertaa luvassa on hyväksi havaittua lainamateriaalia sisältävä julkaisu, jolta löytyvät ”The Wanderer” ja ”Tear Stained Letter”.
Tokela huhki hommia urakalla. Hänelle kitaransoitto on ilmeisen kokonaisvaltaista hommaa, johon perinteisten soittotekniikoiden lisäksi liittyvät läheisesti myös hypyt ja pomput. Mikäpä se on huhkiessa, kun taustalla Jamin ja Rogerin komppiryhmä vie hommaa jämäkästi eteenpäin.
Tokelallakin oli uusi Vuoren Sakun tekemä kitara, joten he olivat vähän niin kuin samiksia Gibbonsin kanssa. Melrosen miehistöstä parrallaan illan pääesiintyjään vertautuu puolestaan rumpali Jami.
Hyvin toimi
OmaSp Stadion soveltui varsin hyvin rokkikäyttöön. Tosin olutpiste, joka poikkeuksellisesti ei tässä tapahtumassa myynyt olutta, aiheutti pidempään jonottaneiden ja liian myöhään asian tolasta kertovan paperilapun huomanneiden keskuudessa hieman sanailua. Stadionin hämmästyttävän niukkaa vessamäärää lisäsivät tehokkaasti ulos kärrätyt bajamajarivistöt.
Musiikki oli Seinäjoella kohdallaan, eivätkä aikataulutkaan venähtäneet. Kun vielä konserttipäivälle luvattu pienoinen sademääräkin oli täyttynyt heti aamusta, kerrassaan mainio tapahtuma oli tämä.
MARKO AHO
Kuvagalleria
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2016 .
|
|